Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking najlepszych modeli

Espresso to napój nierozerwalnie związany z kawiarnią i włoskim, szybkim stylem picia kawy poza domem. Przygotowuje się je z użyciem specjalistycznego sprzętu oraz korzysta z wiedzy i doświadczenia niezbędnych do prawidłowego przygotowania tej legendarnej kawy oraz napojów mlecznych na jej bazie. A co jeśli chcemy cieszyć się tym włoskim specjałem w naszej kuchni? Jaki dobry ekspres kolbowy do kawy wybrać, aby zostać home baristą? Jak każdy temat związany z wyborem sprzętu, także i ten nie jest łatwy, a producenci nie próżnują i wciąż prezentują nowe modele w różnych zakresach cenowych. W tym artykule postaramy się Wam pomóc i podpowiedzieć na jakie parametry ekspresu kolbowego należy zwrócić uwagę przed zakupem, aby wybrać model dopasowany do naszych potrzeb oraz budżetu.

Ekspres do kawy kolbowy – ranking


Aby wybrać najlepszy ekspres kolbowy dla nas, należy poznać kluczowe elementy wpływające na jego jakość i tym samym cenę. Poniżej omówimy dokładnie kluczowe parametry dobrych ekspresów kolbowych do domu, ich wpływ na jakość zaparzanej kawy oraz funkcjonalność i wydajność, teraz przedstawimy ogólny ranking ekspresów kolbowych.

La Marzocco Linea Mini


La Marzocco Linea Mini to niewątpliwie najlepszy ekspres kolbowy do domu. Posiada wysokiej jakości podwójny bojler, który zapewnia wydajność i stabilność temperatury i cyfrowy kontroler temperatury PID, który zadowoli najbardziej wymagających użytkowników. Ponadto ekspres można połączyć z dedykowaną aplikacją, która umożliwia zdalne sterowanie nim. Jeśli zastanawiacie się jaki ekspres kolbowy do domu będzie najlepszy, odpowiedzią jest La Marzocco.

La Marzocco Linea Micra


La Marzocco Linea Micra to jeszcze mniejszy ekspres do domu tej znanej włoskiej firmy. Podobnie do Linea Mini posiada podwójny bojler i kontrolę temperatury PID. Również możemy połączyć go z dedykowaną aplikacją, która daje dodatkową kontrolę nad ustawieniami. Idealny wybór dla osób szukających najwyższej jakości w nieco mniejszym rozmiarze.

Sage The Barista Express Impress

Sage The Barista Express Impress to dobry ekspres kolbowy do domu dla domowych baristów, którzy poszukują maszyny z wbudowanym młynkiem. Ekspres oprócz tego, że zmieli kawę, to jeszcze pomoże w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu. Posiada układ grzewczy Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID.

Lelit Anna PL41EM

Lelit Anna PL41EM to jedna z tańszych opcji, ale zdecydowanie warta uwagi. Ekspres posiada pojedynczy bojler i duży zbiornik na wodę. Urządzenie charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i klasycznym wzornictwem.

Promocja
Domobar Junior 2B - Ekspres kolbowy (outlet)

Producent: DomoBar

Domobar Junior 2B czyli ekspres do zastosowań domowych wykonany w profesjonalnej technologii z innowacyjnym systemem dwubojlerowym. Najważniejsze cechy Domobar Junior 2B Profesjonalna grupa E61 Występuje w konstrukcji dwubojlerowej (osobne bojlery do wody i do pary) Wbudowany zbiornik wody Odprowadzanie wody do tacki Izolacja cieplna bojlerów dla maksymalnych oszczędności energii Dane techniczne: Szerokość 250 mm Głębokość 450 mm Wysokość 420 mm Moc 1200 W + 600 W Napięcie 230 V Bojler 0,7 l + 0,5 l Waga 18 kg
Najniższa cena: 6 599,90 zł
7844,00 zł
Darmowa dostawa
Ekspres Promac Club ME Black 2016

Producent: Promac

Promac Green Club ME 2016. Model w kolorze czarnym. W tej wersji wprowadzono nową kolorystykę, lampy led oraz zmienono kolor pokrywy grupy na czarny. Club ME to profesjonalny jednogrupowy ekspres do kawy o niewielkich rozmiarach, dużej wydajności i wysokiej jakości wykonania.  Świetnie sprawdzi się w małej gastronomii. Wyposażony w pojedynczy manometr pokazujący ciśnienie wewnątrz boilera, kran z gorącą wodą oraz ruchomą dyszę spieniającą mleko, do przygotowania cappuccino czy latte. Elektroniczny panel z przyciskami umożliwia programowanie napojów. Grupy: 1 Wymiary (WxDxH /mm): 385 x 530 x 560 Pojemność bojlera: 4 litry Moc (W): 1770 (1600) Zasilanie (V-Hz): 220/240 V - 50/60 Hz • (120) Waga: 34 kg Ekspresy spakowane są fabrycznie z 3-fazowym kablem. Otrzymasz przewody: - neutralny, - uziemienie, - czarny, brązowy i szary przewód dla trzech faz. Możesz również podłączyć maszynę do jednofazowego źródła zasilania 220 V. Wtyczka nie jest dołączona do maszyny. Jeśli chodzi o zaopatrzenie w wodę, nasze maszyny wykorzystują przyłącze wody 3/8. Wąż spustowy znajduje się w pudełku.
Darmowa dostawa Nowość
Eureka - Costanza - Ekspres kolbowy - Chrom

Producent: Eureka

Eureka Costanza to kolbowy ekspres do kawy do użytku domowego. Costanza to maszyna dla najbardziej wymagających domowych baristów, która doskonale łączy estetykę i funkcjonalność. Zalety: - Kontrola temperatury za pomocą regulatora PID pozwala na wybór spośród trzech poziomów temperatury, dostosowanych do rodzaju kawy i indywidualnych preferencji. - Tygodniowy program aktywacji umożliwia zaplanowanie czasu włączania urządzenia na każdy dzień tygodnia, aby zawsze było gotowe do pracy i abyście mogli uniknąć straty czasu. - Licznik pozwala na monitorowanie całkowitej liczby zaparzeń. - Licznik czasu umożliwia osiągnięcie większej precyzji podczas ekstrakcji. - Tryb oszczędzania energii (eco mode) pomaga zaoszczędzić energię i sprawia, że urządzenie zawsze jest gotowe do pracy, dzięki utrzymywaniu ciepła. - Bez potrzeby skomplikowanego ustawiania: rozpakuj, włącz i parz kawę! - Całkowita ręczna kontrola pary, wody i ekstrakcji kawy, aby poczuć się jak profesjonalny barista. - Technologia Total Cool Touch zapewniająca bezpieczniejsze i bardziej komfortowe użytkowanie obu dysz. - Wyjmowany zbiornik na wodę (pojemność 2 litrów) - łatwy do wyjęcia dzięki wygodnym klapkom. - Szybkie nagrzewanie: maszyna jest gotowa do parzenia w zaledwie 12-15 minut. - Pojemna tacka ociekowa (1 litr) zapewnia komfortową pracę. Poziome wyjmowanie, bez przechylania, zapobiegające wylewaniu wody na zewnątrz. ŁJest także łatwa do czyszczenia. - Profesjonalna grupa E61, zapewniająca najlepszą jakość kawy. - Starannie wykonana obudowa ze stali nierdzewnej z metalową podstawą zapewnia stabilność i wytrzymałość. - Bojler najwyższej jakości ze stali nierdzewnej. - Czujnik pustego zbiornika, który informuje o konieczności napełnienia zbiornika na wodę. Specyfikacja techniczna Grupa zaparzająca: - Średnica filtra: 58 mm - Wstępne parzenie: Tak - Typ: E61 Bojler: - Pojemność bojlera: 1,5 l - Materiał bojlera: Stal nierdzewna - Izolacja termiczna: Tak Zbiornik na wodę: - Pojemność zbiornika: 2 l - Materiał zbiornika: Plastik Różne: - System profilowania ciśnienia: Wibracyjny - PID: Tak - Podawanie wody: Zbiornik - Pobór mocy: 1250 W - Manometr: Nie - Pojemność tacki ociekowej: 1 l - Tryb rezerwowy: Tak - OPV (zawór ciśnienia wyjściowego): 9 barów Wyświetlacz: - Wbudowany: Tak - Program tygodniowy: Tak - Timer: Tak - Przełącznik temperatury: Tak (3 opcje) - Wskaźnik wstępnego parzenia: Tak - Tryb eco: Tak Nagrzewanie: - Szybkie nagrzewanie (12-15 min) Wymiary: - Wysokość: 337 mm - Szerokość: 300,5 mm - Głębokość: 444,5 mm - Waga: 20 kg
Darmowa dostawa Nowość
Eureka - Costanza R - Ekspres kolbowy - Chrom

Producent: Eureka

Eureka Costanza R to kolbowy ekspres do kawy do użytku domowego. Costanza R to maszyna dla najbardziej wymagających domowych baristów, która doskonale łączy estetykę i funkcjonalność. Ekspres jest wyposażony w regulator PID z wyświetlaczem oraz pompę rotacyjną zapewniającą cichą pracę.  Zalety: - Kontrola temperatury za pomocą regulatora PID pozwala na wybór spośród trzech poziomów temperatury, dostosowanych do rodzaju kawy i indywidualnych preferencji. - Tygodniowy program aktywacji umożliwia zaplanowanie czasu włączania urządzenia na każdy dzień tygodnia, aby zawsze było gotowe do pracy i abyście mogli uniknąć straty czasu. - Licznik pozwala na monitorowanie całkowitej liczby zaparzeń. - Licznik czasu umożliwia osiągnięcie większej precyzji podczas ekstrakcji. - Tryb oszczędzania energii (eco mode) pomaga zaoszczędzić energię i sprawia, że urządzenie zawsze jest gotowe do pracy, dzięki utrzymywaniu ciepła. - Bez potrzeby skomplikowanego ustawiania: rozpakuj, włącz i parz kawę! - Całkowita ręczna kontrola pary, wody i ekstrakcji kawy, aby poczuć się jak profesjonalny barista. - Technologia Total Cool Touch zapewniająca bezpieczniejsze i bardziej komfortowe użytkowanie obu dysz. - Wyjmowany zbiornik na wodę (pojemność 2 litrów) - łatwy do wyjęcia dzięki wygodnym klapkom. - Szybkie nagrzewanie: maszyna jest gotowa do parzenia w zaledwie 12-15 minut. - Pojemna tacka ociekowa (1 litr) zapewnia komfortową pracę. Poziome wyjmowanie, bez przechylania, zapobiegające wylewaniu wody na zewnątrz. ŁJest także łatwa do czyszczenia. - Profesjonalna grupa E61, zapewniająca najlepszą jakość kawy. - Starannie wykonana obudowa ze stali nierdzewnej z metalową podstawą zapewnia stabilność i wytrzymałość. - Bojler najwyższej jakości ze stali nierdzewnej. - Czujnik pustego zbiornika, który informuje o konieczności napełnienia zbiornika na wodę. Specyfikacja techniczna Grupa zaparzająca: - Średnica filtra: 58 mm - Wstępne parzenie: Tak - Typ: E61 Bojler: - Pojemność bojlera: 1,5 l - Materiał bojlera: Stal nierdzewna - Izolacja termiczna: Tak Zbiornik na wodę: - Pojemność zbiornika: 2 l - Materiał zbiornika: Plastik Różne: - System profilowania ciśnienia: Rotacyjny - PID: Tak - Podawanie wody: Zbiornik - Pobór mocy: 1250 W - Manometr: Nie - Pojemność tacki ociekowej: 1 l - Tryb rezerwowy: Tak - OPV (zawór ciśnienia wyjściowego): 9 barów Wyświetlacz: - Wbudowany: Tak - Program tygodniowy: Tak - Timer: Tak - Przełącznik temperatury: Tak (3 opcje) - Wskaźnik wstępnego parzenia: Tak - Tryb eco: Tak Nagrzewanie: - Szybkie nagrzewanie (12-15 min) Wymiary: - Wysokość: 337 mm - Szerokość: 300,5 mm - Głębokość: 444,5 mm - Waga: 20 kg
Darmowa dostawa Nowość
Eureka - Pura - Ekspres kolbowy - Chrom

Producent: Eureka

Eureka Pura to kolbowy ekspres do kawy do użytku domowego. Pura to połączenie estetyki i funkcjonalności. Minimalistyczna, metalowa konstrukcja zaprojektowana przez Studio Paoli Milano i dopracowane wykończenia doskonale wpasują się w każdą kuchnię. Ekspres zapewnia całkowitą kontrolę manualną nad procesem parzenia espresso oraz jest wyposażony w profesjonalną technologię wymiennika ciepła. Zalety: - Bez potrzeby skomplikowanego ustawiania: rozpakuj, włącz i parz kawę! - Całkowita ręczna kontrola pary, wody i ekstrakcji kawy, aby poczuć się jak profesjonalny barista. - Technologia Total Cool Touch zapewniająca bezpieczniejsze i bardziej komfortowe użytkowanie obu dysz. - Wyjmowany zbiornik na wodę (pojemność 2 litrów) - łatwy do wyjęcia dzięki wygodnym klapkom. - Szybkie nagrzewanie: maszyna jest gotowa do parzenia w zaledwie 12-15 minut. - Pojemna tacka ociekowa (1 litr) zapewnia komfortową pracę. Poziome wyjmowanie, bez przechylania, zapobiegające wylewaniu wody na zewnątrz. ŁJest także łatwa do czyszczenia. - Profesjonalna grupa E61, zapewniająca najlepszą jakość kawy. - Starannie wykonana obudowa ze stali nierdzewnej z metalową podstawą zapewnia stabilność i wytrzymałość. - Bojler najwyższej jakości ze stali nierdzewnej. - Czujnik pustego zbiornika, który informuje o konieczności napełnienia zbiornika na wodę. Specyfikacja techniczna Grupa zaparzająca: - Średnica filtra: 58 mm - Wstępne parzenie: Tak - Typ: E61 Bojler: - Pojemność bojlera: 1,5 l - Materiał bojlera: Stal nierdzewna - Izolacja termiczna: Tak Zbiornik na wodę: - Pojemność zbiornika: 2 l - Materiał zbiornika: Plastik Różne: - System profilowania ciśnienia: Wibracyjny - PID: Nie - Podawanie wody: Zbiornik - Pobór mocy: 1250 W - Manometr: Tak - Pojemność tacki ociekowej: 1 l - Tryb rezerwowy: Tak - OPV (zawór ciśnienia wyjściowego): 9 barów Wyświetlacz: - Wbudowany: Nie - Program tygodniowy: Nie - Timer: Nie - Przełącznik temperatury: Nie - Wskaźnik wstępnego parzenia: Nie - Tryb eco: Nie Nagrzewanie: - Szybkie nagrzewanie (12-15 min) Wymiary: - Wysokość: 337 mm - Szerokość: 300,5 mm - Głębokość: 444,5 mm - Waga: 20 kg
Darmowa dostawa Nowość
Eureka - Pura R - Ekspres kolbowy - Chrom

Producent: Eureka

Eureka Pura R to kolbowy ekspres do kawy do użytku domowego. Pura R to połączenie estetyki i funkcjonalności. Minimalistyczna, metalowa konstrukcja zaprojektowana przez Studio Paoli Milano i dopracowane wykończenia doskonale wpasują się w każdą kuchnię. Dzięki nowoczesnej pompie rotacyjnej, Pura R sprawia, że przygotowanie kawy jest ciche. Dzięki minimalnym wahaniom ciśnienia systemu pompy rotacyjnej, ekstrakcja kawy pozostaje niezwykle stabilna. Ciesz się doskonałymi espresso w swoim domu. Zalety: - Bez potrzeby skomplikowanego ustawiania: rozpakuj, włącz i parz kawę! - Całkowita ręczna kontrola pary, wody i ekstrakcji kawy, aby poczuć się jak profesjonalny barista. - Technologia Total Cool Touch zapewniająca bezpieczniejsze i bardziej komfortowe użytkowanie obu dysz. - Wyjmowany zbiornik na wodę (pojemność 2 litrów) - łatwy do wyjęcia dzięki wygodnym klapkom. - Szybkie nagrzewanie: maszyna jest gotowa do parzenia w zaledwie 12-15 minut. - Pojemna tacka ociekowa (1 litr) zapewnia komfortową pracę. Poziome wyjmowanie, bez przechylania, zapobiegające wylewaniu wody na zewnątrz. ŁJest także łatwa do czyszczenia. - Profesjonalna grupa E61, zapewniająca najlepszą jakość kawy. - Starannie wykonana obudowa ze stali nierdzewnej z metalową podstawą zapewnia stabilność i wytrzymałość. - Bojler najwyższej jakości ze stali nierdzewnej. - Czujnik pustego zbiornika, który informuje o konieczności napełnienia zbiornika na wodę. Specyfikacja techniczna Grupa zaparzająca: - Średnica filtra: 58 mm - Wstępne parzenie: Tak - Typ: E61 Bojler: - Pojemność bojlera: 1,5 l - Materiał bojlera: Stal nierdzewna - Izolacja termiczna: Tak Zbiornik na wodę: - Pojemność zbiornika: 2 l - Materiał zbiornika: Plastik Różne: - System profilowania ciśnienia: Rotacyjny - PID: Nie - Podawanie wody: Zbiornik - Pobór mocy: 1250 W - Manometr: Tak - Pojemność tacki ociekowej: 1 l - Tryb rezerwowy: Tak - OPV (zawór ciśnienia wyjściowego): 9 barów Wyświetlacz: - Wbudowany: Nie - Program tygodniowy: Nie - Timer: Nie - Przełącznik temperatury: Nie - Wskaźnik wstępnego parzenia: Nie - Tryb eco: Nie Nagrzewanie: - Szybkie nagrzewanie (12-15 min) Wymiary: - Wysokość: 337 mm - Szerokość: 300,5 mm - Głębokość: 444,5 mm - Waga: 20 kg
Promocja
Gaggia - Classic EVO Thunder Black - Ekspres ciśnieniowy

Producent: Gaggia

Gaggia Classic EVO to nowa wersja jednego z najpopularniejszych na świecie ekspresów kolbowych do użytku domowego. Kompaktowy rozmiar w połączeniu z tradycyjnym designem, profesjonalny portafiltr i grupa zaparzająca, duża wydajność, dysza spieniająca mleko i pompa wytwarzająca ciśnienie 15 bar. Idealny sposób na pyszne espresso i kawy mleczne w domowych warunkach! Wersja EVO ma unowocześnioną formę korpusu oraz została wyposażona w nowe przyciski i tackę ociekową. Najważniejsze cechy: - Profesjonalny portafiltr i grupa zaparzająca - chromowana grupa i kolba z mosiądzu, takie jak w gastronomicznych ekspresach Gaggia. - Profesjonalna dysza spieniająca - mleczna pianka w kilka sekund! Poranne cappuccino jak z kawiarni nie będzie stanowić problemu. - Tradycyjny bojler gwarantuje stabilną temperaturę i ciśnienie podczas procesu parzenia kawy (nie wykorzystano systemu termo blok). - Zawór trójdrożny zamykający dozowanie wody do kolby po wyłączeniu parzenia kawy. - Przyciski typu rocker z diodami - Wygoda obsługi i pełna kontrola. - Obudowa ze szczotkowanej stali nierdzewnej - klasyczny design, wytrzymałość i łatwe czyszczenie. - Podgrzewacz do filiżanek - zaparzona kawa nie straci temperatury po kontakcie z filiżanką. - Pompa 15 bar - wysokie ciśnienie pozwala na poprawne zaparzenie espresso oraz na osiągnięcie doskonałej cremy. - Zbiornik na wodę o pojemności 2,1 litra - duża wydajność i brak konieczności uzupełniania po każdej kawie. - Wygoda użycia - dzięki dobremu dostępowi do wszystkich elementów, takie czynności jak uzupełnianie wody czy opróżnianie tacki ociekowej nie stanowią problemu. - Sam decydujesz o kawie - w zestawie znajduje się sitko na pojedynczą i podwójną dozę oraz na saszetki ESE. - Zaprojektowano i wyprodukowano we Włoszech z materiałów wysokiej jakości. - W zestawie: ekspres, kolba, Filtr „crema perfetta”, Filtr tradycyjny na 2 filiżanki, Filtr tradycyjny na 1 filiżankę/saszetki, Miarka, Tamper plastikowy, Przewód zasilający i wtyczka.
Najniższa cena: 2 299,00 zł
2299,00 zł
Darmowa dostawa Nowość
Gaggia - Prestige - Ekspres ciśneniowy

Producent: Gaggia

Gran Gaggia Prestige to ekspres kolbowy do użytku domowego. Jego kompaktowy rozmiar, tradycyjny design, dysza do spieniania mleka i pompa o ciśnieniu 15 bar sprawiają, że jest idealny do przygotowywania pysznego espresso i kaw mlecznych w domowych warunkach! Poza podstawowymi funkcjami, ekspres posiada obudowę w całości ze stali nierdzewnej oraz podgrzewacz do filiżanek.
Darmowa dostawa
La Marzocco - GB5 X AV 2 grupy - Ekspres ciśnieniowy

Producent: La Marzocco

La Marzocco GB5 X AV został zaprojektowany w tradycyjnym europejskim stylu i jest przeznaczony do miejsc, które cenią klasyczną estetykę, ale jednocześnie wymagają najwyższego poziomu wydajności. GB5 X można rozpoznać po białych logo i dekoracji w formie lilii; łączy zaawansowaną elektronikę La Marzocco z przodującymi systemami temperaturowej stabilności i hydrauliki, aby zawsze zapewniać maksymalną powtarzalnośc zaparzania. Maszyna posiada niezależne bojlery umożliwiające ustawienie różnych temperatur parzenia na każdej grupie, wygodny kran wody z ustawieniem temperatury oraz podgrzewacz dla dodatkowej i niezrównanej stabilności temperatury. Najważniejsze cechy: Dwa bojlery Oddzielne bojlery optymalizują proces parzenia espresso i produkcji pary. Podwójny PID (dla kawy i pary) Pozwala elektronicznie kontrolować temperaturę bojlera do kawy i pary. Izolowane bojlery Zmniejszają zużycie energii i przyczyniają do stabilności temperatury. Saturowane grupy Zapewniają niezrównaną stabilność temperatury każdego shota espresso. Grupy Piero Przeprojektowany syste wody i przepływomierz, które zwiększają stabilność temperatury. Kompatybilność z aplikacją Pro Płytka elektroniczna umożliwiająca połączenie z aplikacją La Marzocco Pro. Wyświetlacz cyfrowy Intuicyjne programowanie ułatwia dostosowanie parametrów maszyny. Tryb Eko Programowany tryb czuwania - lepsza efektywność energetyczna. USB Umożliwia aktualizację oprogramowania. Wylewka gorącej wody Z ustawieniem temperatury. Dysze spieniające Pro Touch Profesjonalne, wydajne i nienagrzewające się z zewnątrz dysze. Czujnik wody Mierzy przewodnictwo i twardość wody w momencie jej dostarczania do maszyny. Regulowane podświetlenie 3 możliwe ustawienia do dostosowania.  Cechy produktu 2 grupy Wysokość (cm) 47 Szerokość (cm) 77 Głębokość (cm) 64 Waga (kg) 70 Zasilanie (V) 220 Moc grzałek min. / max. (W) 3330 / 5670 Pojemność boilera kawy (L) 2 x 1,3 Pojemność boilera pary (L) 7
Darmowa dostawa
La Marzocco - Linea Micra Niebieski - Ekspres ciśnieniowy

Producent: La Marzocco

Linea Micra to nowy ekspres do kawy legendarnego włoskiego producenta La Marzocco. Włoska tradycja i nowoczesna technologia, dzięki którym we własnej kuchni przygotujesz kawę niczym z najlepszej kawiarni! Niewielki rozmiar, ogromna moc - komponenty stosowane w profesjonalnych ekspresach przy zachowaniu małych wymiarów urządzenia. 34cm wysokości, 29cm szerokości i 39cm głębokości i ponadczasowy design sprawiają, że Linea Micra nie tylko bez problemu zmieści się w każdej kuchni, lecz także będzie wyróżniającą sie ozdobą.  Czas, start! - krótki czas nagrzewania, proste dostosowywanie ustawień i wszystko co potrzebne, aby przygotować doskonałą kawę w domowych warunkach.  Stabilność temperaturowa - technologia dwóch bojlerów, zintegrowana grupa zaparzająca, system kontroli PID, czyli rozwiązania znane z profesjonalnych ekspresów. Dwa bojlery pozwalają na niezależne ustawienie temperatury pary i gorącej wody oraz zaparzanie kawy i spienianie mleka w tym samym czasie. Cyfrowy kontroler PID steruje pracą grzałek, zapewniając stabilną temperaturę. Temperatura może być dostosowywana za pomocą mobilnej aplikacji. Portafiltr 3 w 1 - jedna kolba, która po wybraniu nakładki może mieć jedną wylewkę, dwie wylewi, lub żadnej (bottomless).  Zastosowanie łopatki - tradycyjne wzornictwo łączy się z technologią. Mechaniczna łopatka aktywuje elektroniczny przełącznik, który uruchamia cykl zaparzania.    Nowy spieniacz do mleka - pozwala na szybkie przygotowanie kaw mlecznych, a zastosowanie izolacji sprawia, że jego zewnętrzna powierzchnia nie nagrzewa się.  Wygodna tacka ociekowa i zbiornik na wodę - tacka jest magnetyczna, a jej wysunięcie daje dostęp do 2-litrowego zbiornika na wodę. Duża pojemność zbiornika sprawia, że podłączenie urządzenia do sieci wodociągowej nie jest konieczne, a jest dodatkową opcją. Dodatkowo, tacka jest podświetlona z góry. Wylewka gorącej wody - kiedy potrzebujesz wrzątku, np. do przepłukania portafiltra. Mobilna aplikacja - dzięki La Marzoco Home app możesz regulować temperaturę, zmieniać ustawienia, przepłukać grupę zaparzającą lub ustawić włączanie i wyłączanie urządzenia.  Specyfikacja: Materiał wykonania bojlerów: stal nierdzewna Liczba bojlerów: 2 Rodzaj bojlera zaparzającego: zintegrowany Pojemność bojlera zaparzajacego: 0,2l Kontrola temperatury bojlera zaparzającego: aplikacja Kontrola PID bojlera zaparzającego: tak Pre-infuzja: tak, po podłączeniu do sieci wodociągowej Kontrola pre-infuzji: aplikacja, po podłączeniu do sieci wodociągowej Zaparzanie wstępne (pre-brewing): tak Kontrola zaparzania wstępnego (pre-brewing): aplikacja Programowanie dozy: nie Pojemność bojlera pary: 1,6l Kontrola temperatury bojlera pary: aplikacja Kontrola PID bojlera pary: tak Regulacja temperatury gorącej wody: nie Wyświetlanie graficzne: aplikacja Zbiornik na wodę: 2l Zestaw do instalacji hydraulicznej: brak w zestawie.  

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy? Na co zwrócić uwagę?


Bojler

Nadal w głowach macie pytanie: “ekspres do kawy kolbowy jaki wybrać”? Przedstawmy po kolei na jakie elementy warto zwracać uwagę. Po pierwsze bojler – serce dobrego ekspresu kolbowego do domu, w którym znajdują się gorąca woda oraz para. Im większa jego pojemność, tym lepiej dla wydajności ekspresu i stabilności temperatury. Ekspresy kolbowe budowane są zwykle w trzech technologiach, które oferują kolejno coraz wyższe możliwości i są również wyznacznikiem półki cenowej.

Bojler pojedynczy (Single Boiler) – jeden element odpowiedzialny jest za podgrzewanie wody do zaparzania espresso, a także generowanie pary do spieniania mleka. Ten typ bojlera to podstawowa konstrukcja stosowana w tanich ekspresach. Jego minusem jest brak możliwości jednoczesnego zaparzania espresso i spieniania mleka. Wpływa to na wydłużenie czasu przygotowania napojów takich jak np. cappuccino, latte czy flat white. Pojedyncze bojlery mają też zwykle niską pojemność, co przekłada się na ich niewielką wydajność. Takie ekspresy dobrze sprawdzą się dla miłośników czarnej kawy – jeśli pijesz wyłącznie espresso, to w niewielkim budżecie uda się znaleźć dobry ekspres.
Polecane ekspresy kolbowe z pojedynczym boilerem:

  1. Lelit - Anna PL41EM - Ekspres kolbowy
  2. Sage - Duo-Temp Pro

Wymiennik ciepła (HX – Heat Exchanger) – wyższa, profesjonalna półka ekspresów kolbowych oparta jest w większości na tej konstrukcji. Tutaj główny, większy bojler odpowiedzialny jest za generowanie pary do spieniania mleka. Wewnątrz niego znajduje się mniejszy bojler, który jest ogrzewany ciepłem otaczającej go wody. To właśnie wymiennik ciepła, w którym znajduje się woda używana do zaparzania espresso. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość jednoczesnego spieniania mleka i zaparzania kawy. Para dostępna jest w każdym momencie i nie trzeba specjalnie podgrzewać bojlera, aby ją wygenerować, tak jak w przypadku konstrukcji jednobojlerowej. HX ma zwykle większe rozmiary, co skutkuje wyższą wydajnością i lepszą stabilizacją temperatury. To technologia, która sprawdza się w gastronomii od wielu lat. Jej minusem jest natomiast zależność temperatury wody od ustawień bojlera pary. Jeśli zatem podnosimy ciśnienie pary, aby np. łatwiej i szybciej spieniać mleko, to automatycznie temperatura ekstrakcji idzie w górę i vice versa – obniżenie temperatury wody skutkuje mniejszą mocą pary, a w skrajnych ustawieniach może ona nie powstawać w ilości niezbędnej do spieniania mleka. HX to dobre rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość espresso, ale chce również spieniać mleko i cieszyć podniebienie kawami typu cappuccino czy flat white.

Polecany ekspres kolbowy z wymiennikiem ciepła – Lelit Mara PL62 | 5 700,00 zł

Podwójny bojler (DB – Double Boiler) – w tym układzie znajdują się dwa bojlery z osobnymi grzałkami. Jeden zapewnia parę, a drugi gorącą wodę. Obie jednostki są niezależne i można je dowolnie ustawiać. W tym układzie mamy największe pole manewru jeśli chodzi o konfigurację parametrów, a także najwyższą wydajność i stabilność temperatury. Technologia DB jest stosowana w najlepszych modelach profesjonalnych, ale i niektóre ekspresy domowe są w nią wyposażone.
Mały ranking ekspresów kolbowych z podwójnym bojlerem:

  1. La Marzocco Linea Mini
  2. La Marzocco Linea Micra
  3. Sage Dual Boiler
  4. Lelit Bianca PL162T
  5. Lelit Elizabeth PL92T

Kontrola temperatury

Temperatura wody jest jednym z kluczowych parametrów wpływających na ekstrakcję kawy w najlepszych ekspresach kolbowych. Jej ustawienie, a także stabilność w czasie są wysoce pożądane nie tylko ze względu na jakość espresso, ale także wygodę użytkowania.

  • Termostat / presostat – to analogowy system kontroli temperatury. Zwykle nie mamy tutaj oznaczeń konkretnych wartości, więc ustawia się je “na oko”. W wypadku tego rozwiązania konieczna jest pewna wprawa w kontroli temperatury i wyczucia odpowiedniego momentu do rozpoczęcia ekstrakcji. Analogowy system nie jest jednak problemem, jeśli chcesz po prostu napić się espresso lub kawy z mlekiem, a w nocy śnisz o innych rzeczach niż portafiltry, presostaty i pompy rotacyjne.
  • Jeśli jednak należysz do tej drugiej grupy użytkowników, zadowoli Cię tylko cyfrowy kontroler temperatury PID. Korzysta on z zaawansowanego algorytmu, który steruje pracą grzałek tak, aby zadana temperatura była utrzymywana stale. Kontroler cyfrowy pozwala na ustawienie pożądanej temperatury często z dokładnością nawet do 0,1 stopnia Celsjusza, co zadowoli najbardziej wymagających. Ten system zapewnia stabilną temperaturę w każdym momencie, a także pozwala zaoszczędzić energię elektryczną, gdyż grzałki pracują tutaj krócej niż w analogowym wariancie.

Inne parametry dobrego ekspresu kolbowego do domu

Dwa powyższe punkty są decydujące o klasie urządzenia, jego funkcjonalności oraz przede wszystkim, jakości espresso, jakie pozwoli uzyskać nam ekspres kolbowy. To jednak nie wszystko. Dodatkowe czynniki również warto wziąć pod uwagę, kiedy już zdecydujesz się na konkretną kombinację bojlera i systemu kontroli temperatury.

  • Pompa – odpowiedzialna za ciśnienie wody podczas ekstrakcji espresso. Powinna mieć możliwość zmiany ustawień (choć zwykle schowana jest głęboko w środku obudowy i modyfikacja jej ustawień wymagać będzie zdjęcia zewnętrznego panelu). Większość ekspresów posiada pompę wibracyjną, która generuje więcej hałasu niż wariant rotacyjny, który jest też bardziej wydajny, ale i droższy.
  • Izolacja termiczna bojlerów – obniża konsumpcję energii elektrycznej i pozwala na lepszą stabilizację temperatury.


  • Rozmiar grupy zaparzającej – światowy standard w profesjonalnych urządzeniach to 58 mm. Ekspres, który posiada taką grupę zaparzającą będzie kompatybilny z wymiennymi akcesoriami, takimi jak precyzyjne sitka czy tampery. Dzięki nim jakość espresso można wynieść na jeszcze wyższy poziom.

  • Przyłącze wody – funkcja, która znacznie zwiększa wygodę użytkowania. Po podłączeniu ekspresu do filtrowanej wody i odpływu na stałe, nie musimy już nigdy więcej martwić się przepełnionym zbiornikiem na ścieki lub ekstrakcją przerwaną z powodu braku wody w zbiorniku. W tę funkcję wyposażone są ekspresy z wyższej półki, które sprawdzą się nie tylko w domu, ale również małej gastronomii czy biurze.


  • Programowane dozy – dzięki tej funkcji po naciśnięciu przycisku parzenia ekspres dozuje ściśle odmierzoną ilość wody i wyłącza ekstrakcję w żądanym momencie. Dzięki temu rozwiązaniu uzyskujemy większą powtarzalność i wygodę użytkowania.
  • Dysza spieniająca – generalna zasada brzmi: im droższy ekspres, tym lepszy system spieniania mleka. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję dyszy – zdejmowana końcówka będzie pomocna w czyszczeniu. Można ją także zmienić aby uzyskać inną charakterystykę pary i np. lepsze efekty spieniania. Ekspresy z wymiennikiem ciepła i podwójnym bojlerem pozwalają szybciej, lepiej i wygodniej spienią mleko niż warianty jednobojlerowe.

Najważniejsza rzecz… młynek!


To nie pomyłka, ani żart – decydując się na manualną metodę przygotowania espresso za pomocą dobrego ekspresu kolbowego do domu musimy pamiętać również o młynku, gdyż ekspresy kolbowe nie są (zazwyczaj) w niego wyposażone. Aby było jeszcze ciekawiej, to właśnie młynek decyduje w największym stopniu o jakości ekstrakcji espresso. Ma on większy wpływ na jej przebieg niż ekspres i jeśli zależy Ci na wyciągnięciu z ziaren maksimum smaku, warto zacząć od niego.
Więcej informacji nt. wyboru młynka do kawy znajdziesz w tym artykule.


W dużym skrócie, wybierając młynek do espresso, należy zwrócić uwagę na:

  • średnicę i materiał żaren – im większe tym lepsze, wybieraj wyłącznie stalowe;
  • system regulacji – najlepszym wyborem będzie bezstopniowa regulacja oparta na śrubie ślimakowej, co zapewni precyzję mielenia i łatwość obsługi;
  • system dozowania – młynek powinien zmielić kawę bezpośrednio do kolby, za każdym razem dokładnie tyle, ile trzeba;
  • przeznaczenie – pamiętaj, że młynek do espresso to nie to samo, co młynek do alternatywnych metod parzenia. Z racji tego, że espresso wymaga większej precyzji mielenia niż np. drip, młynek dedykowany do tej metody parzenia będzie zwykle droższy i nie ma tutaj drogi na skróty.

Planując swój zestaw do espresso zacznij właśnie od tego elementu i pamiętaj, że nawet najdroższy ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie zaparzy poprawnego espresso z kawy zmielonej na tanim młynku. Budżet na ekspres i młynek powinien rozkładać się w proporcji 40:60 na korzyść tego drugiego. Zaskoczenie?

Podsumowanie

Espresso jak z kawiarni w domowym zaciszu jest możliwe. Jego jakość zależeć będzie od naszych wymagań oraz budżetu. Im lepszy młynek oraz ekspres kolbowy do domu wybierzemy, tym więcej smaku wyciągniemy z tych samych ziaren. Pamiętaj, że w pierwszej kolejności to młynek decyduje o przebiegu ekstrakcji i warto od niego zacząć konfigurację domowej kawiarni.

Zobacz również