1
- 11 produktów z 11 dostępnych
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Banko Gotiti Washed Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 20.05.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku wyczuwalne są cytrusy, brązowy cukier i czarna herbata.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: Gedeo, GedebFarma: stacja myjąca Banko GotitiOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 86 / 100 pktPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.O FARMIEBanko Gotiti to stacja myjąca położona w woredzie Gedeb, w strefie Gedeo – ta okolica konsekwentnie dostarcza najwyższej jakości ziarna. Wszystko dzięki kombinacji kilku czynników. Po pierwsze – ekstensywna uprawa w małych gospodarstwach sprzyja naturalnemu procesowi dojrzewania. Po drugie wysokość upraw w okolicy 2000 metrów nad poziomem morza przekłada się na gęstość ziaren i ich wysycenie związkami aromatycznymi. Wreszcie – bardzo staranna obróbka eliminuje wszelkie wadliwe owoce i wydobywa z ziaren czyste, przejrzyste smaki.OPINIA ROASTERAEspresso w sam raz, jeśli lubicie wysokie body i słodycz, ale przy okazji chcielibyście, żeby w kawie działo się ciut więcej. Cytrusy, żywa, ale nie obezwładniająca kwasowość. Słodycz brązowego cukru i herbaciane nuty w posmaku. My nie możemy się oderwać.
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Ciemny Wypał Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 20.02.2025
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kolumbii i Indii wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć czekoladę i wiśnie.Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia / IndieRegion: Huila / ChikmagalurOcena w cuppingu: 83 pkt.Położenie upraw: 1400 - 1800 m n.p.m.Odmiana: MixMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERATa kawa jest z nami niemal od początku. Dwa miesiące po otwarciu palarni zostaliśmy poproszeni o stworzenie gęstego, nisko kwasowego blendu arabik pod espresso w restauracji. Tak powstał Ciemny Wypał. Sprawdzi się nie tylko w restauracjach i kawiarniach. Wręcz przeciwnie, była to zawsze jedna z Waszych ulubionych kaw do domu. Świetna w kawiarkach, równie dobra w ekspresach automatycznych.W składzie po połowie ziarna specialty z Indii i Kolumbii. Wypał ciemny, ale nie na węgiel! Kolor ziarna dobraliśmy tak, by idealnie akcentował mocne strony tych kaw – wysokie body, aż lepkie na języku, czekoladowe aromaty z lekkimi winnymi akcentami, długi posmak, który będzie za Wami chodził jeszcze długo po dopiciu filiżanki.Ideał? Nie chcemy szarżować, ale jesteśmy zdania, że to nam się naprawdę udało.Jeden z naszych ulubionych tytułów w ofercie. Aromatyczny, gęsty, intensywny blend. Czekoladowy z lekką nutą winną. Doskonały do espresso i kaw mlecznych. Uważajcie na nazwę, palimy tę kawę ciemno, ale to nie znaczy, że nie znajdziecie w niej owoców!
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Abel Natural Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 26.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód, herbaty i miodu.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: Buku, Hambela, GujiProducent: Bracia Ermias i Ephrem EshetuOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 88,75 / 100 pktPołożenie upraw: 1900 - 2100 m n.p.m.Usłyszeliśmy kiedyś, że „jeśli interesujesz się kawą, to pewnie pijesz kawę z Etiopii”. Coś w tym jest. Etiopskiej kawy nie sposób pomylić z inną. To jeden z tych krajów, który produkuje ziarna tak inne i wyraziste, że wystarczy jeden łyk, by je rozpoznać.Buku Abel to jasno palone espresso dla entuzjastów żywych, owocowych i złożonych w smaku szotów. Nic tu nie jest nudne, nic tu nie jest standardowe. W zeszłym roku espresso z Etiopii paliliśmy z ziarna ze stacji myjącej Hambela. Przyszedł czas na nowy zbiór i zmianę z dobrego na lepsze. Jeśli Etiopia Hambela to był Wasz wybór, nie martwcie się. Jest lepiej. Zwłaszcza, że stacja Buku Abel leży rzut beretem od stacji Hambela. To ta sama wieś.OPINIA ROASTERASłodka, owocowa i kwiatowa, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Jeśli lubicie żywe espresso, lepszego adresu nie znajdziecie. No i jeszcze dwa słowa – Hambela i Guji To ta okolica i ten region konsekwentnie dają nam najbardziej ekscytujące etiopskie kawy.
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Słodkie Espresso 1 kg
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 29.04.2025
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Włoskie Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 20.05.2025
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Barinas Pulped Natural Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 29.04.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do gorzkiej czekolady, owoców i marcepanu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Yellow BourbonMetoda obróbki: Pulped NaturalOcena w cuppingu: 84 / 100 pktPołożenie upraw: 1000 m n.p.m.Farma Barinas istnieje od 1950 roku. Została założona przez rodzinę Castro Alves, która uprawia kawę w Cerrado od siedmiu pokoleń. Korzenie rodziny w regionie sięgają początków XIX wieku. Od 2002 roku farmą zarządza Tiago Castro Alves. Od początku intensywnie inwestuje on w produkcję kawy jakości specialty - to dzisiaj aż 80% jego produkcji.OPINIA ROASTERAPełne, złożone w smaku, łagodne, jak to espresso z Brazylii. Gorzka czekolada, lekkie owoce, marcepan. Bardzo delikatna, świetnie sprawdzi się w espresso, lubi się też z mlekiem.
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Cerrado Natural Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 20.05.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, karmelu i trzciny cukrowej.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Cerrdo, Chapado de FerroOdmiana: Mund Novo, Paraiso MGMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 82 / 100 pkt
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Włoskie Espresso 1 kg
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 20.05.2025
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Ciemny Wypał Espresso 1 kg
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 20.02.2025
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kolumbii i Indii wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć czekoladę i wiśnie.Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia / IndieRegion: Huila / ChikmagalurOcena w cuppingu: 83 pkt.Położenie upraw: 1400 - 1800 m n.p.m.Odmiana: MixMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERATa kawa jest z nami niemal od początku. Dwa miesiące po otwarciu palarni zostaliśmy poproszeni o stworzenie gęstego, nisko kwasowego blendu arabik pod espresso w restauracji. Tak powstał Ciemny Wypał. Sprawdzi się nie tylko w restauracjach i kawiarniach. Wręcz przeciwnie, była to zawsze jedna z Waszych ulubionych kaw do domu. Świetna w kawiarkach, równie dobra w ekspresach automatycznych.W składzie po połowie ziarna specialty z Indii i Kolumbii. Wypał ciemny, ale nie na węgiel! Kolor ziarna dobraliśmy tak, by idealnie akcentował mocne strony tych kaw – wysokie body, aż lepkie na języku, czekoladowe aromaty z lekkimi winnymi akcentami, długi posmak, który będzie za Wami chodził jeszcze długo po dopiciu filiżanki.Ideał? Nie chcemy szarżować, ale jesteśmy zdania, że to nam się naprawdę udało.Jeden z naszych ulubionych tytułów w ofercie. Aromatyczny, gęsty, intensywny blend. Czekoladowy z lekką nutą winną. Doskonały do espresso i kaw mlecznych. Uważajcie na nazwę, palimy tę kawę ciemno, ale to nie znaczy, że nie znajdziecie w niej owoców!
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Słodkie Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 21.05.2025
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Rwanda Gihanga Natural Espresso 250 g
Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY
Data palenia: 28.02.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców leśnych, karmelu i czekolady mlecznej.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Prowincja Południowa, dystrykt KamonyiOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 86 / 100 pktPołożenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.Spółdzielnia Hingakawa jest prowadzona przez kobiety i stawia sobie za cel wzmacnianie pozycji kobiet w rwandyjskiej produkcji kawy. Spółdzielnia zdecydowała się nazwać kawę ku czci Gihangi - legendarnego założyciela Rwandy i twórcy jej cywilizacji. W kulturze rwandyjskiej symbolizuje on początek społeczeństwa, tradycji i rzemiosła. Uznawany za potomka bogów, jest centralną postacią w lokalnych mitach i opowieściach.Kawa jest produkowana z rozpowszechnionej w Rwandzie odmiany Red Bourbon, charakteryzującej się dużym potencjałem owocowego profilu. W połączeniu z wysokością upraw i bogatymi glebami, daje on złożony smak i długi, słodki aftertaste.OPINIA ROASTERASłodka, owocowa, z bardzo długim posmakiem. Naturale z Rwandy doskonale sprawdzają się w espresso. Nieco ciemniejsze palenie trzyma kwasowość w ryzach. Co więcej możemy powiedzieć – to jest sztos.