Z okazji Święta Komisji Edukacji Kawo… Narodowej zorganizowaliśmy Wielki Kawowy Test. Piętnaście pytań uszeregowaliśmy od najprostszych po te wymagające sporej dawki baristycznej wiedzy. Sprawdź jak dużo wiesz już o kawie, a im lepszy wynik uzyskasz, tym większą nagrodę wygrasz w postaci kodu rabatowego!
Test ma jednak służyć przede wszystkim dalszej edukacji, dlatego wszelkie kawowe wątpliwości rozwiewamy już dzisiaj! Sprawdź, które pytanie było podchwytliwe i dowiedz się więcej o kawie!
1. Espresso czy expresso?
Poprawna nazwa to oczywiście ESPRESSO. Często słowo to przekręcane jest do formy eXpresso, ponieważ parzone jest w eKSpresie, jednak słowo to ma zupełnie inną etymologię. Espresso pochodzi z języka włoskiego i oznacza kawę wyciskaną. Takie wyjaśnienie znajdziecie także w słowniku języka polskiego [klik].
2. Jak nazywa się pianka na powierzchni espresso?
Ta pianka to crema! Jest wyznacznikiem poprawnie zaparzonego espresso, choć coraz częściej bariści odrzucają cremę, jako najbardziej gorzką część espresso.
3. Ile kcal ma kubek czarnej kawy bez dodatków?
Przyjmuje się, że czarna kawa ma zero lub jedną kalorię w 100 ml. Serio! W końcu to w około 98 % woda! 🙂
4. Który kraj jest największym producentem kawy?
Zdecydowanie jest to Brazylia, która bije na głowę wszystkich swoich sąsiadów i odpowiada za 30% całej światowej produkcji kawy, generując prawie 3 miliony ton kawy rocznie! Co więcej, Brazylia jest największym producentem kawy już od 150 lat i zdaje się, że szybko się to nie zmieni 😉
5. Kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę.
Tak, to prawda, zupełnie tak samo jak piwo bezalkoholowe, które zawiera alkohol. W procesie dekofeinizacji nie cała kofeina jest odseparowywana, dlatego osoby mające uczulenie na ten związek nie powinny pić kawy w ogóle, nawet tej „bezkofeinowej”. Według norm unijnych kawa bezkofeinowa może zawierać kofeinę w ilości maksymalnie 0,3% (suchej masy kawy), co daje do 5mg w filiżance.
6. Jak nazywa się ten zaparzacz?
To syfon! Mimo, że wygląda jak skomplikowane, alchemiczne urządzenie, to tak naprawdę parzenie w nim kawy wcale nie jest trudne, za to bardzo efektowne. Sprawdź jak przygotować kawę z syfonu tutaj.
7. Jaki zwierzak często gości na paczkach Coffeedeska?
Historia naszego kota na pewno zagości kiedyś na blogu, tymczasem, jeśli jeszcze nie zamawiałeś paczuszki z Coffeedesk, to warto to nadrobić i zapoznać się z naszym kotem 🙂
8. Czym jest cascara?
Cascara to suszone owoce kawowca. Kawowe ziarenko otoczone jest wisienką i to właśnie ten owoc po ususzeniu może służyć do zaparzenia pysznego naparu, który bardziej przypomina owocowy kompot niż kawę. Dowiedz się więcej o cascarze z naszego artykułu.
9. Ułóż napoje kawowe od najmniejszej do największej ilości kofeiny:
espresso -> flat white -> drip -> cold brew
Espresso, mimo swojej mocy smaku, ma niewielką ilość kofeiny: przyjmuje się około 30 mg.
Flat white, to podwójna ilość espresso uzupełniona mlekiem, możemy więc przyjąć około 60 mg kofeiny.
Kawa z dripa to zdecydowanie ponad 100 mg kofeiny w porcji. Ciężko podać konkretną ilość, ponieważ wszystko zależy od proporcji kawy i wody oraz czasu parzenia, ale to z pewnością więcej kofeiny niż podwójne espresso.
Cold brew to kawa parzona na zimno przez kilkanaście godzin. Ma najwięcej kofeiny ponieważ w tak długim czasie cała zawartość ziarenek przechodzi do naparu.
10. Ile punktów w profesjonalnej ocenie musi zdobyć kawa by uzyskać tytuł speciality?
Kawę speciality oceniają Qgraderzy podczas specjalnych cuppingów. Ziarna, które otrzymają ponad 80 na 100 punktów nazywamy segmentem speciality. To główny wyznacznik jakości kawy! 🙂
11. Kto jest aktualnym Mistrzem Polski Baristów?
Dokładnie to Mistrzynią Polski, i to już od dwóch lat, jest Agnieszka Rojewska. Relację z ostatnich mistrzostw znajdziecie tutaj, a wywiad z Rojes tutaj.
Dla tych co mieli wątpliwości spieszymy wyjaśnić, że cała reszta to ekipa uznanych i równie utytułowanych baristów:
Maciej Duszak: potrójny Vice Mistrz Polski Brewers 2014/15/16, Vice Mistrz Polski Cup Tasting 2016
Sławek Saran: Mistrz Polski Baristów 2007, Mistrz Polski Brewers Cup 2016
Marcin Rusnarczyk: Mistrz Polski Baristów 2005
12. Który z przedmiotów można znaleźć wśród eksponatów w Museum of Modern Art w Nowym Jorku?
Chemex został uznany za jeden z majstersztyków nowoczesnego designu, na tyle, że został eksponatem w nowojorskim MoMA! Znajdziesz go nawet na stronie muzem [klik].
13. Które słowo nie oznacza gatunku kawy?
Caturra, Geisha, SL28 i Bourbon – tak, to wszystko to gatunki botaniczne, a dokładnie varietale arabiki. Nie pasuje tu słówko gourmet, które często można spotkać na paczce kawy, choć zazwyczaj dosłownie nic nie znaczy 😉
14. Jak nazywa się metoda palenia, w której powstaje kawa dedykowana zarówno do metod przelewowych jak i do espresso?
Taka technika to omni-roast, który możecie spotkać w kawach na przykład z palarni Gardelli.
15. Jaki defekt smakowy często występuje w kawach z Rwandy?
Ech, te defekty, nie tylko są niechciane, ale mogą być także całkiem zabawne. I tak właśnie, w kawach z Rwandy, często można natrafić na defekt ziemniaka… O cebuli i pomidorach jednak nie słyszeliśmy 😉