Wagi do kawy
Producent: HARIO
Producent: HARIO
Producent: RHINOWARES
Producent: RHINOWARES
Producent: BREWISTA
Producent: WILFA
Producent: HARIO
Producent: RHINOWARES
Producent: ACAIA
Producent: ACAIA
Producent: ACAIA
Producent: EUREKA
Producent: FELLOW
Producent: ACAIA
Producent: ACAIA
Producent: ACAIA
Producent: ACAIA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: BARISTA SPACE
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: SUBMINIMAL
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: TIMEMORE
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: TIMEMORE
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: TIMEMORE
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Waga do kawy? A właściwie, po co i dlaczego? Po to by uzyskać jak najlepszą kawę oczywiście! Myśląc na poważnie o robieniu kawy, szczególnie alternatywnej w domu czy w kawiarni, trzeba zaopatrzyć się w precyzyjną wagę. Zachowanie odpowiednich proporcji sprawi, że nasz napar będzie zbliżony do ideału i oszczędzi wielu nerwów spowodowanych nieprecyzyjną metodą robienia kawy „na oko”.
Do jakich metod parzenia kawy potrzebna jest waga?
Odpowiedź brzmi: do każdej metody! Jakbyśmy nie parzyli naszej ulubionej kawy, będzie ona znacznie lepsza, jeśli zdecydujemy się zrobić ją zgodnie z powszechnie przyjętymi proporcjami. Oczywiście można z nimi eksperymentować, ale świadomie! Dokładna waga jest wyjątkowo istotna, kiedy robimy kawę metodami alternatywnymi. Zachowanie złotej zasady 6/100 (sześć gramów kawy na sto mililitrów wody) jest kluczem do sukcesu. Bez niej możemy pożegnać się z większością smaków, które obiecuje palarnia. Nie mniej ważna jest waga przy parzeniu espresso. Wówczas uzysk, czyli masa espresso, powinien być dwa razy większy niż doza kawy. Niektóre z profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych posiadają wbudowane wagi, jednak większość modeli jest o tę wygodę uboższa. Jeśli zależy Ci na najlepszym możliwym espresso powinieneś rozważyć zaopatrzenie się w precyzyjną wagę.
Jaka powinna być waga gramowa do kawy?
Powinna być tak duża, aby zmieścić na sobie dzbanek lub dużego Chemexa, mieć wyraźny wyświetlacz, odmierzać z precyzją minimum do jednego grama. Oczywiście powinna być również wagą elektroniczną. Idealnym rozwiązaniem jest, kiedy posiada również timer. Waga z timerem pozwoli na kontrolowanie czasu parzenia kawy bez używania dodatkowych sprzętów, a czas parzenia podpowiada czy kawa jest zmielona za grubo czy za drobno, jest wyznacznikiem powtarzalności.
Waga dla domowych baristów
W warunkach domowych doskonale sprawdzają się wagi od Hario i Brewisty. Ich cena nie jest wygórowana, a efekty dzięki nim uzyskane są bardziej niż zadowalające. Większość z nich wyposażona jest dodatkowo w timer, który ułatwią proces parzenia. Wszystkie one sprawdziłyby się również w warunkach mniejszych kawiarni.
Waga dla profesjonalistów
Acaia i Timemore z pewnością zrewolucjonizowały niszę wag do kawy. To bardzo precyzyjne wagi, które reagują bardzo szybko, mają piękny design i możliwość kontroli parzenia za pomocą aplikacji połączonej z telefonem. Doskonałe do kawiarni, na zawody, ale także dla domowych baristów, którzy chcą pójść oczko w górę.
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.