Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce.Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut czerwonych jabłek, orzechowych ciastek i krówek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Toucan Blend to mieszanka kaw ziarnistych stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend składa się z 50% Arabiki i 50% Robusty. W filiżance pojawiają się nuty czekolady, orzechów i kakao. Doskonale komponuje się z mlekiem.
Gorilla Blend to mieszanka kaw jakości speciality stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Składają się na nią ziarna z Peru i Gwatemali. Kawa o złożonym smaku przypominającym orzechy włoskie, żółte owoce oraz pomarańcze.Kraj pochodzenia ziaren: Peru / GwatemalaRegion: Jaen, Cajamarca / Santa BarbaraObróbka: WashedZbiór: 2019 - 2020 / 2020Wysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m. / 1900 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Typica / Caturra
Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce.Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Toucan Blend to mieszanka kaw ziarnistych stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend składa się z 50% Arabiki i 50% Robusty. W filiżance pojawiają się nuty czekolady, orzechów i kakao. Doskonale komponuje się z mlekiem.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do ciastek orzechowych, krówek i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające migdały, karmel i czerwone jabłko.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Palestina, HuilaFarma: CadefihuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, TabiPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.O KAWIEGmina Palestina to miejsce wyjątkowe: jest nazywana ""fabryką wody i lasów"" regionu Huila. Charakteryzuje się się dwoma typami klimatu: chłodnym i umiarkowanym, a kawy z tego obszaru różnią się od reszty Huila – są bardziej kwasowe i delikatne, z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Nasza kawa pochodzi od wyselekcjonowanej grupy producentów z górnej części gminy Palestina, położonej na wysokości około 1700 m n.p.m. Ta grupa rolników wyspecjalizowała się w uprawie odmian takich jak Tabi i Caturra. Cooperativa Departamental de Caficultores del Huila Ltda. CADEFIHUILA to organizacja non-profit i jedna z najważniejszych spółdzielni kawowych w Kolumbii. Swoim zasięgiem obejmuje 27 gmin, w których funkcjonuje sieć wsparcia składająca się z 45 punktów skupu kawy, 46 sklepów z nawozami, 36 sklepów z zaopatrzeniem rolniczym, 16 stałych laboratoriów cuppingowych, jednego mobilnego laboratorium oraz 7 punktów oferujących usługę suszenia. CADEFIHUILA realizuje programy mające na celu osiąganie wysokich standardów produkcji na farmach. Standardy te opierają się na kodeksach postępowania takich jak Fairtrade, Rainforest, 4C i C.A.F.E. Practices. Rozwój procesów certyfikacji dla tych wyspecjalizowanych kaw pozwala odpowiadać na zapotrzebowanie rynku na kawę kupowaną w określonych warunkach.Caturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa ""Caturra"" pochodzi od słowa ""Guarani"", które oznacza ""mała"". Odmiana ta charakteryzuje się niewielkim wzrostem rośliny. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi i gęsto rozmieszczonym gałęziom może być sadzona blisko siebie, co zwiększa plon na danej powierzchni. Caturra przyczyniła się do intensyfikacji uprawy kawy, szczególnie w Ameryce Środkowej, gdzie wprowadzono ją do uprawy w latach 40. XX wieku. Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian ""Catimor"". Tabi to stosunkowo młoda odmiana, stworzona w Kolumbii jako skrzyżowanie odmian Bourbon, Typica i odpornej na choroby odmiany Timor Hybrid. Słowo “Tabi” pochodzi z języka rdzennej ludności Kolumbii i oznacza “spokój” lub “życie"".Kawa przechodzi tradycyjny proces mycia, który zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, ich zważenia i pozostawienia na 24 godziny w zbiorniku przetwórczym. Następnie ziarna są odpestkowane i umieszczane w zbiorniku z wodą, gdzie po około 12 godzinach są dwukrotnie płukane. Na końcu kawa jest suszona na słońcu lub maszynowo, w zależności od możliwości producenta.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedOdmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut orzechowych ciasteczek, krówek oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Gorilla Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Składają się na nią ziarna z Peru i Gwatemali. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - jest doskonałe do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa o złożonym smaku przypominającym orzechy włoskie, żółte owoce oraz pomarańcze.Kraj pochodzenia ziaren: Peru 75% / Gwatemala 25%Region: Jaen, Cajamarca / Santa BarbaraObróbka: WashedWysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m. / 1900 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Typica / Caturra
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające syrop klonowy, pistacje i jabłkaKraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: San Martin, JilotepequeMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, Typica, Caturra, CatuaiPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające syrop klonowy, pistacje i jabłkaKraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: San Martin, JilotepequeMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, Typica, Caturra, CatuaiPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające syrop klonowy, pistacje i jabłkaKraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: San Martin, JilotepequeMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, Typica, Caturra, CatuaiPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...