1
- 9 produktów z 9 dostępnych
Hard Beans - kawa ziarnista Toucan Blend 3.0 Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 03.03.2025
Toucan Blend to mieszanka kaw ziarnistych stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend składa się z 50% Arabiki i 50% Robusty. W filiżance pojawiają się nuty czekolady, orzechów i kakao. Doskonale komponuje się z mlekiem.
Promocja
Hard Beans - kawa ziarnista Brazylia Campo das Vertentes Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 19.05.2025
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow CatuaiWysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: Natural
Najniższa cena: 35,00 zł
Nowość
Hard Beans - kawa ziarnista Kolumbia Sunshine Espresso Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 24.06.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające migdały, karmel i czerwone jabłko.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Palestina, HuilaFarma: CadefihuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, TabiPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.O KAWIEGmina Palestina to miejsce wyjątkowe: jest nazywana ""fabryką wody i lasów"" regionu Huila. Charakteryzuje się się dwoma typami klimatu: chłodnym i umiarkowanym, a kawy z tego obszaru różnią się od reszty Huila – są bardziej kwasowe i delikatne, z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Nasza kawa pochodzi od wyselekcjonowanej grupy producentów z górnej części gminy Palestina, położonej na wysokości około 1700 m n.p.m. Ta grupa rolników wyspecjalizowała się w uprawie odmian takich jak Tabi i Caturra. Cooperativa Departamental de Caficultores del Huila Ltda. CADEFIHUILA to organizacja non-profit i jedna z najważniejszych spółdzielni kawowych w Kolumbii. Swoim zasięgiem obejmuje 27 gmin, w których funkcjonuje sieć wsparcia składająca się z 45 punktów skupu kawy, 46 sklepów z nawozami, 36 sklepów z zaopatrzeniem rolniczym, 16 stałych laboratoriów cuppingowych, jednego mobilnego laboratorium oraz 7 punktów oferujących usługę suszenia. CADEFIHUILA realizuje programy mające na celu osiąganie wysokich standardów produkcji na farmach. Standardy te opierają się na kodeksach postępowania takich jak Fairtrade, Rainforest, 4C i C.A.F.E. Practices. Rozwój procesów certyfikacji dla tych wyspecjalizowanych kaw pozwala odpowiadać na zapotrzebowanie rynku na kawę kupowaną w określonych warunkach.Caturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa ""Caturra"" pochodzi od słowa ""Guarani"", które oznacza ""mała"". Odmiana ta charakteryzuje się niewielkim wzrostem rośliny. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi i gęsto rozmieszczonym gałęziom może być sadzona blisko siebie, co zwiększa plon na danej powierzchni. Caturra przyczyniła się do intensyfikacji uprawy kawy, szczególnie w Ameryce Środkowej, gdzie wprowadzono ją do uprawy w latach 40. XX wieku. Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian ""Catimor"". Tabi to stosunkowo młoda odmiana, stworzona w Kolumbii jako skrzyżowanie odmian Bourbon, Typica i odpornej na choroby odmiany Timor Hybrid. Słowo “Tabi” pochodzi z języka rdzennej ludności Kolumbii i oznacza “spokój” lub “życie"".Kawa przechodzi tradycyjny proces mycia, który zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, ich zważenia i pozostawienia na 24 godziny w zbiorniku przetwórczym. Następnie ziarna są odpestkowane i umieszczane w zbiorniku z wodą, gdzie po około 12 godzinach są dwukrotnie płukane. Na końcu kawa jest suszona na słońcu lub maszynowo, w zależności od możliwości producenta.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Hard Beans - kawa ziarnista Gorilla Blend Peru + Gwatemala Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 12.03.2025
Gorilla Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Składają się na nią ziarna z Peru i Gwatemali. Kawa o złożonym smaku przypominającym orzechy włoskie, żółte owoce oraz pomarańcze.Kraj pochodzenia ziaren: Peru / GwatemalaRegion: Cajamarca, San Martin JilotepequeObróbka: WashedWysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m. / 1600 - 1800 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Caturra, Catuai, Typica
Hard Beans - kawa ziarnista Alpaca Blend Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 03.03.2025
Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedOdmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Hard Beans - kawa ziarnista Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 15.04.2025
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Sul de MinasMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Hard Beans - kawa ziarnista bezkofeinowa Kolumbia El Vergel Decaf Espresso 250 ml
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 13.05.2025
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Hard Beans. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut czerwonych owoców, przypraw i wysokiej słodyczy. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Sugarcane DecafOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.
Hard Beans - kawa ziarnista Gwatemala San Martin Jilotepeque Washed Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 20.05.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające syrop klonowy, pistacje i jabłkaKraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: San Martin, JilotepequeMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, Typica, Caturra, CatuaiPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.
Hard Beans - kawa ziarnista bezkofeinowa Kolumbia El Vergel Natural Decaf Espresso 250 g
Producent: HARD BEANS
Data palenia: 10.02.2025
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Hard Beans. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut truskawki, pomarańczy i marakui.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Natural Sugarcane DecafOdmiana: Red & Yellow CaturraProducent: BayterFarma: El VergelPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!