Produkty online
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(20)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(15)
-
Althaus
(34)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(38)
-
Audun Coffee
(29)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(41)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(56)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(160)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(8)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(39)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(7)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(6)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(49)
-
Coffeedesk
(66)
-
Coffeelab
(22)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(61)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
-
Doubleshot
(10)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(6)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(25)
-
Eureka
(60)
-
Father's Coffee
(11)
-
Fellow
(115)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(10)
-
Five Elephant
(9)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(13)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(46)
-
Hario
(234)
-
HAYB
(70)
-
Heresy
(21)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(12)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(49)
-
Just T
(6)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KawePale
(6)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(13)
-
LaCava
(73)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(38)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(30)
-
Loveramics
(296)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(11)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(8)
-
Melitta
(56)
-
MiiR
(51)
-
Moccamaster
(59)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(108)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Natumi
(15)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(90)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(42)
-
Rocket Bean
(20)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(6)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(29)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(10)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(55)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(32)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(93)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(7)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(36)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(2)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(23)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(28)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Promocje
(528)
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania frazy '6'
Ups! Niestety, wygląda na to, że nie mamy takiego produktu. Zerknij, może te przypadną Ci do gustu:

Przelew miesiąca – wrzesień: Bardzo ciepły Fjord.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
05.09.2019
Wrzesień nadszedł. Uczniowie pędzą do szkół. Rodzice wypędzają dzieciaki do szkół. Studenci mają swoją Kampanię Wrześniową, bądź właśnie planują wakacje – bo mogą. A single i inne konfiguracje po prostu…

Ice coffee – przepis. Jak zaparzyć kawę na lodzie?
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
25.07.2016
Lato za pasem i co roku powraca ten sam problem – jak poradzić sobie z obezwładniającym upałem? Metod jest kilka, a każda z nich chłodzi doskonale – kawa na lodzie,…

Przelew Miesiąca – marzec: Kolumbia zachęca i nęci.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.03.2019
Do Kolumbii wielką słabość miał nie tylko Pablo Escobar, ale i niejeden baristyczny nosek wyniuchał w kawach z tamtego regionu coś pysznego. Kawy specialty z Kolumbii potrafią zachwycić bardzo szerokim…

BRO Coffee Maker – litewski rzemieślniczy sznyt!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
01.08.2017
Trzeba przyznać, że ostatnimi czasy na rynku pojawiają się coraz to nowsze i wymyślne drippery. Trudno już nadążyć za nowymi gadżetami, nie tylko zaparzaczami, ale wszelkiego rodzaju zabawkami dla kawowych…

Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
07.12.2016
Dobra, zacznijmy internetowym klasykiem – Kawa bez ekspresu? Nie uwierzysz, co możesz zrobić by ją mieć! A teraz na poważnie – jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu? To w ogóle…

Dripper V60 z filtrem od Chemexa – czy to zadziała?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
21.01.2020
Każde urządzenie do parzenia kawy posiada dedykowane filtry – dripper, Chemex, Moccamaster… A co by było gdyby zaparzyć dripa z filtrem od Chemexa? Sprawdźmy! Rzecz, którą dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować…

Przelew Miesiąca – styczeń: słodka chmurka z Irlandii
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
09.01.2019
To zaczynamy zabawę od nowa. Pora na świeżutki Przelew Miesiąca przygotowany na styczeń. Tym razem palarnia, która jeszcze w tej serii nie pojawiła się. Mowa o irlandzkiej palarni Cloud Picker.…

Mikołaj zbiera siły. Przelew Miesiąca mu pomaga!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.12.2017
Przelew Miesiąca w grudniu musi być wyjątkowy. Mikołaj, mając ogrom pracy w tym okresie, nie będzie pił przecież byle dripka. No to w grudniu jest słodko, naturalnie i rozgrzewająco! Ponownie…

Przelew Miesiąca – styczeń: Kostaryka Hacienda Sonora od Java Coffee
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.01.2020
Dzień dobry w latach ’20 XXI wieku! Zdruzgotani? Pełni energii? Wciąż nie wiecie, gdzie jesteście? A może już pędzicie po kolejne #lifegoals? Niezależnie, w którym punkcie jesteście, śmiało sięgnijcie po…

Przelew Miesiąca – listopad: Tanzania? Czemu nie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.11.2018
Kolumbia, Etiopia, Brazylia, Kostaryka… To miejsca niewątpliwie kojarzące się z dobrą kawą. Ale Tanzania? Tu skojarzenia nie są tak oczywiste. Jednak możecie zmienić swój kawowy świat i przejechać się właśnie…

Przelew Miesiąca – czerwiec: Wrocławska Etiopia z rześkim sznytem
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.06.2020
Pewne kawy nigdy się nie nudzą. Dobrej jakości, odpowiednio wypalone i świeże, zawsze sprowadzą na twarz dużo uśmiechu. Tak jest z nowym Przelewem Miesiąca z wrocławskiej Figi – Etiopią Durominą.…

Przelew Miesiąca – październik: Kalve Gwatemala La Bolsa. Kawa czy herbata?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.10.2020
Łotewska palarnia kawy Kalve na październikowy Przelew Miesiąca przygotowała coś bardzo przyjemnego. Gwatemala Huehuetenango La Bolsa smakuje tak dobrze, że zachwyci zarówno fanów dobrej kawy, jak i… herbaty! Komu puszeczkę?…

Przelew Miesiąca – wrzesień: Bomba słodyczy już czeka!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.09.2020
Jeśli jesteście ze Śląska, na pewno doświadczyliście pięknej tradycji w pierwszej klasie podstawówki – tyty. To taka pierońsko duża tyta wypełniona po brzegi bombonami i innymi słodkościami. Jak nie mieszkaliście…

Inne oblicza kawy: kawa i… piwo!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
26.07.2019
Istotną kwestią w zgłębianiu tematu kawy jest to, że kawa to tak naprawdę nie wszystko. Wiadomo, że aby być coraz lepszym baristą wypada pić dużo kawy. Dużo różnej kawy, dobrej…

Drugie życie sprzętu do kawy – alternatywy dla alternatyw
Autor: Tomek Czajkowski
Data publikacji:
27.04.2018
Może na początku się wytłumaczę, że na kawie nie znam się tak dobrze jak na usmażeniu idealnego omleta z trzech jajek. Myślę, że właśnie dlatego zostałem poproszony o napisanie tego…

Klawe Kalve – test kaw z łotewskiej palarni
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
10.03.2020
Wiecie, co jest klawego w kawie? Że pochodzi ona z egzotycznych regionów świata, ma mnóstwo różnych smaków, zdeterminowanych przez miejsce pochodzenia. Jednak nawet, jeśli damy tę samą kawę dwóm różnym…

Jak mielić kawę w młynku Wilfa Svart?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
31.05.2019
Wilfa Svart to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych młynków do kawy. Elektryczny, wygodny, przystępny cenowo, a jednocześnie dający szerokie spektrum mielenia dla różnych metod alternatywnych. Dowiedzcie się, jak najlepiej ustawić młynek…

Przelew Miesiąca – sierpień: Etiopia, naturalnie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
12.08.2019
Etiopskie ziarna chyba nigdy mi się nie znudzą. Zawsze z przyjemnością wracam do tych smaków cytrusów, bergamotki i herbaty… Albo jagód, wiśni i owoców tropikalnych w przypadku Etiopii z obróbki…

Comandante vs Timemore Chestnut – porównanie jakości wykonania i przemiału
Autor: Marcin Wałęcki
Data publikacji:
25.03.2020
Comandante czy Timemore, Timemore czy Comandante… Każdy kawowy geek powie bez wahania „Komeś to król wśród młynków!”. Ale czy na pewno? Czy różnica w cenie sięgająca niemal 300 zł oznacza…

Przelew Miesiąca – sierpień: The Barn powraca!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.08.2018
Trzeba uczciwie przyznać, że berlińska palarnia The Barn to jedna z marek kojarzona z powiewem kawy specialty w Europie. Jeśli ktoś interesuje się tematem kawy wysokiej jakości i metodami alternatywnymi…

Przelew Miesiąca – październik: Po Gwatemalę!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.10.2018
Lubię, gdy kawa mnie zaskakuje. Gdy nie jest się wielkim fanem ziaren z któregoś regionu świata, a nagle oczekiwania są zdecydowanie przewyższone efektem w filiżance. Tak miałem z październikowym Przelewem…

Preinfuzja kawy – co to jest? Czy zawsze ją stosować?
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
24.09.2021
Temat lekcji: Preinfuzja. Zacznijmy od podstaw. Preinfuzja znaczy właściwie tyle, co blanszowanie kawy – zalewanie jej małą ilością wody, by rozkwitła, otworzyła się. Unikalny przepis na preinfuzję polega na zalaniu…

Przelew Miesiąca: Grudzień. Czekolada, wiśnie, śnieg! Etiopia Guji, Johan & Nystrom.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.12.2016
Czymże byłby grudzień bez słodyczy czekolady, suszonych owoców, bakalii, śniegu i ciepła kominka (albo chociaż kaloryfera)? Na pewno nie grudniem. Dlatego, jeśli nie chcecie, żeby czekolada poszła Wam w boczki,…

Przelew miesiąca: Grudzień – Honduras Capucas Anaerobic z Coffeelab
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.12.2021
Jednym z trzech grudniowych Przelewów Miesiąca jest propozycja z polskiej palarni. Doskonale znany Wam warszawski Coffeelab przygotował kawę z Hondurasu, poddaną niezwykle modnej obróbce – Anaerobic Fermentation. Efekt? Powidła śliwkowe…

Komu dripka, komu?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
16.05.2018
Hario V60, czyli dripper, czyli popularny drip. Każdy miłośnik czarnej alternatywy zetknął się z nim chociaż raz, a jestem przekonany, że większość nieraz i to z dużą dawką uwielbienia. A…

Przelew Miesiąca – wrzesień: Etiopia Acacia od Kalve
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.09.2021
Nie znam nikogo, lubującego się w kawach przelewowych, kto wzgardziłby klasyczną, mytą Etiopią z regionu Yirgacheffe. Czysty smak, lekkie body, ujmujące nuty cytrusów i kwiatów, herbaciany finisz. Lubicie to, prawda?…

Przelew Miesiąca: Kwiecień: Mistrzowska Boliwia.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.04.2018
Duńskiej palarni Coffee Collective raczej przedstawiać nie trzeba. Ci z Was, którzy interesują się dobrą kawą na pewno choć raz spotkali się z tą marką. Kojarzona zawsze z bardzo wysokiej…

Przelew miesiąca – czerwiec: Burundi Bwayi od Javy
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.06.2019
W czerwcu lejce kaw miesiąca dzierżone są dziarsko przez warszawskie palarnie. Również kraje pochodzenia ziaren leżą po sąsiedzku – obok espresso z Rwandy, w przelewach znalazła się Burundi Bwayi palona…

Filtry Hario V60 – nowe filtry, nowe zasady.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
05.03.2018
Dripper Hario V60 to jedna z najpopularniejszych propozycji do parzenia kawy metodami alternatywnymi. Urządzenie, które przewija się przez światowe kawiarnie i domowe kuchnie. Jednak, aby wszystko poprawnie działało, niezbędne są…

Przelew Wakacji – letnie hygge od La Cabry!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
15.07.2017
Wakacje, relaks, chillout, pachnące wieczory, ciepłe poranki, leżaczek, szczęście… Oraz duńskie hygge, sztuka cieszenia się z prostych rzeczy, na przykład z filiżanki pysznej kawy. Choćby takiej prosto z Danii właśnie.…

Przelew Miesiąca – lipiec: soczysty drink od Tima Wendelboe.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.07.2018
Jaki jest najlepszy team kawowy na świecie? Tim Wendelboe. Tak mawia branżowy sucharek (bo wszyscy wiemy, że najlepszy jest #teampoland w świecie kawy). Ale przyznać trzeba, że Tim to chodząca…

Berlin oczami Coffeedesków – 6 rzeczy, za które kochamy Berlin
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
23.07.2021
Berlin to Mekka dla miłośników kawy specialty, pysznego jedzenia i dobrej zabawy. Nic więc dziwnego, że to jedno z ulubionych miast wszystkich Coffeedesków. Z okazji wakacji, powrotu możliwości podróżowania i…

Drip V60 – co to jest? Jak parzyć w nim kawę?. Alternatywnie tego Ci trzeba!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
27.02.2017
Drip. Synonim kawowej rewolucji, świeżych i pachnących singli najwyższej jakości, pełni smaku oraz slow coffee. Poznając te rewiry dobrego smaku nie można pominąć dripa i jego wpływu na alternatywę kawową. Dowiedz się,…

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
26.02.2021
Gonitwa za idealnym smakiem kawy, szczególnie w świecie speciality, to niekończący się wyścig. I ja biorę udział w tym wyścigu, i póki starczy mi sił będę biec, a kiedy nogi…

Przelew Miesiąca – grudzień: El Salvador Las Palmas Los Pirineos
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
11.12.2019
Większy wybór zawsze jest lepszy od mniejszego wyboru. Możemy się zarzekać, że za dużo opcji przytłacza, że proces decyzyjny staje się nagle zbyt skomplikowany… Jednak postawienie przed faktem, że ma…

Przelew Miesiąca: styczeń – Kenia Kamundu od Coffee Plant
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.01.2022
Nowy Rok – Nowa Kawa! Czemu nie znaleźć sobie noworocznego postanowienia, które łatwo spełnić? Od razu humor się poprawi, a do tego dostarczycie sobie przyjemnych, słodkich wrażeń, które znajdziecie w…

Jak zaparzyć dripa V60? 3 metody parzenia
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
26.05.2022
Ciężko obecnie wyobrazić sobie świat kawy przelewowej bez drippera. To na pozór proste urządzenie stało się swego rodzaju atrybutem baristy i synonimem trzeciej fali kawowej. Kawę z dripa wypijemy w…

Przelew miesiąca – maj: Timor Wschodni? Czemu nie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
14.05.2020
Koniec ze schematami. Kenia, Etiopia, Brazylia czy Kolumbia. Wiadomo, że kawa stamtąd pochodzi. Nawet nazwy regionów są znajome – Nyeri, Yirgacheffe, Minas Gerais czy Hulia. Pora na zboczenie. W nieznane.…

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
05.12.2020
Grudzień to czas dobroci. Tych ludzkich oraz tych rozpływających się w ustach. Dlatego w grudniu Coffeedesk przygotował aż trzy Przelewy Miesiąca! Jednym z nich jest Honduras Marcala Caballero z berlińskiej palarni…

AltoAir. Porno-Kawa.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
10.02.2017
Alternatywne metody parzenia kawy to przede wszystkim różne sposoby przelewowe. Co jakiś czas ktoś próbuje na nowo zdefiniować tę prostą zasadę. Choćby AltoAir – designerski, wręcz pornograficzny dripper. Kawę wręcz obnażono…

Przelew Miesiąca – luty: Specialty Made in China, my friend!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.02.2020
Zerknijcie do swoich szafek i zobaczcie, ile macie kawowych sprzętów oraz akcesoriów z napisem “made in China”. Myślę, że całkiem sporo i sprawują się nieźle. To co powiecie, żeby do…

Przelew Miesiąca – grudzień: Etiopia Uraga od Five Elephant
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
09.12.2019
Grudzień to czas prezentów, zdecydowanie. Dlatego w tym miesiącu pojawiają się aż TRZY przelewy, które pomogą w tej przedświątecznej gonitwie. Jednym z nich jest Etiopia Uraga z berlińskiej palarni Five…

Przelew Miesiąca – listopad: Owocowa jesień z Nomad Coffee
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.11.2019
Jesieni się nie dajemy, zwłaszcza tej ciężkiej, szarej i deszczowej, co w listopadzie, w Polsce, jest dość powszechne. Ale z odsieczą przybywają posiłki ze słonecznej Hiszpanii, z serca Katalonii –…

Przelew Miesiąca – październik: Kenia Ivory AB od The Barn
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.10.2019
Przyszedł on. Ten październik jeden. Niby przyodziany w barwne, złoto-żółto-pomarańczowo-zielone szaty, zwodniczo i zawadiacko zarzucił nawet stylowe, lustrzane aviatory na oczy. Uśmiecha się, w jednej kieszeni trzyma zielony indeks modnego…

Weź garść drobniaków i kup zestaw do dripa.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.08.2017
Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, iż akcesoria do kaw przelewowych są drogie. Że drip to hipsterski wymysł, gdzie płaci się tylko za wygląd. Prawda jest nieco inna. Kilkadziesiąt złotych…

Trinity One – wielozadaniowe piękno.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
20.04.2018
Mówi się, że największą obelgą jaką można powiedzieć bariście jest zdanie, iż jest niepowtarzalny. Stąd, mimo rzemieślniczego i bardzo ludzkiego charakteru wszelkich manualnych metod parzenia kawy, automatyzacja i wprowadzanie ułatwień…

Kawa idealna – jaką kawę wybrać? Każdy coś znajdzie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
12.12.2016
Jaką kawę wybrać, skoro w ofercie jest ich kilkaset? Duże, małe, ciemne, jasne, włoskie, polskie, niemieckie, szwedzkie, przelewowe, espressowe, naturalne, umyte… Głowa boli! A ta idealna kawa tam gdzieś jest…

Przelew miesiąca – grudzień: Gwatemala Pinos Altos od Gardelliego
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.12.2021
Grudzień to nie tylko czas zimowej zawieruchy i dekorowania pierniczków. To także tradycyjny czas aż trzech Przelewów Miesiąca w Coffeedesku! Jedną z propozycji jest Gwatemala Pinos Altos z włoskiej palarni…

Porównanie wag Hario: Drip Scale i Metal Drip Scale
Autor: Krzysztof Barabosz
Data publikacji:
17.05.2018
W 2012 roku podczas World of Coffee we Wiedniu poznaliśmy wagę Hario Drip Scale, która miała wtedy swoją premierę. Co tu dużo mówić – od razu każdy chciał ją mieć.…

Przelew Miesiąca – listopad: dżemowa i wypieczona Kenia
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.11.2020
Listopad. W szafkach poupychane różne przetwory, dżemy, konfitury, susze. Być może w piekarniku dopieka się ciasto z owocami. Teraz czas na kawę. Listopadowy Przelew Miesiąca to Kenia Nyeri Ruka Chui…

Przelewu Miesiąca NIGDY mało, więc w grudniu jest już trzeci!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.12.2017
Dobry przelew nie jest zły. A trzy dobre przelewy to już w ogóle jakaś hedonistyczna orgia. Lubicie to, przyznajcie… Więc tym razem łapcie ziarenka prosto z zimowego, pięknego Sztokholmu! Jest…

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda z dużej góry
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.03.2020
Wiosna już tuż tuż, ta kalendarzowa, bo za oknem wiosna czai się już od stycznia. Zatem nie zaszkodzi trochę dobrego, rubasznego humoru na tę wiosenną swawolę. Rwanda Huye Mountain Natural…

Przelew Miesiąca – marzec: Słodziuchna Kolumbijka!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.03.2018
Kolumbia to jest coś! Potrafi zaskoczyć głębokimi, czekoladowymi i orzechami klimatami, a z drugiej strony mamy owocki, takie rześkie, wyraźne i słodkie. Nie wiem, czy z innymi towarami eksportowymi z…

Sentymentalnie z Hario: wspomnienia na 100-lecie marki
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
28.04.2021
Hario obchodzi w tym roku swoje setne urodziny. Historia tej japońskiej firmy sięga roku 1921, kiedy to Hario rozpoczęło działalność jako producent szkła o zastosowaniach chemicznych i fizycznych. Pierwszym ich…

Przelew Miesiąca – lipiec: Nie taka zwykła Brazylia
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.07.2020
Do czego są nam potrzebne zwykłe, codzienne rzeczy? Do tego, żeby docenić elementy niezwykłe, odbiegające od stereotypów. Taki jest lipcowy Przelew Miesiąca. Nie dość, że paczka przyjechała z Rumunii, to…

Przelew Miesiąca – Maj: Tropikalny i brazylijski!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.05.2018
Tak, już widzę te oczy wznoszone do góry, słyszę to przeciągłe, ostentacyjne wzdychnięcie. Brazylia. W przelewie. Do tego z Niemiec. Jeszcze do tego w większej paczce. Dramat. Dłuższa nuda. A…

Z wizytą u Hario
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
25.10.2022
Hario chyba nikomu w kawowym świecie nie trzeba przedstawiać. To japoński producent szkła, a także akcesoriów do parzenia kawy w alternatywny sposób. Stworzone przez nich produkty, a przede wszystkim kultowy…

Sloane – kawy prosto z Rumunii
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
12.06.2020
Jeszcze kilka lat temu nie przypuszczałbym, że kawy z tak egzotycznych miejsc jak Rumunia mogą trafić na moją półkę. A tu proszę. Sloane prosto z Bukaresztu, i to wypalane przez…

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.01.2021
Jakoś dobrnęliśmy do 2021 roku. Co prawda problemy z 2020 wciąż jeszcze rzutują na naszą rzeczywistość, ale jakoś raźniej, przynajmniej na razie, spogląda się na nadchodzące miesiące. Żeby tę perspektywę…

Kawowa Prasówka – 16 stycznia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
16.01.2018
Kto zdobył kawowe Oscary, jak powstaje czekolada jakości specialty, smutna (bądź wręcz przeciwnie!) wiadomość dla baristów oraz ekscentryczne pomysły znudzonych celebrytów. To mamy dla Was w tym tygodniu. Zapraszka! Znamy…

Kawowa Prasówka – 6 lutego 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
06.02.2018
Cześć w lutym! Dni są już ponad godzinę dłuższe od najkrótszego dnia w roku, a i espresso jakieś takie bardziej owocowe i rześkie niż do tej pory. Jeszcze tylko kilka…

Przelew Miesiąca – sierpień: Dobra Kenia, bo Dobra Palarnia
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
05.08.2020
Sierpniowe słońce rumieni nasze spragnione urlopu i wypoczynku ciała. Natomiast rękami sięgamy zachłannie po orzeźwiające napoje. Czy kawa też może być orzeźwiająca? Owszem! Zwłaszcza, jeśli jest to dobra Kenia! Dobra…

Blog Forum Gdańsk okiem Coffeedesków
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
28.09.2016
Słowem wstępu, choć nie na temat Tak bardzo nie przyzwyczaiłam się jeszcze do myśli, że (w jakimś tam sensie) jestem blogerką, że zapomniałam, że mogę powinnam napisać podsumowanie Blog Forum…

Przelew Miesiąca – wrzesień: Bonanzowy Salwador na wrześniowe poranki.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.09.2018
Wrzesień nastał. Dla niektórych to czas powrotu do pracy po urlopie, dla innych kampania wrześniowa, a jeszcze część pakuje właśnie kredki do tornistra swoim pociechom. Dla wszystkich tych i całej…

Przelew Miesiąca – czerwiec: zajęcia z Anaerobiku w Brazylii
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.06.2021
Anaerobic – metoda obróbki kawy, która może nie zrobi nas fit modeli, ale z pewnością sprawi, że z rana można zażyć mnóstwo słodyczy, nie martwiąc się, że coś pójdzie w…

Mistrzostwa Polski Brewers 2017 i Mistrzowskie Przepisy!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
15.05.2017
Pobrewersowy kurz kołobrzeskiego zamieszania powoli opada. Rozgrzane jedną z najlepszych imprez kawowych sezonu emocje studzi bezlitośnie system wentylacyjny rzeczywistości. Melancholia, dopadająca pozakawowe… Ej, dobra. Stop. Zbyt dalekie przestrzenie, ale to…

Przelew Października: Dżemowe przetwory!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.10.2017
April Coffee, prosto z Kopenhagi, nie po raz pierwszy pojawia się w Przelewie Miesiąca. Jednak październikowa Etiopia Chelelektu idealnie wpisuje się w tę porę roku. Znajdą się dojrzałe owoce, dżemowe…

Gina. Smart koza.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
07.03.2018
Na rynku urządzeń do parzenia kawy nie może być chwili spokoju. Co chwilę ktoś kogoś przepycha z nowymi pomysłami i rozwiązaniami. W to wszystko wplątała się koza Gina i próbuje…

Kawowa Lista Przebojów 2016
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
18.12.2016
Rok 2016 już powoli zbliża się ku końcowi. Rok bardzo kawowy, dodajmy. Pora zatem na kawowe podsumowanie tego, co najsmaczniejsze i najlepsze. Taka Kawowa Lista Przebojów 2016. Espresso Tu odnajdą…

Przelew Miesiąca – maj: Nie myśl za dużo i po prostu się ciesz!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.05.2019
Ora et labora. Módl się i pracuj. Takie hasło przyświecało założycielowi zakonu benedyktynów dawno temu. Teraz labora lubi wykończyć niejedną osobę, dlatego wymyślono długi, majowy weekend. Ten można wykorzystać, aby…

Przelew Miesiąca – kwiecień: Nieźle zakręcone Malawi.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.04.2019
Kolumbia, Etiopia, Kenia, Gwatemala… Ileż można! A może by tak być jeszcze bardziej pod prąd, jeszcze mocniejszym alternatywnym alternatywistą kawowym i sięgnąć po Malawi? Nietypowo Przelew Miesiąca w kwietniu to…

Jak korygować smak i błędy w parzeniu alternatyw?
Autor: Kama Adamiec
Data publikacji:
19.04.2022
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu zawsze i wszędzie każdy dripek czy inny przelew wychodzi 10/10. No nie. Przecież każdy „parzący” nie raz zadawał sobie pytanie: „co poszło nie tak?”.…

Kawa w podróży – w górach, lesie lub na biwaku? Jasna sprawa!
Autor: Dorota Brzozowska
Data publikacji:
28.04.2018
Pierwszy dzień wiosny już za nami, zima przetrwana, czas przestawiony, teraz będzie już tylko lepiej! Ale zanim ogarnie nas turystyczno-festiwalowy szał wypraw z okazji koncertów, bądź poszukiwania świętego spokoju gdzieś…

Przelew Miesiąca – luty: El Salvador Lombardia od Sloane
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.02.2022
Czasami potrzebujesz po prostu otulenia kocykiem, ciszy i świętego spokoju z kubkiem kawy. Żeby nic nie rozpraszało i było błogo oraz przyjemnie. Nie potrzeba też wtedy kawy, która jest rześka,…

Hario Insulated Server i w drogę!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
19.09.2018
Sporo podróżuję, a kawa jest nieodłącznym elementem mojego życia, więc trudno żeby w czasie różnych dziwnych wypraw mogło jej zabraknąć. Wiadomo, że taki czas znacząco odbiega od spokojnych warunków kuchennych,…