Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent

Jaka jest najdroższa kawa na świecie i ile kosztuje?

Najdroższa kawa na świecie

Wraz ze zmianami klimatu i wzrostem popytu na kawę wysokiej jakości jej ceny zaczęły w ostatnich latach rosnąć, podobnie jak wszystkiego na świecie. Wokół najdroższej kawy na świecie wciąż funkcjonuje wiele mitów, które wymagają obalenia. Jak powstaje najdroższa kawa na świecie, skąd wynika jej cena i czy jest warta waszych pieniędzy?

Jakie są najdroższe kawy ziarniste na świecie

Długo mówiło się, że najdroższa (w domyśle — najlepsza, bo przecież wartość nominalna musi oznaczać wartość obiektywną w świecie późnego kapitalizmu) kawa na świecie to Kopi Luwak. Sprawa jest bardzo śmierdząca, dosłownie i w przenośni, bo słynna i droga kawa pochodzi z odchodów zwierzątka żywiącego się kawą — rzeczonego luwaka, zwanego także cywetą lub łaskunem.
W niektórych regionach kawa z odchodów luwaków była zbierana i wypalana. Na Zachodzie została spopularyzowana przez podróżnika Tonego Wilda, który przywiózł ją w ramach ciekawostki i rozpętał istne piekło popytu na kawę z odchodów luwaków. Oczywiście biznes rozkręcił się na całego, luwaki zaczęto faszerować kawą najniższej jakości i trzymać w klatkach w celu uzyskania pożądanego surowca…

Royal Beans DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Kolumbia San Gabriel Bourbon Sidra Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 26.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty miodu, jeżyny i czereśni.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Palestina, HuilaMetoda obróbki: Natural Odmiana: Bourbon SidraPołożenie upraw: 1710 m n.p.m.Farma: San GabrielO KAWIEFarma San Gabriel to rodzinna plantacja kawy z ponad 50-letnią tradycją, prowadzona już przez trzecie pokolenie. Około dekadę temu, w celu wzięcia udziału w prestiżowym konkursie Cup of Excellence, na plantacji rozpoczęto eksperymenty z odmianami innymi niż tradycyjnie uprawiane w regionie. Od siedmiu lat farma aktywnie uczestniczy w tych zawodach, osiągając znaczące sukcesy, w tym drugie miejsce w roku 2021. Don Linarco od najmłodszych lat był związany z uprawą kawy, pracując na rodzinnej farmie. W 2014 roku, po odziedziczeniu ziemi, rozpoczął samodzielną działalność jako producent kawy. Z pasją rozwijał swoje umiejętności w całym procesie produkcji, od oceny sensorycznej (cuppingu) po metody obróbki ziaren. Obecnie Don Linarco produkuje kawę różnymi technikami, zarządzając również innymi farmami.Bourbon Sidra to wyjątkowa odmiana kawy, będąca hybrydą dwóch cenionych szczepów: Bourbonu i Typiki (lub według niektórych źródeł – Geshy). Najczęściej uprawiana jest w Ekwadorze i Kolumbii. Charakteryzuje się złożonym profilem smakowym, w którym często można odnaleźć nuty owoców tropikalnych, cytrusów i kwiatów, uzupełnione delikatną słodyczą. Całość dopełnia jasna, żywa kwasowość i czysty finisz. Ze względu na swoją unikalność i rzadkie występowanie na rynku, odmiana ta jest często wykorzystywana w zawodach baristycznych.Wiśnie kawowca są ręcznie zbierane i starannie selekcjonowane. Następnie poddawane są procesowi mycia, podczas którego usuwane są wiśnie unoszące się na powierzchni wody. Kolejnym etapem jest 90-godzinna fermentacja w hermetycznie zamkniętych beczkach. Po fermentacji wiśnie suszone są pod zadaszeniem przez około 28 dni, a końcowa stabilizacja trwa 15 dni.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 93°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Royal Beans
Dak Coffee Roasters - kawa ziarnista Kolumbia Big Apple Honey Co-Fermented Green Apple Filter 200 g

Producent: DAK COFFEE ROASTERS

Data palenia: 12.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez DAK Coffee Roasters z Holandii. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do Cherry Cola, zielonego jabłka i zielonego winogrona.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: QuindioOdmiana: Pink BourbonMetoda obróbki: Honey, Co-Fermented Green ApplePołożenie upraw: 1750 m n.p.m.
Royal Beans
Good Coffee - kawa ziarnista Etiopia Bench Maji Geisha Natural Carbonic Maceration Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 10.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające mango, morelę, jeżyny, grejpfruta i wanilię.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: KaffaMetoda obróbki: Natural / Carbonic MacerationOdmiana: Geisha, HeirloomPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.
Royal Beans
Dak Coffee Roasters - kawa ziarnista Kolumbia Macaron Advanced Fermentation Natural Filter 250 g

Producent: DAK COFFEE ROASTERS

Data palenia: 13.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez DAK Coffee Roasters z Holandii. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin i dżemu truskawkowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: Advanced Fermentation NaturalOPINIA ROASTERAJedna z naszych ulubionych kaw powraca – to jedyna w swoim rodzaju Macaron, naturalny Red Bourbon od Joana Vergary. Ta intensywna filiżanka smakuje jak konfitura truskawkowa, malinowy makaronik i maślany krem.
Royal Beans
Good Coffee - kawa ziarnista Karmachi Natural Geisha Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające owoce tropikalne, pomarańcze i cytrynę.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Bench Maji Forest, KaffaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.
Royal Beans
The Coffee Collective - kawa ziarnista Etiopia Aga Washed Filter 250 g

Producent: THE COFFEE COLLECTIVE

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez duńską palarnię The Coffee Collective. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć naturalne nuty bergamotki, brzoskwini, grejpfruta i orzeźwiająca kwasowość.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: WashedOdmiana: 74-158, KurumePołożenie upraw: 2100 - 2300 m n.p.m.
Nowość
Royal Beans
The Barn - kawa ziarnista Kolumbia Guava Banana Anaerobic Filter 250 g

Producent: THE BARN

Data palenia: 18.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nuty guawy i mango.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: AnaerobicOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.KAWAIntensywna i pełna życia – ta kawa w pełni zasługuje na swoją nazwę! Obróbka beztlenowa wnosi niesamowite spektrum smaków: od guawy, mango i truskawki, po ciemną czekoladę i colę. Tekstura jest doskonale ułożona na podniebieniu, głęboka słodycz równoważona jest cytrusową kwasowością. Owocowa słodycz utrzymuje się wyjątkowo długo.O FARMIEEl Vergel to rodzinna farma prowadzona przez dwóch braci, Eliasa i Shady’ego, oraz ich matkę Martę. Położona w Fresno, Tolima, początkowo funkcjonowała jako plantacja awokado. W 2012 roku bracia dostrzegli potencjał w uprawie kawy specialty i zaczęli wykorzystywać swoje ziemie do tego celu. Farma znajduje się na zboczach ośnieżonego wulkanu Nevado del Ruiz, dzięki czemu korzysta z unikalnego mikroklimatu. Początkowo uprawiali odmiany Caturra i Castillo, lecz wkrótce poszerzyli kolekcję o Tabi, Pink Bourbon, Pacamara i Gesha, aby w pełni odkrywać niezwykły potencjał terroir. Dzięki eksperymentom i współpracy rodzina Bayter stała się znana z nowoczesnych metod obróbki i nowych odsłon smaku kolumbijskiej kawy.OBRÓBKAGuava Banana zaczyna się od starannej selekcji dojrzałych wiśni odmiany Red i Yellow Caturra. Owoce przechodzą najpierw 48–60-godzinną fermentację beztlenową, która nadaje profilowi intensywnego charakteru. Następnie całe wiśnie suszone są na słońcu na podwyższonych, zadaszonych łożach („Marquesina”), aż do osiągnięcia 30% wilgotności. Potem przenosi się je do mechanicznych suszarek bębnowych, gdzie w temperaturze poniżej 45°C kontynuują suszenie do poziomu 18–16%. Po etapie wstępnej stabilizacji, który intensyfikuje smaki, proces suszenia jest finalizowany do optymalnej wilgotności. Na końcu ziarna stabilizuje się przez 45 dni w workach GrainPro, co gwarantuje powtarzalność i najwyższą jakość.
Royal Beans
Nomad Coffee - kawa ziarnista Tanzania Acacia Hills Pacamara Washed Filter 250 g

Producent: NOMAD COFFEE

Data palenia: 17.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty gravioli, białych winogron i miodu.Kraj pochodzenia ziarna: TanzaniaRegion: Mount OldeaniMetoda obróbki: WashedOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1750 - 1950 m n.p.m.FarmaLeon Christianakis, przedstawiciel trzeciego pokolenia greckiej rodziny zajmującej się kawą w Tanzanii, w 2007 roku wraz z żoną Aideen oraz amerykańskim palaczem kawy Markiem Stellem nabył farmę Acacia Hills. Gospodarstwo to znajduje się na zboczach góry Oldeani, w pobliżu krateru Ngorongoro. Korzysta ono z wyjątkowego mikroklimatu oraz żyznych gleb wulkanicznych, co czyni je idealnym miejscem do uprawy kawy specialty.Od momentu przejęcia farmy Leon przekształcił Acacia Hills w wzór jakości, wdrażając praktyki takie jak badania gleby, kontrolowane zacienianie czy innowacyjne metody obróbki. Z 630 hektarów farmy, 115 hektarów przeznaczonych jest pod uprawę kawy. Uprawiane są tam odmiany takie jak Bourbon, Kent, Geisha, SL28 oraz Pacamara. Dodatkowo na terenie farmy powstało laboratorium cuppingowe, co umożliwia rygorystyczną i ciągłą kontrolę jakości.Leon i jego zespół angażują się także w rozwój lokalnej społeczności – zbudowali m.in. systemy dostarczania wody dla okolicznych wiosek, znacząco poprawiając jakość życia mieszkańców.ObróbkaDojrzałe owoce kawy są zbierane ręcznie, a następnie poddawane depulpingowi w stacji obróbki mokrej na terenie farmy. Następnie przechodzą proces otwartej fermentacji trwający od 12 do 13 godzin, podczas którego uważnie monitorowany jest jej poziom. Po zakończeniu fermentacji kawa jest myta i klasyfikowana pod kątem gęstości ziaren.Suszenie odbywa się na podwyższonych afrykańskich stołach i trwa od 13 do 16 dni – w zależności od warunków klimatycznych – aż do osiągnięcia poziomu wilgotności na poziomie 12%. Sucha pergamina jest następnie przechowywana w suchym pomieszczeniu do momentu wysyłki.
Nowość
Royal Beans
Runty Roaster - kawa ziarnista Urodzinowa Kawa Gwatemala El Llano Geisha Washed Filter 250 g

Producent: RUNTY ROASTER

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Runty Roaster. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do białych kwiatów, jaśminu, nektarynki i cukru trzcinowego. Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: AcatenangoFarma: Finca El LlanoOdmiana: GeishaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt.O KAWIEKawa od Raula była jedną z pierwszych, które tworzyły Runty Roastera. Niezmiennie od 4 lat jak co roku smażę kawy od rodziny Perez to jest to pyszna robota. W tym roku żeby uczcić te lata współpracy oraz jakoś świętować urodziny wypuszczam poza Caturrą (również dostepną), Geishe. Gdyby na te urodziny obowiązywał dresscode to do tej kawy tylko elegancie stylówki.OPINIA ROASTERAFrancja elegancja. Dosłownie i w przenośni.
Royal Beans
Nomad Coffee - kawa ziarnista Peru Jhenrry Chavez Gesha Competicion Washed Filter 250 g

Producent: NOMAD COFFEE

Data palenia: 04.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jagód, cukierków i herbaty różanej. Kawa cenionej odmiany gesha z serii Competition.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: CuscoMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeshaPołożenie upraw: 2158 m n.p.m.ZiarnoJhenrry Chavez to młody, jednak rozpoznawalny producent kawy oraz członek i menedżer ds. jakości w spółdzielni Incahuasi, zlokalizowanej w Hatunpampa w regionie Cusco. Jego farma, Huachaqpampa, stanowi wzór innowacyjności w okolicy — Jhenrry wdraża na niej zaawansowane metody obróbki, takie jak fermentacje beztlenowe oraz eksperymentalne procesy naturalne. Dzięki swojemu doświadczeniu jako Q Grader i zaangażowaniu w jakość, tchnął nowe życie w historyczne odmiany, takie jak Inca Geisha, osiągając znakomite rezultaty i przynosząc wymierne korzyści lokalnej społeczności. Spółdzielnia, której jest częścią, pielęgnuje również pradawne inkaskie tradycje wspólnej pracy, takie jak Minka i Ayni, promując zrównoważoną agroleśną gospodarkę i ochronę środowiska.ObróbkaTa partia została poddana fermentacji typu honey dry. Dojrzałe owoce kawowca zostały starannie wyselekcjonowane, a następnie fermentowane bez użycia wody przez 32 godziny, korzystając z chłodnych i stabilnych warunków klimatycznych. Po zakończeniu fermentacji kawa została umyta i suszona na podwyższonych stołach przez 12 dni. Dzięki temu procesowi uzyskano czysty profil z intensywnym i wyrazistym smakiem.
Royal Beans
19grams - kawa ziarnista Kolumbia Las Flores Java Washed Filter 200 g

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 24.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, kantalupy i werbeny cytrynowej.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaFarma: Las FloresOdmiana: JavaMetoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1750 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 89 / 100 punktów

Ile kosztują najdroższe kawy na świecie?

Choć kawa Kopi Luwak być może jest jedną z najdroższych na świecie, bo kosztuje nawet dwa tysiące złotych za kilogram, to jest absolutnie niewarta swojej ceny, a wręcz warta bojkotu. Jest to doskonały przykład, że najdroższa kawa wcale nie oznacza najlepszej. Odchodową i dochodową aferę nakręca się dalej, produkując kawę z odchodów słoni zwaną Black Ivory Coffee czy z odchodów małp.

Należy raz na zawsze powiedzieć, że król jest nagi, odchody to tylko odchody, a wciągnięte w machinę popytu, podaży i kapitalizmu tworzą naprawdę śmierdzący biznes, dlatego warto odłożyć je między ciekawostki i zastanowić się, jaka kawa będzie naprawdę dobrze smakowała i nie wytwarzała przy tym złudnych potrzeb i niepotrzebnego cierpienia.

Dlaczego te kawy są takie drogie?

Najdroższe kawy świata, które pochodzą z krzewów kawowca i są obrabiane przez ludzi, potrafią kosztować nawet około tysiąca złotych za kilogram. W przeciwieństwie do kaw Kopi Luwak i tych słoniowych, wiemy dokładnie, skąd pochodzą, w jakich warunkach wzrastały, jaką mają botaniczną odmianę i możemy mieć pewność, że będą złożone w smaku i naprawdę wyjątkowe dzięki staraniom włożonym we wzrost, obróbkę i wypał wysokiej jakości kawy. Z tej dbałości wynika też jej cena — w proces powstawania najlepszej kawy wchodzi bardzo dużo osób, które muszą za swoją pracę otrzymać należyte wynagrodzenie.



Z czego powstają najdroższe kawy świata?

Najdroższa kawa ziarnista długo była kojarzona głównie z Panamą Geishą, czyli odmianą botaniczną Arabiki, która w licytacjach osiągała zawrotne kwoty nawet do siedmiu tysięcy złotych za kilogram. Jest to wymagająca odmiana, która jest podatna na choroby i wymaga starannej pielęgnacji, za którą jednak odwdzięcza się wyjątkową złożonością i wyrazistością smaku. Schemat powstawania najdroższych kaw na świecie jest jednak podobny — praca nad jak najlepszym ziarnem zaczyna się już na krzewie, często obejmuje wyszukaną obróbkę z wykorzystaniem metod fermentacji beztlenowej lub kofermentacji i kończy się na starannym wypale. Efekty w filiżance bronią się same, po pierwszym łyku powinno się zakrzyknąć: shut up and take my money! Jeśli kawa nie ma tego efektu wow, to nie była warta swojej ceny.

Najdroższe kawy ziarniste w Coffeedesk

Nasze najdroższe kawy znajdziecie w zakładce Royal Beans, gdzie umieszczamy wyłącznie najlepszej z najlepszych jakości kaw dostępnych w naszej ofercie. Znajdziecie tam kawy z różnych palarni, w zależności od naszej oceny ich jakości i świeżości wypału. To najwyższa półka kawy specialty, która zasługuje na osobną kategorię i poleca się do picia od święta i na wyjątkowe prezenty dla prawdziwych kawoszy.



Zobacz również

Zgarnij jesiennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w jesiennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.