Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
jaki czajnik wybrać
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy

Jaki czajnik wybrać do alternatywnych metod parzenia kawy?

  • 27 października 2020
  • 6 min. czytania
  • Krzysztof Włodek
Total
4
Shares
4
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Jaki czajnik wybrać do alternatywnych metod parzenia kawy?

Alternatywa… drippery, Chemex, AeroPress, syfon i wiele innych. Każde z tych urządzeń wymaga dawkowania gorącej wody na powierzchnię kawy. Pojawia się więc pytanie – z czego korzystać przy zalewaniu kawy wodą? Z czajnika? Jakiego potrzebujesz, aby zyskać kontrolę nad kawą? Po co on właściwie jest? Który sprawdzi się w konkretnych sposobach parzenia kawy?

Do czego potrzebny Ci czajnik?

Od czego ta alternatywa? Od espresso oczywiście. W jego przypadku dawkowaniem wody zajmuje się maszyna, oczywiście kontrolowana przez baristę. Sytuacja zmienia się, gdy z filiżanki espresso przerzucimy się na kubek filtrowanej kawy. Tutaj, w tzw. „metodzie ręcznej”, konieczne jest… ręczne zalewanie (są jeszcze ekspresy przelewowe, ale dziś nie o nich). Parzenie kawy zaczyna się w momencie kontaktu woda-kawa, ważny jest więc sposób w jaki dystrybuujemy wodę na powierzchnię zmielonych ziaren. Spokojnie, to tylko brzmi skomplikowanie, w praktyce szybko okazuje się być proste i intuicyjne. Należałoby więc teraz zakrzyknąć: czajniki w dłoń!

Ale o co chodzi?

Czajnik zna każdy z nas, współcześnie królują elektryczne, kiedyś, i gdzieniegdzie nadal, można było natknąć się na głośne, gwiżdżące wersje „nakuchenkowe”. Niezależnie od wyboru, każdy z nich jest w stanie zagotować wodę. Nie każdy jednak pozwala na powtarzalne, z pełną kontrolą procesu, zalanie i zaparzenie czarnego napoju z drogocennych ziaren. Czasem jednak można usłyszeć, że gdy wszystko ze sobą „zagra”, kawa wychodzi piekielnie dobra. Teraz więc zapraszam na wycieczkę przez 4 kręgi kawowe. Popłyniemy łodzią przez rzekę kawy. Wsiadacie?

1 krąg – czajniki „klasyczne”

Dopłynęliśmy do pierwszego świata – królują tutaj czajniki bezprzewodowe, klasyczne oraz standardowe – czyli wcześniej wspominane gwiżdżące baniaczki na kuchenki. Taki czajnik słabo sprawdzi się w precyzyjnej kontroli wylewania wody, jednak jest w stanie dość szybko tą wodę podgrzać. Jest wystarczająco dobry, aby zaparzyć kawę w metodach immersyjnych, czyli we french pressie, AeroPressie, Mr Cleverze i wszędzie tam, gdzie kawa parzy się w naczyniu przez określony czas, a zmielone ziarna swobodnie kąpią/unoszą się w brązowej toni. Czy można takim czajnikiem zalać dripa? Fizycznie – oczywiście. Nie odbędzie się to jednak bez wpływu na smak samej kawy. Zalewając urządzeniem z klasycznym „dziubkiem”, wzburzymy kawę zbyt mocno i nie będziemy mogli utrzymać kontroli nad strumieniem wody. Skutkować to będzie mniej powtarzalną i gorszą w smaku kawą przelewową. Natomiast, jeśli określona metoda nie wymaga okrężnych ruchów dłonią – weź klasyczne urządzenie w dłoń. Przyda się ono również w drugim świecie, do którego zaraz się wybieramy…

czajnik do herbaty Fellow Corvo
Fellow Corvo to czajnik klasyczny, ale tylko pod względem kształtu wylewki 😉 Nada się perfekcyjnie do parzenia herbaty!

Dla kogo jest więc takie rozwiązanie?

Dla turystów, wyjazdowiczów, kawoszy z AeroPressem czy dla osób, które stosują jedną, określoną (immersyjną) metodę parzenia kawy i nie chcą próbować nowych rozwiązań, urządzeń, receptur czy sposobów na filtrowaną czarną. Jeśli w domu masz sam AeroPress i kawiarkę, natomiast drip Cię odpycha, a Chemex przeraża, to takie rozwiązanie będzie dla Ciebie wystarczające. Nazbierane pieniądze przeznacz lepiej na dobry młynek.

2 krąg – kraina gęsich szyi

Drugi przystanek następuje w świecie, gdzie z rzeki kawy wyłaniają się „gęsie szyje” – czajniki z długą, zagiętą i wyprofilowaną wylewką, dzięki której możemy kontrolować wylewany strumień wody. Są to jednak czajniki-zbiorniki. Wodę należy zagotować w osobnym czajniku elektrycznym albo można skorzystać z docelowego czajnika z wylewką, jednak wodę wtedy należy podgrzewać na płycie grzewczej (zwróćcie uwagę, że nie wszystkie czajniki z tego świata nadają się do podgrzewania na źródle ciepła!). Sprawdzą się one w metodach grawitacyjnych, czyli wszelakiej maści dripperach oraz we wszystkich wcześniej wspominanych urządzeniach. Cóż za wspomniała kompatybilność wsteczna! Do takiego czajnika bardzo przydatny jest dodatkowy termometr, który umożliwi precyzyjną kontrolę temperatury, niezbędną w świadomym parzeniu kawy.

klasyczny czajnik z gęsią wylewką Hario Buono
Hario Buono – klasyczny czajnik z “gęsią szyjką”

Dla kogo jest więc ten czajnik?

Dla każdej osoby chcącej zaparzać perfekcyjne dripki w pełnej kontroli nad strumieniem wody. Wylewanie wody ze zwykłego czajnika do dripa można porównać do malowania portretu na płótnie przy pomocy końskiego ogona. Jadąc jednocześnie na nim. Tyłem. Czajnik – „gęsina” jest wielkim kamieniem milowym w rozwoju domowego miłośnika kaw wysokiej jakości. Jeśli myślisz o dobrej kawie i spróbowałeś już niejednej propozycji w kawiarni, a marzą Ci się takie same smaki w domowych czterech ścianach, to będzie idealny wybór. Wkładaj czajnik do łodzi, eee… znaczy do koszyka – nie pożałujesz wyboru!

3 krąg – niepoprawne, elektryczne cuda

W następnym świecie „gęsia szyja” posiada kabel – są to czajniki z wylewką, ale zasilane poprzez podstawę (sam czajnik jest bezprzewodowy) zasilaną z gniazdka elektrycznego. Baaaaardzo duża wygoda w stosunku do poprzedników. Ten osobnik jest bardzo dumny ze swoich umiejętności. Pozwala na precyzyjną kontrolę przy zalewaniu porannego dripa bez konieczności obsługi kilku urządzeń, przelewania, itd. Wystarczy kontrola temperatury zewnętrznym termometrem i można olewać problemy. Znaczy zalewać. Kawę. Parzyć w sensie. No sami wiecie, o co chodzi…

Hario Buono Kettle V60 Electric - 0,8l
Elektryk z gęsią szyjką – Hario Buono Electric

Komu wyjdzie na dobre przyjaźń z „elektroniczną gęsią”?

Każdy, kto raz chwyci ją za szyję nie będzie chciał ją wypuścić z rąk. Komfort jaki daje jedno urządzenie, w którym podgrzewamy i jednocześnie dystrybuujemy wodę do naszej kawy, jest przeogromny. Tutaj odczujesz duży przeskok z poprzednich kręgów. Pamiętaj jednak o kontrolowaniu temperatury wody, którą zalewasz swoją kawę. Zewnętrzny termometr nadal się przyda.

4 krąg – elektryczne cuda z elektroniką i sterownikami

Ostatnim przystankiem, przed wrotami kawowych piekieł, jest świat futurystycznego designu, najnowocześniejszych wynalazków, odrealnionych, zmutowanych wersji czajników do parzenia kawy. Te „bestie” potrafią, poza zagotowaniem wody, wsłuchać się w nasze najśmielsze pragnienia i podgrzać potrzebną wodę do określonej przez właściciela temperatury. Co więcej – potrafią uzyskaną temperaturę utrzymywać przez pewien czas, więc jest to idealna propozycja dla rodzin z (małymi) dziećmi. Regulacja temperatury jest również przydatna do przyrządzania herbat, które, jak kawa, wymagają różnych temperatur parzenia, w zależności od ich rodzaju. Przejawiają te same funkcje co osobniki z 3 kręgu, lecz dzięki wbudowanej regulacji temperatury, posiadają również w sobie wbudowany termometr, co czyni je urządzeniami all-in-one. Wystarczy poranny kontakt z jedną bestią i mamy gotową wodę na kawę czy herbatę. Podgrzaną precyzyjnie do zadanej temperatury. Szybko i wygodnie. Niektóre nawet posiadają robaki w swoim wnętrzu. Taka wygoda ma jednak swoją cenę.

czajnik do kawy Fellow Stagg EKG
Fellow Stagg EKG – elektryczny, z możliwością programowania temperatury i z gęsią szyjką – czego chcieć więcej od czajnika?

Dla kogo jest rozwiązanie pro?

Czajnikowy odpowiednik młynka Comandante? Dla każdego domowego baristy chcącego rozwijać swoje umiejętności i poszerzać swoją wiedzę. Dla wszystkich spieszących się oraz dla każdego, kto chciałby mieć jedno urządzenie zamiast kilku. Uber-czajnik sprawdzi się w rękach osoby, która lubi z kawą się bawić, sprawdzać nowe receptury, różne temperatury parzenia i uzyskiwać wysoką powtarzalność zaparzanych kaw. Może właśnie na uścisk twoich dłoni czeka ten „zwierz”?

Podsumowanie

Który czajnik kupić? Mam nadzieję, że po lekturze już potrafisz odpowiedzieć sobie na to pytanie. Wszystko zależy jaką kawę pijesz i jak świadomie ją parzysz. Do wszelakich metod grawitacyjnych, gdzie parzenie odbywa się poprzez koliste ruchy podczas zalewania, konieczny jest czajnik z gęsią szyją. Z którego kręgu będzie dla Ciebie najlepszy? Zwróć uwagę na to, jak często pijasz kawę, ile czasu jej poświęcasz i czy chcesz być coraz bardziej świadomym home baristą. Wtedy wyjaśni się, który czajnik będzie dla Ciebie najlepszy. Pysznej kawy Wam życzę, niezależnie od rodzaju czajnika, którym ją zaparzycie!

Total
4
Shares
Share 4
Tweet 0
Pin it 0
Krzysztof Włodek
Krzysztof Włodek

Kawowa pijawka. Miłośnik literatury faktu. Twórca internetowego projektu „8kawek”, pasjonat fotografii, tworzenia wideo i audio. Niedokończony student dziennikarstwa. Za chwilę dokończony student pedagogiki. W wolnych chwilach lubi doceniać uważność codziennego dnia. Zakochany w mieście Wisła.

Powiązane tematy
  • alternatywa
  • czajnik
  • czajnik do kawy
  • czajnik elektryczny
  • fellow
  • Fellow Corvo EKG
  • Fellow Stagg EKG
  • hario
  • Hario Buono
  • kawa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Fellow Stagg EKG - Czajnik Elektryczny - Biały Mat

  • Cena: 699.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Stagg Kettle - Czajnik - Miedziany

  • Cena: 449.00 zł
Czytaj wpis

Hario Buono Kettle - 1,2l

  • Cena: 168.99 zł
Czytaj wpis

Melitta Pour Over Kettle - Czajnik 700 ml

  • Cena: 120.00 zł
Czytaj wpis

Barista Space - Czajnik w niebieskiej osłonce 550 ml

  • Cena: 108.99 zł
Czytaj wpis

Brewista Smart Pour 2 Digital Kettle 1,2l - Czajnik elektryczny

  • Cena: 569.00 zł
Czytaj wpis

Hario Buono Kettle V60 Electric - 0,8l

  • Cena: 319.00 zł
Może Cię zainteresować
spieniecz elektryczny do mleka bialetti
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Testy

Jak spienić mleko do kawy – i czego użyć? Test spieniacza elektrycznego Bialetti

  • 9 kwietnia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.