Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
hario shizuku cold brew coffee
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Polecane
  • Przepisy
  • Testy

Hario Shizuku – Najszybsze, jak petarda, Cold Brew!

  • 13 lipca 2017
  • 4 min. czytania
  • Paweł Świderski
Total
6
Shares
6
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Hario Shizuku – Najszybsze, jak petarda, Cold Brew!

Bycie baristą to spotykanie na drodze swojej kariery niespotykanego. Miewałem i miewam to szczęście, że i takie niespodziewane rzeczy mnie spotykały i cały czas spotykają, na przykład, Shizuku!

Także jedną z niespodziewanych rzeczy, która mi się przytrafiła była możliwość uczestniczenia w wielkim globalnym święcie jakim jest World Of Coffee, które się w tym roku odbywało się w Budapeszcie. Tam, wraz z ekipą Coffeedesk mieliśmy przyjemność wystawić się po raz pierwszy w historii firmy z naszym autorskim stanowiskiem, zachęcając uczestników tego eventu do odwiedzania witryny Coffeedesk ale z końcówką „kropa com” – co oznacza, że jesteśmy już też dostępni dla klientów spoza granic naszego kraju.

Coffeedeskowe Hario w Budapeszcie

Nasze stanowisko pracy poza napojami kawowymi (i nie tylko…) prezentowało nowości od wszystkim dobrze znanej firmy Hario. Pojawiły się nowe drippery, naczynia, „automatyczne ręce” do parzenia kawy i wszystko to czego każda kawowa dusza zapragnie.

Jednym z urządzeń, które w szczególności przykuło moją uwagę była bardzo prosta szklana wieża. Ciekawość od razu nakazała wypróbować owe urządzenie i sprawdzenie co ciekawego można z niego wyciągnąć jeśli chodzi o picie kawy i czy by tego nie wykorzystać na przyszłorocznych mistrzostwach brewers!

Uwaga werble i fanfary!
Przedstawiam Hario Shizuku Slow Dripper!

hario shizuku

Hario Shizuku

Jak widać nazwa w sobie ma słowo wolny więc nie zmieszczę się w brewersowych 10 minutach. Oznacza to, że szukam dalej dobrego rozwiązania na wygraną. To tak poza tematem wpisu.

Urządzenie, które jest tak proste, a tak ciekawe składa się z dwóch szklanych pojemników, sitka przypominającego budową zaparzacz do herbaty (prawdopodobnie herbata z tego urządzenia też wyjdzie ok!) oraz uszczelki łączącej całość w jedną zwartą estetyczną wieżę.

shizuku

Zgodnie z przepisem producent zaleca aby na 600ml wody użyć 50 g zmielonego ziarna. Oczywistym jest, że najpierw musiałem zrobić po swojemu więc stare dobre 6/100 wjechało z buta.

Tak oto do górnego zbiornika wlałem 600ml wody filtrowanej systemem membrany osmotycznej w temperaturze około 25 stopni. Do sitka nasypałem 36 gramów świeżo zmielonego ziarna (Kenya, Nyeri) o grubości nieco większej niż do chemexa – ale tylko tak troszkę ;).

Po czym nastał ten emocjonujący moment, czyli nic innego jak czekanie – które wydłużyło się do 2,5 godziny… Tyle właśnie zajęło, aby woda znajdująca się w górnym zbiorniku przedostała się przez zmieloną kawę, kapiąc przez zaworek w uszczelce, kończąc swoją ekstrakcję w dolnym zbiorniku.

Petarda!

Pierwsze, co zwróciło uwagę po zdemontowaniu górnego zbiornika był aromat. Niesamowicie intensywny i słodki. Komentarz jaki otrzymałem od osoby będącej w pobliżu, która również chciała się przekonać o plusach tego wynalazku (Pozdro Zachar!) był, krótki i na temat:

„Toż to jakaś petarda jest!”

I tak, jak aromat był petardą, tak i cały smak naparu również nią był! Idealnie zbalansowana kawa pełna słodyczy, delikatnej owocowej kwasowości, gęste body i długi, jak Moda na Sukces aftertaste pozbawiony jakiejkolwiek goryczy. Dla naukowców dodatkową informacją było to, że TDS wynosił 1,54. Po przekonaniu się, że standardowy przepis daje radę i to bardzo, postanowiłem sprawdzić co tam wymyślili łebscy Państwo z Hario.

shizuku cold brew

Nie zmieniałem nic w przepisie poza gramaturą, czyli użyłem 50 gramów świeżo zmielonej kawy. Efekt końcowy ukazał się w bardzo podobnym czasie, napar z Hario Shizuku wyszedł zdecydowanie mocniejszy w smaku jednak dalej się charakteryzował tym, że miał w sobie wszystko co kawa powinna mieć w sobie. W przypadku rad producenta wystarczyło dodać trzy kostki lodu do kawy i otrzymaliśmy jedno z najlepszych cold brew jakie miałem przyjemność kiedykolwiek wypić. Idealne orzeźwienie na letnie gorące dni!

W tym wypadku naukowcy chcą pewnie znać TDS, otóż wynosił 2,10.

Najszybsze z najwolniejszych

Pytanie nastaje, po co komu urządzenie, które parzy kawę przez 2,5 godziny?
Spieszę z odpowiedzią!

Po pierwsze primo: wychodzisz do miasta i masz ochotę po powrocie zjeść ulubione ciastko, a do ciastka wiadomo kawusia musi być!

Po drugie primo: zapraszasz gości, masz dużo gotowania i przygotowywania innych rzeczy – proszę bardzo – kawa sama się robi, a Ty się niczym nie przejmujesz.

hario shizuku cold brew coffee

Po trzecie primo: nie chce Ci się czekać na cold brew 8 godzin? Nie chce Ci się pewnie też ewentualnie filtrować kawy? No i fajnie bo już nie trzeba.

Po czwarte primo: masz przy okazji bardzo elegancki dzbanek do podawania innych napojów (niezła konkurencja dla Chemexa).

Po piąte primo: w tym urządzeniu kawa zawsze wyjdzie pyszna! (teraz to niezła konkurencja dla aeropressu)

Ja się zakochałem w tym urządzeniu.

Mam niedługo urodziny więc może ktoś (Patrycja, pozdrawiam Cię tutaj) kupi mi coś takiego na prezent.

shizuku coffee

Total
6
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 0
Paweł Świderski
Paweł Świderski

Smutny barista w kawiarni Coffeedesk, jednakowoż o ogromnym poczuciu sarkastycznego humoru. Zwany potocznie Świdrem. Ósmy w Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016, piąty w 2017. W 2018 już na trzecim stopniu podium!

Powiązane tematy
  • alternatywy
  • budapeszt
  • cold brew
  • filtr
  • hario
  • ice brew
  • kawa na zimno
  • shizuku
  • syfon
  • woc
  • world of coffee
  • zimna kawa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario - Shizuku Slow Drip Brewer

  • Cena: 249.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 10 filiżanek

  • Cena: 259.00 zł
Czytaj wpis

Hario Buono Kettle V60 Electric - 0,8l

  • Cena: 319.00 zł
Czytaj wpis

Hario Heatproof Decanter 400ml - Karafka do gorących napojów

  • Cena: 69.00 zł
Czytaj wpis

Hario Metal Drip Scale - Waga do metod alternatywnych

  • Cena: 399.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności