Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
dobra kawa coffeedesk
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Mity
  • Polecane
  • Speciality

Chcę kawy! Już! Dobrej! Ale nie wiem jak zacząć…

  • 25 października 2016
  • 6 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
2
Shares
2
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Chcę kawy! Już! Dobrej! Ale nie wiem jak zacząć…

Dobra kawa. Hasło, które przewija się jak mantra przez usta zarówno tych, co zadowolą się rozpuszczalną i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pół litra chemeksa. Każdy ma tę swoją, ulubioną i ta dobroć jest subiektywna. Co jednak, kiedy przychodzi taki moment, że chce się czegoś lepszego?

Dziś pora na poradnik.

Kochacie kawę, tak samo jak ja, ale jeszcze nie wiecie jak wyjść poza schemat mielonej kawy z marketu? Spokojnie, ogarniemy to! W kilku prostych punktach postaram się Wam przedstawić podstawowe kroki, jakie możecie postawić w stronę dobrej kawy.

Idź na całość.

A przynajmniej kupuj kawę w całości – to znaczy w ziarnach. Niezależnie od kupowanej mieszanki, firmy, palarni, zawsze kawa ziarnista jest lepszym rozwiązaniem od kawy mielonej, nawet takiej próżniowo pakowanej. Po otwarciu błyskawicznie wietrzeje i traci większość swoich smaków i aromatów. Trzymanie po słoikach na nic się nie zda. Tak biorąc ten fakt na logikę – co Wam dłużej zachowa świeżość – położone na blacie całe jabłko, czy taki sam owoc pokrojony w plasterki i zostawiony obok?

Co Wam dłużej zachowa świeżość – położone na blacie całe jabłko, czy taki sam owoc pokrojony w plasterki i zostawiony obok? 

Odpowiedź jest chyba oczywista. Z kawą sytuacja jest bardzo podobna. Po jej zmieleniu, zawarte w niej związki lotne, olejki i inne nośniki smakowo – zapachowe, ulatniają się po kilku – kilkunastu minutach, więc nawet najszczelniejsze opakowanie nie pozwoli na zachowanie świeżości zmielonej kawie na dłuższy okres czasu.

Czarno to widzę.

Skoro z mielonki przeszliśmy na ziarna, w końcu widać z czym ma się do czynienia. Wygląd ziaren kawy, ich kolor i stan może nam zdradzić wiele ciekawych informacji. Mitem jest to, że kawa powinna być czarna i błyszcząca, lśniąca od olejków. Lubicie spalony chleb, którym równie dobrze można rozpalić grilla, czy taki rumiano – brązowy? Nawet, jeśli lubicie, to wiecie, że raczej nie jest to naturalny i powszechnie akceptowany stan chleba. Dobra kawa to brązowa kawa. Oczywiście odcienie bywają różne. To zależy od palenia, dedykowanej metody parzenia, metody obróbki ziarna czy miejsca pochodzenia. Nieco ciemniejsze kawy lepiej sprawdzą się w ekspresach ciśnieniowych czy kawiarkach, a te jaśniejsze w metodach przelewowych, jak chemex czy drip.

dobra kawa coffeedesk
Po prostu ładna, dobra kawa!

Brązowe odcienie ziarenek przekładają się także na to, że są one matowe. Nie lśnią jak polerowane. Czarne, mocno palone ziarna to także ich większa kruchość, stąd w tego typu paczkach znajdzie się kawa połamana, w cząsteczkach. No i zapach, który temu towarzyszy, także kojarzy się z dymem, węglem, drewnem, ziemistością. Z początku, wielu z Was powie – ej, ale przecież tak pachnie kawa! – A co, jeśli odpowiem – tak pachnie spalona kawa. Dobra kawa ma subtelniejszy, słodszy zapach. Różnica między zapachem brykietu, a świeżym ciastem jest znaczna, prawda? – Więc przy pierwszym zetknięciu z dobrą kawą można wpaść w pewien szok i konsternację, bo nagle okazuje się, że to, co do tej pory było uznawane za standard, za coś oczywistego, wcale takie nie musi być.

Przerabiamy ziarna.

No bo, skoro nie kupujemy już kawy mielonej, tylko taką w ziarnach, no to trzeba ją przerobić na świeżo mieloną. Młynków na rynku jest masa. Wiem, że początkującym użytkownikom ciężko czasami się z tym ogarnąć. Niezależnie od metody parzenia, dobra kawa nie może się obejść bez młynka żarnowego. Tylko ten rodzaj młynka może dać nam odpowiedni przemiał. Oczywiście żarnowy żarnowemu nie równy, ale taka ogólna zasada panuje – młynki udarowe, zwane też ostrzowymi, jak sama nazwa wskazuje, siekają kawę, a nie mielą. W efekcie, niezależnie od ustawienia stopnia zmielenia, drobinki kawy są nierówne, połamane, powstaje dużo pyłu, który potęguje uczucie goryczy i tłumi smak.

dobra kawa

Żarna mielą kawę. Dobrej jakości młynki żarnowe mielą kawę równo – to gwarantuje, że wszystkie cząstki kawy oddadzą smak w takim samym stopniu. Nie będzie sytuacji, kiedy część drobinek będzie przeparzona, a te grubsze nie zdążą się odpowiednio zaparzyć.

Stopień zmielenia jest bardzo ważny – uproszczając – espresso to bardzo drobne mielenie. Następnie kawiarka, aeropress, drip, chemex i french press. Szukając dobrego młynka na początek, przeczytajcie o Wilfie Svart i Baratzie Encore artykuł, który niedawno ukazał się na blogu.

Woda.

Niby taka zwykła, bezbarwna, bezzapachowa… A jednak niemal całość kubka z kawą stanowi właśnie ona – woda. Stąd niezwykle ważnym aspektem jest to, jaką wodę używamy do parzenia naszej ulubionej kawki. Ważnym jest, aby woda była miękka. Nie będę się tu wdawał w szczegóły techniczne z cyferkami, ile stężenia minerałów powinna mieć, ale ważnym jest by woda była w dużej mierze pozbawiona minerałów, zwłaszcza z grupy wapniowych. To właśnie te makroelementy odpowiadają nie tylko za kamień, ale i za mętną kawę, płaską w smaku. Prawda jest taka, że w przypadku Polski, niezależnie od zamieszkiwanego regionu, najlepiej będzie posiłkować się nawet najprostszym dzbankiem z filtrem.

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Coffeedesk (@coffeedeskpl) 11 Sie, 2016 o 3:11 PDT

Uwierzcie mi, różnica będzie kolosalna w smaku. Nagle kawy czy herbaty nabiorą pełniejszego, słodszego smaku, a powierzchni nie będzie tworzył się paskudny osad.

Może wydawać się, że zakup filtra jest rzeczą nieopłacalną.  Patrząc, że za około 15 złotych miesięcznie ma się dostęp do świeżej, przefiltrowanej wody, dokładnie takiej samej, jaką kupuje się w baniakach z wodą źródlaną (nie mylić z mineralną), bez dźwigania butli i zagracania kuchni, uważam, że jest to praktycznie żaden wydatek. A korzyści wielkie.

Drugą, jakże ważną kwestią związaną z wodą jest jej temperatura. KAWA NIE LUBI WRZĄTKU! Kropka (właściwie to wykrzyknik).

KAWA NIE LUBI WRZĄTKU! Kropka (właściwie to wykrzyknik).

Niezależnie, czy pijacie rozpuszczalną, czy plujkę, nie traktujcie kawy wrzątkiem. Dobra kawa jest bez wrzątku. Optymalna temperatura parzenia to okolice 90 stopni. Wrzątek powoduje, że kawa staje się bardziej gorzka, nie rozwija się w smaku.

Higiena.

Tak, jak ząbki i rączki, tak ekspres też myjemy i inne akcesoria. Zwłaszcza te, co mają styczność z mlekiem. Tu po każdym użyciu trzeba wyczyścić ściereczką i przedmuchać dyszę. Przy używaniu ekspresów automatycznych tym bardziej trzeba pamiętać o kwestii czystości. Tam są świetne zakamarki do zalęgnięcia się pleśni czy innych cudów – system zaparzania czy pojemniki na mleko. Na co dzień wystarczą podstawowe elementy – przepłukanie czy wyczyszczenie. Raz na jakiś czas warto potraktować ekspres jakąś profesjonalną chemią.

Takie akcesoria jak drip czy chemex po każdym użyciu wystarczy umyć ciepłą wodą z odrobiną płynu.

Przy ekspresach kolbowych zwróćcie uwagę na prysznic oraz wnętrze kolby, pod sitkiem. Jeśli tacka ociekowa, na której stawiacie filiżanki podczas robienia kawy nie ma odpływu, regularne jej opróżnianie jest wskazane. I to znacznie wcześniej, zanim zacznie się z niej wylewać. Po kilku dniach stania wody z resztkami kawy w takiej tacce robi się efektowny kożuch oraz pojawia się pleśń. W momencie, kiedy odpływ jest, wystarczy raz na jakiś czas wyczyścić ją z osadów.

Niby to wszystko oczywiste, ale z obserwacji wiem, że bardzo różnie z tym bywa.

Podstawy podstaw

Jak widzicie, nie skupiałem się tutaj na skomplikowanych sprawach typu proporcje, ciśnienie, odsiewanie pyłu kawowego czy innych niuansach. Owszem, te kwestie są również bardzo ważne! Niemniej, aby zobaczyć czym jest Dobra Kawa wystarczy zacząć od właśnie takich podstaw.

Stosując tak proste zabiegi można w bardzo wyraźny sposób zmienić na lepsze smak kawy. Zauważcie, że właściwie żadna z moich propozycji nie wymaga większych inwestycji, poza młynkiem. Stosunek cena – jakość? Wyborny!

 

Total
2
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • drip
  • ekspres
  • homebarista
  • jak zacząć
  • jaka kawa
  • kawa
  • kawa w domu
  • kawiarka
  • lifestyle
  • mielenie
  • podstawy
  • porady
  • specialty
  • ziarna
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 3 filiżanki

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Wilfa Svart CGWS-130B - Młynek automatyczny

  • Cena: 499.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.