Sekret idealnego parzenia – jak poprawnie złożyć filtr w Chemexie?

Chemex to jedno z najstarszych urządzeń do parzenia kawy przelewowej. Został zaprojektowany w 1941 roku, ale cieszy się niemalejącą popularnością. Kawa z Chemexa jest wyjątkowa nie tylko ze względu na piękne wykonanie tego zaparzacza, ale także dlatego, że dzięki specjalnym filtrom jej smak jest zupełnie niepowtarzalny.
Idealnie złożony filtr – jak uzyskać napar bez fusów?
Jak złożyć filtr do Chemexa, aby nasza kawa była smaczna? Chemex zaczął projektować także filtry, które nie wymagają składania, jednak dla tych, którzy chcą pozostać wierni tradycyjnemu procesowi przygotowania Chemexa przedstawiamy krótką instrukcję. A więcej wskazówek jak zaparzyć Chemexa znajdziecie w tym artykule.
- Wyciągnij filtr z pudełka.
- Zegnij okrągły filtr na pół tworząc półkole.
- Zgięty na pół okrągły filtr zegnij raz jeszcze, aby utworzyć stożek.
- Złożony stożek otwieramy w środku — z jednej strony powinny znajdować się trzy warstwy, z drugiej tylko jedna.
- Filtr wkładamy trzema grubszymi warstwami do wylewki.
- Przed parzeniem kawy, filtr obficie zalewamy gorącą wodą, żeby zapobiec papierowemu posmakowi finalnego naparu. Następnie wylewamy przelaną wodę przed rozpoczęciem parzenia.
W przypadku filtrów kwadratowych postępujemy tak samo — składamy na pół, potem jeszcze raz na pół i otwieramy, tak aby z jednej storny były trzy warstwy.
Filtr Chemexa a smak kawy – dlaczego ma to znaczenie?
Kawa specialty czyli taka, która uzyskała ponad 80 punktów na 100 w skali jakości przydzielanej przez Q-Graderów, to ziarna, o których jakość dbano od owocu aż po filiżankę. Parzenie takiej kawy wymaga odpowiedniego sprzętu, a Chemex jest jedną z metod przelewowych, które idealnie sprawdzą się w przygotowaniu ziaren najlepszej jakości. To co wyróżnia Chemexa na tle innych metod przelewowych to wyjątkowy filtr, który jest grubszy niż w przypadku filtrów do dripa czy AeroPressu. Oznacza to, że kawa zaparza się trochę dłużej przez co możemy wydobyć z niej mnóstwo smaków i aromatów. To dzięki specjalnemu filtrowi Chemex smakuje tak wyjątkowo — napar z niego jest wyjątkowo klarowny i czysty w smaku, bo wszelkie drobiny kawy i tłuszcze osiadają na grubym filtrze, dając nam kawę o niemal herbacianym body. W Chemexie możecie parzyć wszystkie ziarna jasnopalone, ale jeśli szukacie konkretnych kaw, zajrzyjcie do naszego wpisu z polecanymi kawami do Chemexa.
Filtr w Chemexie – dlaczego jego poprawne złożenie to klucz do sukcesu?
Jak złożyć filtr do Chemexa? Patrząc na pracę baristów w kawiarni specialty możemy ulec wrażeniu, że składanie filtra do Chemexa to zadanie dla szkolonych ekspertów od parzenia kawy ze specjalizacją w origami, jednak w praktyce złożenie filtra do Chemexa to całkiem prosta, ale kluczowa sprawa, żeby kawa smakowała dobrze.
Poprawnie złożony filtr do Chemexa spowoduje, że ekstrakcja będzie przebiegała równomiernie, a kawa nie zatka się na dnie stożka. Jeśli filtr będzie niepoprawnie złożony, kawa może parzyć się wolno, ulegając przeparzeniu co może być niezbyt przyjemne w smaku.
Idealnie złożony filtr – jak uzyskać napar bez fusów?
Wiemy już, że Chemex to klasyczny zaparzacz do kawy przelewowej, znany z grubego filtra, który zapewnia klarowny i czysty smak kawy. Filtr Chemexa wymaga poprawnego złożenia, aby zapewnić równomierną ekstrakcję i uniknąć przeparzenia. Jak już wiemy składanie filtra Chemex jest proste, wystarczy złożyć okrągły filtr na pół, następnie złożyć jeszcze raz i otrzymamy stożek, który wkładamy do zaparzacza.
Warto pamiętać o umieszczeniu filtra tak, żeby jego trzy warstwy były od strony wylewki Chemexa. Przed parzeniem, a po umieszczeniu w zaparzaczu, należy go obficie przepłukać gorącą wodą, aby uniknąć papierowego posmaku w kawie. Tak założony i przygotowany filtr, zapewni nam napar o czystym smaku, bez fusów!