Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
rodzaje ekspresów do kawy
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa

Rodzaje ekspresów do kawy – sprawdźmy, czym się od siebie różnią!

  • 19 kwietnia 2021
  • 8 min. czytania
  • Krzysztof Włodek
Total
6
Shares
6
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Rodzaje ekspresów do kawy – sprawdźmy, czym się od siebie różnią!

Wstajesz i powolnym krokiem zmierzasz do kuchni, sięgasz po ulubione ziarna i kawowy sprzęt. „Ah, gdyby ktoś zrobił tę kawę dla mnie, za mnie…” – myślisz. Ano jest to możliwe! Tym porannym pomocnikiem może się stać ekspres do kawy. Ekspres, który nie jedno ma imię. Jakie rodzaje tego sprzętu do parzenia kawy możemy wyróżnić?

Na co mi ekspres? Po co to komu?

Ekspres do parzenia kawy, niezależnie od jego rodzaju, jest w stanie przyśpieszyć przygotowywanie czarnego napoju – cały proces parzenia, a zawłaszcza jego powtarzalność, leży po stronie maszyny. Odpowiednio potraktowany ekspres odwdzięczy się pysznie smakującą kawą za każdym razem. Po co więc kupować taki sprzęt? Powodów jest wiele więc zanim podejmiesz decyzję o zakupie, zobacz jakie są kategorie ekspresów i co można znaleźć w tym zautomatyzowanym świecie konstrukcji do parzenia kawy.

Full automat, czyli szybka czarno-biała kawa

Pierwszym rodzajem ekspresów do kawy, które trzeba wymienić są ekspresy automatyczne – bardzo ułatwiają codzienne parzenie kawy i są uodpornione na poranne wpadki niewyspanego człowieka – ich obsługa jest dziecinnie prosta. Nie ma jednak nic za darmo, ekspres przejmując na siebie większość odpowiedzialności, potrzebuje inwestycji w swoją konstrukcję, dlatego chcąc udomowić maszynę, która wyprodukuje esencjonalne espresso i kawy mleczne, musimy wydać minimum 2 tys. złotych. Będzie to jednak sprzęt, który posłuży nam przez wiele lat, dostarczając aromatycznej „małej czarnej” albo też „dużej białej”, gdy tylko tego potrzebujemy.

W budowie ekspresów automatycznych zawiera się młynek, który mieli tyle kawy ze zbiornika na ziarna, ile potrzeba do przygotowania wskazanej ilości kawy. Wiele z ekspresów posiada regulację stopnia mocy/wyrazistości przygotowywanej kawy, jak i możliwość wyboru napoju mlecznego, który chcemy uzyskać. Dla automatycznego baristy nie będzie więc problemem zaserwowanie nam americano, espresso doppio, cappuccino, latte macchiato czy innego napoju na bazie kawy i mleka. To drugie znajduje się w specjalnie wydzielonym pojemniku, z którego ekspres pobiera odpowiednią ilość do konkretnego napoju. Ekspres automatyczny wymaga więc dokładnego czyszczenia – zwłaszcza system spieniania mleka. Na szczęście w większości przypadków wszystko jasno jest wskazane w instrukcji obsługi i nie powinno stanowić dla nikogo większych trudności.

ekspres automatyczny jura
Wiele świetnych ekspresów automatycznych oferuje Jura, na przykład model Jura ENA8.

Jak przebiega zaparzanie kawy w automatycznym ekspresie ciśnieniowym?

Najczęściej całość ogranicza się do podstawienia naczynia i naciśnięcia kilku przycisków, czasem jednego. Kombinacja rurek, pomp, młynka, itd. – wszystko to jest ukryte poza wzrokiem konsumenta, aby niepotrzebnie nie niepokoić go zbędnymi szczegółami. Wśród rodzajów ekspresów automatycznych można najczęściej znaleźć te sprzężone z systemem spieniania mleka, co oszczędza czas jak i nie wymaga nabywania specjalnych umiejętności. Ot po prostu klikamy i pyszną kawę rano mamy. Prosto i przyjemnie.

Dla kogo jest ten rodzaj ekspresu do kawy?

Dla zabieganych, potrzebujących porannej kawy aby z energią ruszyć przeciw wyzwaniom codzienności. Przyda się również w biurze, domu, w którym często goszczą… goście, jak i u wielbicieli kawy pijących kilka filiżanek kawy dziennie.

WADY ZALETY
  • niskie możliwości personalizacji konkretnych napojów – polegamy na zaprogramowanych opcjach przez producenta
  • konieczność czyszczenia ekspresu „raz na jakiś czas” oraz sprawdzania czystości systemu spieniania mleka
  • brak konieczności posiadania wiedzy z zakresu przygotowywania kawy
  • prosta obsługa
  • konstrukcja all-in-one: młynek, system do parzenia kawy oraz spieniania mleka w jednej, zbiorczej konstrukcji
Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać? Sprawdź tutaj!

Kolbowe ekspresy czyli kawiarnia w domu

Ekspresy kolbowe stanowią swojego rodzaju kalkę ekspresów widywanych w kawiarniach. Ich konstrukcja zdaje się być małą wersją kawiarnianej bestii – serca wszelkich kaw serwowanych przez wykwalifikowanych baristów. Taka udomowiona wersja wymaga okrojonej wiedzy i pewnej części baristycznych umiejętności. Będzie to więc idealny wybór dla osób chcących uczyć się parzenia kawy oraz poszerzających swoją wiedzę i umiejętności w serwowaniu kawy. W tych urządzeniach system mleczny jest samoobsługowy. Co oznacza tyle, że spienianie mleka odbywa się po stronie domowego coffee geeka. Wszystko to za pomocą dyszy do spieniania.

Ceny ekspresów kolbowych zaczynają się od niższych niż w przypadku ekspresów automatycznych (już za niecałe 1.5 tys. zł mamy porządny ekspres!), ze względu na prostszą technicznie budowę, ale sięgają kwot przeszło 30-tysięcznych, np. za legendarne konstrukcje osławionej „LaMy”. W tym rodzaju ekspresów możemy dużo eksperymentować z finalnie uzyskiwanym napojem – możemy zmieniać ilość, czyli dozę kawy, zmianie ulec może również ilość wody na parzenie wstępne, tzw. „preinfuzję” oraz stopień ubicia kawy tamperem – ciężkim rodzajem „przycisku” do ubijania kawy w kolbie. Każda z tych poszczególnych regulacji pozwoli uzyskać inaczej smakującą kawę – witaj świecie nieskończenie różnych doznań sensorycznych. Czyszczenie odbywa się na bieżąco – po każdym parzeniu kawy lub ciągu parzeniu kaw z rzędu.

gaggia ekspres ciśnieniowy
Do domowego przygotowywania kawy świetnie sprawdzi się ekspres ciśnieniowy Gaggia New Classic.

Jak przebiega zaparzanie kawy w kolbowym ekspresie ciśnieniowym?

Po wybraniu odpowiedniego sitka, czyli pojemnika na zmieloną kawę, umieszczenia w nim kawy i zadokowania całości w ekspresie zaczyna się parzenie. Waga do odmierzania zmielonej kawy jak i „uzysku”, czyli kawy zaparzonej w filiżankach, może okazać się niezwykle użyteczna. Następnie w dzbanku do spieniania mleka, jeśli chcemy przygotować wersję mleczną kawy, za pomocą dyszy spienia się mleko, które wirując nabiera jogurtowo-kremowej konsystencji. Tak przygotowane składniki można łączyć techniką latte-art’u. Ekspres kolbowy jest więc idealny dla osób lubiących „zabawę” z kawą, testowanie i przede wszystkim świadomą naukę coraz to lepszego traktowania brązowych ziaren aby wycisnąć, pod ciśnieniem rzecz jasna, to, co w nich najlepsze.

Dla kogo jest ten rodzaj ekspresu do kawy?

Dla kawowych entuzjastów, coffee geeków, baristów i wszystkich osób chcących szlifować zdolności przygotowywania espresso i kaw mlecznych na jego bazie.

WADY ZALETY
  • wymaga wiedzy i umiejętności baristycznych
  • błędy w obsłudze będą przekładały się na smak kawy, który przy nieprawidłowym parzeniu może być dużo gorszy niż w przypadku ekspresów automatycznych
  • doskonała opcja dla każdego zawodowego baristy chcącego przygotowywać profesjonalną kawę w domu
  • idealna konstrukcja dla hobbystów kawy chcących rozwijać swoje umiejętności
  • dobre urządzenie do ćwiczenia latte artów w domu
Jaki ciśnieniowy ekspres kolbowy wybrać? Sprawdź tutaj!

Ekspres przelewowy, czyli ułatw sobie alternatywy

Miłośnicy kaw alternatywnych i wszelkich ręcznych urządzeń przelewowych mierzą się z jednym z największych wyzwań – z czasem. Przygotowanie takiej kawy trwa od kilku do kilkunastu minut, w zależności od stosowanej automatyki, posiadania młynka elektrycznego czy czajniczka z regulacją temperatury. Tutaj z pomocą przychodzą ekspresy przelewowe, które ze zmielonych ziaren przygotowują dużą ilość filtrowanej kawy – niektóre nawet zawierają w swojej konstrukcji wbudowany młynek (sic!). Przy swojej prostocie konstrukcyjnej są również najtańszymi urządzeniami opisywanymi w tym artykule (z drobnym wyjątkiem, o którym na końcu). Już w okolicach 300 zł jesteśmy w stanie stać się właścicielami jednej z tych niepozornych bestii.

ekspres przelewowy melitta
Ceny ekspresów przelewowych Melitta zaczynają się już od 329 zł (Melitta Look V Perfection). Na zdjęciu model Melitta AromaFresh za 699 zł.

Ekspresy przelewowe parzą różną ilość kawy – w zależności od wybranego rodzaju ekspresu. Przeważnie wartość ta waha się od 0,5L do nawet 3L. Na co mi tyle kawy? – mógłby ktoś zapytać. Po co parzyć 1L kawy dla jednej osoby? Trafne pytanie ale i tutaj pojawia się rozwiązanie. Holenderski producent ekspresów Moccamaster wyprodukował wersję Cup-One zaparzającą 300 ml kawy na raz, czyli porcję idealną… na 1 raz właśnie. Czyszczenie takich ekspresów jest bajecznie proste i najczęściej ogranicza się do umycia/przepłukania górnego zbiornika do zaparzania kawy jak i dzbanka na gotowy napój.

moccamaster ekspres przelewowy
Ekspres Moccamaster to świetny wybór dla koneserów kawy przelewowej i dobrego designu.

Jak przebiega zaparzanie kawy w ekspresie przelewowym?

Po umieszczeniu filtra oraz zmielonej kawy w górnej części urządzenia, urządzenie przejmuje inicjatywę i osobiście nadzoruje proces parzenia dozując porcje wody na kawę, aby ta wyszła pyszna, aromatyczna i powtarzalna w smaku. W te kilka minut możemy otrzymać wysoko kofeinowy kubek ciepłej kawy, idealnej do śniadania lub też do zabrania ze sobą „na wynos” w termosie bądź w kubku termicznym. Wiele z ekspresów posiada podgrzewany spód, dzięki któremu zaparzając kawę przy pobudce będziemy mogli się nią delektować w optymalnej temperaturze przez cały długi, leniwy poranek.

Dla kogo jest ten rodzaj ekspresu do kawy?

Dla wielbicieli kaw przelewowych, filtrowanych, chcących nieco zautomatyzować proces parzenia. Sprawdzi się również u „kawowych pijawek” lubiących wypić pół litra kawy przed południem.

WADY ZALETY
  • wymaga zmielenia kawy wcześniej przez użytkownika
  • gdy chcemy przelewać papierowy filtr wrzątkiem przed parzeniem kawy, musimy zrobić to manualnie
  • najtańszy z ekspresów (poza ostatnią z opcji)
  • ułatwia przygotowanie kawy filtrowanej, która klasycznie, przy ręcznym parzeniu, wymaga dużej uwagi użytkownika
  • umożliwia zaparzenie dużej porcji kawy na raz – dla siebie, gości czy całej rodziny
Jaki ekspres przelewowy wybrać? Sprawdź tutaj!

A może… kapsułki?

Ekspres na kapsułki kojarzy zdecydowana większość osób pijących kawę. Zalety – proste i szybkie użytkowanie oraz niskie koszty samego urządzenia (te w promocji można kupić za niecałe 100 zł), które wyrównują przeważnie wysokie koszty samych kapsułek – tutaj zdecydowana wada tego urządzenia. Od pewnego czasu na rynku pojawia się coraz więcej kapsułek z kawą wysokiej jakości – może to być dobre rozwiązanie dla osób, które chcą minimalnie mało czasu poświęcić na przygotowanie „małej czarnej”. Na szczęście wersje z wyższej jakości kawą, często idą w parze z biodegradowalną wersją samych jednorazowych kapsułek. Należy tylko pamiętać, że wersje mleczne kaw z ekspresów kapsułkowych to najczęściej mieszanka kawy z mlekiem w proszku, które nie dorównuje standardowej, płynnej wersji „zabielacza”. Ekspres na kapsułki nie wymaga czyszczenia – całość ogranicza się do wylania/opłukania zbiornika na wodę.

Jak wygląda przygotowanie kawy w ekspresie na kapsułki?

Wkładamy kapsułkę do szufladki, podkładamy kubek i wciskamy przycisk. Szybko i prosto. Czy najsmaczniej? To zależy od użytej kawy, a tą można znaleźć dobrej jakości jak i przeciętnej.

Dla kogo jest ten rodzaj ekspresu do kawy?

Dla wszystkich zabieganych, którzy kawę traktują jako drobny element życia. Polubią go wszyscy ci, którzy od mycia i czyszczenia woleli by chodzenie po rozżarzonych ziarnach kawy.

WADY ZALETY
  • ograniczony wybór rodzaju kaw
  • wysoka cena pojedynczej kapsułki kawy

 

  • wymaga niemniejszej ingerencji ze strony użytkownika
  • intuicyjna obsługa jednoprzyciskowa
  • bardzo proste czyszczenie urządzenia

Podsumowanie

Który z rodzajów ekspresów do kawy jest dla Ciebie? Który z nich współgrałby z twoim stylem życia? Spróbuj odpowiedzieć sobie na te pytania po przeczytaniu powyższego artykułu. Ekspresy nie są dla wszystkich, ale ułatwiają codziennie zaparzanie kawy, zwłaszcza jeśli w danym miejscu kawę pije kilka osób. Ekspres docenią osoby stawiające pierwsze kroki w świecie kawy, również kawy wysokiej jakości. Stanowią one jednocześnie remedium dla zawodowych baristów, którzy po „dniówce” chcieliby napić się kawy bez poświęcania zbyt wiele czasu na jej przygotowywanie – oddając filiżankę w „ręce” automatu. Dla każdego – coś innego.

Total
6
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 0
Krzysztof Włodek

Kawowa pijawka. Miłośnik literatury faktu. Twórca internetowego projektu „8kawek”, pasjonat fotografii, tworzenia wideo i audio. Zawodowo pedagog pracujący w świetlicy terapeutycznej dla dzieci. W wolnych chwilach... eeee, że kiedy? Zakochany w mieście Wisła.

Powiązane tematy
  • ekspres automatyczny
  • ekspres ciśnieniowy
  • ekspres kolbowy
  • ekspres przelewowy
  • ekspresy
  • jaki wybrać
  • jura
  • La Marzocco
  • melitta
  • moccamaster
  • porównanie
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Melitta AromaFresh Therm Czarny - Ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem

  • Cena: 859.00 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Nordic White

  • Cena: 4399.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster KBG 741 Select - Pastel Blue - Ekspres przelewowy

  • Cena: 1199.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Biały

  • Cena: 21999.00 zł
Czytaj wpis

Melitta CI Touch Czarny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 3399.00 zł
Czytaj wpis

Wilfa Svart Presisjon WSP-2A - Ekspres przelewowy

  • Cena: 1699.00 zł
Czytaj wpis

Jura E6 Platin

  • Cena: 4199.00 zł
Czytaj wpis

Jura S8 Chrome

  • Cena: 7499.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster Cup-One Coffee Brewer Orange - Ekspres przelewowy

  • Cena: 999.00 zł
Może Cię zainteresować
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela
cold brew coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: nitro cold brew

  • 22 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.