Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Autorzy

Autorzy

Chcemy promować kawę wysokiej jakości, alternatywne metody parzenia i szerzyć miłość do kawy i herbaty. W jednym miejscu zebraliśmy specjalistów tworzących ekipę Coffeedesk oraz naszych kawowych przyjaciół z całej Polski, by dostarczać Wam różnorodne treści na najwyższym poziomie. Chętnie porozmawiamy z Wami o kawie i naszych tekstach, kontakt bezpośredni znajdziecie przy każdym z nas. A jeśli gryzą Was kawowe dylematy lub chętnie byście o czymś przeczytali to koniecznie dajcie nam znać! 🙂

Coffeedesk Crew

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.
Ostatnie wpisy od Aga Bukowska
  • Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli
  • Czy excelsa to przyszłość kawy?
  • Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?
  • Japońska kultura picia herbaty
  • 6 lat COFFEE PLANT – czas na świętowanie!
  • Nowe kawiarnie w Warszawie!

Dominik Ropela

Sales & Marketing Manager w Coffeedesk. W świecie kawy od 2020 roku – zawodowo i prywatnie. Poza kawiarniami niestrudzony podróżnik, przyszły prawnik i pasjonat gastronomii. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, miejsca i historie – zawsze pośród ludzi.
Ostatnie wpisy od Dominik Ropela
  • Aeropress lemonade
  • Barista vs. sztuczna inteligencja
  • Latte art – porady baristów!
  • Kawa i perfumy – jak zapach zmienia smak? Zaskakujące wnioski z warsztatu!
  • Zbiory kawy – co, gdzie, jak?
  • Najlepsza kawa na prezent!

Dorota Brzozowska

Chociaż opuściła kołobrzeską kawiarnię wspiera Coffeedesk na odległość. Pije czarną kawę, wychowuje czarnego kota i studiuje filozofię.
Ostatnie wpisy od Dorota Brzozowska
  • Pigwa w herbacie – jakie ma właściwości
  • Herbata z rumem – przepis. Jak ją zrobić?
  • Jak zrobić kostki lodu z kawy? Wskazówki
  • Senność po kawie – dlaczego po kofeinie chce się spać?
  • Najmocniejsza kawa na świecie – czy da się wybrać konkretną?
  • Kawa niskodrażniąca – jakie ziarna są łagodne dla żołądka?

Łukasz Wichłacz

CEO Coffeedesk - w jednej osobie skupia rolę dyrektora zarządzającego, członka zarządu i współwłaściciela. Od 8 lat, czyli od powstania Coffeedesk, wyznacza kierunek działań firmy i jest mentorem dla wszystkich jej pracowników. Słynie z głowy z pełnej pomysłów i efektywnego zajmowania się milionem spraw na raz.
Ostatnie wpisy od Łukasz Wichłacz
  • Idziemy po więcej! Kawowa rewolucja Coffeedesk nabiera tempa dzięki crowdfundingowi

Maciej Duszak

Słynie ze swojej bezkompromisowego podejścia w kwestii jakości serwowanej kawy oraz z bycia wiecznie drugim. Twórca vloga Arabean, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016.
Ostatnie wpisy od Maciej Duszak
  • Terroir, varietal i masl – dlaczego kawa smakuje? Pochodzenie kawy a jej smak
  • Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
  • Wszystko o uprawie kawy na świecie. Jak i gdzie rośnie kawowiec?

Magdalena Zakrzewska

W Coffeedesku zaczynała za barem w kawiarni na Wilczej, a teraz najczęściej można ją spotkać przy półce z akcesoriami i kawą na Tamce. Uczy ludzi miłości do sprzętów kawowych. Ma specjalne miejsce w sercu dla sztuki, architektury, border collie i kawy oczywiście.
Ostatnie wpisy od Magdalena Zakrzewska
  • Coffeedesk od kuchni: Design!
  • Coffeedesk od kuchni – jak to jest być baristą?
  • Prezentownik Coffeedesk 2024
  • Coffeedesk od kuchni vol.4 – bar!
  • Niezła sztuka z tej kawy – o kawie w sztuce
  • Opakowania, czyli tam, gdzie kawa spotyka się z designem

Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)
Ostatnie wpisy od Marcin Rzońca
  • Brewers Cup 2022 – relacja i mistrzowskie przepisy!
  • Przelew Miesiąca – luty: El Salvador Lombardia od Sloane
  • Przelew Miesiąca: styczeń – Kenia Kamundu od Coffee Plant
  • Przelew miesiąca – grudzień: Gwatemala Pinos Altos od Gardelliego
  • Przelew Miesiąca – grudzień: Kolumbia Betulia El Pescado od Rocket Bean
  • Przelew miesiąca: Grudzień – Honduras Capucas Anaerobic z Coffeelab

Marta Tuszyńska

Dla równowagi w zespole Coffeedesku - herbaciana dusza, bo w końcu nie ma złej pory na porządny kubek earl greya! Miłośniczka pięknych zdjęć kawy i... pysznego jedzenia, a do tego kreatywna organizatorka chaosu.
Ostatnie wpisy od Marta Tuszyńska
  • Święto herbaty – Free Tea Day
  • Kawowy niezbędnik wyjazdowy według baristów Coffeedesk
  • Savage Coffees: w poszukiwaniu ziarna doskonałego – wywiad z Maciejem Duszakiem
  • Jak powstawała subskrypcja Coffeedesk? 
  • Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

Monika Pigan

Człowiek-orkiestra, kiedy nie pisze, to raczej coś knuje lub organizuje. W Coffeedesk odpowiedzialna za PR i komunikację, ma słabość do ludzi, Instagrama i flat white.
Ostatnie wpisy od Monika Pigan
  • Czym zaskoczy Cię nowa kawiarnia Coffeedesk?

Natalia Mantur

Kawa od zawsze kojarzy się jej z ciepłem domowego ogniska i rodzinnymi pogaduszkami, już w wieku 10 lat bawiła się w baristkę - ze strasznym skutkiem! Na szczęście przemycanie kawy do przepisów okazało się być idealnym połączeniem obu miłości - gotowania i kawy.
Ostatnie wpisy od Natalia Mantur
  • Kawowo-orzechowe ciasteczka mikołajkowe

Ola Orzechowska

Baristka w naszej kawiarni przy Wilczej 42 w Warszawie. Miłośniczka kawy przelewowej, dobrego jedzenia i sportu w każdej postaci. Chwile wolne od pracy i studiów ekonomicznych najchętniej spędziłaby na podróżowaniu po świecie.
Ostatnie wpisy od Ola Orzechowska
  • Kawa 3w1 – czy jest zdrowa, a może szkodliwa? Jaki ma skład i co się w niej kryje?

Paulina Władzińska

Zwana Władzią lub dużą Władzią, by odróżnić ją od jej młodszej siostry. To ona wymyśliła i rysowała pierwsze koty. Na co dzień jest głosem naszych social media, klika reklamki i dba o odpowiedni performance.
Ostatnie wpisy od Paulina Władzińska
  • Subiektywne podsumowanie roku 2019 w Coffeedesk
  • Mikołajkowy poradnik drobnych (i fajnych) prezentów!
  • 8 największych wtop w historii Coffeedesk
  • 5 sposobów na pełny kubek kawy (w biurze)
  • O kocie, który jeździł kurierem…
  • Polish Comandante Championship – najbardziej zakręcone kawowe zawody w Polsce!

Paweł Krysiński

Ninja sprzedawca w ekipie Coffeedesk. Spec od eventów i perfekcyjnych wzorków na kawie. Drugi Vice Mistrz Polski Latte Art 2018.
Ostatnie wpisy od Paweł Krysiński
  • Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

Paweł Murawski

Nazywany również "PAV", dlatego że mieszkańcy Londynu znają tylko 26 liter. Barista i blogger, youtuber i gamer. Uwielbia fast foody, szczególnie, gdy może pochwalić się tym swoim vegańskim przyjaciołom. Jest w TOP 10 najbardziej nielubianych osobistości w świecie kawy.
Ostatnie wpisy od Paweł Murawski
  • Kawowy quest. Expij na zdrowym pobudzeniu.
  • Kawa Americano – Hamericano zamiast dripa? O mamo! Jak ją zrobić?

Paweł Świderski

Były smutny barista w kawiarni Coffeedesk, również były kierownik kawiarni Coffeedesk - jednakowoż o ogromnym poczuciu sarkastycznego humoru. Aktualnie smutny specjalista do spraw produkcji cold brew i pieców do palenia kawy. Zwany potocznie Świdrem. II-vce mistrz Polski Brewers Cup 2018.
Ostatnie wpisy od Paweł Świderski
  • Recenzja ekspresu Morning, czyli uwaga kapsułki!
  • Kawa kompromisowa
  • Herbaty miesiąca – luty: Long Man Tea My Litte Valentine i HAYB Kivu Lake Reserve
  • Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird
  • Harbaty miesiąca: Grudzień – smaki Świąt od Teministeriet i Paper&Tea
  • Herbaty miesiąca: Listopad – Oriental Spieces od Note Crafters i Tilsa od Brown House & Tea

Piotr Jeżewski

W kawie od 2012. Ni to długo, ni to krótko, tak myślę! Współtwórca palarni Heresy Reformed Coffee, green coffee buyer, roaster, konsultant, Q-Grader. Mam szczęście do ludzi. Tak dla logiki, kaw z Hondurasu, gór i herbatki. Nie dla miejskich legend, ślepej wiary w autorytety i mięska. Słonecznego dnia!
Ostatnie wpisy od Piotr Jeżewski
  • Zalewanie kawy wrzątkiem. Herezja idąca w mainstream!
  • Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea
  • Herbaty Miesiąca – październik: Songbird Black Orange i Teapigs Spiced Pear Tea

Piotr Mróz

„Jak to się stało, nie wiem do dziś, niedziela była jak każda z nich”. Kawowy romantyk, w kawie od 4 lat. Aktualnie trener kawowy w Coffeelab, gdzie naciskam przyciski na ekspresie i krece na młynku. Lubię rozmawiać z gośćmi, często nie na tematy kawowe. Mam dużo do powiedzenia i nie zawsze na temat. Dirty pleasure: Babyccino z potrójnym syropem i marszmelołsami.
Ostatnie wpisy od Piotr Mróz
  • Kawiarnie nie są dla baristów
  • Krótka i wybiórcza historia kawy. Skąd pochodzi nasz ulubiony napój?

Wiktoria Martyniec

Obecnie kończę studia i pracuję za barem na Wilczej. W kawę speciality wkręciłam się jakieś 3 lata temu, poczynając od samodzielnych prób zaparzenia "idealnego" dripa ze zmielonej Illy. Moja największa pasja i obsesja? Tommy Cash.
Ostatnie wpisy od Wiktoria Martyniec
  • Ranking najlepszych kaw ziarnistych 2023 – ulubione kawy baristów z Wilczej
  • Czy kawa wypłukuje magnez? Jak to w końcu jest?

Wiktoria Władzińska

Zwą ją Mała Władzia, a składa się z kenijskiej kawy, kocich kłaczków, brokatu i Negroni. Zawsze chętnie zbije z każdym piąteczkę i nigdy nie przepuści okazji do dramatyzowania. Prawdziwe Dziecko Coffeedeska, bo związana z nim już od czternastki.
Ostatnie wpisy od Wiktoria Władzińska
  • Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?
  • Yerba mate – co to jest, jakie ma właściwości, jak ją pić i parzyć?
  • Z czego zrobione są torebki do herbaty? Czy można je kompostować?

Coffeedesk Friends

Alan Kozłowski

Absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej na UW. Student poznańskiej School of Form na specjalizacji industrial design. Uczeń Błażka i reszty legendarnej Filtry Crew. Warszawiak wyluzowany jak na bok daszkiem kaszkiet. Pielgrzym. Emerytowany mleczny surfer a.k.a Ambasador Smaku. Wpada gościnnie za bar, robi czary-mary i idzie na kiepa. Lubi mądre i ładne rzeczy. Miłośnik kotów i smutnej elektroniki. Obecnie przebywa na placówce w Oslo.
Ostatnie wpisy od Alan Kozłowski
  • Jak się masz, Tim?

Anna Kotowicz - Zero Waste

Jesteśmy grupą znajomych z Wydziału Zarządzania UW. Wspólnie realizujemy projekt społeczny o tematyce zero waste. Wierzymy, że nawet mała zmiana ma ogromny wpływ na środowisko, dlatego zachęcamy do dołączenia do naszej społeczności, aby razem ocalić naszą planetę!
Ostatnie wpisy od Anna Kotowicz - Zero Waste
  • Postaw na swoje – postaw na swój wielorazowy kubek zero waste!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.
Ostatnie wpisy od Anna Rumanek
  • Chlebek bananowy z kawą
  • Tarta kawowa – jak ją zrobić? Przepis na pyszny wypiek z mascarpone
  • Kawa po brazylijsku
  • Kawowa galaretka z bitą śmietaną (z opcją vegan!) – prosty przepis
  • Pieczona owsianka z owocami i czekoladą
  • Kawowa granola z owocami – przepis

Barbara Szparagowska

Wraz z Leszkiem Jędrasikiem prowadzą kawiarnię Black and White Coffee w Gdyni. Miłośniczka kotów oraz pasjonatka wypieków, z których kawiarnia jest znana na całą Polskę!
Ostatnie wpisy od Barbara Szparagowska
  • Kawa specialty? Bez Q Gradera to się nie uda.

Ika Graboń

Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a wbijam się w pamięć. Moj ulubiony kolor to PANTONE 19-0912 TPX i nie rozmawiam przed pierwszą kawą. Z wykształcenia operator filmowy, a z zamiłowania sensoryk, barista, trener. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Napisałam książkę "Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie".
Ostatnie wpisy od Ika Graboń
  • Test pojemników próżniowych – Fellow Atmos
  • Praca w kawiarni – jak NAPRAWDĘ wygląda praca baristy?
  • Jak przechowywać kawę? Czy kawa się psuje?
  • Daty ważności kawy to nie wszystko! Co jeszcze mówi opakowanie?

Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.
Ostatnie wpisy od Jakub Świątek
  • Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy
  • Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn
  • Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół
  • Espresso Miesiąca – listopad: czekoladowe Le Piantagioni del Caffe z owocową nutą
  • Espresso Miesiąca – październik: Gwatemala Huehuetenango od Hard Beans
  • Espresso Miesiąca – wrzesień: klasyczna Brazylia na dobry początek jesieni!

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.
Ostatnie wpisy od Jessica Nadziejko
  • Let’s get dirty!
  • Aerocano raz!
  • Wiosenne przebudzenie – czas na detoks! 
  • Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem
  • Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą
  • Kawowe brownie Dubai chocolate!

Justyna Graboń

Od dzieciństwa moje serce należy do herbaty. Cenię sobie w niej przede wszystkim subtelność i delikatność. To, że parząc ją czuję obecność dawnych chińskich mistrzów, setki lat tradycji i kultury parzenia herbaty. Tak jakby ta ceremonia przenosiła w wymiar, w którym istnieje tylko herbata, i każda myśl na jej temat miała swoje miejsce właśnie tam.
Ostatnie wpisy od Justyna Graboń
  • Sposoby na herbaty. Nie tylko do picia.
  • Jak parzyć herbatę? Oto nasze ABC sposobów parzenia herbaty – parzymy, pijemy, cieszymy się!

Karol Kolba

Cyfrowy bard, który nie chciał przegapić niczego. Tak bardzo, że uparł się, że przyjdzie na świat w siódmym miesiącu, oby tylko zdążyć na ostatni komunistyczny pochód pierwszomajowy. Specjalista od opowiadania historii. Słowem, obrazem i dźwiękiem. Były dziennikarz i aktor Teatru Terminus A Quo. Fotograf, filmowiec i współorganizator festiwalu „Solanin Film Festiwal”. W jego żyłach płyną kawowe alternatywy i dobre espresso.
Ostatnie wpisy od Karol Kolba
  • Cztery smaki Burundi

Karolina Kosno

Przez 5 lat dopieszczała szalone pomysły i dbała o pozytywną energię Coffeedesk jako PR Manager; koordynowała komunikację Speciality Coffee Association Poland; współorganizowała Mistrzostwa Polski i wspierała Team Poland w walce o światowe tytuły. Obecnie co-owner Heresy Coffee i prezeska Fundacji All Good.
Ostatnie wpisy od Karolina Kosno
  • Jaka woda do kawy w domu?
  • Latte na owsianym – sprawdzamy fakty i mity! 
  • Ile działa kawa? Jak długo możesz czuć jej skutki?
  • Jak eksperymentować w domu z kawą? 10 pomysłów na domowe kawowe eksperymenty
  • Co jeszcze można zrobić z cascarą? 5 zaskakujących produktów z cascary!
  • Eksperymenty i przepisy z cascarą

Kati Płachecka

Pracuję jako manager w gastronomii i zajmuję się kulinarnym PR-em. Kocham kawę i koty, a o dobrym jedzeniu potrafię rozmawiać godzinami. O sobie w dwóch słowach? Social foodie!
Ostatnie wpisy od Kati Płachecka
  • Wywiad: Wesoła Cafe. „Słuchamy tych, którzy chcą do nas mówić”.
  • WYWIAD: Od baristki do programistki. Ika Graboń.

Klaudia Szewc

Z zawodu i pasji dietetyk, którego misją jest zwiększanie świadomości żywieniowej, obalając jakże powszechne mity dietetyczne. Wolny czas przeznacza na kulinarną awangardę - z miłości do jedzenia. Honorowym gościem w codziennym menu jest kawa – bo kawa to podstawa :)
Ostatnie wpisy od Klaudia Szewc
  • Dzienna dawka kofeiny – ile można jej wypić?

Krzysztof Barabosz

Współzałożyciel Hard Beans, odpowiedzialny za Palarnię Kawy oraz Dział Badań i Rozwoju. Od 2010 roku związany ze środowiskiem Specialty w Polsce. Organizator wielu Mistrzostw Polski jako Koordynator SCA Poland oraz alternatywnych zawodów kawowych. Pasjonat, którego celem jest wspieranie globalnej społeczności kawowej i zrównoważonych działań w całym łańcuchu wartości.
Ostatnie wpisy od Krzysztof Barabosz
  • Wszystko, co chcieliście wiedzieć o decafie, a baliście się zapytać!
  • Porównanie wag Hario: Drip Scale i Metal Drip Scale
  • Żelazne serce dowódcy: Comandante C40 Ironheart
  • Pro-Infuzja Barista Challenge – Nasza Liga

Krzysztof Włodek

Kawowa pijawka. Miłośnik literatury faktu. Twórca internetowego projektu „8kawek”, pasjonat fotografii, tworzenia wideo i audio. Zawodowo pedagog pracujący w świetlicy terapeutycznej dla dzieci. W wolnych chwilach... eeee, że kiedy? Zakochany w mieście Wisła.
Ostatnie wpisy od Krzysztof Włodek
  • Fellow Stagg EKG Pro – znany czajnik w wersji PRO
  • Czy kawa może być bardziej eko? Testujemy kawowe rozwiązania less waste
  • Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?
  • Dlaczego kawa z ekspresu jest słaba… albo zbyt kwaśna, wodnista czy zimna? Czy to zawsze wina sprzętu?
  • Kwasowość kawy – od czego zależy?

Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.
Ostatnie wpisy od Kuba Kalusiński
  • Mitologia kawowa, czyli o co chodzi z tymi barami w ekspresie?
  • Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour
  • Kawy i herbaty miesiąca – kwiecień 
  • Kawy i herbaty miesiąca – marzec!
  • Kawy i herbaty miesiąca – luty
  • Melitta Aromaboy – wielki ekspres przelewowy w małym urządzeniu 

Maciej Stafiej

Miłośnik herbaty parzonej w stylu Gong Fu Cha. Uwielbiam dobrego pu erha, unikam herbat aromatyzowanych. Jestem zwolennikiem praktycznego podejścia do herbaty - bez zbędnego komplikowania i przesadnej wyniosłości. Prowadzę bloga, organizuję warsztaty i współorganizuję Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj, próbując tym samym popularyzować to, co w herbacie najlepsze.
Ostatnie wpisy od Maciej Stafiej
  • Jak i w czym przechowywać herbatę?

Maja Jaworowska

Dziewczyna od marketingu ze specjalizacją w Social Media. Preferuję przelew i czarną amerykankę. W pracy czaruję media społecznościowe warszawskiej sieci DaftCafe i piję kawę. Po pracy do nocy siedzę przy maszynie do szycia i marzę, by zmienić świat na lepsze. W niezdrowych wręcz ilościach pochłaniam książki i filmy. Wolna od mleka i cukru since 2015.
Ostatnie wpisy od Maja Jaworowska
  • Co poza kawą? Rozszerz ofertę swojej kawiarni!
  • O lojalności klienta
  • Jak odmienić wnętrze kawiarni i nie zwariować?
  • Kawa i muzyka idą w parze!
  • Kawiarniane Insta Stories
  • Jak budować spójną markę Twojej kawiarni.

Marcin Wałęcki

Jestem piwowarem w browarze domowym Hoppy Bear i poszukując nowych doznań sensorycznych zakochałem się w kawie speciality. Coś czuję, że ta miłość szybko nie minie. Oprócz rozwijania kubków smakowych, rozwijam umysł czytając książki fantasy, jednak z kawą zdarza mi się obcować nieco częściej ;)
Ostatnie wpisy od Marcin Wałęcki
  • Comandante vs Timemore Chestnut – porównanie jakości wykonania i przemiału

Mateusz Tryjanowski

Dobre ciuszki (krawiectwo), dobra kawa (speciality) i dobre piwo (krafty) - to więcej niż hobby, to sposób na życie. Dla mnie nawet dosłownie, bo większość z tych rzeczy prędziej czy później udało mi się przekuć w pełnoprawną pracę! Aktualnie zajmuję się przede wszystkim działem e-commerce i kooperacją z browarami w warszawskiej palarni HAYB, ale wciąż zdarza mi się bezinteresownie pisać o tym, co sprawia mi największą przyjemność.
Ostatnie wpisy od Mateusz Tryjanowski
  • Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

Piotr Stanisławski

(Rzekomy) roaster i szofer paleciaka w Hard Beans Coffee Roasters. Językowy antyterrorysta, nieposkromiony głodomór, potocznie nazywany silnorękim. Ponoć całkiem nieźle radzi sobie z aparatem analogowym, choć nikt jeszcze żadnego jego zdjęcia nie widział.
Ostatnie wpisy od Piotr Stanisławski
  • Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

Tomek Czajkowski

Tomek od dziecka zafascynowany był dobrym jedzeniem, szczególnie, że dzieciństwo wspomina jako wiecznie zielone lato spędzone pomiędzy grządkami z warzywami i w sadzie owocowym. Siedząc na drzewie i zrywając soczyste czereśnie. Kulinarnie rozwinął się podczas pracy w londyńskich restauracjach w czasie studiów. Los wrzucił go wtedy na głęboką wodę i nauczył się szacunku dla najlepszych produktów kulinarnych. Później wielokrotnie jeszcze stawał przed dużymi wyzwaniami, a to zaczynając pracę w warszawskich agencjach reklamowych, a to, kiedy w końcu postanowił wyciągnąć swoje przepisy z szuflady i założyć w 2013 roku bloga kulinarnego - Magiczny Składnik. Wiele się od tamtego czasu zmieniło, ponieważ odkrył, że blog otworzył mu drzwi do powrotu do kulinariów, ale w innej roli - twórcy przepisów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty. Dwa lata temu postanowił porzucić karierę w marketingu, żeby skupić się tylko na kulinarnym biznesie. Uwolniło to mnóstwo czasu i pomysłów w realizowaniu projektów dla klientów i rozwijaniu swoich szalonych kulinarnych pomysłów.
Ostatnie wpisy od Tomek Czajkowski
  • Drugie życie sprzętu do kawy – alternatywy dla alternatyw

Tymoteusz Krumholc

Barista z kawiarnii Czytelnia. Etatowy DJ kawiarniany, człowiek-anegdotka, aeropressowy ultras. Uważa, że każda kawa ma swoją historię i jest gotów opowiedzieć ją każdej napotkanej osobie.
Ostatnie wpisy od Tymoteusz Krumholc
  • Nitro Cold Brew – czym jest i jak się je robi?

Weronika Siuda

Cześć! Jestem Weronika i mieszkam w Anglii. Kocham wszystko, co związane z herbatą i ciekawym jedzeniem, a wolne chwile spędzam na macie 🧘🏼‍♀️, z książką lub programując. Moja misją jest zarażenie Was miłością do herbaty speciality i zachęcenie do własnych eksperymentów - świat nie kończy się na kawie! 😉
Ostatnie wpisy od Weronika Siuda
  • Herbata matcha – co to jest i jakie ma właściwości?

Wioletta Mosiej

Dla dobra nauki codziennie poddaje swój organizm testom na ekspozycje różnych, czasem szalonych dawek kawy i herbaty. Poza tym dietetyk z zamiłowania - do zdrowia i pysznego jedzonka. W wolnych chwilach gotuję, czytam, ćwiczę, zajmuję się roślinkami, głaszczę pieski i narzekam na niedoczas.
Ostatnie wpisy od Wioletta Mosiej
  • Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?
  • Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?
  • Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

Zuzanna Wolska

Kawa to życie. No przynajmniej moje, bo od kilku dobrych lat zajmuje mi sporą większość czasu, a od kilku miesięcy mam własną kawiarnię w Gdańsku! Wierzę w życie po kawie, więc po godzinach zajmuję się social mediami i marketingiem. Uczę się cieszyć z każdej drobnostki, dlatego tak wiele frajdy sprawia mi odkrywanie świata smaków i aromatów, nie tylko w kawie!
Ostatnie wpisy od Zuzanna Wolska
  • Trening kubków smakowych

Coffeedesk

  • Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

    • 13 marca 2025
    Czytaj wpis
  • Let’s get dirty!

    • 29 kwietnia 2025
    Czytaj wpis
  • Japońska kultura picia herbaty

    • 28 lutego 2025
    Czytaj wpis
  • Zimowe napary

    • 27 grudnia 2024
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • kawiarka Bialetti Mukka 3
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • 4
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.