Kawa

Akademia Coffeedesk: Kawy czarne – kompendium wiedzy

Przyswoiliście już pierwszą porcję kawowej wiedzy z pierwszej części Akademii Coffeedesk? Świetnie! Dziś przychodzimy do Was z kompleksową bazą wiedzy o czarnej kawie: od różnych metod przygotowywania czarnej kawy, po niezbędne akcesoria. Zaczynamy!

Psst… Pierwszy z cyklu tekstów “Akademia Coffeedesk: Jak zacząć przygodę z kawą?” znajdziecie tutaj.

Lekcja 1: Metody parzenia – Alternatywne

Jeśli w tym miejscu zastanawiacie się, czym są metody alternatywne, koniecznie na początku zajrzyjcie tutaj: 

Rodzaje alternatywnych akcesoriów do parzenia kawy

W świecie alternatyw znajdziecie całe bogactwo akcesoriów i metod. Czym różni się Chemex od Aeropressa i jak dzieje się magia? W tych tekstach porządkujemy ten chaos! 

Dripper V60 – wszystko o legendarnym produkcie Hario:

Gwiazda z filmów – wszystko o Chemexie:

Młoda legenda – wszystko o Aeropressie:

Kawa, która robi się sama (prawie) – o ekspresach przelewowych:

Głodni więcej? To tematy dodatkowe!

Lekcja 2: Metody parzenia – Espresso

Zacznijmy od podstaw: o co chodzi w całym tym espresso? 

Ekspresy i akcesoria do espresso

Wszystko o ekspresach: 

Ekspresy automatyczne pod lupą:

Ekspresy kolbowe pod lupą:

Kieszonkowy ekspres ciśnieniowy: kawiarka!

Kawa szybka i duża: French Press

Lekcja 3: Przydatne akcesoria do czarnej kawy

Ekspres czy dripper to doskonały start, są jednak rzeczy, które wzniosą Twoją czarną kawę na najwyższy poziom. Jakie? Czytaj dalej! 

O młynkach do kawy

Zanim przeczytasz więcej i różnych modelach młynków, sprawdź, kiedy warto sięgnąć po ręczny a kiedy po elektryczny młynek!

Młynki ręczne – który będzie najlepszy? 

Przegląd młynków automatycznych: 

O czajnikach do kawy

O wagach do kawy

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Zuza Raubo

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej