Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut migdałów, malin, bergamotki i czekolady.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Guji, Oromia, UragaOdmiana: HeilroomFarma: Local farmers - Buki Washing StationPołożenie upraw: 2200 - 2250 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Stacja myjąca Buki położona jest w regionie Guji, dystrykcie Oromia, około 2 km oddalonych od miasta Uraga. Stacja myjąca współpracuje z około 750 lokalnymi rolnikami. Kawa w tej okolicy rośnie na wysokości 2200 - 2250 m n.p.m. gdzie rosną lokalne odmiany botaniczne - Heilroom, uprawiane w zrównoważony sposób. Sama zaś stacja myjąca pracuje w sposób dla Etiopii klasyczny - produkują tam zarówno kawy z obróki fully washed, jak i kawy z obróbki natural, suszone na słońcu i rozkładane na afrykańskich łożach.Kawa, którą znajdziesz w naszej paczce pochodzi z klasycznej obróbki natural. W stacji myjącej Buki, zanim kawa trafi do ""właściwej"" obróbki, jest dwuetapowo sortowana. Najpierw ręcznie odrzucane są kawy widocznie niedojrzałe i przejrzałe, a następnie trafiają do tanku z wodą. Tam kolejna partia ""złych"" wiśni jest odrzucana razem z ciałami obcymi. Później kawa po krótkiej kąpieli trafia łoża afrykańskie, gdzie suszy się przez kilkanaście dni do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Na koniec wysuszone ziarna kawy pozbawia się wysuszonej skórki i miąższu i pakowana jest w szczelne worki GrainPro, pozbawione powietrza.Kiedy myślimy o naturalu z regionu Guji najczęściej na myśl przywodzą nam słodkie nuty owocowe. W Guji Buki owoce jagodowe są reprezentowane przede wszystkim przez malinę, której towarzyszą delikatne nuty bergamotki oraz wyraźne nuty migdałów. Wszystko wieńczy długi, mocno czekoladowy posmak. Kawa ma niską, owocową kwasowość, wysoką słodycz i średnie, gładkie body.OPINIA ROASTERAWiele naturali pochodzących z Guji, rosnących na podobnej wysokości ma dosyć podobny charakter. Kawa ze stacji myjącej Buki urzekła nas z dwóch powodów. Pierwszy to profil sensoryczny i charakter tego konkretnego lota. Z jednej strony mamy tutaj typową dla etiopskich naturali nutę malin. Ponadto w kawie możemy się spodziewać nuty bergamotki, która raczej jest typowym deskryptorem mytych kaw z Etiopii, a nie naturali. A całość wieńczy czekoladowy posmak i wyraźne nuty migdałowe, co również dla Etiopii typowe nie jest. A wszystko razem sprawia, że kawa jest ma bardzo nietuzinkowy charakter. Kawa ma także niską, owocową kwasowość, średnie gładkie body i wysoką słodycz.Drugi powód, dla którego ta kawa nas urzekła to jej uniwersalność w przypadku różnych metod parzenia. Kawę wypaliliśmy typowo do ekspresów kolbowych, co może się wydawać zbyt jasno do ekspresu automatycznego. Tymczasem, kawa zaparzona ""w kolbie"" ma bardzo podobny charakter jak i zaparzona w ""automacie"". W ekspresach automatycznych nie ma drażniącej i podbitej kwasowości i wciąż pozostaje kawą bardzo zbalansowaną. Kawę tę oceniliśmy na 85 punktów w skali SCA wedługo starego formularza cuppingowego. Najlepszymi cechami tej kawy to intensywność i złożoność aromatu, bardzo przyjemna, dobrze rozwinięta kwasowość i bardzo gładkie body.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty z Brazylii i Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut słodkiej truskawki, czekolady, maliny i róży.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: Brazylia, EtiopiaOdmiana: Yelloe Bourbon, JarcMetoda obróbki: NaturalKawa specialty, składająca się z dwóch ziaren – Brazylii i Etiopii, została wypalona pod espresso, zmielona i zapakowana w kapsułkę. Smooth Sweet to połączenie wszystkiego, co najlepsze w słodyczy i aksamitności Ameryki z aromatami afrykańskich kaw. Charakteryzuje się gęstością, mleczno-czekoladowym profilem oraz truskawkowo-malinowym akcentem, wzbogaconym delikatnym różanym zapachem. Doskonała na poranny, lekko orzeźwiający start dnia.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Mieszanka jakości specialty z Brazylii i Indii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut ciemnej czekolady i migdałów. Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: Brazylia, IndieOdmiana: Bourbon, Mundo Nuovo, RobustaMetoda obróbki: NaturalOd czasu do czasu potrzebujesz kawy mocnej, bez zbędnych niuansów? Intense wychodzi temu naprzeciw. Blend Arabiki i wysokiej jakości, słodkiej indyjskiej Robusty to doskonały przykład kawy o bezkompromisowym, intensywnym smaku. Wyczuwalna jest mocna, deserowa czekolada, z dużą zawartością kakao i niewielką ilością cukru — właśnie tak smakuje Intense. To kawa o sile, ale z charakterem. Aromat tego klasyka kawowego jest bogatszy, niż mogłoby się wydawać. Już sam zapach świeżo zmielonej Intense wskazuje na wysoką jakość ziaren. Dominuje w nim naturalna słodycz, bez typowego dla mocnych kaw cierpkiego aromatu. Choć nie znajdziesz w niej nut kwiatowych ani owocowych, delikatny migdałowy posmak ubogaca całe doświadczenie. W obróbce Robusty Cherry AA z Indii stosuje się również metodę mokrą (Washed) lub półsuchą (semi-washed). Obróbka sucha, zwana także obróbką „dry” lub „natural”, polega na suszeniu całych owoców kawowca, co ma na celu wydobycie ziarna w sposób, który zachowuje jego naturalne cechy i profile smakowe. Po zbiorze owoce są rozkładane na słońcu lub umieszczane w suszarniach. W przypadku suszenia na słońcu owoce układane są na podwyższonych łóżkach, co zapewnia dobrą cyrkulację powietrza. Suszenie trwa od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Ziarna są klasyfikowane na podstawie ich wielkości i jakości. W przypadku Robusty Cherry AA oczekuje się, że ziarna będą miały określony rozmiar oraz minimalną ilość defektów.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut czekolady deserowej, kakao i orzecha.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: BrazyliaOdmiana: MixedMetoda obróbki: NaturalKawa typu specialty, wypalona pod metodę espresso, zmielona i zapakowana w kapsułkę. Blend dwóch Brazylii o obróbce naturalnej składa się w jedną intensywną, klasyczną bombę smaku. Jest arcyczekoladowa, bardzo orzechowa, z rodzynkowym akcentem. Profil jest podwójnie klasyczny, dający espresso intensywne, głównie w smaku.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Hondurasu, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut cukru trzcinowego, czekolady i orzecha.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: HondurasOdmiana: Bourbon, Caturra, TypicaMetoda obróbki: WashedKawa specialty z Hondurasu, palona pod espresso, zmielona i spakowana w kapsułkę. Klasyczna dla regionu obróbka – mycie ziaren (Washed) – w tym przypadku zamiast zwiększać kwasowość, podkreśla czystość smaku, a odpowiednie palenie wydobywa jej słodycz. Wyraźnie wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego i orzechów, a profil smaku jest głęboko czekoladowy i gęsty.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut białej czekolady, orzecha i wanilii.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: BrazyliaOdmiana: MixedMetoda obróbki: NaturalKawa specialty, która łączy klasyczny, intensywny smak espresso z kunsztem palenia najwyższej jakości ziaren. Palona specjalnie pod espresso, zmielona i spakowana w kapsułkę. Pomimo średniego stopnia wypalenia, zachowuje subtelność i słodycz, charakterystyczną dla obróbki typu Natural. Jest delikatna w smaku, a bogata w aromaty wanilii i orzechów.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut wina, dojrzałej czereśni i mlecznej czekolady.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: KolumbiaOdmiana: CaturraMetoda obróbki: WashedKawa specialty z Kolumbii, wypalona idealnie pod espresso, zmielona i spakowana do kapsułki. Obróbka, jakiej została poddana (Washed), sprawia, że jest bogata w winną kwasowość oraz intensywny smak wiśni i czereśni. Sam profil jest mleczno-czekoladowy, co sprawia, że kawa jest jednocześnie bardzo słodka.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut miodu, brzoskwini i czerwonej porzeczki.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: EtiopiaOdmiana: JarcMetoda obróbki: NaturalKawa specialty z Etiopii, wypalona pod espresso, zmielona i spakowana w kapsułkę. To intensywnie aromatyczna kawa o porzeczkowo-brzoskwiniowym smaku, bez zbędnie wysokiej kwasowości. Jej gęstość pochodzi z miodowego profilu, co sprawia, że jest niezwykle słodka. Mimo obróbki Natural (suszenia) orzeźwia w bardzo udany sposób.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Bezkofeinowa kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut czekolady, żółtej śliwki i karmelu.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: Honduras, KolumbiaOdmiana: Typica, Caturra, CastilloPołożenie upraw: 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane WashedGentle Decaf to bezkofeinowa kawa specialty, która łączy dwa różne ziarna, poddane odmiennym metodom dekofeinizacji. Oba ziarna są obrabiane w procesie typu Washed, co wpływa na ich wyjątkowy smak. Blend Hondurasu i Kolumbii świetnie sprawdza się w espresso, które starannie wypaliliśmy, zmieliliśmy i zapakowaliśmy w kapsułkę. Czy marzysz o wieczornym espresso o czekoladowo-karmelowym profilu z nutą śliwki? A może preferujesz mleczną kawę bez kofeiny? Gentle Decaf będzie idealnym wyborem w obu przypadkach.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa jakości specialty w kapsułkach, pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Klasyka wśród kaw pod espresso od COFFEE PLANT, tym razem w przystępnej formie kapsułek. W filiżance możesz spodziewać się nut cytryny, limonki i konfitury wiśniowej.Kapsułki są odpowiednie do wszystkich ekspresów kapsułkowych kompatybilnych z systemem Nespresso® Original. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.Kraj pochodzenia: KeniaOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11Położenie upraw: 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedKawa specialty z Kenii, wypalona pod espresso, zmielona i spakowana w kapsułkę. Jej rześkość i cytrusowość to doskonała propozycja dla fanów owocowego espresso. Profil palenia oraz jakość ziarna świetnie radzą sobie z pobudzającą kwasowością charakterystyczną dla obróbki Washed. Pogłębiona słodycz owoców sprawia, że picie Kenii Nyeri to prawdziwa przyjemność.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...