Syfon do kawy – elegancja, smak i technika w jednym urządzeniu. Poradnik parzenia dla początkujących

Syfon to zaparzacz do kawy, który został wynaleziony w latach 30 XIX wieku i można nazwać go jednym z pierwszych ekspresów przelewowych. To niecodzienne urządzenie do przygotowywania kawy może sprawić, że poczujecie się jak szaleni naukowcy we własnej kuchni.
Syfon do kawy – co to jest i jak działa?
Konstrukcja syfonu jest zarazem prosta i efektowna. Składa się on z dwóch komór i materiałowego filtra. Parzenie kawy w syfonie przebiega dzięki podstawowym zasadom fizyki. Woda podgrzewana w dolnym zbiorniku przepływa przez filtr do górnej komory, gdzie umieszczamy zmieloną kawę. Po paru minutach, kiedy kawa dostatecznie się zaparzy, odłączamy źródło ciepła, a kawa spływa z powrotem do dolnego naczynia.
Do przygotowania kawy w syfonie potrzebne jest kilka akcesoriów: młynek, waga, stoper, szpatułka lub łyżka do mieszania i termometr. Niezbędne jest również odpowiednie źródło ciepła. Najczęściej wykorzystuje się małe palniki alkoholowe lub podgrzewacze halogenowe.
Parzenie kawy w syfonie może wydawać się skomplikowane, tak jak samo urządzenie. Wielu wskazuje jednak, że tak naprawdę najtrudniejszym momentem może być sam koniec procesu zaparzania, czyli odcięcie źródła ciepła, żeby kawa się nie przeparzyła. W teorii wystarczy wyłączyć podgrzewacz, jednak niektórzy aby szybciej zatrzymać ekstrakcję, dodatkowo owijają dolny zbiornik zimną, wilgotną ściereczką. Dodającym ten krok, radzimy jednak uważać, żeby się nie poparzyć.
Jak przygotować kawę w syfonie krok po kroku?
- Do dolnej części syfonu wlej wodę w proporcjach potrzebnych do przygotowania kawy (6-7 gramów na 100 ml wody). Woda powinna być przefiltrowana, może być też gorąca — przyspieszy to proces przygotowania kawy.
- Dokładnie zmocz materiałowy filtr (możesz nawet zanurzyć go w pojemniku z wodą) i umieść go w górnym zbiorniku. Upewnij się, że mały haczyk, którym zakończony jest adapter filtra, jest zaczepiony o końcówkę górnego zbiornika.
- Luźno połącz górną i dolną część syfonu.
- Zacznij podgrzewać dolną część syfonu z pomocą palnika.
- Kiedy woda zacznie się gotować złącz ze sobą dwa zbiorniki. Upewnij się, że są ze sobą dokładnie połączone, jeśli nie będą — syfon nie zadziała. Teraz zadzieje się magia i podgrzana woda przetoczy się do górnej części.
- Kiedy temperatura wody w górnym zbiorniku osiągnie ok. 93 stopnie Celsjusza, zmieloną kawę, w proporcjach 6-7 gramów na 100 ml wody, wsyp do górnej części syfonu.
- Dokładnie zamieszaj szpatułką lub łyżką zaraz po wsypaniu kawy i po 30 sekundach parzenia. W sumie daj kawie parzyć się przez 1 lub 2 minuty — w zależności od tego jak intensywny napar chcesz uzyskać.
- Po upływie czasu parzenia wyłącz palnik i odsuń od niego syfon, pozwalając kawie wrócić do dolnego zbiornika. Kiedy napar zacznie spływać do dolnego zbiornika, zamieszaj zawartość górnego zbiornika kilka razy.
- Delikatnie rozłącz komory, możesz to zrobić wykonując delikatne koliste ruchy górnym zbiornikiem, jednocześnie trzymając stelaż. Kawa z syfonu gotowa!
Jakie kawy najlepiej nadają się do parzenia w syfonie?
Jakiego typu kawy najlepiej użyć jeśli chcemy przygotować syfon? Kawa ziarnista wypalona w średnim lub jasnym stopniu sprawdzi się najlepiej — wydobędziecie z niej najwięcej smaki i aromatu. Jeśli lubicie klasyczne, czekoladowo-orzechowe smaki w kawie, szukacie wśród kawy z Ameryki Południowej, a jeśli wolicie bardziej owocowo-kwiatowe, kwasowe kawy, to ziarna z Afryki mogą Was zainteresować.
Syfon vs inne metody parzenia – co wyróżnia ten zaparzacz?
Marzy Wam się dobra kawa i szukacie nowych wyzwań? Syfon może być niezłym rozwiązaniem jeśli szukacie zaparzacza, który pozwoli na eksperymentowanie i przygotuje dużą ilość kawy, a do tego jest bardzo efektowny. Choć syfon może wydawać się fikuśnym urządzeniem, to warto dać mu szansę. Sam proces parzenia jest całkowicie inny niż przygotowywanie kawy w dripie, Chemexie czy AeroPressie. Ponadto filtr do syfonu jest zaprojektowany do wielorazowego użytku, więc to jest też ekologiczna metoda parzenia kawy!