Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Nowość
Spojka - kawa ziarnista Indonezja Talk Lychee to me Anaerobic Washed Fruit Enzyme Infused Omniroast 200 g

Producent: SPOJKA

Data palenia: 29.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona przez palarnię Spojka. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do liczi, skórki cytrusowej, ogórka, białego winogrona i czerwonego melona.Kraj pochodzenia ziaren: IndonezjaMetoda obróbki: Anaerobic washed fruit enzyme infused processOcena w cuppingu: 86 / 100 pkt.*Kolor opakowania zakupionego produktu jest dobierany losowo.
Bagdrip - kawa w saszetkach Brazylia Box - 8 saszetek 11 g

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Kostaryka Tarrazu Altos Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: TarrazuFarma: Mauricio VindasMetoda obróbki: WashedOdmiana: CatuaiPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 94,00 zł
94,00 zł
Najniższa cena: 94,00 zł
COFFEE PLANT - kawa ziarnista FLOW Blossom Filter 100 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 16.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, żółtych owoców i kwiatu akacji.Kraj pochodzenia ziarna: TanzaniaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Kent, Bourbon, N39SMAKPrzelew idealny na jesień czy zimę to taki, który pozwala przypomnieć nam o pięknie aromatu i ogrzewa nas swoim smakiem. Natomiast latem powinien pobudzić owocowym smakiem lub ochłodzić w aromatycznym, owocowym cold brew. Flow Blossom zdaje się mieć kompetencje do wszystkich tych dziedzin. Jego aromatyczny zapach akacji oraz profil żółtych owoców przywodzą na myśl kawy najbardziej żywe i z najwyższej półki.Blend dwóch Tanzanii to strzał w dziesiątkę, jeśli lubi się cytrusy w kawie. Profil samego przelewu jest lekki, bardzo klarowny i sprawia wrażenie ulotnej przyjemności, jak zapach ulubionego kwiatu. Idealna kawa do różnych metod parzenia.OBRÓBKAJedną z odmian ziaren w blendzie Flow Blossom jest Kent. Obróbka kawy tej odmiany, uznawanej za jedną z najbardziej cenionych w branży, odbywa się najczęściej metodą Washed (na mokro), co ma kluczowe znaczenie dla jakości finalnego produktu. Dzięki tej metodzie kawa Kent charakteryzuje się wyjątkową czystością smaku oraz wyraźną kwasowością, co sprawia, że wydobywają się z niej jasne, owocowe nuty, często porównywane do cytrusów i jagód.Kawa ta może mieć złożony profil smakowy, który zawiera delikatne akcenty czekolady i orzechów. Odmiana Kent jest znana z dobrej odporności na choroby i szkodniki, co czyni ją atrakcyjną dla rolników. Jej uprawa wymaga starannego zarządzania oraz dbałości o jakość gleby i mikroklimatu, co wpływa na finalny efekt.PARZENIELekki charakter tej kawy może sprawiać wrażenie, że warto użyć większej ilości ziarna do parzenia, by pogłębić jego smak. Owszem, zwiększy to jego ciężar, ale smak najlepiej radzi sobie w odpowiedniej ekstrakcji. Dlatego polecamy używać mniej kawy.Użyj 17,5 g kawy, zmielonej na 18 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 97°C zalej kawę według poniższego schematu:0:00 - 45 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj.PLANTACJAKawa specialty z Tanzanii, szczególnie z regionów Kusini i Iyenga, różni się pod względem smaku, klimatu i praktyk rolniczych. Kusini, położone w południowej Tanzanii, charakteryzuje się korzystnym klimatem oraz bogatymi glebami, co sprzyja uprawie kawy o jasnym, owocowym profilu z nutami cytrusów i wysoką kwasowością. Rolnicy w tym regionie często stosują metody ekologiczne, co pozytywnie wpływa na jakość ziaren.Z kolei Iyenga, znajdujące się w regionie Songwe, ma nieco mniej przewidywalny klimat, co wpływa na bogatszy smak kawy przy niższej kwasowości. W Iyenga farmerzy współpracują w kooperatywach, co sprzyja wymianie wiedzy oraz wprowadzeniu lepszych technik uprawy.
COFFEE PLANT - kawa ziarnista FLOW Juicy Fruit Filter 100 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 06.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: Kenia, EtiopiaMetoda obróbki: Washed Odmiana: MixSMAKSoczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. . Blend jest złożony z ziaren bardzo  soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu.OBRÓBKAWiśnie kawowe przechodzą 72-godzinny proces fermentacji w wodzie, który uwydatnia smaki i poprawia ogólną jakość ziaren. Po fermentacji owoce są rozkładane na łożach i suszone przez około 14 dni. Ta metoda pozwala kawie rozwinąć charakterystyczny profil smakowy, który jest ceniony w regionie.Producent kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój. Ich unikalny mechanizm cenowy nagradza rolników za wysiłek w produkcji kawy, której jakość i pochodzenie są ściśle monitorowane. Uwzględnia także aspekty środowiskowe, społeczne i finansowe. Dzięki szczegółowemu procesowi oceny, który bierze pod uwagę te trzy kryteria zrównoważonego rozwoju, praktyki produkcyjne przyczyniają się do poprawy jakości życia lokalnej społeczności oraz rozwoju przemysłu kawowego.PARZENIESłodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj.
Hi! Coffeedesk - kawa ziarnista Holy Cup Filter 250 g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 16.05.2025

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji.Profil smakowy: kwiatowo-herbacianyKraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: HeirloomObróbka: washedWysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Etiopia Buncho Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Audun Coffee Etiopia Buncho Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty bergamotki, czarnej herbaty i cytrusów.Kraj: EtiopiaFarma: Shantawene Buncho farmersMetoda obróbki: Washed
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Salwador Finca Santa Rosa Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach pomarańczy i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: SalwadorProducent: Raul RiveraMetoda obróbki: WashedOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.
Najniższa cena: 117,00 zł
117,00 zł
Najniższa cena: 117,00 zł
Bagdrip - kawa w saszetkach Kenia - 1 saszetka 11 g

Producent: BAGDRIP

Jedna saszetka (11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii, z okolic miasta Mukerwe-ini, położonego w okręgu Nyeri. Fabryka Nduma znajduje się około 1750 metrów n.p.m. i jest częścią Ruthaka Farmers Cooperative Society. Ziarna kawy przetwarzane są na mokro w typowym kenijskim stylu. Jeśli kochasz kawę o owocowym smaku, to Kenia jest właśnie dla Ciebie. Poczujesz smak czarnej i czerwonej porzeczki, jagód oraz agrestu.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
MAMAM - kawa ziarnista Kostaryka Sonora SL28 Natural Filter 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 25.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do maliny, brzoskwini i mango.Kraj pochodzenia ziaren: KostarykaRegion: AlajuelaFarma: Hacienda SonoraProducent: Alberto & Diego GuardiaOdmiana: SL28Metoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1300 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87,75 / 100 punktówOPINIA ROASTERAPołączenie charakterystycznego charakteru Kostaryki z bardzo owocowym charakterem odmiany SL-28 z Kenii. Dużo słodyczy, pełne body i świetnie zbalansowana, ale wyrazista kwasowość.

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Jasne palenie pozwala na wydobywanie z kawy zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również