Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa z palarni Hard Beans

Hard Beans Coffee Roasters to palarnia kawy z Opola, znana z innowacyjności, kreatywności i wykorzystywania najnowszych technologii. Założona w 2017 roku przez kawowych pasjonatów, Krzysztofa Barabosza i Artura Poradę, obecnie jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych palarni kawy w Polsce, nagradzaną za swoje pomysły i rozwiązania.
Kawa Hard Beans to najlepsze ziarna, w dużej mierze pozyskiwane w tzw. modelu “direct trade”, czyli bezpośrednio od plantatorów, z którymi palarnia nawiązuje wieloletnie bliskie relacje.

Poznajcie kawy do ekspresów ciśnieniowych, automatycznych i przelewowych prosto od opolskiej ekipy pasjonatów i miłośników kawy najwyższej jakości!
Filtrowanie i sortowanie
37 - 57 produktów z 57 dostępnych
Nowość
Hard Beans - Rwanda Cafe des Mamans Fully Washed Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty bergamotki, czerwona porzeczki i karmelków.Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: GicumbiFarma: Dukorere Kawa Bukure Women’s CooperativeMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: BourbonPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.ZIARNOPołożona w bujnych wyżynach Gicumbi-Bukure w północnej Rwandzie, spółdzielnia Dukorere Kawa Bukure Women’s Cooperative działa na wysokości od 1.800 do 2.200 m n.p.m. Ta unikalna wysokość, w połączeniu z bogatymi glebami wulkanicznymi oraz idealnym klimatem, tworzy doskonałe warunki do uprawy kawy najwyższej jakości. Spółdzielnia zrzesza kobiety - farmerki, zapewniając im dostęp do szkoleń, materiałów i rozwoju tak, by ich praca pozwalała na utrzymanie rodzin, podnosiła jakość życia i jednocześnie przyczyniała się do zrównoważonego rolnictwa.Bourbon to jedna z najbardziej cenionych odmian arabiki, znana ze swojego złożonego profilu smakowego, słodyczy i wyraźnej kwasowości. W Rwandzie odmiana ta jest uprawiana na wulkanicznych glebach na dużych wysokościach, co sprzyja jej wyjątkowemu smakowi. Rwandyjska kawa Bourbon jest znana z jasnej kwasowości, nut owocowych i kwiatowych oraz eleganckiego finiszu. To jedna z tych odmian, która wymaga szczególnie starannej uprawy i obróbki.Dzięki nowoczesnym technikom obróbki mokrej, owoce kawowca przechodzą staranny proces depulpacji, fermentacji i mycia, co wydobywa jasną kwasowość oraz czyste smaki. To metoda obróbki, w wyniku której powstaje elegancki napar.PRZEPIS60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura: 93°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Alpaca Blend Espresso 1kg (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 11.12.2024

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii,Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedZbiór: 2021Odmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Najniższa cena: 179,00 zł
179,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso 1kg (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 16.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut czerwonych jabłek, orzechowych ciastek i krówek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 159,00 zł
159,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Gorilla Blend Peru + Gwatemala Espresso 250g (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 17.12.2024

Gorilla Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Składają się na nią ziarna z Peru i Gwatemali. Kawa o złożonym smaku przypominającym orzechy włoskie, żółte owoce oraz pomarańcze.Kraj pochodzenia ziaren: Peru / GwatemalaRegion: Cajamarca, San Martin JilotepequeObróbka: WashedWysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m. / 1600 - 1800 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Caturra, Catuai, Typica
Najniższa cena: 43,00 zł
43,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Zestaw kaw Espresso 4 x 125g (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 12.12.2024

Zestaw czterech kaw ziarnistych jakości specialty (4 x 125g) z Brazylii, Peru, Wietnamu, Indonezji i Ugandy wypalonych przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.To doskonały sposób na spróbowanie różnych smaków oferowanych przez palarnię!  W zestawie:- Brazylia Campo Das Vertentes 125g- Peru Cajamarca SHB+ 125g- Toucan Blend- Toucan Blend 2.0
Najniższa cena: 145,00 zł
145,00 zł
Hard Beans Peru Cajamarca SHB + Filtr 250g, kawa ziarnista

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 03.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów, owocowości czerwonych jabłek i słodyczy karmelu.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: CajamarcaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, TypicaPołożenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Hard Beans x Coffeedesk - Brazylia Campo das Vertentes Espresso 500g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 03.03.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow CatuaiWysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: Natural
Hard Beans - Alpaca Blend Espresso 1kg

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 11.12.2024

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedOdmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Alpaca Blend Espresso 250g (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 29.11.2024

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii,Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedOdmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Najniższa cena: 51,00 zł
51,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Brazylia Campo das Vertentes Natural Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty nugatu, czekolady i suszonej figi.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter 500g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 01.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do ciastek orzechowych, krówek i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia Banana Cake Co-fermented Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 31.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty ciasta bananowego, czekolady mlecznej i toffi.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaFarma: Las PalmasProducent: Brayan AlvearMetoda obróbki: Co-fermentedOdmiana: Pink BourbonPołożenie upraw: 1400 - 1600 m n.p.m.ZIARNOBrayan z plantacji San Adolfo to młody pasjonat kawy. Od najmłodszych lat uczył się i rozmawiał o kawie ze swoim ojcem, a dzisiaj z grupą około 60 osób (w tym z członkami swojej rodziny) tworzy prężnie działającą, pełną dobrej energii farmę w sercu regionu Huila. Brayan jest wyjątkowo ambitny - jego marzenie to rozpromowanie kawy z San Adolfo na całym świecie. My przyczyniamy się do tego marzenia i prezentujemy jego wyjątkową kawę w naszej ofercie.Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana kawy, znana ze swojego nietypowego, różowego owocu. Jej urzekający, bogaty profil smakowy cechują kwiatowość, nuty owocowe, soczysta kwasowość i miodowa słodycz.Owoce kawowca najpierw przechodzą 48-godzinną pre-fermentację w szczelnych plastikowych workach, co pozwala na rozwinięcie wyjątkowej głębi smaku. Następnie owoce są pozbawiane miąższu, a ziarna zaszczepia się suszonym, zmielonym bananem. Ziarna fermentują przez pięć dni, a później są wstępnie suszone na otwartym patio w promieniach Słońca. Następny krok to mechaniczne dosuszanie w specjalnych silosach. Proces kończy się 30-dniowym okresem stabilizacji, podczas którego smaki harmonizują się, tworząc doskonale zrównoważony profil smakowy.PRZEPIS60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura: 93°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia Bubble Gum Natural Anaerobic Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 01.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty ciemnej czekolady, jagód, śliwek i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Chinchina, CaldasMetoda obróbki: Anaerobic NaturalOdmiana: Caturra & ColombiaPołożenie upraw: 1500 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia El Vergel Decaf Espresso - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 01.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Hard Beans. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut czerwonych owoców, przypraw i wysokiej słodyczy. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Sugarcane DecafOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia El Vergel Natural Decaf Espresso - Kawa Bezkofeinowa 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 10.02.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Hard Beans. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut truskawki, pomarańczy i marakui.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Natural Sugarcane DecafOdmiana: Red & Yellow CaturraProducent: BayterFarma: El VergelPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia El Vergel Natural Decaf Filter - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.02.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające truskawkę, pomarańczę i marakuję.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Natural Sugarcane DecafProducent: BayterOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.PRZEPIS 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura: 94 °CMielenie: grubeCzas parzenia: 3 minutyMetoda:Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Kostaryka Finca Tonita Natural Espresso 1kg (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 18.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kostaryki, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do wiśni, przypraw i ciemnych winogron.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: Los SantosFarma: Finca TonicaProducent: Olman UrenaOdmiana: CaturraWysokość uprawy: 1300 - 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOPINIA ROASTERAPełne słodyczy, świąteczne espresso z wyraźnymi nutami korzennymi, soczystą wiśniowa kwasowością i słodyczą czerwonego winogrona. W espresso poszukujcie pełnego body, dużej lepkości i balansu.PRZEPISDoza kawy: 19g / uzysk: 52g / czas: 26 sekund / temperatura: 94,5 stopnia C.
Najniższa cena: 169,15 zł
199,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Hard Beans - Kostaryka Sweet Wine Natural Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 31.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty wina, karmelu i czerwonych owoców.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: San JoseMetoda obróbki: Natural Odmiana: CatucaiPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówCafé Rivense to rodzinny mikro-młyn, założony w 2005 roku przez Regulo Ureñę i Isabel Rojas. W prowadzenie farmy zaangażowani są wszyscy ich synowie – Ricardo, Mario, Esteban i Luis. Młyn znajduje się w południowo-środkowej części Kostaryki, w mikroregionie zwanym Chirripó. Farma jest doskonale zorganizowana, każdy członek rodziny ma swoją specjalizację i może skupić się na poszczególnych etapach produkcji. Rodzina dba o zrównoważony rozwój - na farmie rośnie bujna roślinność, wszyscy dbają o oszczędność wody i umiejętne zarządzanie cieniem. To wyjątkowe miejsce z magicznymi widokami i wspaniałą atmosferą.Catuai to odmiana kawy o niewielkich rozmiarach i intensywnym smaku, idealna dla plantacji na obszarach górskich. Jej zbalansowany profil smakowy z nutami owoców i delikatną kwasowością przyciąga miłośników kawy na całym świecie.Obróbka naturalna, znana także jako metoda suchej obróbki, to proces przetwarzania ziaren kawy, w którym owoce są suszone naturalnie na słońcu lub na specjalnych płachtach. W tej metodzie owoce nie są obrabiane mechanicznie ani nie są usuwane z nich zewnętrzne warstwy. Dzięki temu procesowi ziarna zyskują intensywny, pełny smak z wyraźnymi nutami owocowymi, a kawa charakteryzuje się słodyczą i bogactwem aromatu.PRZEPISProporcje: 60/65 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 94°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Espresso 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 16.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w średnim stopniu, idealna do espresso. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów, owocowości czerwonych jabłek i słodyczy karmelu.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: CajamarcaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, TypicaPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Ostatnie sztuki
Promocja
Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Espresso 250g (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 16.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona w ciemnym stopniu, idealna do espresso. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów, owocowości czerwonych jabłek i słodyczy karmelu.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: CajamarcaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, TypicaPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.
Najniższa cena: 39,00 zł
39,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Hard Beans - Rwanda Beloved Coffee Natural Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 31.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty czarnej herbaty, suszonej śliwki i suszonego mango.Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: GakenkeFarma: HingakawaMetoda obróbki: Natural Odmiana: BourbonPołożenie upraw: 1760 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktówKawa stworzona przez grupę kobiet Hingakawa z Rwandy. Kobiety ze stowarzyszenia Hingakawa otrzymują dodatkowe wynagrodzenie na rozwój własnych inicjatyw, takich jak hodowla zwierząt, nauka szycia i zakup maszyn do szycia, budowa centrum szkoleniowego czy przedszkola. Samo stowarzyszenie jest częścią kooperatywy Abakundakawa, która zrzesza ponad 360 młodych producentów i zyskało międzynarodową renomę m.in. dzięki wysokim wynikom w konkursach Cup of Excellence. Farmerzy ze spółdzielni Abakundakawa zbierają ręcznie dojrzałe owoce kawowca na wulkanicznych zboczach górskiego regionu Gakenke. Mikroklimat tego obszaru, wysokość oraz żyzne wulkaniczne gleby przyczyniają się do produkcji kawy o zrównoważonej słodyczy oraz kwiatowych i owocowych nutach.Bourbon to jedna z najbardziej cenionych odmian arabiki, znana ze swojego złożonego profilu smakowego, słodyczy i wyraźnej kwasowości. W Rwandzie odmiana ta jest uprawiana na wulkanicznych glebach na dużych wysokościach, co sprzyja jej wyjątkowemu smakowi. Rwandyjska kawa Bourbon jest znana z jasnej kwasowości, nut owocowych i kwiatowych oraz eleganckiego finiszu. To jedna z tych odmian, która wymaga szczególnie starannej uprawy i obróbki.Obróbka naturalna, znana także jako metoda suchej obróbki, to proces przetwarzania ziaren kawy, w którym owoce są suszone naturalnie na słońcu lub na specjalnych płachtach. W tej metodzie owoce nie są obrabiane mechanicznie ani nie są usuwane z nich zewnętrzne warstwy. Dzięki temu procesowi ziarna zyskują intensywny, pełny smak z wyraźnymi nutami owocowymi, a kawa charakteryzuje się słodyczą i bogactwem aromatu.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 93°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.