“Idzie luty, podkuj buty” mówi stare przysłowie, a my dodatkowo proponujemy domowy likier kawowy, którego łyczek od czasu do czasu zapewni niezłego kopniaka, rozgrzeje po długim zimowym spacerze i umili mroźne popołudnia. Brzmi dobrze? Oto proste przepisy na smaczne kawowe trunki z podwójną mocą.
Jak zrobić domowy likier kawowy?
Zrobienie domowego likieru kawowego jest super proste, zajmuje dosłownie kilka minut (nie wliczając w to czasu, kiedy stygnie) i potrzebujecie do tego tylko czterech składników. Co więcej, już podczas samego procesu przygotowywania może Wam się zakręcić w głowie, oczywiście od wypełniającego dom aromatu kawy ;), ponieważ kluczowym składnikiem likierów jest intensywny, świeżo zaparzony napar z dobrej jakości ziaren, najlepiej arabiki, otrzymany za pomocą ekspresu lub kawiarki. Ja wykorzystałam klasyczną mieszankę Arcaffe Roma o delikatnym profilu smakowym, aromacie karmelu, wypieków oraz owoców leśnych. Poza kawą, nie może zabraknąć w nich dodatkowej mocy alkoholu, którą w tym przypadku zapewniają wódka oraz biały rum.
Gotowi na mocną dawkę energii? Do dzieła!
Jak zrobić likier kawowy? Przepisy
Kremowy likier krówkowo-kawowy
Gęsty, kremowy, słodki likier na bazie masy krówkowej, słodkiej śmietanki, aromatycznego espresso i wódki. Rarytas dla fanów małej czarnej i kajmaku. Świetnie smakuje powoli sączony sam oraz jako dodatek do rozgrzewającej zimowej kawy, deserów i lodów.
Składniki:
- 100 ml espresso lub mocnej kawy
- 200 g masy kajmakowej (masy krówkowej)
- 150 g śmietanki 30%
- 250 ml wódki
Przygotowanie:
- Do masy kajmakowej dodać śmietankę i delikatnie podgrzewając wymieszać składniki (nie zagotowujemy). Po zdjęciu z palnika można dodatkowo zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, aby pozbyć się pozostałych grudek.
- Następnie dodać świeżo zaparzone espresso lub mocną kawę, ponownie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy, cały czas mieszając łyżką, cienkim strumieniem wlać wódkę.
- Gotowy likier przelać do karafki lub zamykanej butelki i przechowywać w lodówce. Likier można podawać od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje po 1-2 dniach.
Przepis na klasyczny likier kawowy
Słodki, intensywny w smaku likier inspirowany popularnym i przez większość lubianym meksykańskim likierem kawowym. Przepis na ten wyjątkowy trunek bazuje na świeżo zaparzonym espresso oraz aromatycznym, delikatnym białym rumie, całość dopełniona jest karmelową słodyczą brązowego cukru i nutą prawdziwej wanilii. Likier doskonale smakuje sam, z odrobiną mleka lub jako dodatek do deserów i wielu kultowych koktajli, najpopularniejsze z nich to black russian i espresso martini.
Składniki:
- 180 ml espresso lub mocnej kawy
- ½ – ¾ szklanki (110 g – 160 g) brązowego cukru
- 250 ml białego rumu
- 1 laska wanilii lub ok. 1-1½ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać espresso lub mocną kawę, dodać brązowy cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać wydrążone ziarenka oraz strąk wanilii lub esencję waniliową, całość gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić.
- Z wystudzonego naparu wyjąć strąk wanilii, dodać rum i ponownie wymieszać.
- Gotową nalewkę przelać do karafki lub zamykanej butelki i przechowywać w lodówce. Likier można podawać od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje po 1-2 dniach.
To jeszcze nie koniec zimy, a przed nami zapewne niejeden mroźny dzień, zatem śmiało korzystajcie z pomysłówna to, jak zrobić likier kawowy w domu i trzymajcie się ciepło!