-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- BARÚ
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- Cafec
- Cafetto
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- CoffeeLab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Hard Beans (49)
- Hario (338)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Manhattan Coffee Roasters
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Runty Roaster
- Sage (55)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Subminimal (9)
- Swerl Coffee
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Typ
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Wyniki wyszukiwania frazy 'gesha'
Filtrowanie i sortowanie
1
- 4 produktów z 4 dostępnych
Royal Beans
Gardelli Specialty Coffees - Etiopia Gesha Village Surma Omniroast 100g
Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES
Data palenia: 15.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty dżemu truskawkowego, wiciokrzewu, winogrona, hibiskusa i czarnej porzeczki.Kraj: EtiopiaRegion: SurmaMetoda obróbki: Semi Anaerobic NaturalOdmiana: Gesha 1931Położenie upraw: 1940 - 2020 m n.p.m.O KAWIETo jest druga partia kawy przywieziona po licytacji na aukcji Geisha Village. Rubens uczestniczył w aukcji w poszukiwaniu dwóch profili sensorycznych i otrzymał dwie najlepsze, jego zdaniem, partie, które pasowały do tych profili. Główną cechą tej kawy jest to, że reprezentuje idealne połączenie szlachetnej odmiany w jej naturalnym terroirze i starannie dopasowanej i zastosowanej fermentacji beztlenowej.Gesha Village Estate to ekscytujący i inspirujący projekt Adama Overtona i Rachel Samuel. Plantacja znajduje się w pobliżu lasu Gori Gesha w dalekiej zachodniej Etiopii. Obszar Surma znajduje się w południowej części Gesha Village i oferuje zapierające dech w piersiach widoki na dolinę poniżej. Ten blok farmy nosi nazwę pasterskiej grupy etnicznej Surma, która zamieszkuje niziny na południowym zachodzie.W 2011 roku Adam i Rachel rozpoczęli rozwój 500-hektarowej plantacji kawy w Gesha w Etiopii z jedną wizją: produkować najlepszą kawę na świecie. Po wyczerpujących poszukiwaniach lokalizacja posiadłości została wybrana na podstawie ich ścisłych kryteriów wysokości, obfitych opadów deszczu, wzorców temperatur, bogatej dziewiczej gleby leśnej, starych drzew i istniejącego ekosystemu kawy.ODMIANARzadka, ekskluzywna i osiągająca wysoką cenę, Geisha jest często kojarzona z kawami z Panamy, podczas gdy uprawa odmiany Gesha rozpoczęła się tam dopiero w latach 60. XX wieku.Gesha to oryginalna odmiana kawy, która została odkryta w latach 30. XX wieku w górach wokół południowo-zachodniego miasta Gesha w Etiopii. Drzewa Gesha rosną wysoko i można je poznać po pięknych i wydłużonych liściach.Gesha 1931 pochodzi z tego miejsca. Jej nazwa odzwierciedla miejsce i rok, w którym została zebrana przez naukowców, którzy wyruszyli na wyprawę badawczą w Etiopii, aby skatalogować jej odmiany kawy.OBRÓBKAWraz ze wzrostem uwagi producentów na wpływ fermentacji na jakość i profil ich kawy, do ich repertuaru trafiają różne i interesujące techniki, mające na celu urozmaicenie oferty. Jedną z metod, która zyskuje na popularności, jest fermentacja kawy w kontrolowanym środowisku beztlenowym. W tym konkretnym przypadku świeżo zebrane wiśnie kawowe są fermentowane wewnątrz cementowego zbiornika w środowisku o ograniczonym dostępie tlenu, a następnie suszone naturalnie w cieniu.
Ostatnie sztuki
Promocja
Kavoholik - Kolumbia Brayan Smith Gesha Washed Filter 200g (outlet)
Producent: KAVOHOLIK
Data palenia: 18.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez słowacką palarnię Kavoholik. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty trzciny cukrowej, czerwonych owoców i trawy cytrynowej.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaFarma: SatusMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeshaPołożenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m.
Najniższa cena: 104,55 zł
Royal Beans
Figa Coffee - Kolumbia Finca Patio Bonito Gesha Microlot Natural Filter 200g
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 29.04.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające owoce tropikalne i hibiskusa, z winną kwasowością.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: Caldono, CaucaFarma: Finca Patio BonitoMetoda obróbki: NaturalOdmiana: GeshaPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Carlos Arturo Trujillo uprawą kawy zajmuje się już prawie 50 lat. Aktualnie wraz ze swoją córką Paolą prowadzi rodzinną farmę Patio Bonito. Na 11 ha upraw mają 9 ha z 47 tysiącami drzewek kawowych. W dużej mierze skupiają się na rozwijaniu różnych sposobów przetwarzania kawy, w tym na obróbce beztlenowej.Ciekawostka: Gesha to pochodząca z Etiopii odmiana botaniczna kawowca, występująca w dwóch podstawowych szczepach genetycznych - 1931 i 1956. Jest znana ze swojego wyjątkowego profilu sensorycznego oraz aromatu i jest uznawana za jedną z topowych i najbardziej pożądanych odmian. Jej uprawa jest wymagająca, a plony mało wydajne, co sprawia, że Gesha jest uznawana za produkt luksusowy.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Royal Beans
The Coffee Collective - Peru Neyver Gesha Washed Filter 200g
Producent: THE COFFEE COLLECTIVE
Data palenia: 31.01.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona przez duńską palarnię The Coffee Collective. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć naturalne nuty kwiatów, czekolady, cytrusów, białej brzoskwini i moreli.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: CajamarcaMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeshaPołożenie upraw: 1870 m n.p.m.Neyver Salas Quispe to wschodząca gwiazda świata kawy specialty. W wieku zaledwie 18 lat przejął farmę swoich dziadków w Cajamarca w Peru, postanawiając poświęcić się uprawie wyjątkowej kawy. Przez ostatnie sześć lat nieustannie inwestował w rozwój farmy, wspierał rodzinę oraz poszerzył źródła dochodu, otwierając wraz z kuzynem piekarnię.Jego dbałość o jakość widoczna jest na każdym etapie produkcji. Marząc o zdobyciu tytułu Cup of Excellence, Neyver nieustannie dąży do perfekcji. Prezentujemy jego mytą Geishę – kawę o czystym, aromatycznym profilu, z wyraźnymi nutami kwiatowymi i winną kwasowością.Proces zbiorów rozpoczyna się od starannego, ręcznego selekcjonowania owoców, aby zapewnić użycie jedynie najdojrzalszych wiśni. Następnie wiśnie pozostają w spoczynku przez 12 godzin, po czym są sortowane pod kątem ewentualnych wad. Po tym etapie następuje rozdrabnianie i fermentacja w szczelnych pojemnikach, która trwa do 48 godzin.Po zakończeniu fermentacji ziarna są trzykrotnie płukane, a następnie suszone na podniesionych łóżkach przez około 10 dni, aż osiągną optymalną wilgotność na poziomie 10–11%. Dzięki innowacjom, takim jak powierzchnie ze stali nierdzewnej oraz przestronna suszarnia, Neyver znacząco podniósł standardy obróbki swojej kawy.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!