Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Lifestyle
  • Polecane

Wielki Test Kawowy

  • 14 października 2016
  • 4 min. czytania
  • Karolina Kosno
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Wielki Test Kawowy

Z okazji Święta Komisji Edukacji Kawo… Narodowej zorganizowaliśmy Wielki Kawowy Test. Piętnaście pytań uszeregowaliśmy od najprostszych po te wymagające sporej dawki baristycznej wiedzy. Sprawdź jak dużo wiesz już o kawie, a im lepszy wynik uzyskasz, tym większą nagrodę wygrasz w postaci kodu rabatowego!

Test ma jednak służyć przede wszystkim dalszej edukacji, dlatego wszelkie kawowe wątpliwości rozwiewamy już dzisiaj! Sprawdź, które pytanie było podchwytliwe i dowiedz się więcej o kawie!

1. Espresso czy expresso?

Poprawna nazwa to oczywiście ESPRESSO. Często słowo to przekręcane jest do formy eXpresso, ponieważ parzone jest w eKSpresie, jednak słowo to ma zupełnie inną etymologię. Espresso pochodzi z języka włoskiego i oznacza kawę wyciskaną. Takie wyjaśnienie znajdziecie także w słowniku języka polskiego [klik].

2. Jak nazywa się pianka na powierzchni espresso?

Ta pianka to crema! Jest wyznacznikiem poprawnie zaparzonego espresso, choć coraz częściej bariści odrzucają cremę, jako najbardziej gorzką część espresso.

3. Ile kcal ma kubek czarnej kawy bez dodatków?

Przyjmuje się, że czarna kawa ma zero lub jedną kalorię w 100 ml. Serio! W końcu to w około 98 % woda! 🙂

4. Który kraj jest największym producentem kawy?

Zdecydowanie jest to Brazylia, która bije na głowę wszystkich swoich sąsiadów i odpowiada za 30% całej światowej produkcji kawy, generując prawie 3 miliony ton kawy rocznie! Co więcej, Brazylia jest największym producentem kawy już od 150 lat i zdaje się, że szybko się to nie zmieni 😉

5. Kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę.

Tak, to prawda, zupełnie tak samo jak piwo bezalkoholowe, które zawiera alkohol. W procesie dekofeinizacji nie cała kofeina jest odseparowywana, dlatego osoby mające uczulenie na ten związek nie powinny pić kawy w ogóle, nawet tej “bezkofeinowej”. Według norm unijnych kawa bezkofeinowa może zawierać kofeinę w ilości maksymalnie 0,3% (suchej masy kawy), co daje do 5mg w filiżance.

6. Jak nazywa się ten zaparzacz?

To syfon! Mimo, że wygląda jak skomplikowane, alchemiczne urządzenie, to tak naprawdę parzenie w nim kawy wcale nie jest trudne, za to bardzo efektowne. Sprawdź jak przygotować kawę z syfonu tutaj. 

7. Jaki zwierzak często gości na paczkach Coffeedeska?

Historia naszego kota na pewno zagości kiedyś na blogu, tymczasem, jeśli jeszcze nie zamawiałeś paczuszki z Coffeedesk, to warto to nadrobić i zapoznać się z naszym kotem 🙂

kot coffeedesk

8. Czym jest cascara?

Cascara to suszone owoce kawowca. Kawowe ziarenko otoczone jest wisienką i to właśnie ten owoc po ususzeniu może służyć do zaparzenia pysznego naparu, który bardziej przypomina owocowy kompot niż kawę. Dowiedz się więcej o cascarze z naszego artykułu.

9. Ułóż napoje kawowe od najmniejszej do największej ilości kofeiny:

espresso -> flat white -> drip -> cold brew

Espresso, mimo swojej mocy smaku, ma niewielką ilość kofeiny: przyjmuje się około 30 mg.

Flat white, to podwójna ilość espresso uzupełniona mlekiem, możemy więc przyjąć około 60 mg kofeiny.

Kawa z dripa to zdecydowanie ponad 100 mg kofeiny w porcji. Ciężko podać konkretną ilość, ponieważ wszystko zależy od proporcji kawy i wody oraz czasu parzenia, ale to z pewnością więcej kofeiny niż podwójne espresso.

Cold brew to kawa parzona na zimno przez kilkanaście godzin. Ma najwięcej kofeiny ponieważ w tak długim czasie cała zawartość ziarenek przechodzi do naparu.

10. Ile punktów w profesjonalnej ocenie musi zdobyć kawa by uzyskać tytuł speciality?

Kawę speciality oceniają Qgraderzy podczas specjalnych cuppingów. Ziarna, które otrzymają ponad 80 na 100 punktów nazywamy segmentem speciality. To główny wyznacznik jakości kawy! 🙂

11. Kto jest aktualnym Mistrzem Polski Baristów?

Dokładnie to Mistrzynią Polski, i to już od dwóch lat, jest Agnieszka Rojewska. Relację z ostatnich mistrzostw znajdziecie tutaj, a wywiad z Rojes tutaj.

fot. Marta Grudzień
fot. Marta Grudzień

Dla tych co mieli wątpliwości spieszymy wyjaśnić, że cała reszta to ekipa uznanych i równie utytułowanych baristów:

Maciej Duszak: potrójny Vice Mistrz Polski Brewers 2014/15/16, Vice Mistrz Polski Cup Tasting 2016

Sławek Saran: Mistrz Polski Baristów 2007, Mistrz Polski Brewers Cup 2016

Marcin Rusnarczyk: Mistrz Polski Baristów 2005

12. Który z przedmiotów można znaleźć wśród eksponatów w Museum of Modern Art w Nowym Jorku?

Chemex został uznany za jeden z majstersztyków nowoczesnego designu, na tyle, że został eksponatem w nowojorskim MoMA! Znajdziesz go nawet na stronie muzem [klik].

13. Które słowo nie oznacza gatunku kawy?

Caturra, Geisha, SL28 i Bourbon – tak, to wszystko to gatunki botaniczne, a dokładnie varietale arabiki. Nie pasuje tu słówko gourmet, które często można spotkać na paczce kawy, choć zazwyczaj dosłownie nic nie znaczy 😉

14. Jak nazywa się metoda palenia, w której powstaje kawa dedykowana zarówno do metod przelewowych jak i do espresso?

Taka technika to omni-roast, który możecie spotkać w kawach na przykład z palarni Gardelli.

15. Jaki defekt smakowy często występuje w kawach z Rwandy?

Ech, te defekty, nie tylko są niechciane, ale mogą być także całkiem zabawne. I tak właśnie, w kawach z Rwandy, często można natrafić na defekt ziemniaka… O cebuli i pomidorach jednak nie słyszeliśmy 😉

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Karolina Kosno
Karolina Kosno

Przez 5 lat dopieszczała szalone pomysły i dbała o pozytywną energię Coffeedesk jako PR Manager; koordynowała komunikację Speciality Coffee Association Poland; współorganizowała Mistrzostwa Polski i wspierała Team Poland w walce o światowe tytuły. Obecnie PR &Communications Manager w ProVeg Polska i marketingowo-kawowy freelancer. Lubi pisać podziesiętnie złożone zdania, choć doskonale odnajduje się także w limicie 140 znaków na Twitterze. Z wykształcenia filolog języka francuskiego oraz dietetyk, choć nie do końca. W skrócie: Ruda. Choć też nie.

Powiązane tematy
  • co to jest
  • coffeedesk
  • crema
  • dzień nauczyciela
  • edukacja
  • espresso
  • expresso
  • facebook
  • kawa
  • quiz
  • test
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario - Canister

  • Cena: 229.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 225.00 zł
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 czarny z silikonową podstawką

  • Cena: 198.99 zł
Czytaj wpis

Hario filtry papierowe V60-02

  • Cena: 23.90 zł
Może Cię zainteresować
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.