Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Rung’eto Karimikui AA Washed Filter 250g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 15.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do dzikiej róży, porzeczek i malin.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Spółdzielnia Rung’etoOdmiana: SL 28, SL 34, BatianPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówMetoda obróbki: WashedDawno, dawno temu przeszliśmy szkolenie z palenia kawy i wypaliliśmy pierwsze w naszej palarni kawy do przelewów. Minęło wiele lat, próbowaliśmy najrozmaitszych ziaren, ale tamte trzy wypały do dziś pamiętamy, jako najlepsze kawy, które kiedykolwiek dane nam było pić. Jedną z tych kaw było Rung’eto. Wracamy do niej co roku, nie tylko z sentymentu. To po prostu wybitna kawa, która trzyma równy poziom.Położona w hrabstwie Kirinyaga, Spółdzielnia Rung’eto jest jednym z bardziej znanych producentów kawy specialty z Kenii. I jest to sława zasłużona, bowiem rok rocznie ziarna z tej kooperatywy są pośród najlepszych kenijskich kaw.Kawa po raz pierwszy pojawiła się w rejonie Rungeto w latach 50. ubiegłego wieku. Jak to w życiu bywa, plantatorzy doświadczyli wzlotów i upadków, w tym powstania gigantycznej spółdzielni Ngariama i jej ostatecznego upadku. W 1997 r. 1150 członków nieistniejącej już spółdzielni Ngariama zebrało się, aby utworzyć Rungeto Cooperative Society i wkrótce ponownie otworzyło trzy stacje myjące, Kii (zbudowane w 1965 r.), Karimikui (1968 r.) i Kiangoi (1995 r.). Hodowcy będący członkami spółdzielni dostarczają kawę do młynów w celu przetworzenia jej w słodkiej wodzie z rzeki Kii.Dzięki dobremu zarządowi spółdzielnia utrzymała się i stale rośnie jej liczba członków – obecnie jest to 7800 drobnych rolników, którzy uprawiają bogatą gliniastą ziemię na wysokości od 1600 do 1800 metrów nad poziomem morza.Dzięki rygorystycznej selekcji owoców oraz słynnej kenijskiej podwójnej fermentacji, ziarna z Rung’eto są czyste i intensywne w smaku.OPINIA ROASTERANasz ulubiona kenijska spółdzielnia nie rozczarowuje. To chyba najlepsze ziarna z Kenii, które piliśmy w tym roku. Dla nas to jeden z pewniaków – kupujesz, palisz i zawsze jest dobrze.
Najniższa cena: 66,00 zł
66,00 zł
Najniższa cena: 66,00 zł
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Salwador Los Angeles Natural Omniroast 250 g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 25.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty figi, ananasa, suszonej śliwki, wiśni i ciemnej czekolady.Kraj: SalwadorRegion: Apaneca AhuachapánMetoda obróbki: NaturalOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1350 - 1400 m n.p.m.
Promocja
Tim Wendelboe - kawa ziarnista Honduras Nacimiento Pacas Filter 250 g (outlet)

Producent: TIM WENDELBOE

Data palenia: 14.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w norweskiej palarni założonej przez Tima Wendelboe, Mistrza Świata Baristów 2004, Mistrza Świata Cup Tasters 2005 oraz wielokrotnego Mistrza Norwegii w wypalaniu kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty owoców pestkowych, czerwonych jagód i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: HondurasRegion: El Cielito, Santa BarbaraProducent: Jobneel Caceres DiosMetoda obróbki: MytaOdmiana: Pacas
Najniższa cena: 80,00 zł
80,00 zł
Najniższa cena: 80,00 zł
Casino Mocca - kawa ziarnista Etiopia Danche Washed Filter 200 g

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 16.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty bargamotki, brzoskwini i lemoniady.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: YirgacheffeProducent: mali lokalni producenciMetoda obróbki: WashedOdmiana: arabica, heirloomPołożenie upraw: 2000 - 2300 m n.p.m.
19grams - kawa ziarnista Etiopia Samii Bensa Washed Filter 250 g

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 25.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, melona i jaśminu.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Nensebo West Arsi, SidamaOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Honduras Finca El Primo Washed Omniroast 250 g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 25.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty migdałów, ananasa, pomarańczy i brązowego cukru.Kraj: HondurasRegion: Santa BárbaraMetoda obróbki: WashedOdmiana: BourbonPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Kafar - kawa ziarnista Kolumbia La Guánabana Filter 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 16.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty wina truskawkowego, czereśni i melasy.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: FresnoFarma: El VergelOdmiana: red & yellow CatturaMetoda obróbki: natural anaerobicOcena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIEIntensywna słodka kawa o kremowym, krągłym body. Nuty rześkich, świeżych owoców i musująca kwasowość tworzą przyjemny balans. Kawa do której chce się wracać!
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Burundi Gisoko Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 22.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona jasno, odpowiednia do przelewowych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty rodzynek, czekolady i czarnej herbaty.Kraj: BurundiFarma: Gisoko farmersMetoda obróbki: Washed
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista El Classico Morning Brew Filter 250 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 13.08.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa charakteryzuje się nutami czekolady, prażonych orzechów i owoców.
Nowość
BeMyBean - kawa ziarnista Kenia Kahunyo Washed Filter 250 g

Producent: BEMYBEAN

Data palenia: 27.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni BeMyBean. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kwaśnego jabłka, czerwonej porzeczki, maliny i rabarbaru. Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: MurangaFarma: KahunyoMetoda obróbki: washedOdmiana: SL-28, SL-34, RuiruPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.O KAWIEWyobraź sobie świt w Murang’a — słońce nieśmiało przebija się przez zielone liście, a w powietrzu unosi się zapach dojrzewających wiśni kawowca. To tutaj, na małych działkach rozciągających się od 1,600 do 1,800 metrów nad poziomem morza, rodzi się kawa Kenia Kahunyo. Dzięki chłodnym nocom i ciepłym dniom, owoce dojrzewają powoli, nabierając wyjątkowej soczystości i głębi smaku. Zbiory to prawdziwy rytuał — tylko najdojrzalsze owoce trafiają do stacji Kahunyo, gdzie doświadczeni pracownicy z pieczołowitością selekcjonują i od razu poddają je obróbce mytej.Proces obróbki zaczyna się od depulpingu. Następnie ziarna trafiają do fermentacji — ten etap trwa zwykle 16–18 godzin i nadaje ziarnom klarowną czystość oraz wyraźnie owocowy profil. Po fermentacji kawa jest dokładnie płukana w czystej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałości miąższu, po czym rozkłada się ją na podwyższonych afrykańskich stołach, gdzie przez około tydzień powoli schnie do osiągnięacia pożądanej wilgotności. Pracownicy regularnie przewracają ziarna, dbając, by każde z nich suszyło się równomiernie — to właśnie ten czas pozwala rozwinąć jej wybitną przejrzystość smaku.Efektem całego tego procesu jest kawa, która eksploduje żywą owocowością. Już po pierwszym łyku poczujesz zalotną kwaskowatość świeżych czerwonych porzeczek, soczystość malin oraz lekko rabarbarowy posmak przełamany orzeźwieniem kwaśnego jabłka. Jej aromat otula całą, a każda kropla naparu przywodzi na myśl słoneczny letni poranek tuż po deszczu. Kenia Kahunyo najlepiej smakuje wtedy, gdy pozwolisz jej zagrać główne skrzypce — bez pośpiechu, z uważnością na detale, bo to właśnie niuanse i rześka energia tej kawy sprawiają, że aż chce się sięgnąć po kolejny łyk.To propozycja dla tych, którzy szukają kawy pełnej koloru, świeżości i charakteru. W Kahunyo najważniejsze jest rzemiosło i cierpliwość — a efekty tej pracy możesz odkryć w swojej filiżance, dając się porwać kenijskiej energii zamkniętej w każdym ziarenku.

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Jasne palenie pozwala na wydobywanie z kawy zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również