Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynkawagi, zaparzacza, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów do kawy – i to w odpowiednim rozmiarze. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew zamieniłby się w kawową „plujkę”, zwaną profesjonalnie: „parzeniem kawy metodą cuppingową”. Zapraszamy na prześwietlanie tego kawałka celulozy z kilku stron… „promieniami X”! Po lekturze stanie się jasne jakie rodzaje i rozmiary filtrów do kawy wybrać oraz jak używać filtrów do kawy.

Pewnie zastanawiasz się jak się odnaleźć w gąszczu filtrów? Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spokojnie, to wbrew pozorom nic trudnego. Istnieją cztery podstawowe rodzaje filtrów (pod względem budowy) do alternatyw kawowych.


Filtry stożkowe

Filtrów stożkowych używamy w dripperach, szczególnie marek Hario, Origami i Kinto, a także w Chemexie. Filtry występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wielkości zaparzacza, a także w wersjach białych i brązowych. Jaki jednak rozmiar filtra do kawy wybrać? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.


Filtry z płaskim dnem

Filtry z płaskim dnem, przypominające foremkę do muffinek, to filtry do drippera April, bądź do Fellow XF. Te filtry, przez swoje płaskie dno, zapewniają więcej odczuć słodyczy w kawie. Wadą tego rodzaju filtrów jest ich utrudniony transport – wymagają przechowywania w pudełku. W innym przypadku „spłaszczony” filtr ciężko przywrócić do pierwotnego kształtu.


Filtry z dnem w kształcie linii

Filtry podwójnie zaginane, z płaskim dnem wykorzystywane są w automatach przelewowych Moccamaster, w zaparzaczach i ekspresach Melitta oraz urządzeniach Clever. Bywają one dość często parowane z innymi urządzeniami mniej rozpoznawalnych firm – najczęściej w elektrycznych ekspresach przelewowych starszego typu. Zajmują mało miejsca i są proste w użyciu.

Filtry okrągłe

Te najmniejsze, cienkie papierowe dyski to filtry pasujące do kawowych strzykawek – AeroPress’u, Deltera oraz urządzenia Slowpresso. Jest też wersja papierowych dysków z dziurką – te pasują do urządzenia zwanego syfonem oraz Clear Water Dripper – stacji od Hario do macerowania kawy na zimno. Ten rodzaj filtrów jest najłatwiejszy w transporcie – zajmują najmniej miejsca i nie są im straszne lekkie zagięcia.

Darmowa dostawa
Toddy - Cold Brew System - Pro Series Filters 10 - 50 filtrów

Producent: TODDY

Toddy Cold Brew System - Pro Series 10 to zestaw składający się z 50 filtrów, które idealnie sprawdzą się przy przygotowaniu naszego ulubionego kawowego naparu, pozbawionego niepożądanej kwasowości oraz olejków.Filtry są w pełni kompostowalne.
Cafec - Filtry Tradycyjne Białe Cup1 100 sztuk

Producent: CAFEC

100 sztuk papierowych filtrów marki CAFEC, przeznaczonych do stożkowych driperów do kawy. Opakowanie filtrów do kawy najwyższej jakości, stworzonych i wyprodukowanych z japońskiego papieru oraz najlepszych surowców pod okiem pasjonatów kawowych i wybitnych specjalistów.Kompatybilne z dripperami o rozmiarze Hario 01.Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów filtrów do kawy, ale dużym błędem byłoby myślenie, że to tylko filtr i nie ma większego znaczenia, którego użyjesz. Papier, z którego wytwarzane są filtry CAFEC wyróżnia się podwójną krepą (Two-Side Crepe) - chropowatą teksturą powierzchni po obu stronach . Podczas gdy zwykłe filtry mają taką teksturę tylko po jednej stronie. Papier CAFEC dzięki autorskiej technologii produkcji, jaką jest suszenie metodą Air-through, zachowuje strukturę po obu stronach. Dzięki temu pomiędzy papierem a dripperem powstaje odpowiednia warstwa powietrza, co pozwala wodzie przepływać w optymalnym tempie. Innymi słowy, chropowata tekstura na powierzchni po obu stronach to dowód na to, że mamy do czynienia z wysokiej jakości filtrem.
Promocja
Chemex - Filtry papierowe brązowe, niezłożone 3 filiżanki

Producent: CHEMEX

Komplet 100 sztuk brązowych papierowych filtrów przeznaczonych do zaparzacza Chemex Coffee Maker. Filtry są niezłożone, zaprojektowane do samodzielnego zagięcia.Odpowiednie do Chemexa w rozmiarze 3 filiżanek.Filtr ma kształt półksięzyca, a składa się go w formę stożka. Zapewnia odpowiednią ekstrakcję kawy, a jego grube ścianki zapewniają dobrą filtrację. Filtry są kompostowalne i biodegradowalne.Wyprodukowane w USA: Chemex® Corp.,  Pittsfield (Massachusetts).
Najniższa cena: 45,99 zł
51,99 zł
Najniższa cena: 45,99 zł
Promocja
Hario filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-02 - 40 Sztuk

Producent: HARIO

Opakowanie 40 sztuk papierowych filtrów do parzenia kawy, odpowiednich do drippera Hario V60-02. Wykonane z naturalnego, brązowego papieru.Rozmiar odpowiedni do stożkowych dripperów Hario V60 w rozmiarze 02.Zapewniają czysty napar bez fusów i doskonały przepływ wody.Wyprodukowano w Japonii.
Najniższa cena: 13,99 zł
22,99 zł
Najniższa cena: 13,99 zł
Fellow - Filtry papierowe stożkowe do ekspresu Aiden 40 sztuk

Producent: FELLOW

Opakowanie 40 papierowych filtrów stożkowych do ekspresu Fellow Aiden. Zapewniają odpowiednią ekstrakcję i przepływ wody.
Moccamaster - Filtry papierowe Thermoserve / CDT Grand - 100 sztuk

Producent: MOCCAMASTER

Opakowanie 100 sztuk papierowych filtrów do ekspresów przelewowych Moccamaster Thermoserve oraz CDT Grand. Filtry są bielone, o średnicy 110 mm
Ostatnie sztuki
Hario Zebrang filtry papierowe VCF-02-50W 1-4 fil. 50 sztuk

Producent: HARIO

Opakowanie 50 sztuk papierowych filtrów do parzenia kawy, odpowiednich do drippera Hario V60-02. Zebrang to marka stworzona przez Hario, która zawiera akcesoria stworzone z myślą o użyciu na biwaku i w podróży.Wykonane z białego papieru.Rozmiar odpowiedni do stożkowych dripperów Hario V60 w rozmiarze 02.Zapewniają czysty napar bez fusów i doskonały przepływ wody.Wyprodukowano w Japonii.
Melitta - Papierowe filtry do kawy 1x4 - Original Intense - 80 sztuk

Producent: MELITTA

Opakowanie 80 sztuk filtrów Melitta Original Intense 1x4. Gęsto porowata struktura Aromamax wydłuża czas parzenia kawy, umożliwiając uzyskanie mocnego, pełnego aromatu. Dzięki temu możesz zawsze cieszyć się pełną różnorodnością aromatów i przyjemnością picia kawy.- Aromamax - specjalna struktura, która zapewnia intensywny smak kawy. Wpływa na dłuższy czas parzenia.- W pełni biodegradowalne.- Niewybielane (brązowy papier).
Toddy - Commercial Toddy Maker Filter Starter Set - 4 Filtry

Producent: TODDY

Toddy Cold Brew System - Commercial Model Filter Starter Set to zestaw startowy składający się z 4 filtrów. Dwa z nich to standardowe filtry papierowe, a dwa pozostałe to filtry roślinne.
Promocja
Moccamaster filtry papierowe nr 1

Producent: MOCCAMASTER

Filtry papierowe do ekspresów Moccamaster Cup-One. Rozmiar nr 1.Opakowanie zawiera 80 filtrów.
Najniższa cena: 19,99 zł
19,90 zł
Najniższa cena: 19,99 zł

Filtry do kawy rozmiary

Papierowe filtry do kawy rozmiary mogą mieć różne i - zwłaszcza na początku - może być ciężko połapać się jakie najlepiej wybrać. Skoro przedstawiliśmy już rodzaje filtrów, rozprawmy się jeszcze z pytaniem: filtry do kawy jaki rozmiar? Odpowiedź brzmi: to zależy. Od używanego zaparzacza oczywiście! Posłużmy się tutaj przykładem dripperów Hario. Klasyczny dripper V60 może mieć trzy rozmiary 01, 02 oraz 03 i takie też rozmiary filtrów znajdziemy. Mając dripper Hario V60-02 wybieramy filtr do kawy rozmiar 2. Mniejszy byłby za mały, a większy wystawałby dużo ponad zaparzacz. Brzmi logicznie, prawda? Czy dałoby się przyrządzić z nimi kawę? Pewnie tak, jednak z pewnością byłoby to mniej wygodne.

Innym dobrym przykładem są rozmiary filtrów do kawy Melitta. Tutaj również warto zwrócić uwagę, jakie filtry do danego urządzenia rekomenduje producent i najlepiej się tych wytycznych trzymać. Unikniemy wtedy konieczności kupienia kolejnych lub zabawy w przycinanie czy składanie, które oprócz uciążliwości, mogą na domiar złego nawet nie zadziałać. Zatem, w przypadku dripperów Melitta powinniśmy wybrać filtr do kawy rozmiar 2 czy 4? Jeżeli mamy rozmiar zaparzacza 1x2 wybieramy również filtr z tym oznaczeniem. Natomiast do drippera z oznaczeniem 102 dobieramy filtry 102.

Filtry do kawy rodzaje – biały i… brązowy?

Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spoglądając na ofertę filtrów, łatwo dostrzeżemy dwa dostępne kolory: biały i brązowy. Czym się różnią? He, he, kolorem! Stoi jednak za tym coś więcej… Filtry białe to tzw. „filtry bielone”, w procesie produkcji pozbawia się je ligniny, która powoduje żółknięcie papieru. Białe filtry są więc poddawane dodatkowo procesowi wybielania. Otrzymujemy dzięki temu filtr o mniejszym wpływie na smak kawy kosztem wydłużenia procesu produkcyjnego. Podsumowując – wybierając filtry brązowe musimy je jeszcze dokładniej przepłukiwać wrzątkiem z posmaku papieru niż w filtrach białych. Zmniejszamy jednak, najczęściej, wpływ produkcji filtrów na środowisko, ponieważ ich wytworzenie trwa krócej i wymaga mniejszej ilości procesów. Który kolor wybierzesz? Wszystko zależy od twoich preferencji.


Warstwy! Filtr ma warstwy!

Warstwy, a właściwie grubość filtra ma kolosalny wpływ na to, co otrzymamy w ulubionym kubku bądź filiżance. Im grubszy materiał, z którego zrobiony jest filtr, tym więcej olejków zawartych w kawie zostanie oddzielonych od finalnego napoju. Mówiąc prościej – im filtr grubszy, tym bardziej klarowna i mniej „szorstka” w smaku kawa. Dlatego kawy z Chemex’a smakują bardzo delikatnie i mają herbacianą strukturę – zawdzięczają to grubym filtrom, dedykowanym do tego urządzenia. Filtry do dripperów Hario stworzono z cieńszego papieru, dzięki czemu kawa zawiera więcej olejków pozyskanych z ziaren kawy przy parzeniu. Filtry do AeroPress’a plasują się gdzieś pomiędzy. Niektórzy parząc w „kawowej strzykawce” używają dwóch papierowych filtrów – pozwala to na uzyskanie bardziej klarownego naparu o jednocześnie mniejszym body.


Naturalnie, im filtr grubszy tym dłuższy czas przelewania kawy (w metodach grawitacyjnych – przy użyciu dripperów) bądź większej siły należy użyć przy przeciskaniu czarnego napoju (w przypadku parzenia w AeroPress’ie). Dlatego parzenie w Chemex’ie wymaga nieco grubszego mielenia i trwa zazwyczaj dłużej niż zaparzanie kawy np. w dripperze Hario V60. Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego stopnia zmielenia kawy do posiadanego filtra, mając m. in. na uwadze jego grubość.

Grubość, przez to rodzaj, wybranego filtra ma również wpływ na to jak długo będziemy czuli kawę po jej wypiciu, tzw. „aftertaste”. Im filtr grubszy i bardziej oddziela olejki w napoju, tym finalnie mniejsze body i krótszy aftertaste. Więcej przeczytacie o tym w porównaniu filtrów od Hario z filtrami z Chemex’a na naszym blogu.

Test smaku

Żeby sprawdzić w praktyce jak poszczególne filtry działają, zaaranżowaliśmy krótki test smaku. Z każdego filtra wycięliśmy kółko pasujące wymiarami do AeroPress’a. Każdy suchy filtr został potraktowany 100 ml wrzątku, który po przestudzeniu trafił wprost do kubków smakowych.

Najmniej wyczuwalny posmak papieru uzyskaliśmy z filtra do Chemex’a oraz z urządzenia Delter. Najmocniej wyczuwalny wpływ filtra na smak wody miały brązowe wersje, zwłaszcza brązowy filtr od Gabi. Gdzieś pomiędzy, w tym teście smaku, uplasowały się filtry od Hario V60, niezależnie od koloru.

Przy drugim zalaniu wrzątkiem, wcześniej przelanych filtrów, nie był już wyczuwalny wpływ papieru na smak wody. Potwierdza to tylko konieczność każdorazowego przelewania filtra wrzątkiem przed właściwym parzeniem kawy.

Papierowe filtry do kawy jak używać

Z powyższego fragmentu testu wiecie już, że polecamy przelewać filtry wodą przed przystąpieniem do parzenia, a zatem przedstawmy, krok po kroku, jak używać filtrów do kawy.

  • Zaczynamy od wyjęcia filtra i tutaj możemy spotkać pierwsze różnice. Klasycznym filtrom stożkowym lub z płaskim dnem zazwyczaj wystarczy tylko nadać odpowiedni kształt tak, żeby jak najbardziej przylegały do naszego zaparzacza. Natomiast istnieją filtry, które musimy sami złożyć, przykładowo do Chemexa. Wtedy najlepiej posłużyć się instrukcją składania, która powinna być na opakowaniu.
  • Następnie umieszczamy nasz filtr w zaparzaczu i dokładnie moczymy go wodą. Możemy użyć gorącej wody, wtedy dodatkowo rozgrzejemy też zaparzacz i serwer, lub wody z kranu. Pamiętajcie o opróżnieniu naczynia z wody po przelaniu filtra!
  • W kolejnych krokach wsypujemy zmieloną kawę i zaparzamy zgodnie z metodą, której używamy. Używanie filtra opanowane!

Podsumowanie

Teraz już świat filtrów do kawy nie ma dla Ciebie tajemnic – znasz ich rozmiary, rodzaje oraz wiesz, jak ich używać. Od teraz wybór odpowiedniego filtra nie będzie stanowił dla Ciebie problemu. Jeśli jednak wahasz się między kilkoma opcjami może to idealna okazja i czas na… własne testy? Niezależnie od tego jaki filtr wybierzesz, pamiętaj o najważniejszej zasadzie: zawsze przelewaj filtr wrzątkiem zanim wsypiesz do niego kawę. Dzięki temu nie poczujesz smaku papieru w twojej kawie, a tylko to, co oferują starannie przygotowane ziarna kawy. Powodzenia i udanych przelewów!



Zobacz również