Świeżość i lekkość – najlepsze kawy na wiosenne poranki

Pierwsze powiewy wiosny po długiej zimie są jak głęboki oddech. Dni robią się coraz dłuższe, a słońce zaczyna śmielej wychylać się zza chmur. To moment, którego nie można nie kochać. Powolnemu budzeniu się ze snu zimowego sprzyja wiosenna kawa. Jak wybrać odpowiednią mieszankę, która nie tylko może nam celebrować przejście pór roku, ale też zwalczyć skutki przesilenia wiosennego?
Nuty, które dodają energii i lekkości — wiosenna kawa
Najbardziej newralgicznym momentem pierwszych trzech miesięcy roku jest zmiana czasu, po której wszyscy chodzimy śnięci, ograbieni z jednej godziny snu. Wiosenna kawa powinna dodawać nam energii, a swoim aromatem i smakiem pasować do aury, a ta bywa zmienna. Dlatego warto wówczas poratować się dobrą, pełną smaku i kofeiny kawą z przelewu lub ekspresu. Wiosenne kawy powinny być świeże i lekkie w smaku, aby nie przytłaczały swoją ciężkością. Dlatego polecamy przede wszystkim kwiatowe i owocowe kawy, wypalone w jasnym i średnim stopniu, co pozwoli na wydobycie z nich całego smaku i aromatu.
Wiosenna kawa o poranku – do ekspresu, dripa czy kawiarki? Podpowiadamy, co wybrać
Jaka będzie idealna kawa na wiosnę? Taka, która najbardziej Ci zasmakuje! Różne metody parzenia wydobędą z kawy inne wątki, dlatego warto zastanowić się czego oczekujemy od naszej porannej filiżanki.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego to dobry wyrób dla wszystkich fanów espresso i kaw mlecznych. Esencjonalne espresso nie ma w sobie bardzo dużo kofeiny, ale jest wyraźne w smaku i świetnie łączy się ze spienionym mlekiem. Alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego, jeśli chcemy pić dobrą, skoncentrowaną kawę jest kawiarka. Przygotujemy z nią, w zależności od rozmiaru, dowolną ilość espresso, które może stanowić bazę do kawy z mlekiem. Średnio i ciemno palone kawy dobrze sprawdzą się do tego typu parzenia.
Jeśli zależy Wam na jak największej ilości kofeiny i intrygującym smaku, to kawa z dripa, Aeropressu lub Chemexu będzie idealna. To delikatne w smaku kawy, która kryją w sobie potężną dawkę kofeiny. Dzięki jasnemu i średniemu wypałowi, w takiej kawie znajdziemy dużo nut kwiatowych, owocowych i herbacianych, co sprawia, że będzie to perfekcyjna wiosenna kawa.
Kawa na wiosnę – ranking naszych top 5 propozycji na lekki start dnia
Kawy wiosną są na wagę złota — pomagają potrząsnąć się z przesilenia wiosennego, a także celebrować przebudzenie się roślinności do życia. Wiosenne kawy powinny być lekkie i świeże. Poniżej znajdziecie kilka naszych ulubionych ziaren, które doskonale pasują to tej pory roku.
Trigger Fruity Batch
Burundi od warszawskiej palarni Trigger to świetna kawa na wiosnę dzięki bogactwu owocowych nut. W filiżance uderzy Was intensywny smak owoców pestkowych i soczystej kwasowości. Doskonała jako codzienny przelew.
LaCava Limy Bru
rześki przelew na dobry początek dnia? To właśnie oferuje LaCava ze swoją Limy Bru, czyli mieszanką Rwandy i Etiopii, która powala cytrusowymi nutami z dodatkiem czarnej herbaty i śliwki.