Jaka jest najdroższa kawa na świecie i ile kosztuje?

Wraz ze zmianami klimatu i wzrostem popytu na kawę wysokiej jakości jej ceny zaczęły w ostatnich latach rosnąć, podobnie jak wszystkiego na świecie. Wokół najdroższej kawy na świecie wciąż funkcjonuje wiele mitów, które wymagają obalenia. Jak powstaje najdroższa kawa na świecie, skąd wynika jej cena i czy jest warta waszych pieniędzy?
Jakie są najdroższe kawy ziarniste na świecie
Długo mówiło się, że najdroższa (w domyśle — najlepsza, bo przecież wartość nominalna musi oznaczać wartość obiektywną w świecie późnego kapitalizmu) kawa na świecie to Kopi Luwak. Sprawa jest bardzo śmierdząca, dosłownie i w przenośni, bo słynna i droga kawa pochodzi z odchodów zwierzątka żywiącego się kawą — rzeczonego luwaka, zwanego także cywetą lub łaskunem.
W niektórych regionach kawa z odchodów luwaków była zbierana i wypalana. Na Zachodzie została spopularyzowana przez podróżnika Tonego Wilda, który przywiózł ją w ramach ciekawostki i rozpętał istne piekło popytu na kawę z odchodów luwaków. Oczywiście biznes rozkręcił się na całego, luwaki zaczęto faszerować kawą najniższej jakości i trzymać w klatkach w celu uzyskania pożądanego surowca…
Ile kosztują najdroższe kawy na świecie?
Choć kawa Kopi Luwak być może jest jedną z najdroższych na świecie, bo kosztuje nawet dwa tysiące złotych za kilogram, to jest absolutnie niewarta swojej ceny, a wręcz warta bojkotu. Jest to doskonały przykład, że najdroższa kawa wcale nie oznacza najlepszej. Odchodową i dochodową aferę nakręca się dalej, produkując kawę z odchodów słoni zwaną Black Ivory Coffee czy z odchodów małp.
Należy raz na zawsze powiedzieć, że król jest nagi, odchody to tylko odchody, a wciągnięte w machinę popytu, podaży i kapitalizmu tworzą naprawdę śmierdzący biznes, dlatego warto odłożyć je między ciekawostki i zastanowić się, jaka kawa będzie naprawdę dobrze smakowała i nie wytwarzała przy tym złudnych potrzeb i niepotrzebnego cierpienia.
Dlaczego te kawy są takie drogie?
Najdroższe kawy świata, które pochodzą z krzewów kawowca i są obrabiane przez ludzi, potrafią kosztować nawet około tysiąca złotych za kilogram. W przeciwieństwie do kaw Kopi Luwak i tych słoniowych, wiemy dokładnie, skąd pochodzą, w jakich warunkach wzrastały, jaką mają botaniczną odmianę i możemy mieć pewność, że będą złożone w smaku i naprawdę wyjątkowe dzięki staraniom włożonym we wzrost, obróbkę i wypał wysokiej jakości kawy. Z tej dbałości wynika też jej cena — w proces powstawania najlepszej kawy wchodzi bardzo dużo osób, które muszą za swoją pracę otrzymać należyte wynagrodzenie.
Z czego powstają najdroższe kawy świata?
Najdroższa kawa ziarnista długo była kojarzona głównie z Panamą Geishą, czyli odmianą botaniczną Arabiki, która w licytacjach osiągała zawrotne kwoty nawet do siedmiu tysięcy złotych za kilogram. Jest to wymagająca odmiana, która jest podatna na choroby i wymaga starannej pielęgnacji, za którą jednak odwdzięcza się wyjątkową złożonością i wyrazistością smaku. Schemat powstawania najdroższych kaw na świecie jest jednak podobny — praca nad jak najlepszym ziarnem zaczyna się już na krzewie, często obejmuje wyszukaną obróbkę z wykorzystaniem metod fermentacji beztlenowej lub kofermentacji i kończy się na starannym wypale. Efekty w filiżance bronią się same, po pierwszym łyku powinno się zakrzyknąć: shut up and take my money! Jeśli kawa nie ma tego efektu wow, to nie była warta swojej ceny.
Najdroższe kawy ziarniste w Coffeedesk
Nasze najdroższe kawy znajdziecie w zakładce Royal Beans, gdzie umieszczamy wyłącznie najlepszej z najlepszych jakości kaw dostępnych w naszej ofercie. Znajdziecie tam kawy z różnych palarni, w zależności od naszej oceny ich jakości i świeżości wypału. To najwyższa półka kawy specialty, która zasługuje na osobną kategorię i poleca się do picia od święta i na wyjątkowe prezenty dla prawdziwych kawoszy.