Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew miesiąca Heresy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

Historia może pokazać wiele przykładów, kiedy to rzeczy uznawane kilka wieków temu za herezje, obecnie są niepodważalnymi faktami. Świat kawy też ma swoje dogmaty. A gdzie one, tam i herezje! Na przykład te, od Heresy Reformed Coffee, które lądują w Coffeedesk jako Przelew Miesiąca…

Karolina Kosno i Piotr Jeżewski. Dwie persony polskiego świata kawowego, które działają w nim nie od dziś. Karolina mocno przyczyniła się do rozwoju marki Coffeedesk w działaniach marketingowych, specjalistka od kreowania brandów, ale i znawczyni tematów związanych z żywnością i dietetyką. Piotr natomiast od lat wypala kawę i szkoli w tym zakresie ludzi. Zdobywał swoje doświadczenie w beligijskim Caffenation czy kanadyjskim 49th Parallel Coffee. To także v-ce Mistrz Polski Roasters.

Co narobili? Zaczęli siać herezje na przekór wielu kawowym dogmatom. Stwierdzili, że w branży kawowej jest za dużo ekscytacji niuansami, że sprowadza się kawę specialty do elementu kultu dla hipsterów, a według nich powinno być inaczej. Czyli jak?

Prosto!

Heresy to nowa, polska palarnia kaw segmentu specialty. Piotrek skupia się przede wszystkim na tych kawach, które zdobyły w cuppingach od 86 punków w górę. Czyli jakość przede wszystkim. Bo tak naprawdę to jedyny wyznacznik dobrej kawy. Cała reszta, zdaniem Twórców marki, jest mniej istotna – jaka będzie temperatura wody, czy będzie zalana na dwa razy czy na sześć, czy to będzie V60 czy prosty French Press albo ekspres przelewowy… Zasada ma być prosta – dobra kawa wszędzie się obroni.

Możecie się o tym przekonać w tej edycji Przelewu Miesiąca. Heresy ma dla Was ziarna z Hondurasu. Konkretnie Honduras La Vistada od Juana Beniteza, poddana obróbce na mokro.

kawowe herezje od Heresy Reformed Coffee

Herezji ciąg dalszy

To, co rzuca się od razu w oczy, to opakowanie – spory, plastikowy, brązowy słoik (w pełni nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania) wypełniony po brzegi bardzo pachnącymi ziarnami. Właśnie. Czym pachnącymi? Etykieta heretyczna – bez konkretnego profilu sensorycznego. Na wieczku znajduje się tylko rodzaj wykresu kołowego, na którym znajdziemy trzy charakterystyki – Fruit, Maillard oraz Florals. Każda z cech zabiera odpowiednią część tego wykresu, dając nam informację o kształcie smakowym kawy. Natomiast nie ma tu rozdrabniania się, czy są to owoce tropikalne, czy może wiśnia albo yuzu.

Hondurs La Vistada od Heresy według wykresu ma bardzo dużo cech owocowych, nieco maillardowych, czyli tych odpowiedzialnych za smaki związane m.in. z karmelem i pieczywem (czyli produktami, w których ten lubiany przez nas proces chemiczny zachodzi) oraz nieco nut kwiatowych.

A jak dobrze przyjrzycie się opakowaniom, to puszczają one do nas znowu oczko – 252g kawy oraz data przydatności – 6 miesięcy i 66 dni.

kawa Heresy Honduras La Vistada

Smak

Kawa w opakowaniu ma bardzo mocny zapach, owocowy, słodki, wpadający głównie w czerwone owoce, a może i żółte, albo zielone… Czy to ważne? Chcę podążyć za tokiem myślenia Heresy. Zatem jest słodko i przyjemnie, a to cieszy bardzo. Lubię wyraźne kawy.

Najpierw zaparzyłem kawę w dripie V60. 20g/300ml, woda gorąca, prawie od razu po zagotowaniu. 30 sekund preinfuzji z ok 60g wody i reszta wody sukcesywnie dolewana na kilka razy, miesząc się w czasie przed 3:00. W nosie pojawiają się przede wszystkim słodkie zapachy. Owocowe, ale przełamane nutami karmelowymi.

Podobnie w smaku. Owocowa, okrągła słodycz, gładka, przełamana słodkimi nutami karmelu. Całościowo bardzo słodko i czysto!

nuty smakowe kawy od Heresy Reformed Coffee - Honduras La Vistada

Bardzo podobnie kawa zachowała się we French Pressie, czyli takiej metodzie, która najmniej zmienia smak kawy. To coś jak cupping, tylko że można w cywilizowany sposób wypić kawę, a nie siorbiąc z łyżeczki. Honduras La Vistada z Heresy to kawa słodka, przyjemna, beztroska, którą trzeba po prostu zaparzyć, dbając o dobrej jakości wodę, bo w innym przypadku, jak z każdymi ziarnami, będzie mniej przyjemnie.

AeroPress natomiast pokazał większy bukiet owoców i przyjemnej kwaskowatości.
Warto zmierzyć się z tymi herezjami, dla własnego dobra, co można interpretować na wiele sposobów.

Podejdźcie do tej kawy w sposób nonszalancki, bez aptekarskiej dokładności, albo ze swoim ulubionym przepisem i metodą. Jeśli jest tak, jak przekonuje nas Heresy, wszędzie będzie bardzo zadowalająco, a to najważniejsze!

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • akcesoria
  • alternatywy
  • dripper
  • Heresy
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • przelew
  • przelew miesiąca
  • przepis
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Woodneck Drip Pot Olive Wood 1 Cup - 240ml

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Brewers - Smooth Dripper - Celadon Green

  • Cena: 69.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Pour Over Kettle - Czajnik 700 ml

  • Cena: 120.00 zł
Czytaj wpis

Barista & Co - 8 Cup Core Steel - Coffee Press

  • Cena: 190.00 zł
Czytaj wpis

Dafi - Dzbanek filtrujący Luna 3,3l + 2 filtry Unimax - Miętowy

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster KBGT 741 Red - Ekspres przelewowy z termosem

  • Cena: 898.99 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Red Sonja

  • Cena: 1295.00 zł
Czytaj wpis

Fellow - Carter Everywhere Mug - Kubek termiczny - Żółty 473 ml

  • Cena: 175.00 zł
Czytaj wpis

Hario ceramiczny Drip V60-02 Biały

  • Cena: 76.00 zł
Może Cię zainteresować
wegańskie smoothies z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Zdrowie

Kawowe smoothies na śniadanie? Czemu nie!

  • 14 kwietnia 2021
  • Anna Rumanek
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo
espresso miesiąca Hayb
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso miesiąca – marzec: Brazylia Fazenda Barinas od Hayb

  • 12 marca 2021
  • Paweł Świderski
przepisy na pudding kawowy
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak przygotować pudding kawowy w stylu fit?

  • 12 marca 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.