Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Promocja
19grams - kawa ziarnista Kolumbia Las Flores Java Washed Filter 200 g (outlet)

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 24.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, kantalupy i werbeny cytrynowej.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaFarma: Las FloresOdmiana: JavaMetoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1750 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 89 / 100 punktów
Najniższa cena: 194,00 zł
194,00 zł
Najniższa cena: 194,00 zł
Swerl Coffee - kawa ziarnista Kenia PB Kainamui Washed Filter 250 g

Producent: SWERL COFFEE

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez szwedzką palarnię Swerl. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czarnej porzeczki, dżemu cytrynowego i cukru brązowego.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaOdmiana: SL-28, Ruiru11, Batian, SL34Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1740 m n.p.m.
The Barn - kawa ziarnista Etiopia Summer Coffee Washed Filter 250 g

Producent: THE BARN

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nuty sorbetu brzoskwiniowego i kwiatu bzu czarnego.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: WashedOdmiana: Mixed HeirloomPołożenie upraw: 2200 m n.p.m.KAWACzysty, myty profil charakteryzuje się wysoką słodyczą i soczystą kwasowością. Oczekuj nut brzoskwini, bergamotki i pomarańczy. W miarę stygnięcia wyraźniejszy staje się kwiatowy charakter, z akcentami czarnego bzu i jaśminu, które nadają kawie elegancji. Halo Beriti to kawa nie do odparcia w cieplejsze miesiące – doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno.FARMAStacja myjąca Halo Beriti powstała w 2014 roku i obecnie przyjmuje zbiory od ponad 750 drobnych producentów. Region Yirgacheffe zasłynął na całym świecie z owocowego charakteru swoich kaw. Gęste, naturalne lasy są efektem ciepłego, tropikalnego klimatu z umiarkowanymi porami suchymi i deszczowymi. Większość kawowców rośnie w cieniu, uprawiana metodami organicznymi przez małych producentów na wysokościach 2100–2300 m n.p.m., co pozwala owocom dojrzewać powoli i nabierać intensywnego smaku.OBRÓBKAProducenci zbierają i dostarczają wiśnie do stacji Halo Beriti tego samego dnia. Tam są one drylowane i fermentowane w otwartych tankach przez 8–12 godzin. Następnie kawa jest myta w kanałach wodnych w celu usunięcia mucilagu. Czyste ziarna suszą się na podwyższonych łożach przez 5–15 dni, w zależności od warunków pogodowych.OPINIA ROASTERAYirgacheffe słynie z delikatnego, owocowego smaku – zawsze z radością dzielimy się kawą z tego regionu. Halo Beriti, pełna letniej brzoskwini, to czysty wyraz terroir i nasza idealna sezonowa propozycja.
Nowość
HAYB - kawa mielona Się Zalewa Blend Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.12.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB.Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty takie jak mleczna czekolada, krem ​​orzechowy, owoce pestkowe.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: cerrado & friendsMetoda obróbki: NaturalWynik w cuppingu: 85 / 100 punktówPołożenie upraw: 800 - 1000 m.n.p.mCzęsto proste znaczy dobre.Zmielona kawa zalana wrzątkiem. Bez kombinowania. Po prostu dobrze.Słodka i prosta w obsłudze kawa z Brazylii poleca się zarówno do śniadania kiedy czas goni, jak i na spontaniczne wyjazdy. Może to być zwykła ""parzucha"", ale we french pressie też się zadomowi. Pij tak, jak lubisz i korzystaj z tej słodkiej chwili.
Klaro - kawa ziarnista Honduras El Jardin Washed Filter 250 g

Producent: KLARO

Data palenia: 09.12.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do żołtej śliwki, trawy cytrynowej i kwiatów.Kraj pochodzenia ziaren: HondurasRegion: MontecillosFarma: El JardinOdmiana: ParainemaMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERANie jestem wielkim fanem kaw z Hondurasu, ale tu jest inny case. Od pierwszego łyka wiadomo, że będzie ciekawie – smaki płynnie się zmieniają, warstwa po warstwie, aż trudno uwierzyć, że to nadal ten sam napar. Parainema w wersji mytej – idealna synergia.Polecam też poświęcić chwilę na eksperymenty w V60 albo Origami. Przy odpowiednim przepisie potrafi zaskoczyć czymś zupełnie nieoczywistym – jak różowy pieprz w tle. Dla geeków i fanów zabawy z gadżetami – sztos.
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Gwatemala La Soledad Washed Filter 250 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 10.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty pieczonej brzoskwini, mandarynki i cukru trzcinowego.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: AcatanengoFarma: La SoledadOdmiana: BourbonMetoda obróbki: WashedZIARNOGuatemala Finca La Soledad to kawa speciality, która idealnie pokazuje charakter regionu Acatenango. Farma należy do rodziny Pérez już od pięciu pokoleń. Obecnie prowadzą ją Henio Pérez i jego synowie Raul oraz Jose. Ich pasja i zaangażowanie sprawiają, że La Soledad należy do najbardziej cenionych plantacji w Gwatemali.Plantacja ma 90 hektarów. Co ciekawe, tylko połowa powierzchni to krzewy kawowca. Druga część pozostaje dzikim lasem, który wzbogaca mikroklimat i chroni glebę. Dzięki temu kawa rośnie w naturalnym ekosystemie i nabiera wyjątkowej głębi smaku.OPINIA ROASTERAElegancka i złożona filiżanka, zachwyca swoją delikatnością i aksamitną teksturą. Kawa idealna, żeby zakochać się w obróbce mytej.
Good Coffee - kawa ziarnista Etiopia Bochesa Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 15.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające melona, brzoskwini, liczi, porzeczek i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 - 2100 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
COFFEE PLANT - kawa ziarnista bezkofeinowa FLOW Mellow Decaf Filter 100 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.09.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty kakao, śliwki i czerwonego jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: Honduras, KolumbiaMetoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane WashedOdmiana: Typica, Caturra, CastilloSMAKDecaf nie zawsze kojarzył się z bogatym smakiem, ale Flow Mellow Decaf jest kolejnym wyjątkiem. To blend dwóch ziaren o odmiennych procesach dekofeinizacyjnych, ale tej samej obróbce. Honduras ze swoją prostotą i gęstością oraz Kolumbia z niezwykle czystym smakiem i niuansami owocowymi łączą się w harmonijną całość. Ich pomieszanie, zmielenie i zaparzenie skutkuje nieodwracalnym obdarzeniem ich miłością. Może to także prowadzić do regularnego picia przelewu wieczorami – na szczęście, bezkofeinowego.Profil kakaowy oraz odrobina ciemnej czekolady stanowią bazę dla dodatkowych wrażeń. Lekkość czerwonego jabłka i aromat śliwki od razu ujawniają się w smaku. Flow Mellow Decaf to prosty smak kawy w bogatym profilu.OBRÓBKAProces dekofeinizacji ziarna z Kolumbii opiera się na naturalnym procesie zwanym Sugarcane. Ziarna są namaczane w wodzie, co otwiera pory i ułatwia późniejsze usuwanie kofeiny – ten krok jest kluczowy dla skuteczności całego procesu. Po namoczeniu ziarna są poddawane działaniu etylenu uzyskanego z fermentacji trzciny cukrowej. Etylen działa jako rozpuszczalnik, wiążąc się z cząsteczkami kofeiny. W trakcie tego procesu etylen, łącząc się z kofeiną, umożliwia jej usunięcie z ziaren. Kofeina zostaje wyekstrahowana, a reszta ziarna pozostaje nienaruszona. Po dekofeinizacji ziarna są suszone, aby przywrócić im odpowiednią wilgotność. W tym etapie usuwana jest także reszta etylenu, co zapewnia, że kawa jest bezpieczna do spożycia.PARZENIEGęstość kawy bezkofeinowej różni się nieco od tej z kofeiną. Warto użyć jej odrobinę więcej, aby podbić wrażenie na języku. Użyj 18,5 g kawy, zmielonej na 19 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio w czasie:0:00 - 50 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj.PLANTACJAKolumbia i Honduras to kraje, z których pochodzą ziarna blendu Mellow. Region Tolima w Kolumbii, położony między Andami a dorzeczem rzeki Magdalena, to trudnodostępny obszar, który sprzyja uprawie kawy i odpowiada za 12% produkcji kawy w Kolumbii. Jest to trzeci co do wielkości region kawowy w kraju, gdzie małe, rodzinne farmy o średniej powierzchni 3 hektarów są zarządzane przez rodziny i przyjaciół.Drugim regionem jest Marcala w Hondurasie, znany z wysokiej jakości oraz zrównoważonego rolnictwa. Producent COMSA S.A. współpracuje z lokalnymi rolnikami, oferując im możliwość sprzedaży zarówno kawy organicznej, jak i konwencjonalnej w konkurencyjnych cenach. Rolnicy z Marcala z pasją i zaangażowaniem dbają o produkcję kawy, korzystając z doskonałych warunków klimatycznych.
Swerl Coffee - kawa ziarnista Burundi Masha Washed Filter 250 g

Producent: SWERL COFFEE

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona przez szwedzką palarnię Swerl. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonych jagód, mlecznej czekolady i owoców leśnych.Kraj pochodzenia ziaren: BurundiRegion: KayanzaOdmiana: Red BorubonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.
Good Coffee - kawa ziarnista Kostaryka El Vapor Anaerobic Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 17.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające mango, gruszkę i pomelo.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: El Vapor, TarrazuMetoda obróbki: anaerobicOdmiana: CasiopeaPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Świeżo palona kawa będzie najlepszym wyborem a jasny stopień wypalenia ziaren pozwala na wydobycie z ich wnętrza zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również