Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Ostatnie sztuki
PIXEL - Kenia AB Ngiriambu Kiri Washed Filter 250g

Producent: PIXEL

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez PIXEL. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do maliny i owocu dzikiej róży.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Kiri Coffee FactoryOdmiana: SL28Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87,25 / 100 pkt
COFFEE PLANT - Etiopia Sidamo Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 11.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytryny, melona, zielonego jabłka i herbaty.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamoFarma: Dale Shefina Metoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1850 - 1930 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pkt.Etiopia Sidamo jest produkowana kawa przez stację myjącą Dale-Shefina, w regionie Sidamo. Leży on we Wschodniej Afryce, w Wielkiej Dolinie Ryftowej, rozciągającej się przez Etiopię, Kenię i Mozambik. Kawa z tego regionu jest uprawiana głównie przez drobnych rolników, na wysokości od 1550 do 2200 m n.p.m. Region słynie z żyznej, wulkanicznej gleby, która dostarcza kawowcom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Każdego roku uprawia się tam około 37 000 ton kawy na powierzchni 70 000 hektarów. Rolnicy w Sidamo w większości polegają na pracy swoich rodzin, rzadko zatrudniając pracowników sezonowych. Region jest również znany z uprawy innych roślin, takich jak kukurydza, enset (rodzaj bananowca). Historia regionu Sidamo jest silnie związana z tradycją drobnych rolników, którzy przez pokolenia uprawiają kawę w tym urodzajnym regionie.
Nowość
LaCava - Kenia Kiamugumo Washed Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, maliny i jeżyny.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: Ngariama, Nyangeni, Kirinyaga CountyMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL 28, Ruiru 11, BatianPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 pktKenia to bez wątpienia mój drugi ulubiony origin. Te kawy mają swój specyficzny charakter, który zawsze wyróżnia się na stole. 95% kaw z Kenii jest kawami mytymi o bardzo dużej gęstości, a to wymaga również odpowiedniego profilu palenia, który ma podkreślić owocowy charakter kawy z tego regionu świata. Używamy prawie całej mocy pieca, aby przy tak dużych ziarnach dotrzeć też do ich wnętrza a tuż przed crackiem mocno zwalniamy co pozwala nam na dłuższy deveelopment, który przekłada się na bardziej złożony development.
Ostatnie sztuki
Promocja
Doubleshot - Kostaryka Los Angeles White Honey Filter 300g (outlet)

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 13.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów, żółtych owoców i karmelu.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaFarma: Los AngelesMetoda obróbki: White HoneyOdmiana: Typica MejoradaPołożenie upraw: 2100 m n.p.m.
Najniższa cena: 94,00 zł
94,00 zł
YOCO - Kolumbia Red Vermouth Filter 250g

Producent: YOCO

Data palenia: 24.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez YOCO. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni w ciemnej czekoladzie, negroni i jasnego kwaśnego wina.Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: GaitaniaPołożenie upraw: 1550 - 1700 m n.p.m.Odmiana: Colombia, Castilo, Caturra
Nowość
PRZELEW MIESIĄCA: Hard Beans - Kolumbia Jardines Chambaku Natural Anaerobic 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 10.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty ciemnej czekolady, jagody, śliwki i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaldasMetoda obróbki: Natural AnaerobicOdmiana: Caturra & ColombiaPołożenie upraw: 1500 m n.p.m.Producent: Elmer RestrepoFarma: Jardines ChambakuO FARMIEFarma Jardines Chambaku to miejsce, w którym czterdzieści lat temu Elmer Restrepo postanowił zająć się naturalną obróbką kawy. Dzisiaj to jego syn, Felipe, kontynuuje pracę ojca, stawia na rozwój, szuka nowych, oryginalnych sposobów obróbki. Jest pasjonatem i perfekcjonistą, a jego kawy zaskakują. Na powierzchni ponad 150 ha Felipe uprawia drzewka kawowca, eksprymentuje z różnymi metodami obróbki i skrupulatnie dąży do jak najlepszych efektów swojej pracy.PRZEPIS - DRIPPERProporcje:60 g kawy na 1 litr wodyMielenie:średnio-grubeTemperatura wody:94 °CCzas parzenia:3:25 do 3:35 minutMetoda:Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 100g) w odstępach 30-35 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Trigger Nutty Batch FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: TRIGGER

Data palenia: 08.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mlecznej czekolady, brązowego cukru i orzechów.Kraj: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 82 - 84 / 100 punktów
Ostatnie sztuki
Lykke - BAM BAM - 10 Kapsułek

Producent: LYKKE

Kawa jakości specialty w kapsułkach, przygotowana przez szwedzką palarnię Lykke. BAM BAM to mieszanka arabik z Brazylii i Peru. Dobrze zbalansowana - sprawdzi się jako espresso dla każdego. W smaku wyczuwalne są nuty nugatu, mlecznej czekolady, karmelu i słodkich jagód.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / PeruRegion: Bateia, Castelo / Agua de Vieves, MonobambaWysokość upraw: 800 - 1200 / 1600 - 2100 m n.p.m.Kapsułki są kompatybilne z ekspresami Nespresso®. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne, wyprodukowane przy użyciu jedynie odnawialnej energii.Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Doubleshot - Boliwia Alasitas Geisha Fully Washed Filter 150g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 05.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini i mandarynki.Kraj pochodzenia kawy: BoliwiaRegion: CaranaviFarma: AlasitasMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeishaPunkty w cuppingu: 89 / 100 punktówPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Jasne palenie pozwala na wydobywanie z kawy zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również