Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
jak wybrać filtry do kawy
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • 5 min. czytania
  • Krzysztof Włodek
Total
4
Shares
4
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Alternatywy
  • >
  • Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynka, wagi, drippera, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew zamieniłby się w kawową „plujkę”, zwaną profesjonalnie: „parzeniem kawy metodą cuppingową”. Zapraszam na prześwietlanie tego kawałka celulozy z kilku stron… „promieniami X”! Po lekturze wszystko stanie się jasne (albo chociaż mniej ciemne).

Kap, kap, kap… filtrów papierowych świat! Co do czego?

Pewnie zastanawiasz się jak się odnaleźć w gąszczu filtrów? Spokojnie, to wbrew pozorom nic trudnego. Istnieją cztery podstawowe rodzaje filtrów (pod względem budowy) do alternatyw kawowych:

  • stożkowe
  • z płaskim dnem (jak papierowa forma do muffinek)
  • z dnem w kształcie linii, podwójnie zaginane
  • okrągłe

Filtrów stożkowych używamy w dripperach oraz w Chemexie. Filtry występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wielkości zaparzacza. Zasada jest dość prosta – im większy rozmiar urządzenia tym w większy filtr musisz się zaopatrzyć. Podobnie dobiera się filtry o innej budowie. Jeśli występują w kilku wielkościach, to zwróć uwagę do jak dużego drippera szukasz filtrów. Hario dopasował bardzo prosto swoje filtry do nazw urządzeń i tak dripper V60-2 będzie wymagał filtrów w rozmiarze 02, V60-3 – filtrów nr 03, itd.

Filtr stożkowy - dripper Hario V60
Filtr stożkowy w dripperze Hario

Filtry z płaskim dnem, przypominające foremkę do muffinek, to filtry do urządzenia Gabi, zaparzacza Cafflano Go-Brew, drippera Brewista Smart bądź do Fellow XF. Te filtry, przez swoje płaskie dno, zapewniają więcej odczuć słodyczy w kawie. Wadą tego rodzaju filtrów jest ich utrudniony transport – wymagają przechowywania w pudełku. W innym przypadku „spłaszczony” filtr ciężko przywrócić do pierwotnego kształtu.

Cafflano Go-Brew - budowa
Filtr z płaskim dnem w Cafflano Go-Brew

Filtry podwójnie zaginane, z płaskim dnem wykorzystywane są w automatach przelewowych Moccamaster oraz w ręcznym, klasycznym dripperze Melitta. Bywają one dość często parowane z innymi urządzeniami mniej rozpoznawalnych firm – najczęściej w elektrycznych ekspresach przelewowych starszego typu. Zajmują mało miejsca i są proste w użyciu.

Moccamaster oraz filtry
Zaginane filtry z płaskim dnem są przeznaczone m.in. do Moccamastera

Te najmniejsze, cienkie papierowe dyski to filtry pasujące do kawowych strzykawek – AeroPress’u, Deltera oraz urządzenia Slowpresso. Jest też wersja papierowych dysków z dziurką – te pasują do urządzenia zwanego syfonem oraz Clear Water Dripper – stacji od Hario do macerowania kawy na zimno. Ten rodzaj filtrów jest najłatwiejszy w transporcie – zajmują najmniej miejsca i nie są im straszne lekkie zagięcia.

Aeropress - parzenie kawy
Filtry do AeroPress’u w kształcie dysków

W świecie filtrów zamieszała nieco firma Hario, która swojego czasu wprowadziła nowy rodzaj materiału w swoich filtrach. Nieco szerzej pisał o tym na blogu Marcin. Wnioski można podsumować prosto – decydując się na filtry firmy Hario, kupuj te „made in Japan” – niezależnie od ich rodzaju wychodzi z nich dobro w kubku – wystarczy odpowiedni dobór kawowej trójcy: stopnia zmielenia, temperatury parzenia i dozy. Unikaj jednak filtrów „made in Holland” – są mocno sprasowane, przez co kawa często się w nich blokuje, co wymusza grubsze mielenie, a to przekłada się na rozwodnioną w smaku kawę. Moim zdaniem wybór „made in Japan” z literką „W” na końcu jego pełnej nazwy jest zdecydowanie lepszym krokiem w stronę pysznej kawy przelewowej, ale możesz też przekonać się na własnym… języku 😉

Biały i… brązowy?

Spoglądając na ofertę filtrów, łatwo dostrzeżemy dwa dostępne kolory: biały i brązowy. Czym się różnią? He, he, kolorem! Stoi jednak za tym coś więcej… Filtry białe to tzw. „filtry bielone”, w procesie produkcji pozbawia się je ligniny, która powoduje żółknięcie papieru. Białe filtry są więc poddawane dodatkowo procesowi wybielania. Otrzymujemy dzięki temu filtr o mniejszym wpływie na smak kawy kosztem wydłużenia procesu produkcyjnego. Podsumowując – wybierając filtry brązowe musimy je jeszcze dokładniej przepłukiwać wrzątkiem z posmaku papieru niż w filtrach białych. Zmniejszamy jednak, najczęściej, wpływ produkcji filtrów na środowisko, ponieważ ich wytworzenie trwa krócej i wymaga mniejszej ilości procesów. Który kolor wybierzesz? Wszystko zależy od twoich preferencji.

Biały filtr do Chemexa
Filtr w kolorze białym
brązowy filtr do Chemexa
Filtr w kolorze brązowym

Warstwy! Filtr ma warstwy!

Warstwy, a właściwie grubość filtra ma kolosalny wpływ na to, co otrzymamy w ulubionym kubku bądź filiżance. Im grubszy materiał, z którego zrobiony jest filtr, tym więcej olejków zawartych w kawie zostanie oddzielonych od finalnego napoju. Mówiąc prościej – im filtr grubszy, tym bardziej klarowna i mniej „szorstka” w smaku kawa. Dlatego kawy z Chemex’a smakują bardzo delikatnie i mają herbacianą strukturę – zawdzięczają to grubym filtrom, dedykowanym do tego urządzenia. Filtry do dripperów Hario stworzono z cieńszego papieru, dzięki czemu kawa zawiera więcej olejków pozyskanych z ziaren kawy przy parzeniu. Filtry do AeroPress’a plasują się gdzieś pomiędzy. Niektórzy parząc w „kawowej strzykawce” używają dwóch papierowych filtrów – pozwala to na uzyskanie bardziej klarownego naparu o jednocześnie mniejszym body.

filtr do Chemexa
Najgrubsze filtry i zarazem najmniej przepuszczające olejki zawarte w kawie to te do Chemex’a

Naturalnie, im filtr grubszy tym dłuższy czas przelewania kawy (w metodach grawitacyjnych – przy użyciu dripperów) bądź większej siły należy użyć przy przeciskaniu czarnego napoju (w przypadku parzenia w AeroPress’ie). Dlatego parzenie w Chemex’ie wymaga nieco grubszego mielenia i trwa zazwyczaj dłużej niż zaparzanie kawy np. w dripperze Hario V60. Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego stopnia zmielenia kawy do posiadanego filtra, mając m. in. na uwadze jego grubość.

Grubość, przez to rodzaj, wybranego filtra ma również wypływ na to jak długo będziemy czuli kawę po jej wypiciu, tzw. „aftertaste”. Im filtr grubszy i bardziej oddziela olejki w napoju, tym finalnie mniejsze body i krótszy aftertaste. Więcej przeczytacie o tym w porównaniu filtrów od Hario z filtrami z Chemex’a na naszym blogu.

Test smaku

Żeby sprawdzić w praktyce jak poszczególne filtry działają, zaaranżowałem krótki test smaku. Z każdego filtra wyciąłem kółko pasujące wymiarami do AeroPress’a. Każdy suchy filtr został potraktowany 100 ml wrzątku, który po przestudzeniu trafił wprost do moich kubków smakowych.

Najmniej wyczuwalny posmak papieru uzyskałem z filtra do Chemex’a oraz z urządzenia Delter. Najmocniej wyczuwalny wpływ filtra na smak wody miały brązowe wersje, zwłaszcza brązowy filtr od Gabi. Gdzieś pomiędzy, w tym teście smaku, uplasowały się filtry od Hario V60, niezależnie od koloru.

Przy drugim zalaniu wrzątkiem, wcześniej przelanych filtrów, nie był już wyczuwalny wpływ papieru na smak wody. Potwierdza to tylko konieczność każdorazowego przelewania filtra wrzątkiem przed właściwym parzeniem kawy.

miedziany dripper Hario
Pamiętajcie o zwilżaniu filtrów przed rozpoczęciem procesu parzenia kawy!

Podsumowanie

Teraz już, drogi uczniu, świat filtrów nie ma dla Ciebie tajemnic. Weź tę wiedzę i wyrusz z nią w świat… Od teraz wybór odpowiedniego filtra nie będzie stanowił dla Ciebie problemu. Jeśli jednak wahasz się między kilkoma opcjami może to idealna okazja i czas na… własne testy? Niezależnie od tego jaki filtr wybierzesz, pamiętaj o najważniejszej zasadzie: zawsze przelewaj filtr wrzątkiem zanim wsypiesz do niego kawę. Dzięki temu nie poczujesz smaku papieru w twojej kawie a tylko to, co oferują starannie przygotowane ziarna kawy. Powodzenia i udanych przelewów!

filtry do drippera Hario V60

Total
4
Shares
Share 4
Tweet 0
Pin it 0
Krzysztof Włodek
Krzysztof Włodek

Kawowa pijawka. Miłośnik literatury faktu. Twórca internetowego projektu „8kawek”, pasjonat fotografii, tworzenia wideo i audio. Niedokończony student dziennikarstwa. Za chwilę dokończony student pedagogiki. W wolnych chwilach lubi doceniać uważność codziennego dnia. Zakochany w mieście Wisła.

Powiązane tematy
  • akcesoria
  • filtry
  • filtry do kawy
  • filtry papierowe
  • filtry stozkowe
  • filtry z płaskim dnem
  • rodzaje filtrów
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario filtry papierowe do dripa V60-01

  • Cena: 9.90 zł
Czytaj wpis

AeroPress - Filtry papierowe

  • Cena: 29.00 zł
Czytaj wpis

Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-01 - 100 Sztuk

  • Cena: 21.90 zł
Czytaj wpis

Melitta papierowe filtry do kawy Gourmet Mild 1x4 - białe - 80 sztuk

  • Cena: 13.90 zł
Czytaj wpis

Hario filtry papierowe V60-02

  • Cena: 23.90 zł
Czytaj wpis

Moccamaster filtry papierowe nr 4

  • Cena: 15.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster filtry papierowe nr 1

  • Cena: 12.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • Marcin Rzońca
ekspres kolbowy La Marzocco
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Ekspresy

Jak wybrać kolbowy ekspres ciśnieniowy do domu?

  • 30 października 2020
  • Maciej Duszak
jaki czajnik wybrać
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy

Jaki czajnik wybrać do alternatywnych metod parzenia kawy?

  • 27 października 2020
  • Krzysztof Włodek
szklanki Kruve EQ test
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Testy

Jak i w czym podawać kawę, aby nie tylko świetnie smakowała, ale i wyglądała? Oto nasz test szklanek Kruve EQ Excite & Inspire!

  • 31 sierpnia 2020
  • Krzysztof Włodek
wielki test toników do espresso tonic
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality

Tonikowy zawrót głowy – test toników do tonic espresso

  • 10 lipca 2020
  • Krzysztof Włodek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności