Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

Filtry do kawy: jak ich używać i jaki rozmiar wybrać? | Coffeedesk

Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynkawagi, zaparzacza, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów do kawy – i to w odpowiednim rozmiarze. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew zamieniłby się w kawową „plujkę”, zwaną profesjonalnie: „parzeniem kawy metodą cuppingową”. Zapraszamy na prześwietlanie tego kawałka celulozy z kilku stron… „promieniami X”! Po lekturze stanie się jasne jakie rodzaje i rozmiary filtrów do kawy wybrać oraz jak używać filtrów do kawy.

Pewnie zastanawiasz się jak się odnaleźć w gąszczu filtrów? Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spokojnie, to wbrew pozorom nic trudnego. Istnieją cztery podstawowe rodzaje filtrów (pod względem budowy) do alternatyw kawowych.


Filtry stożkowe

Filtrów stożkowych używamy w dripperach, szczególnie marek Hario, Origami i Kinto, a także w Chemexie. Filtry występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wielkości zaparzacza, a także w wersjach białych i brązowych. Jaki jednak rozmiar filtra do kawy wybrać? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.


Filtry z płaskim dnem

Filtry z płaskim dnem, przypominające foremkę do muffinek, to filtry do drippera April, bądź do Fellow XF. Te filtry, przez swoje płaskie dno, zapewniają więcej odczuć słodyczy w kawie. Wadą tego rodzaju filtrów jest ich utrudniony transport – wymagają przechowywania w pudełku. W innym przypadku „spłaszczony” filtr ciężko przywrócić do pierwotnego kształtu.


Filtry z dnem w kształcie linii

Filtry podwójnie zaginane, z płaskim dnem wykorzystywane są w automatach przelewowych Moccamaster, w zaparzaczach i ekspresach Melitta oraz urządzeniach Clever. Bywają one dość często parowane z innymi urządzeniami mniej rozpoznawalnych firm – najczęściej w elektrycznych ekspresach przelewowych starszego typu. Zajmują mało miejsca i są proste w użyciu.

Filtry okrągłe

Te najmniejsze, cienkie papierowe dyski to filtry pasujące do kawowych strzykawek – AeroPress’u, Deltera oraz urządzenia Slowpresso. Jest też wersja papierowych dysków z dziurką – te pasują do urządzenia zwanego syfonem oraz Clear Water Dripper – stacji od Hario do macerowania kawy na zimno. Ten rodzaj filtrów jest najłatwiejszy w transporcie – zajmują najmniej miejsca i nie są im straszne lekkie zagięcia.

Nowość
Hario - Filtry papierowe Meteor - V60-02 - 50 sztuk

Producent: HARIO

Filtry papierowe do kawy HARIO V60 Coffee Paper Filter Meteor zostały opracowane z myślą o miłośnikach kawy specialty, oferując nowe doświadczenie parzenia dzięki wyjątkowo szybkiemu przepływowi wody.Papier Meteor charakteryzuje się około trzykrotnie szybszym przepływem w porównaniu ze standardowymi filtrami V60 (na podstawie testów wewnętrznych).Wykonany z naturalnej celulozy i włókien abaki, papier ten cechuje się zwiększoną wytrzymałością i trwałością. Roślina abaka może być wielokrotnie zbierana w ciągu swojego cyklu życia, co czyni ją surowcem odnawialnym.Jedno opakowanie zawiera 50 papierowych filtrów, kompatybilnych z dripperami w rozmiarze 02.Symbol: VCF-02-50-MTRozmiar: do Hario V60-02Wykonane z białego papieru.Wyprodukowano w Japonii.
AeroPress - Złoty filtr ze stali nierdzewnej - XL

Producent: AEROPRESS

Zaparz bogatą, pełną smaku kawę bez wysiłku dzięki wielorazowemu filtrowi ze stali nierdzewnej pokrytej tytanem. Przepuszcza aromatyczne olejki i zapewnia wyjątkowo drobną filtrację, minimalizując obecność fusów.Filtr AeroPress Gold Tone XL wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej 316 pokrytej tytanem – znacznie trwalszej niż stal 304 używana w innych filtrach. Mikroskopijne otwory zatrzymują niemal wszystkie cząsteczki kawy, przepuszczając jedynie te najdrobniejsze, dzięki czemu do Twojej filiżanki trafiają pełne smaku olejki, jednak napar jest pozbawiony fusów. Wielorazowy metalowy filtr AeroPress łączy trwałość i wygodę z klarownością, jaką zapewniają filtry papierowe.Odpowiedni do AeroPressa w wersji XL.Superdrobna filtracja zatrzymuje niemal wszystkie cząsteczki kawy, dając czysty, bezfiltrowy napar.Wykonany z wyjątkowo trwałej stali nierdzewnej klasy 316 z elegancką, złotą powłoką.Otwory w filtrze przepuszczają olejki smakowe, zapewniając kawie pełne body.Zrównoważony, przyjazny środowisku i idealny w podróży.Łatwy do czyszczenia – wystarczy przepłukać i wysuszyć.Kompatybilny z klasycznymi zaparzaczami AeroPress.Zaprojektowany w Dolinie Krzemowej.Posiada opatentowaną konstrukcję.
AeroPress - Złoty filtr ze stali nierdzewnej - Standard

Producent: AEROPRESS

Zaparz bogatą, pełną smaku kawę bez wysiłku dzięki wielorazowemu filtrowi ze stali nierdzewnej pokrytej tytanem. Przepuszcza aromatyczne olejki i zapewnia wyjątkowo drobną filtrację, minimalizując obecność fusów.Filtr AeroPress Gold Tone wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej 316 pokrytej tytanem – znacznie trwalszej niż stal 304 używana w innych filtrach. Mikroskopijne otwory zatrzymują niemal wszystkie cząsteczki kawy, przepuszczając jedynie te najdrobniejsze, dzięki czemu do Twojej filiżanki trafiają pełne smaku olejki, jednak napar jest pozbawiony fusów. Wielorazowy metalowy filtr AeroPress łączy trwałość i wygodę z klarownością, jaką zapewniają filtry papierowe.Odpowiedni do AeroPressa w wersjach Original, Clear, Go oraz Premium.Superdrobna filtracja zatrzymuje niemal wszystkie cząsteczki kawy, dając czysty, bezfiltrowy napar.Wykonany z wyjątkowo trwałej stali nierdzewnej klasy 316 z elegancką, złotą powłoką.Otwory w filtrze przepuszczają olejki smakowe, zapewniając kawie pełne body.Zrównoważony, przyjazny środowisku i idealny w podróży.Łatwy do czyszczenia – wystarczy przepłukać i wysuszyć.Kompatybilny z klasycznymi zaparzaczami AeroPress.Zaprojektowany w Dolinie Krzemowej.Posiada opatentowaną konstrukcję.
Ostatnie sztuki
Promocja
Fetco - Filtry papierowe 18 1/2 x 7 1/2 cala - 500 sztuk

Producent: FETCO

Opakowanie 500 sztuk fltrów papierowych Fetco 18 1/2" x 7 1/2".Kompatybilne z ekspresami Fetco: - CBS-2161XTS- CBS-2162XTSKompatybilne również z ekspresami Bunn.
Najniższa cena: 295,00 zł
295,00 zł
Najniższa cena: 295,00 zł
Edesia - Filtry papierowe z płaskim dnem białe 200 sztuk

Producent: EDESIA

Opakowanie 200 papierowych filtrów Edesia z płaskim dnem do ekspresów do kawy. Są w 100% naturalne, wybielane przy użyciu tlenu oraz nie mają zapachu. Zapewniają odpowiedni przepływ wody i czysty napar. Odpowiednie do ekspresów Fellow Aiden.Średnica całkowita po rozłożeniu: 200 mmŚrednica podstawy: 80 mmWysokość ścianki: 60 mm
Promocja
Cafec - Filtry Abaca 102 Białe 3-5 Cups 100 sztuk

Producent: CAFEC

100 sztuk papierowych filtrów marki Cafec, przeznaczonych do trapezowych dripperów do kawy. Wyprodukowane z japońskiego papieru oraz włókien ABACA - bananowca pochodzącego z Filipin pod okiem kawowych pasjonatów i specjalistów.Kompatybilne z dripperami trapezowymi w rozmiarze 3-5 filiżanek.Parametry:Materiał: włókna ABACA + pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: 102 - cup 3-5Kolor: białyPodwójna krepaIlość: 100 sztuk - Papier, z którego wytwarzane są filtry CAFEC wyróżnia się podwójną krepą (Two-Side Crepe) - nierówną teksturą powierzchni po obu stronach . Podczas gdy zwykłe filtry mają taką teksturę tylko po jednej stronie. Papier CAFEC dzięki autorskiej technologii produkcji, jaką jest suszenie metodą Air-through, zachowuje strukturę po obu stronach. Dzięki temu pomiędzy papierem a dripperem powstaje odpowiednia warstwa powietrza, co pozwala wodzie przepływać w optymalnym tempie. Innymi słowy, nierówna tekstura na powierzchni po obu stronach to dowód na to, że mamy do czynienia z wysokiej jakości filtrem.- Filtr Abaca jest bardziej przyjazny dla środowiska, ponieważ poprzez dodatek włókien Abaca zmniejszamy całkowitą ilość zużywanego drewna do produkcji papieru. Do produkcji filtrów nie użyto pulpy z recyklingu, barwników ani substancji chemicznych. Są całkowicie biodegradowalne.- Włókno Abaca ma także 4 razy wyższą wytrzymałość, chociaż jest bardzo giętkie, i o połowę mniejszą grubość od pulpy drzewnej. Charakteryzuje się wysoką przepuszczalnością powietrza i cieczy. - Papier Abaca jest wysokofunkcyjnym filtrem papierowym i posiada certyfikat JHDC (Japan Hand Drip Championship). Ten filtr z abaki jest wysoko ceniony przez wielu specjalistów z branży kawowej jako jeden z najlepszych papierowy filtrów. Mówi się, że napar kawowy parzony przez papierowy filtr z abaki uwypukla kwasowość i body.Czym jest Abaca?Abaca (Musa textilis), to gatunek banana pochodzącego z Filipin, uprawianego jako roślina komercyjna na Filipinach, w Ekwadorze i na Kostaryce. Roślina, znana również jako konopie manilskie, ma duże znaczenie gospodarcze, ponieważ jest zbierana ze względu na włókno pozyskiwane z łodyg liściowych. Roślina dorasta do 4-7m. Włókno było pierwotnie używane do produkcji sznurków i lin; obecnie większość jest rozcierana na miazgę i wykorzystywana w różnych specjalistycznych produktach papierniczych, takich jak torebki herbaty, papier filtracyjny do kawy i banknoty . Jest klasyfikowana jako włókno twarde. Abakę można zbierać trzy lata po posadzeniu, a następnie co 3-8 miesięcy; zbiera się ją pozostawiając korzeń, a z korzenia wyrasta nowa roślina. Abaka jest jednym z najsilniejszych włókien, posiada wysoką wytrzymałość na działanie promieni słonecznych i wilgoci, charakteryzuje się również odpornością na działanie drobnoustrojów i wody morskiej.
Najniższa cena: 28,99 zł
30,00 zł
Najniższa cena: 28,99 zł
Hario filtry papierowe do dripa V60-02 (outlet)

Producent: HARIO

40 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych do dripperów do kawy.Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra.Rozmiar: do Hario V60-02Symbol: VCF-02-40WWyprodukowano w Japonii.
Darmowa dostawa
Toddy - Cold Brew System - Pro Series Filters 10 - 50 filtrów

Producent: TODDY

Toddy Cold Brew System - Pro Series 10 to zestaw składający się z 50 filtrów, które idealnie sprawdzą się przy przygotowaniu naszego ulubionego kawowego naparu, pozbawionego niepożądanej kwasowości oraz olejków.Filtry są w pełni kompostowalne.
Darmowa dostawa
Toddy - Commercial Toddy Maker Tree Free Filters - 50 Filtrów

Producent: TODDY

Toddy Tree Free filters to zestaw 50 nowych filtrów do komercyjnego zaparzacza Toddy. Nowe filtry są wykonane z produktów pochodzenia roślinnego i są jeszcze łatwiej biodegradowalne niż tradycyjne papierowe filtry. Ponadto, filtry są wytrzymałe, gwarantują klarowny napar i nie wpływają na smak przygotowywanej kawy.
Ostatnie sztuki
Promocja
Timemore filtry papierowe V01 1-2 fil JP, 100 szt

Producent: TIMEMORE

Opakowanie 100 sztuk papierowych filtrów do kawy. Odpowiednie do dripperów stożkowych w rozmiarze 1 (1-2 filiżanki). Wyprodukowane z pulpy drzewnej, zapewniają dobry przepływ wody i są neutralne dla smaku kawy, dzięki czemu pozwalają na wydobycie smaku ziarna bez papierowego posmaku. Ze względu na strukturę papieru, filtry w wersji Japanese mają niższe właściwości filtracyjne niż filtry Timemore w wersji Shanghai.
Najniższa cena: 21,99 zł
25,90 zł
Najniższa cena: 21,99 zł

Filtry do kawy rozmiary

Papierowe filtry do kawy rozmiary mogą mieć różne i - zwłaszcza na początku - może być ciężko połapać się jakie najlepiej wybrać. Skoro przedstawiliśmy już rodzaje filtrów, rozprawmy się jeszcze z pytaniem: filtry do kawy jaki rozmiar? Odpowiedź brzmi: to zależy. Od używanego zaparzacza oczywiście! Posłużmy się tutaj przykładem dripperów Hario. Klasyczny dripper V60 może mieć trzy rozmiary 01, 02 oraz 03 i takie też rozmiary filtrów znajdziemy. Mając dripper Hario V60-02 wybieramy filtr do kawy rozmiar 2. Mniejszy byłby za mały, a większy wystawałby dużo ponad zaparzacz. Brzmi logicznie, prawda? Czy dałoby się przyrządzić z nimi kawę? Pewnie tak, jednak z pewnością byłoby to mniej wygodne.

Innym dobrym przykładem są rozmiary filtrów do kawy Melitta. Tutaj również warto zwrócić uwagę, jakie filtry do danego urządzenia rekomenduje producent i najlepiej się tych wytycznych trzymać. Unikniemy wtedy konieczności kupienia kolejnych lub zabawy w przycinanie czy składanie, które oprócz uciążliwości, mogą na domiar złego nawet nie zadziałać. Zatem, w przypadku dripperów Melitta powinniśmy wybrać filtr do kawy rozmiar 2 czy 4? Jeżeli mamy rozmiar zaparzacza 1x2 wybieramy również filtr z tym oznaczeniem. Natomiast do drippera z oznaczeniem 102 dobieramy filtry 102.

Filtry do kawy rodzaje – biały i… brązowy?

Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spoglądając na ofertę filtrów, łatwo dostrzeżemy dwa dostępne kolory: biały i brązowy. Czym się różnią? He, he, kolorem! Stoi jednak za tym coś więcej… Filtry białe to tzw. „filtry bielone”, w procesie produkcji pozbawia się je ligniny, która powoduje żółknięcie papieru. Białe filtry są więc poddawane dodatkowo procesowi wybielania. Otrzymujemy dzięki temu filtr o mniejszym wpływie na smak kawy kosztem wydłużenia procesu produkcyjnego. Podsumowując – wybierając filtry brązowe musimy je jeszcze dokładniej przepłukiwać wrzątkiem z posmaku papieru niż w filtrach białych. Zmniejszamy jednak, najczęściej, wpływ produkcji filtrów na środowisko, ponieważ ich wytworzenie trwa krócej i wymaga mniejszej ilości procesów. Który kolor wybierzesz? Wszystko zależy od twoich preferencji.


Warstwy! Filtr ma warstwy!

Warstwy, a właściwie grubość filtra ma kolosalny wpływ na to, co otrzymamy w ulubionym kubku bądź filiżance. Im grubszy materiał, z którego zrobiony jest filtr, tym więcej olejków zawartych w kawie zostanie oddzielonych od finalnego napoju. Mówiąc prościej – im filtr grubszy, tym bardziej klarowna i mniej „szorstka” w smaku kawa. Dlatego kawy z Chemex’a smakują bardzo delikatnie i mają herbacianą strukturę – zawdzięczają to grubym filtrom, dedykowanym do tego urządzenia. Filtry do dripperów Hario stworzono z cieńszego papieru, dzięki czemu kawa zawiera więcej olejków pozyskanych z ziaren kawy przy parzeniu. Filtry do AeroPress’a plasują się gdzieś pomiędzy. Niektórzy parząc w „kawowej strzykawce” używają dwóch papierowych filtrów – pozwala to na uzyskanie bardziej klarownego naparu o jednocześnie mniejszym body.


Naturalnie, im filtr grubszy tym dłuższy czas przelewania kawy (w metodach grawitacyjnych – przy użyciu dripperów) bądź większej siły należy użyć przy przeciskaniu czarnego napoju (w przypadku parzenia w AeroPress’ie). Dlatego parzenie w Chemex’ie wymaga nieco grubszego mielenia i trwa zazwyczaj dłużej niż zaparzanie kawy np. w dripperze Hario V60. Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego stopnia zmielenia kawy do posiadanego filtra, mając m. in. na uwadze jego grubość.

Grubość, przez to rodzaj, wybranego filtra ma również wpływ na to jak długo będziemy czuli kawę po jej wypiciu, tzw. „aftertaste”. Im filtr grubszy i bardziej oddziela olejki w napoju, tym finalnie mniejsze body i krótszy aftertaste. Więcej przeczytacie o tym w porównaniu filtrów od Hario z filtrami z Chemex’a na naszym blogu.

Test smaku

Żeby sprawdzić w praktyce jak poszczególne filtry działają, zaaranżowaliśmy krótki test smaku. Z każdego filtra wycięliśmy kółko pasujące wymiarami do AeroPress’a. Każdy suchy filtr został potraktowany 100 ml wrzątku, który po przestudzeniu trafił wprost do kubków smakowych.

Najmniej wyczuwalny posmak papieru uzyskaliśmy z filtra do Chemex’a oraz z urządzenia Delter. Najmocniej wyczuwalny wpływ filtra na smak wody miały brązowe wersje, zwłaszcza brązowy filtr od Gabi. Gdzieś pomiędzy, w tym teście smaku, uplasowały się filtry od Hario V60, niezależnie od koloru.

Przy drugim zalaniu wrzątkiem, wcześniej przelanych filtrów, nie był już wyczuwalny wpływ papieru na smak wody. Potwierdza to tylko konieczność każdorazowego przelewania filtra wrzątkiem przed właściwym parzeniem kawy.

Papierowe filtry do kawy jak używać

Z powyższego fragmentu testu wiecie już, że polecamy przelewać filtry wodą przed przystąpieniem do parzenia, a zatem przedstawmy, krok po kroku, jak używać filtrów do kawy.

  • Zaczynamy od wyjęcia filtra i tutaj możemy spotkać pierwsze różnice. Klasycznym filtrom stożkowym lub z płaskim dnem zazwyczaj wystarczy tylko nadać odpowiedni kształt tak, żeby jak najbardziej przylegały do naszego zaparzacza. Natomiast istnieją filtry, które musimy sami złożyć, przykładowo do Chemexa. Wtedy najlepiej posłużyć się instrukcją składania, która powinna być na opakowaniu.
  • Następnie umieszczamy nasz filtr w zaparzaczu i dokładnie moczymy go wodą. Możemy użyć gorącej wody, wtedy dodatkowo rozgrzejemy też zaparzacz i serwer, lub wody z kranu. Pamiętajcie o opróżnieniu naczynia z wody po przelaniu filtra!
  • W kolejnych krokach wsypujemy zmieloną kawę i zaparzamy zgodnie z metodą, której używamy. Używanie filtra opanowane!

Podsumowanie

Teraz już świat filtrów do kawy nie ma dla Ciebie tajemnic – znasz ich rozmiary, rodzaje oraz wiesz, jak ich używać. Od teraz wybór odpowiedniego filtra nie będzie stanowił dla Ciebie problemu. Jeśli jednak wahasz się między kilkoma opcjami może to idealna okazja i czas na… własne testy? Niezależnie od tego jaki filtr wybierzesz, pamiętaj o najważniejszej zasadzie: zawsze przelewaj filtr wrzątkiem zanim wsypiesz do niego kawę. Dzięki temu nie poczujesz smaku papieru w twojej kawie, a tylko to, co oferują starannie przygotowane ziarna kawy. Powodzenia i udanych przelewów!



Zobacz również