Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Darmowa dostawa
Five Elephant - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia Cauca Washed Omniroast 1 kg

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 20.10.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. Dobrze zbalansowana pod kątem nut słodkich i owocowych. Wyczuwalny łagodny smak jabłek, orzechów laskowych i białych winogron. Kraj: KolumbiaRegion: CaucaOdmiana: Castillo, ColombiaMetoda obróbki: WashedWysokość uprawy: 1000 - 1100 m n.p.m.Kawa bezkofeinowa produkowana bez użycia sztucznych substancji chemicznych. W celu pozbawienia kofeiny, ziarno jest płukane wodą wysokiej jakości z dodatkiem octanu etylu, naturalnej substancji pozyskiwanej z cukru.
Promocja
Five Elephant - kawa ziarnista bezkofeinowa Kolumbia Decaf Omniroast 250 g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 25.09.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. Dobrze zbalansowana pod kątem nut słodkich i owocowych. Wyczuwalny łagodny smak jabłek, orzechów laskowych i białych winogron. Kraj: KolumbiaRegion: CaucaOdmiana: Castillo, ColombiaMetoda obróbki: WashedWysokość uprawy: 1000 - 1100 m n.p.m.Kawa bezkofeinowa produkowana bez użycia sztucznych substancji chemicznych. W celu pozbawienia kofeiny, ziarno jest płukane wodą wysokiej jakości z dodatkiem octanu etylu, naturalnej substancji pozyskiwanej z cukru.
Najniższa cena: 84,00 zł
84,00 zł
Najniższa cena: 84,00 zł
Five Elephant - kawa ziarnista House Blend Filter 250 g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 18.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Salwadoru, wypalona przez berlińską palarnię Five Elephant. Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, białych winogron i lemoniady.House Blend to z założenia kawa o klasycznym smaku, która jest łatwa do zaparzenia i oferuje wysoką jakość. Pochodzi z plantacji, które od wielu lat współpracują z palarnią Five Elephant.Kraj pochodzenia ziarna: SalwadorFarma: Finca El MajahualOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: Washed
Five Elephant - kawa ziarnista Brazylia Rancho Dantas Pulped Natural Filter 250 g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty białej czekolady, zielonej herbaty i ananasa.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Brejetuba, Espírito SantoFarma: Rancho DantesOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: Pulped Natural Dried On Raised BedsPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.
Good Coffee - Indonezja Sumatra Avatara Natural Filter 250g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 11.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające pomarańcze, mango, banany i herbatę.Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja (Sumatra)Region: Avatara Gayo, AcehMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Tim Tim & Gayo 1Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Nestor Lasso Ombligon Natural Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 17.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające jeżyny, melasę, papaję, jagody i rum.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: El Diviso, HuilaMetoda obróbki: Natural Odmiana: OmbligonPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.
Good Coffee - kawa ziarnista Etiopia Bochesa Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 15.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające melona, brzoskwini, liczi, porzeczek i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 - 2100 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Kostaryka El Vapor Anaerobic Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 17.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające mango, gruszkę i pomelo.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: El Vapor, TarrazuMetoda obróbki: anaerobicOdmiana: CasiopeaPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.
Promocja
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Jose Uribe Lasso Natural Filter 250 g (outlet)

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 06.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające winogrona, truskawki, rooibos i owoce tropikalne.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Bourbon AjiPołożenie upraw: 1780 m n.p.m.Jose Uribe Lasso, to ojciec Nestora Lassso, jego Bourbon Aji zajął w ub. roku 6. miejsce w kolumbijskim Cup of Excellence.
Najniższa cena: 119,00 zł
140,00 zł
Najniższa cena: 119,00 zł
KYOTO - kawa ziarnista Rwanda Gicumbi Washed Filter 250 g

Producent: KYOTO

Data palenia: 13.11.2025

  Kawa wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty przypominające karmel, jeżyny i grejpfruty.Kraj pochodzenia kawy: RwandaRegion: Northern ProvinceMetoda obróbki: WashedOdmiana: Red BourbonPunkty w cuppingu: 87 / 100 punktówPołożenie upraw: 1450 - 1500 m n.p.m.O KAWIETa kawka pochodzi ze stacji obróbki „Nova Coffee” znajdującej się w północnej prowincji w dystrykcie Gicumbi. Gleba jest tu żyzna i bogata w składniki mineralne, tak bardzo potrzebne do wzrostu roślin kawowych. Ziarno jest doskonałym rozwiązaniem na codzienną kawkę do metod przelewowych w odpowiednim stosunku ceny do jakości. Rwanda Gicumbi to kawa specialty z punktacją 87 pkt wg SCA.PRZEPIS7 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 95 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml., woda: Kryształ Żywiecki

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Świeżo palona kawa będzie najlepszym wyborem a jasny stopień wypalenia ziaren pozwala na wydobycie z ich wnętrza zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również