Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Nowość
Royal Beans
Nomad Coffee - kawa ziarnista Etiopia Abebe Hewiso Natural Filter 250 g

Producent: NOMAD COFFEE

Data palenia: 19.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty gruszki, rumianku i nieszpułki japońskiej.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2112 m n.p.m.Odmiana: JARC 74110
Bagdrip - kawa w saszetkach Brazylia Box - 8 saszetek 11 g

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Colombia Jardines Chambaku Natural Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty takie jak tropikalne owoce, winogrono, wino.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaldasFarma: El Vegel / Jardines ChambakuMetoda obróbki: NaturalOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO KAWIEBalonówa!Bubble gum - to oryginalna nazwa tego lotu nadana przez farmerów - Elliasa i Shadiego Bayterow z Kolumbii. Miałem okazję zapytać ich, dlaczego nazywają kawy w ten sposób i czy to oznacza, że większość ich kaw to Co-fermented Coffees? Odpowiedzieli, że absolutnie nie! Nadają nazwy swoim partiom kawy, bo często smak danych lotów przenosi ich do dziecięcych lat i przypominaniami smaki. Tutaj było tak owocowo, że bracia zgodzili się, że ta kawa smakuje niczym guma balonowa. Bardzo soczysta, bardzo słodka, tropikalna. A to klasyczny natural. Zero dodatków, tylko ciężka praca!
Hi! Coffeedesk - kawa ziarnista Holy Cup Filter 250 g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 14.11.2025

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji.Profil smakowy: kwiatowo-herbacianyKraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: HeirloomObróbka: washedWysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
KYOTO - kawa ziarnista Kolumbia Pink Bourbon Washed Anaerobic Filter 250 g

Producent: KYOTO

Data palenia: 04.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty przypominające żółte owoce, brzoskwinie, herbatę i grejpfruta.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Pink BourbonMetoda obróbki: Washed AnaerobicPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Nowość
The Barn - kawa ziarnista Ethiopia Mengeche Derso Natural Filter 250 g

Producent: THE BARN

Data palenia: 27.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopi, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nutytakie jak cytrynowa cola, jagody.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mixed HeirloomPołożenie upraw: 2200 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Aristobulo Rayo Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 27.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty takie jak  brzoskwinia, morela, porzeczki.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1830 m n.p.m.
Nowość
Hard Beans - kawa ziarnista Kawa Dla Jaj Espresso 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 20.11.2025

Kawa Dla Jaj to mieszanka kaw ziarnistych stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W filiżance pojawiają się nuty takie jak suszona figa, nugat, czerwone jabłko.  Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia / KolumbiaRegion: Campo das Vertentes / HuilaFarma: Sancoffee / CADEFIHUILAOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai / Caturra, TabiMetoda obróbki: Natural / WashedPołożenie upraw: 900 – 1300 m n.p.m. / 1700 m n.p.m.O KAWIERobimy to razem i wprost: KAWA DLA JAJ. Blend pod espresso, który sprawdzi się też w kawiarce. Smak robi robotę, komunikat – przypomina o profilaktyce. Partnerem jest Stowarzyszenie „Masz Jaja – Idź Na Badania”.PRZEPISEkspres przelewowy:​przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Ostatnie sztuki
Doubleshot - kawa ziarnista Ethiopia Segera Fully Washed Filter 300 g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 11.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W samku wyczuwalne są nuty jaśminu, brzoskwini oraz miodu.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: SidamoFarma: SegeraMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Doubleshot - kawa ziarnista Honduras Sagastume Fully Washed Filter 300 g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 09.12.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu i żółtych owoców.Kraj pochodzenia kawy: HondurasRegion: Los PotrerosMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: Pacas

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Świeżo palona kawa będzie najlepszym wyborem a jasny stopień wypalenia ziaren pozwala na wydobycie z ich wnętrza zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również