Kawiarka czy AeroPress – co wybrać, by przygotować idealną kawę w domu?

AeroPress – szybka kawa w nowoczesnym stylu
AeroPress to najmłodsze urządzenie do parzenia kawy alternatywnej, powstałe na początku XXI wieku. Łączy w sobie zalety parzenia kawy przelewowej z metodą ciśnieniową. Pozwala na panowanie nad procesem parzenia kawy od początku do końca i na sporą dozę inwencji twórczej. Jest lekki, poręczny i zajmuje niewiele miejsca - idealny kompan podróży, ale sprawdzi się również w domu czy w biurze.
Kawiarka – tradycja, która nigdy nie wychodzi z mody
Kawiarka zrewolucjonizowała rynek kawowy na początku XX wieku i wciąż cieszy się ogromnym powodzeniem. Składa się ona z trzech głównych części: dołu, do którego trafia woda, części na zmieloną kawę i góry z sitkiem i wylewką, do której trafia zaparzona i odcedzona kawa. Podgrzewana woda podnosi ciśnienie i przeciska się przez zmielone ziarna, wylatując przez wylewkę. Efekt? Bardzo mocna w smaku czarna kawa, przypominająca espresso, w domowym zaciszu, bez inwestowania w wielki ekspres do kawy. Kawiarka co roku podbija serca kolejnych osób - to klasyczna metoda parzenia, która sprawdzi się fanom czarnej, jak i mlecznej kawy.
Jakie są kluczowe różnice między AeroPressem a kawiarką?
Różne metody parzenia dadzą nam różne efekty w filiżance niezależnie czy będzie to Chemex, drip, AeroPress czy kawiarka. Najważniejsze różnice pomiędzy AeroPressem a kawiarką tkwią w smaku. Kawa z AeroPressu będzie wprawdzie bardziej mętna niż inne kawy przelewowe, ale jej napar będzie znacznie klarowniejszy i delikatniejszy niż gęsta, i esencjonalna kawa, którą przygotujemy z pomocą kawiarki.
Kawiarka pozwoli przygotować kawę bliską kawie z ekspresu ciśnieniowego. Będzie to gęsta kawa przypominająca espresso, która sprawdzi się również jako baza do kaw mlecznych.
AeroPress to zaparzacz, w którym dobrze sprawdzą się kawy dedykowane metodom przelewowym. Jeżeli poeksperymentujemy z dozą i użyjemy specjalnej nakładki Flow Control, możemy uzyskać kawę, która bardziej będzie przypominała klasyczny czarny napar z kawiarki, jednak nie będzie to ta sama intensywność i gęstość.
Co będzie łatwiejsze w przygotowaniu — kawiarka czy AeroPress? Aby przygotować kawę w kawiarce potrzeba palnika, do zaparzenia AeroPressu wystarczy nam wrzątek co czyni go bardziej uniwersalnym zaparzaczem w podróży. Jednak zaparzenie AeroPressu wymaga poświęcenia kilku minut uwagi, a kawiarkę wystarczy postawić na palnik i czekać aż kawa pojawi się w górnej części zaparzacza.
AeroPress czy kawiarka? Wybór dopasowany do potrzeb
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, która metoda jest lepsza: kawiarka czy AeroPress? Najważniejsze będzie jednak odpowiedzenie sobie na pytanie, który z tych zaparzaczy bardziej odpowiada Waszym potrzebom i preferencjom. Jeśli szukacie alternatywy dla ekspresu ciśnieniowego to kawiarka jest stworzona do parzenia esencjonalnej kawy w stylu espresso. Sprawdzi się fanom intensywnego, czarnego naparu, ale także miłośnikom kaw mlecznych czy orzeźwiających napojów, np. tonic espresso.
Jeśli lubicie czarną kawę i zależy Wam na posiadaniu uniwersalnego urządzenia do parzenia kawy, które dodatkowo można zabrać ze sobą w podróż to AeroPress spełni wszystkie Wasz potrzeby. Przenośny, lekki i odporny na upadki i wstrząsy. Warto jednak pamiętać, że o ile możemy dodać do zaparzonej AeroPressem kawy, mleka lub toniku, to najprawdopodobniej nie będzie to tak gęsta i intensywna kawa, jak z ekspresu lub nawet z kawiarki.