Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent
Przelew
Filtrowanie i sortowanie
1 - 11 produktów z 11 dostępnych
Nowość
DARMOWA DOSTAWA Royal Beans
Hard Beans x Coffeedesk - kawa ziarnista Kolumbia Gesha Koji Filter 200 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 26.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans we współpracy z Coffeedesk. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty cynamonu, cytrusów, gorzkiej czekolady, kwiatów i truskawek.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Fresno, TolimaFarma: Finca El VergelMetoda obróbki: Koji SupernaturalOdmiana: GeshaPołożenie upraw:1460 m n.p.m.O FARMIEElias i Shady zanurzyli się w świat eksperymentalnej kawy nie tylko z miłości do dobrego naparu, ale również z misją dodania odrobiny magii do życia pracujących rodzin zaangażowanych w projekt El Vergel Estate. Uzbrojeni w ciekawość i odrobinę „czarodziejstwa”, współpracowali z Kaapo Paavolainenem, by opracować technikę fermentacji z użyciem Aspergillus Oryzae – trochę kawowej alchemii, która poprawia nie tylko smak, ale i jakość życia.Finca El Vergel to jedna z najstarszych plantacji w regionie Tolima w Kolumbii, obecnie prowadzona przez drugie pokolenie producentów – Eliasa i Shady’ego Bayterów – przy wsparciu ich matki, Marthy. W przeciwieństwie do wielu małych gospodarstw w kraju, które zazwyczaj obejmują działki o powierzchni około 5 hektarów, plantacja ta rozciąga się na ponad 300 hektarach ziemi (z czego niemal 100 hektarów przeznaczonych jest pod uprawę kawy).Obecnie rodzina Bayterów prowadzi zaawansowane badania nad bakteriami i drożdżami w celu kontroli fermentacji, nieustannie eksperymentując z procesami i osiągając bezprecedensowy poziom doskonałości w swoich kawach.Na farmie El Vergel uprawia się ponad 28 różnych odmian kawowca. Jest to pierwsza farma w Kolumbii, która opracowała proces fermentacji Koji – technikę całkowicie rewolucjonizującą produkcję zielonej kawy.ZIARNOGesha to jedna z najbardziej pożądanych odmian kawy na świecie. Pochodzi z Etiopii, a swoją sławę zyskała dzięki uprawie w Panamie. Jest znana z niezwykle złożonego, kwiatowego i herbacianego profilu smakowego. Smak kawy jest czysty, delikatny, wyrafinowany i często porównywany do wysokogatunkowej herbaty, z wyraźną jasną kwasowością i lekkim body.Do produkcji tej wyjątkowej kawy zastosowano metodę opracowaną El Vergel Estate, wykorzystującą Aspergillus Oryzae – grzyb znany z tego, że wzbogaca profil smakowy. Ten innowacyjny proces polega na hodowli grzyba na gotowanym na parze ryżu przez 3–4 dni. Gdy grzyb w pełni się rozwinie, ryż jest zbierany, suszony i mielony na drobny proszek. Tak przygotowany proszek rozprowadza się na wiśniach kawowca ułożonych na podwyższonych łóżkach. Kluczowe jest zapewnienie dostępu tlenu, który umożliwia grzybowi wzrost i transformację owoców.W trakcie 24- do 72-godzinnej fermentacji tlenowej rozwija się koji (kultura grzybowa), pokrywając większość owoców i intensyfikując ich złożoność smakową. Po zakończeniu fermentacji wiśnie są suszone w dwóch etapach: najpierw przez 10 dni na słońcu, a następnie przez 2 do 4 dni w sposób mechaniczny, w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 38°C, aby zachować delikatne cechy kawy. Na koniec ziarna poddawane są 20-dniowemu procesowi stabilizacji w workach GrainPro, co zapewnia ich stabilność i optymalne warunki przechowywania.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 94°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Kenia AA Inoi Ndimi Fully Washed Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty karmelizowanych cytrusów, granatów i żółtych grejpfrutów.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaFarma: NdimiMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: SL 28, SL 34, BatianPołożenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m.Farma: San GabrielO FARMIEStacja obróbki Ndimi znajduje się u podnóża góry Kenia, tuż za miastem Kerugoya. Ta zachodnia część regionu Kirinyaga graniczy z Nyerii i charakteryzuje się jednymi z najbardziej żyznych gleb w kraju.SL 28 i SL 34 to najbardziej klasyczne odmiany kawy z Kenii. Pochodzą od odmiany Bourbon i odpowiadają za owocowy i soczysty charakter kawy.Po dostarczeniu wiśni kawowych do stacji obróbki są one ręcznie sortowane – niedojrzałe, uszkodzone przez owady oraz inne wadliwe owoce muszą zostać usunięte. Następnie wiśnie są pulpowane, a ziarna poddawane fermentacji w pergaminie przez noc. Po zakończeniu fermentacji pergamin jest myty i sortowany na klasy: P1, P2, P3 oraz P light. Suszenie trwa od 10 do 20 dni.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 94°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:25-3:35 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Kostaryka Los Duran H17 Full Honey Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 08.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty karmel, wiśni, wanilii i mandarynki.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: West ValleyMetoda obróbki: Full HoneyOdmiana: H17Położenie upraw: 1650 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Brazylia Campo das Vertentes Natural Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 08.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty nugatu, czekolady i suszonej figi.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Kostaryka Los Duran Victoria 04 Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty jeżyny, brązowego cukru, winogrona i czerwonego wina.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: West ValleyFarma: Los DuranMetoda obróbki: Black HoneyOdmiana: Victoria 04Położenie upraw: 1375 m n.p.m.Rodzina Duran to prawdziwi pasjonaci kawy. Ich historia zaczyna się na rodzinnym gospodarstwie w wiosce Sarchí w Dolinie Zachodniej. Eduardo razem z trzema synami, Barney’em, Kendallem i Arnoldem nie tylko kontynuują rodzinne dziedzictwo, ale także wprowadzają innowacje w produkcji kawy.Przez wiele lat trzej bracia spędzali swoje wakacje szkolne pracując na polach, gdzie zbierali, przycinali i sadzili drzewa kawowe. Dla Duranów liczy się nie tylko tradycja – są świadomi, że w dzisiejszych czasach potrzebna jest również innowacja. Wszyscy pracują nad wprowadzaniem swojej kawy do kolejnych państw na całym świecie.W ciągu ostatniego roku Eduardo i Kendall podjęli kolejne wyzwanie – budowy mikromłyna na małej działce kawowej za swoim domem. To proces wymagający dużo pracy, ale rodzina Duran zdecydowała się na tradycyjny depulper zamiast drogiej mechanicznej maszyny, która usuwa miazgę kawową za pomocą tarcia. To nie tylko oszczędność finansowa, ale także sposób na tworzenie unikalnych profilów smakowych w filiżance. Nowy młyn oferuje również więcej miejsca na proces suszenia, w tym szklarnię z suszarniami, aby sprostać rosnącej produkcji mikro-partii.Black Honey to rodzaj obróbki, który pochodzi z Kostaryki i łączy metodę mokrą (washed) i suchą (natural). Efektem obróbki typu Honey jest profil smakowy łączący czystość i owocowość charakterystyczną dla obróbki mokrej oraz podwyższone body i słodycz typowe dla obróbki suchej.Black Honey wyróżnia się zwiększoną ilością miąższu pozostałego po pierwszym etapie procesu, co skutkuje wysoką intensywnością profilu smakowego oraz złożoną kwasowością.Nazwa tego rodzaju obróbki (Black Honey) pochodzi od ciemnobrunatnej barwy schnącego miąższu, którego jest tutaj więcej niż w obróbkach White Honey lub Red Honey.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 94°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:25-3:35 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista bezkofeinowa Kolumbia El Vergel Natural Decaf Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 08.09.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające truskawkę, pomarańczę i marakuję.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Natural Sugarcane DecafProducent: BayterOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.PRZEPIS 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura: 94 °CMielenie: grubeCzas parzenia: 3 minutyMetoda:Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Promocja DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Brazylia Samambaia Yellow Bourbon Pulped Natural Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Sul de MinasMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 31,99 zł
46,00 zł
Najniższa cena: 31,99 zł
DARMOWA DOSTAWA Royal Beans
Hard Beans - kawa ziarnista Kolumbia San Gabriel Bourbon Sidra Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty miodu, jeżyny i czereśni.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Palestina, HuilaMetoda obróbki: Natural Odmiana: Bourbon SidraPołożenie upraw: 1710 m n.p.m.Farma: San GabrielO KAWIEFarma San Gabriel to rodzinna plantacja kawy z ponad 50-letnią tradycją, prowadzona już przez trzecie pokolenie. Około dekadę temu, w celu wzięcia udziału w prestiżowym konkursie Cup of Excellence, na plantacji rozpoczęto eksperymenty z odmianami innymi niż tradycyjnie uprawiane w regionie. Od siedmiu lat farma aktywnie uczestniczy w tych zawodach, osiągając znaczące sukcesy, w tym drugie miejsce w roku 2021. Don Linarco od najmłodszych lat był związany z uprawą kawy, pracując na rodzinnej farmie. W 2014 roku, po odziedziczeniu ziemi, rozpoczął samodzielną działalność jako producent kawy. Z pasją rozwijał swoje umiejętności w całym procesie produkcji, od oceny sensorycznej (cuppingu) po metody obróbki ziaren. Obecnie Don Linarco produkuje kawę różnymi technikami, zarządzając również innymi farmami.Bourbon Sidra to wyjątkowa odmiana kawy, będąca hybrydą dwóch cenionych szczepów: Bourbonu i Typiki (lub według niektórych źródeł – Geshy). Najczęściej uprawiana jest w Ekwadorze i Kolumbii. Charakteryzuje się złożonym profilem smakowym, w którym często można odnaleźć nuty owoców tropikalnych, cytrusów i kwiatów, uzupełnione delikatną słodyczą. Całość dopełnia jasna, żywa kwasowość i czysty finisz. Ze względu na swoją unikalność i rzadkie występowanie na rynku, odmiana ta jest często wykorzystywana w zawodach baristycznych.Wiśnie kawowca są ręcznie zbierane i starannie selekcjonowane. Następnie poddawane są procesowi mycia, podczas którego usuwane są wiśnie unoszące się na powierzchni wody. Kolejnym etapem jest 90-godzinna fermentacja w hermetycznie zamkniętych beczkach. Po fermentacji wiśnie suszone są pod zadaszeniem przez około 28 dni, a końcowa stabilizacja trwa 15 dni.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 93°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Summer Blend FIilter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 01.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii i Etiopii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty wiórków kokosowych, miodu i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia i EtiopiaRegion: Palestina, Huila, GujiFarma: Cadefihuila, Suke QutoMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, Tabi, Kurume, WelichoPołożenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m.60% Kolumbia Sunshine z regionu PalestinaGmina Palestina to miejsce wyjątkowe: jest nazywana ""fabryką wody i lasów"" regionu Huila. Charakteryzuje się się dwoma typami klimatu: chłodnym i umiarkowanym, a kawy z tego obszaru różnią się od reszty Huila – są bardziej kwasowe i delikatne, z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Nasza kawa pochodzi od wyselekcjonowanej grupy producentów z górnej części gminy Palestina, położonej na wysokości około 1700 m n.p.m. Ta grupa rolników wyspecjalizowała się w uprawie odmian takich jak Tabi i Caturra.Cooperativa Departamental de Caficultores del Huila Ltda. CADEFIHUILA to organizacja non-profit i jedna z najważniejszych spółdzielni kawowych w Kolumbii. Swoim zasięgiem obejmuje 27 gmin, w których funkcjonuje sieć wsparcia składająca się z 45 punktów skupu kawy, 46 sklepów z nawozami, 36 sklepów z zaopatrzeniem rolniczym, 16 stałych laboratoriów cuppingowych, jednego mobilnego laboratorium oraz 7 punktów oferujących usługę suszenia.CADEFIHUILA realizuje programy mające na celu osiąganie wysokich standardów produkcji na farmach. Standardy te opierają się na kodeksach postępowania takich jak Fairtrade, Rainforest, 4C i C.A.F.E. Practices. Rozwój procesów certyfikacji dla tych wyspecjalizowanych kaw pozwala odpowiadać na zapotrzebowanie rynku na kawę kupowaną w określonych warunkach.40% Etiopia Suke Quoto z regionu GujiTesfaye Bekele, założyciel farmy Suke Quto, jest jednym z pionierów kawy speciality z regionu Guji. O swojej pracy mówi: ""kawa jest dla mnie wszystkim. Cały mój czas i energię poświęcam ziarnom, które zbieram i przetwarzam”. To prawdziwy pasjonat, ekspert w obszarze ochrony środowiska i lider w regionie. Jego farma znajduje się na niewzykle żyznych glebach wulkanicznych. Tesfaye dba o nie stosując ekologiczne metody, a wszystkie kawy z Suke Quto posiadają certyfikaty ekologiczne oraz Rainforest Alliance.Kolumbia SunshineCaturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa ""Caturra"" pochodzi od słowa ""Guarani"", które oznacza ""mała"". Odmiana ta charakteryzuje się niewielkim wzrostem rośliny. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi i gęsto rozmieszczonym gałęziom może być sadzona blisko siebie, co zwiększa plon na danej powierzchni. Caturra przyczyniła się do intensyfikacji uprawy kawy, szczególnie w Ameryce Środkowej, gdzie wprowadzono ją do uprawy w latach 40. XX wieku. Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian ""Catimor"".Tabi to stosunkowo młoda odmiana, stworzona w Kolumbii jako skrzyżowanie odmian Bourbon, Typica i odpornej na choroby odmiany Timor Hybrid. Słowo “Tabi” pochodzi z języka rdzennej ludności Kolumbii i oznacza “spokój” lub “życie"".Etiopia Suke QuotoOdmiana Kurume jest charakterystyczna dla Etiopii. W regionie Guji jest znana pod nazwą Kudhum, natomiast rolnicy w Yirgacheffe nazywają ją po prostu Kurume.Welicho to tradycyjna, stara odmiana kawowca typowa dla etiopskich wyżyn. Znana jest również pod nazwą Wolisho.Obie kawy naszej mieszanki zostały poddane obróbce mokrej (washed).Kawa z Kolumbii przechodzi tradycyjny proces mycia, który zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, ich zważenia i pozostawienia na 24 godziny w zbiorniku przetwórczym. Następnie ziarna są odpestkowane i umieszczane w zbiorniku z wodą, gdzie po około 12 godzinach są dwukrotnie płukane. Na końcu kawa jest suszona na słońcu lub maszynowo, w zależności od możliwości producenta.W etiopskiej stacji mycia wiśnie są miażdżone za pomocą maszyny Agared, która nie usuwa śluzu z ziaren. Następnie fermentują przez 35–48 godzin (w zależności od pogody). Odpady są przechowywane w trzech specjalnych lagunach."PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 93°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia El Vergel Decaf Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 24.09.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające czerwone owoce, przyprawy oraz wysoką słodycz. Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Sugarcane DecafOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Etiopia Suke Quto Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 08.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty kwiatów, cytrusów i brzoskwini.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: WashedOdmiana: Kurume, WelichoPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Farma: Suke QutoO KAWIETesfaye Bekele, założyciel farmy Suke Quto, jest jednym z pionierów kawy speciality z regionu Guji. O swojej pracy mówi: ""kawa jest dla mnie wszystkim. Cały mój czas i energię poświęcam ziarnom, które zbieram i przetwarzam”. To prawdziwy pasjonat, ekspert w obszarze ochrony środowiska i lider w regionie. Jego farma znajduje się na niewzykle żyznych glebach wulkanicznych. Tesfaye dba o nie stosując ekologiczne metody, a wszystkie kawy z Suke Quto posiadają certyfikaty ekologiczne oraz Rainforest Alliance.Odmiana Kurume jest charakterystyczna dla Etiopii. W regionie Guji jest znana pod nazwą Kudhum, natomiast rolnicy w Yirgacheffe nazywają ją po prostu Kurume.Welicho to tradycyjna, stara odmiana kawowca typowa dla etiopskich wyżyn. Znana jest również pod nazwą Wolisho.W stacji mycia wiśnie są miażdżone za pomocą maszyny Agared, która nie usuwa śluzu z ziaren. Następnie fermentują przez 35–48 godzin (w zależności od pogody). Odpady są przechowywane w trzech specjalnych lagunach.PRZEPISProporcje: 65 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 93°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zgarnij jesiennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w jesiennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.