Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 19.11.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Nowość
Johan & Nyström - kawa ziarnista Honduras Yeltsin Sagastume Parainema Washed Filter 250 g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 18.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Pełna w smaku i z przyjemną, dobrą teksturą w ustach. Znajdziesz w niej takie nuty jak brązowy cukier, malina i limonka.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa BarbaraFarma:El OcotePołożenie upraw: 1450 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 88 / 100 pkt
Nowość
ROST - kawa ziarnista Kostaryka Jaguar Honey Filter 250 g

Producent: ROST

Data palenia: 28.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana w polskiej palarni ROST. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty moreli, wiśni i miodu.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: Tarrazú, San JoséMetoda obróbki: HoneyOdmiana: Caturra, CatuaiPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów
Swerl Coffee - kawa ziarnista Brazylia Casa Almeida Barreto Natural Filter 250 g

Producent: SWERL COFFEE

Data palenia: 15.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez szwedzką palarnię Swerl. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mlecznej czekolady, nugatu i owoców pestkowych.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Minas GeraisOdmiana: AraraMetoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
MAMAM - kawa ziarnista Etiopia Gara Sole Filter 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 17.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do białej herbaty, jaśminu i yuzu.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: SidamaFarma: Gara Sole Washing StationOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2200 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88 / 100 punktów
Promocja
LaCava - kawa ziarnista BRU Daily Bru Filter 350 g

Producent: LACAVA

Data palenia: 17.10.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Brazylii i Gwatemali. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, mlecznej czekolady i suszonych owoców. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / GwatemalaRegion: Monte Belo / La PastoraMetoda obróbki: Natural / WashedOdmiana: Yellow Bourbon, Yellow Catuai, Mundo novo, Red Catuai / Bourbon, Caturra, Catuai, PachePołożenie upraw: 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktówSezonowy blend pod filtrW przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów.Niezrównany standardDaily Bru to codzienna dawka rozkoszy w postaci aksamitnej kawy, która rozkwita intensywnymi nutami orzechów i czekolady. Skomponowana z ziaren pochodzących z pogodnych okolic Ameryki Środkowej i Południowej. Dzięki ich jasnemu paleniu, sprofilowanemu pod przelew, w każdym łyku wyczuwalne są rozkosznie owocowe akcenty. To kawa stworzona z ogromną pasją, idealna do picia na co dzień, będąc doskonałym towarzyszem Twojego porannego rytuału. Niech każdy Twój dzień będzie natchniony smakiem naszego wyjątkowego Daily Bru, inspirując Ciebie niezrównanym doświadczeniem kawowym.
Najniższa cena: 55,00 zł
55,00 zł
Najniższa cena: 55,00 zł
Heresy - kawa ziarnista Elixir Unstable Filter Blend 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 28.10.2025

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Promocja
Lykke - kawa ziarnista Malin of Hokarangen Blend Filter 500 g

Producent: LYKKE

Data palenia: 11.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Peru, wypalona w szwedzkiej palarni Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Słodka, dla szukających prostych rozwiązań i miłośników nieco ciemniejszego wypału w przelewowych metodach parzenia.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / PeruRegion: Espirito Santo / Agua de Vieves, MonobambaWysokość upraw: 900- 1500 / 1600 - 2100 m n.p.m.
Najniższa cena: 168,00 zł
168,00 zł
Najniższa cena: 168,00 zł
Promocja
Klaro - kawa ziarnista Honduras El Jardin Washed Filter 250 g

Producent: KLARO

Data palenia: 08.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do żołtej śliwki, trawy cytrynowej i kwiatów.Kraj pochodzenia ziaren: HondurasRegion: MontecillosFarma: El JardinOdmiana: ParainemaMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERANie jestem wielkim fanem kaw z Hondurasu, ale tu jest inny case. Od pierwszego łyka wiadomo, że będzie ciekawie – smaki płynnie się zmieniają, warstwa po warstwie, aż trudno uwierzyć, że to nadal ten sam napar. Parainema w wersji mytej – idealna synergia.Polecam też poświęcić chwilę na eksperymenty w V60 albo Origami. Przy odpowiednim przepisie potrafi zaskoczyć czymś zupełnie nieoczywistym – jak różowy pieprz w tle. Dla geeków i fanów zabawy z gadżetami – sztos.
Najniższa cena: 69,00 zł
69,00 zł
Najniższa cena: 69,00 zł
Promocja
Bagdrip - kawa w saszetkach Honduras - 1 saszetka 11 g

Producent: BAGDRIP

Jedna saszetka (11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Hondurasu, z gór Santa Barbara na granicy z Gwatemalą. Góry oraz pobliskie jezioro Yojoa tworzą niepowtarzalny mikroklimat do produkcji kawy. Region ten nigdy nie doznał suszy, a łagodny klimat utrzymuje się przez cały rok i pozwala na bezstresową uprawę kawy. To wspaniała mieszanka kwasowości i słodyczy, a w kubku wyczujesz smak czerwonego jabłka, orzecha włoskiego i czekolady.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Najniższa cena: 5,99 zł
5,50 zł
Najniższa cena: 5,99 zł

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Świeżo palona kawa będzie najlepszym wyborem a jasny stopień wypalenia ziaren pozwala na wydobycie z ich wnętrza zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również