Jaka to kawa typu Single Origin? Odkryj wyjątkowy smak i dodaj do koszyka!

W świecie kawy dużo jest niezrozumiałe dla nowicjusza żargonu. Jednym z tych pojęć, które wymagają krótkiego wyjaśnienia, jest kawa single origin. Co kryje się pod tym pojęciem i czy warto kupować taką kawę? Poniższy artykuł rozwieje wasze wątpliwości.
Kawa Single Origin – co to właściwie znaczy?
Kawa single origin to inaczej kawa jednorodna. Oznacza to, że pochodzi ona przynajmniej z jednego kraju — to znaczy, że kupując kawę z Kenii, otrzymujemy w paczce wyłącznie ziarenka z Kenii, ale niekoniecznie z jednego regionu ani plantacji. Istnieją kawy jednorodne, które pochodzą z jednego regionu czy plantacji, a nawet z jednej pojedynczej partii zwanej mikro-lotem.
Rodzaje kaw jednorodnych
- Single Country Origin – kawa z jednego kraju
- Single Region Origin – kawa z konkretnego regionu
- Single Estate/Farm Origin – kawa z jednej plantacji
- Single Lot/Micro-Lot – kawa z jednej partii
Czym wyróżniają się na rynku kawy jednorodne?
Dzięki temu, że kawa pochodzi z jednego kraju, regionu czy plantacji, mamy większą stabilność podczas parzenia i możemy wiedzieć, czego się spodziewać po każdej kolejnej filiżance kawy jednorodnej. Powtarzalność jest jedną z pożądanych cech w kawie.
Jakie cechy posiadają kawy typu Single Origin?
Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że Kenia smakuje pomidorem, Etiopia ma nuty jagód i dżemu, a Brazylia to taki klasyczny orzech z czekoladą. Wszystko to jest prawdą, a wynika z tego, że kawy single origin dają się poznać poprzez swój region czy plantację i mają swoje charakterystyczne, powtarzalne cechy. Dzięki temu możemy wybrać kolejne kawy na podstawie doświadczenia — wiemy już, że pomidorowa Kenia nie do końca nam pasuje, ale za to kawy z Gwatemali mają w sobie coś, co nas przekonuje. Wyrabiamy swoją prywatną mapę kawy, która nam smakuje.
Jak powstają kawy typu Single Origin
Sposoby na uzyskanie kawy jednorodnej są różne w zależności od tego, jak bardzo jednorodna będzie nasza kawa. Oczywiście single origin z tej samej plantacji czy serii uzyskuje się na miejscu, jednak czasami plantacje nie mają tak dużych zbiorów, aby samotnie zainteresować kupców, dlatego zrzeszają się w kawowe kooperatywy, które wspólnie łączą zbiory z danego regionu.
Ciekawą odmianą kaw jednorodnych są mikro-loty, czyli starannie wyselekcjonowane ziarna z danej farmy, czasami rosnące na danej wysokości lub zbierane tego samego dnia. To z nich powstają najlepsze kawy specialty, o wyjątkowo złożonych i unikalnych smakach.
Jak wybrać właściwą kawę Single Origin? Kawy Single Origin w Coffeedesk
Wybranie kawy po konkretnym regionie jest bardzo popularną praktyką wśród kawoszy i pozwala na wyrobienie sobie opinii o różnych kawach z bardzo konkretnych miejsc. Warto próbować różnych kaw jednorodnych, aby poszerzać swoje kawowe horyzonty i dać się zaskoczyć różnym smakom.
Heresy Antidotum Filter
Brazylia ze ścisłej kawowej kooperatywy z farmy San Coffee gdzie kawa jest poddawana identycznej hodowli i obróbce. Transparentność w kawie objawia się filiżance jako klasyczna czekoladowo-orzechowa Brazylia bez kwasowości.
Trigger Kenia Njurgia Natural
Kenia z farmy Njuriga z regionu Nyeri, który zrzesza 470 lokalnych producentów. Obróbka naturalna, nietypowa dla kenijskiej kawy, daje niezwykłą, czystą słodycz.
The Barn Kawa Gwatemala La Colina Natural
Gwatemala z naturalnej obróbki daje w filiżance nuty pomarańczy i papai. Ta kawa pochodzi z farmy La Colina gdzie trzecie pokolenie prowadzi zajmuje się uprawą kawy.