Napar, który postawi Cię na nogi – przegląd najmocniejszych kaw ziarnistych na rynku

Bariści często słyszą, że ktoś potrzebuje mocnej kawy. To zrozumiałe, sen w tych czasach jest towarem luksusowym, a kofeina to dobry sposób na radzenie sobie ze skutkami jego niedoboru. Co jednak może znaczyć, że kawa jest mocna? W poniższym artykule dowiecie się czym jest dobra mocna kawa ziarnista i czego możecie po niej oczekiwać.
Kawa ziarnista mocna — zrozum proces palenia i rodzaj ziaren
Czym charakteryzują się mocne kawy ziarniste? Moc jest dość enigmatyczną kategorią, dlatego na potrzeby tego artykułu sprecyzujemy, że chodzi tu o ziarna, zawierające dużą ilość kofeiny i złożonego smaku.
Biorąc pod uwagę ilość kofeiny zawartej w ziarnie to najmocniejsza kawa ziarnista to robusta czyli mniej złożona w smaku kawa, która rośnie niżej i jest dość wytrawna, wręcz goryczkowa. Kawy pod espresso z dodatkiem robusty z pewnością postawią nas na nogi sprawniej niż stuprocentowe arabiki, ale ich smak nie będzie tak zniuansowany. Dla koneserów klasycznego, włoskiego espresso i amatorów kawy z mlekiem najmocniejsza kawa ziarnista z robustą powinna być odpowiednim wyborem.
Dla osób, które szukają w kawie oprócz kofeiny także prawdziwej uczty dla zmysłów ziarna pod metody przelewowe będą idealnym wyborem. Intuicja podpowiada nam, że mocno palona kawa, czyli wyraźna w smaku i gorzka, jak robusta, będzie najbardziej bogata w kofeinę. Jednak jasno i średnio palone kawy pod metody alternatywne mają nawet cztery razy więcej kofeiny niż espresso, a w smaku są dość delikatne w porównaniu z espresso.
Moc a smak – czy najmocniejsza kawa ziarnista może być jednocześnie aromatyczna?
Najmocniejsza kawa ziarnista, czyli taka, która będzie miała w sobie najwięcej kofeiny i smaku wcale nie musi być spaloną na węgiel robustą zaklętą we włoskie espresso. Najwięcej kofeiny mają w sobie kawy parzone metodami przelewowymi — długi czas parzenia pozwala kofeinie uwolnić się do naparu, który będzie w smaku znacznie bardziej subtelny niż espresso. Ponadto metody alternatywne pozwalają jaśniej palonym ziarnom na uwolnienie naturalnych smaków i aromatów, które są zamknięte w kawowym ziarenku, które zaskoczą Was swoją złożonością i nie pozwolą Wam zapomnieć, że kawa kiedyś też była owocem.
Mocne kawy ziarniste — ranking ziaren, które dodają energi
Arcaffe Margo
Arcaffe to włoska palarnia o niemal stuletniej tradycji. Ich mieszanka Margo to arabika z robustą w stosunku 50/50, idealnie nada się jako codzienne, pobudzające espresso lub jako baza do kaw mlecznych.
HAYB Się Przelewa Klasyk
Się Przelewa Klasyk od HAYB to propozycja dla osób, które chcą spróbować kawy przelewowej o klasycznym profilu smakowym i na własnej skórze przekonać się, że jest bardziej pobudzająca niż espresso. Dostępna w różnych gramaturach - idealna propozycja na poranną kawę.
Dla kogo mocna kawa ziarnista jest najlepszym wyborem?
Mocne kawy ziarniste nie muszą oznaczać ciemno wypalonych ziaren pod espresso, ale niektórzy właśnie tego szukają w kawie. Dlatego z jednej strony mieszanki z robustą zadowolą koneserów klasycznego espresso, a jasno palone kawy przelewowe idealnie sprawdzą się dla tych, którzy szukają zarówno złożonego smaku, jak i dużej dawki kofeiny.