hands holding hot cup of coffee in morning
Przyswoiliście już pierwszą porcję kawowej wiedzy z pierwszej części Akademii Coffeedesk? Świetnie! Dziś przychodzimy do Was z kompleksową bazą wiedzy o czarnej kawie: od różnych metod przygotowywania czarnej kawy, po niezbędne akcesoria. Zaczynamy!
Psst… Pierwszy z cyklu tekstów “Akademia Coffeedesk: Jak zacząć przygodę z kawą?” znajdziecie tutaj.
Jeśli w tym miejscu zastanawiacie się, czym są metody alternatywne, koniecznie na początku zajrzyjcie tutaj:
W świecie alternatyw znajdziecie całe bogactwo akcesoriów i metod. Czym różni się Chemex od Aeropressa i jak dzieje się magia? W tych tekstach porządkujemy ten chaos!
Dripper V60 – wszystko o legendarnym produkcie Hario:
Gwiazda z filmów – wszystko o Chemexie:
Młoda legenda – wszystko o Aeropressie:
Kawa, która robi się sama (prawie) – o ekspresach przelewowych:
Głodni więcej? To tematy dodatkowe!
Zacznijmy od podstaw: o co chodzi w całym tym espresso?
Wszystko o ekspresach:
Ekspresy automatyczne pod lupą:
Ekspresy kolbowe pod lupą:
Kieszonkowy ekspres ciśnieniowy: kawiarka!
Kawa szybka i duża: French Press
Ekspres czy dripper to doskonały start, są jednak rzeczy, które wzniosą Twoją czarną kawę na najwyższy poziom. Jakie? Czytaj dalej!
Zanim przeczytasz więcej i różnych modelach młynków, sprawdź, kiedy warto sięgnąć po ręczny a kiedy po elektryczny młynek!
Młynki ręczne – który będzie najlepszy?
Przegląd młynków automatycznych:
O czajnikach do kawy
O wagach do kawy
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej