Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kwasowość kawy
  • Kawa
  • Mity
  • Zdrowie
  • Ziarna

Kwasowość kawy – od czego zależy?

  • 7 stycznia 2022
  • 4 min. czytania
  • Krzysztof Włodek
Total
8
Shares
8
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Kwasowość kawy – od czego zależy?

Nuta cytryny, orzeźwienie pomarańczy, smak kwaskowatości jabłka. Kwasowość w kawie wzbudza kontrowersje i niechęć u niejednej osoby pijącej kawę. Czym jest kwasowość? Czy jest dobra i zła strona mocy? Z czym to wypić? A może nie pić?

A może tak po prostu ma być?

Kawa to pestka owocu kawowca, te z kolei, wzorem różnych innych owoców, zawierają w sobie nuty kwasowe. Smak ten jest więc naturalnie występującą cechą nasion kawy. Jednak kwasowość, kwaśności nie równa. W czarnym naparze odnajdziemy przyjemne nuty pomarańczy, lemoniady cytrynowej, świeżych jeżyn, zielonego jabłka oraz, już mniej przyjemne, pikantno-kwasowe, winno-cierpkie. Warto tutaj rozróżnić kwasowość/kwaskowatość od kwaśności (dużo lepiej widać to w języku angielskim, gdzie pierwsza grupa to „acidity” a druga – „sour”). Kwasowość kawy to relacja kwasu w towarzystwie cukru (wspominane pomarańcze maliny, czerwona porzeczka, itp.). Kwaśność można określić smakiem np. octu, który sauté jest mało przyjemny w odbiorze.

Johan&Nystron Etiopia Guji
Kwasowe nuty w kawie są przyjemne – jeśli tylko wynikają z profilu smakowego danych ziaren!

Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do goryczki w kawie płynącej z ciemnego wypalenia, to może warto otworzyć się na nowe i spróbować rześkich kaw? Takie ziarna potrafią być podobne w odczuciu do herbaty, kompotu czy soku z owoców. Sama kwasowość może przybierać różne formy: kwasku cytrynowego (pobudzająca, słodka), kwasu winnego (ściągająca), kwasu chlorogenowego (gorzka) oraz wielu innych.

Od czego zależy kwasowość kawy?

Kwasowość kawy zależała będzie od regionu uprawy, klimatu, warunków atmosferycznych, gleby, metody obróbki, stopnia wypalenia ziaren oraz sposobu ich przygotowania w postaci finalnej filiżanki kawy. O wpływie metod obróbki na smak kawy możesz przeczytać w tym artykule na naszym blogu. Charakterystykę nowych rodzajów obróbki kawy znajdziesz natomiast tutaj.

Błąd ludzki

Czasem się jednak zdarza, że kwasowość jest nieprzyjemna, gryząca, chemiczna. Powodów takiego odczucia może być kilka. Jeśli tylko jesteśmy pewni, że ziarna pochodzą z dbającej o jakość plantacji (niepożądana kwasowość może być związana z defektem podczas fermentacji), zostały bezpiecznie przetransportowane, a następnie wypalone w dobrej palarni, tzn. zostały potraktowane z odpowiednią troską, to mamy dobry punkt startowy i będzie nam łatwiej szukać przyczyny złego smaku. Skoro wykluczyliśmy błąd ludzki w całym cyklu od nasionka do palarni, możliwym sprawcą nieprzyjemniej kwasowości możemy być… my sami!

Co takiego mogło się przydarzyć?

  • nieprawidłowa doza kawy (proporcja kawy do wody), zbyt mała ilość wody
  • zbyt krótki czas parzenia (niedoparzona kawa)
  • zbyt grube a czasem też zbyt drobne zmielenie kawy – nieodpowiednie do konkretnej metody parzenia (o tym jak dobrać mielenie kawy przeczytasz tutaj i tutaj)
  • brudny, nieprawidłowo czyszczony sprzęt do parzenia kawy (w tym serwery, dzbanki oraz zbiorniki na wodę w ekspresach przelewowych, jak i ciśnieniowych)
  • pozostałości środków po odkamienianiu (zwłaszcza kwasku cytrynowego) w urządzeniach mających styczność z wodą i samą kawą
  • zbyt duża siła ubicia kawy w sitku (w espresso)
  • jakość wody użytej do przygotowania kawy – ta ma kolosalne znaczenie, więcej o tym znajdziesz o tu
  • użycie kawy zmielonej kilkanaście minut przed parzeniem zamiast świeżo zmielonej
kawa przechowywana w słoiku
Ziarna kawy należy traktować w odpowiedni sposób, żeby wydobyć z nich pełnię smaku

Błąd maszyny

No dobra, dobra, ale czy tylko człowiek jest winny? W końcu ekspresy automatyczne robią kawę niejako za człowieka, a czasem kawa nie jest zbyt smaczna.

Co wtedy? Jakie mogą być przyczyny?

  • nieprawidłowe/nieregularne czyszczenie ekspresu
  • pozostałość po gorszej jakościowo kawie (o zgrozo – aromatyzowanej) na żarnach w ekspresach z wbudowanym młynkiem – należy wtedy go wyczyścić według zaleceń w instrukcji obsługi
  • zbyt niska temperatura parzenia wynikająca z uszkodzenia ekspresu
  • zjełczałe, stare ziarna wewnątrz zbiornika ekspresu automatycznego
  • zbyt mała ilość kawy dozowana przez automat do przygotowania kawy – warto czasem ustawić większą ilość użytej kawy do filiżanki naparu, co może zniwelować nieprzyjemną kwasowość

Próbuj! Poprawiaj! Próbuj!

Na koniec warto wspomnieć o… Tobie. To właśnie Ty pijesz kawę i wiesz czego w niej szukasz. Zaufaj swojemu smakowi. Testuj, naprawiaj, ulepszaj. Jeśli kawa Ci nie smakuje – spróbuj coś zmienić według powyższych wskazówek. Jeśli coś poprawisz i odkryjesz sensoryczną nirwanę… BRAWO! Przy okazji samo poszukiwanie może być nie lada przygodą w czarnym świecie pobudzającego napoju. Nie poddawaj się zbyt szybko. Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki a smaczna kwasowość nie jest zła!

kawa nalewana z serwera do czarki

Total
8
Shares
Share 8
Tweet 0
Pin it 0
Krzysztof Włodek

Kawowa pijawka. Miłośnik literatury faktu. Twórca internetowego projektu „8kawek”, pasjonat fotografii, tworzenia wideo i audio. Zawodowo pedagog pracujący w świetlicy terapeutycznej dla dzieci. W wolnych chwilach... eeee, że kiedy? Zakochany w mieście Wisła.

Powiązane tematy
  • dlaczego kawa jest kwaśna
  • kawa
  • kwaśna kawa
  • kwasowość a kwaśność
  • kwasowość kawy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Loveramics Brewers - Dripper Set - Pink

  • Cena: 228.99 zł
Czytaj wpis

Bialetti Kitty 6tz

  • Cena: 175.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Espresso 80 ml - Yellow

  • Cena: 59.80 zł
Czytaj wpis

Hario - Canister

  • Cena: 238.99 zł
Czytaj wpis

Zestaw Smeg: Ekspres ciśnieniowy Biały Mat + Spieniacz do mleka Biały ZA 1 ZŁ!

  • Cena: 3548.00 zł
Czytaj wpis

HAYB - Się Przelewa Starter Pack 4 x 250g

  • Cena: 158.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Stagg EKG - Czajnik Elektryczny - Niebieski z drewnianą rączką

  • Cena: 949.00 zł
Czytaj wpis

Hario Metal Drip Scale - Waga do metod alternatywnych

  • Cena: 438.98 zł
Czytaj wpis

Chemex Ottomatic - Ekspres przelewowy

  • Cena: 1899.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.