Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku. Zadbaj o higienę Twojej Kawy!

Ekspres ciśnieniowy to bardzo często sprzęt za wiele tysięcy złotych, niezależnie czy mówimy o ekspresach kolbowych bądź automatycznych. Akcesoria do parzenia kaw alternatywnych też mogą kosztować setki złotych. Niestety, dla wielu użytkowników sporym zaskoczeniem jest informacja, że o ich higienę trzeba dbać regularnie. Po pierwsze – dla dobrego smaku kawy. Przecież to najważniejsze. Po drugie – dla dłuższej, bezawaryjnej żywotności. Jak więc wyczyścić ekspres do kawy?

Cafetto - LOD Green Liquid Descaler - Płyn do odkamieniania ekspresów 1l

Producent: CAFETTO

Cafetto LOD® Green to środek odkamieniający w płynie. Zalecany do usuwania kamienia z bojlerów ekspresów do kawy i przewodów kawowych oraz mlecznych. Ekologiczny odkamieniacz w płynie, który szybko i skutecznie usuwa osady kamienia i nagromadzony wapń z metalowych powierzchni mających kontakt z gorącą wodą – takich jak zbiorniki na wodę w ekspresach do kawy, urządzenia do parzenia kawy i inne sprzęty wykorzystujące gorącą wodę.Wykonany na bazie kwasów organicznych – naturalnie występujących związków powstających w wyniku fermentacji prostych cukrów.Certyfikowany do użytku w rolnictwie ekologicznym. Wszystkie składniki są szybko biodegradowalne i spełniają międzynarodowe normy środowiskowe. Nie zawiera fosforanów, jest wolny od GMO.Sposób użycia:1. Upewnij się, że biały korek jest szczelnie zamknięty, a zielony lekko odkręcony. Delikatnie ściśnij butelkę, aż zbiorniczek odmierzający napełni się do poziomu 100 ml. Następnie zdejmij zielony korek i wylej płyn ze zbiorniczka.2. Dodaj 500 ml zimnej wody, aby przygotować roztwór odkamieniający.3. Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia dotyczącymi procesu odkamieniania.4. Zawsze przepłucz urządzenie co najmniej dwa razy świeżą wodą po zakończeniu odkamieniania, zanim ponownie je napełnisz i użyjesz.
Cafetto - Grinder Clean - Środek do czyszczenia młynków 3 saszetki x 45g

Producent: CAFETTO

Opakowanie trzech saszetek po 45g środka - idealnie odmierzony środek na trzy użycia. Środek do czyszczenia młynka do kawy - usuwa nagromadzony osad kawowy oraz nieprzyjemne zapachy. Zmniejsza ryzyko zapychania się przestrzeni między żarnami i w komorach wewnętrznych. Jest prosty w użyciu i nie wymaga demontażu młynka. Czyści żarna, poprawiając wydajność młynka i wydłużając żywotność żaren. Bezglutenowy, w 100% naturalny preparat na bazie zbóż – bez środków chemicznych.Instrukcja użycia:1. Opróżnij cały zapas kawy ze zbiornika na ziarno.2. Wsyp do zbiornika jedną saszetkę Cafetto® Grinder Clean.3. Włącz młynek i zmiel cały środek czyszczący znajdujący się w zbiorniku.4. Opróżnij komorę dozującą młynka i usuń resztki proszku przy pomocy szczotki.5. Aby przygotować żarna do pracy, powtórz powyższy proces raz jeszcze, tym razem używając 45g ziaren kawy.6. Młynek jest gotowy do użytku.Uwaga: Podczas mielenia może pojawić się niewielka ilość pyłu – jest on nieszkodliwy. Usuń pozostałości ze zbiornika, wylotu i dozownika za pomocą wilgotnej ściereczki.
Cafetto - EVO Espresso Machine Cleaner - Środek do czyszczenia ekspresów 500g

Producent: CAFETTO

W opakowaniu znajduje się także miarka do precyzyjnego dozowania.Instrukcja czyszczenia grupy zaparzającej (Backflush):1. Usuń sitko z kolby i zastąp je ślepym sitkiem.2. Do codziennego czyszczenia wsyp 1 płaską miarkę EVO® do kolby i umieść ją w grupie jak przy parzeniu espresso. Jeśli czyszczenie odbywa się rzadziej, użyj 2 płaskich miarek.3. Uruchom cykl i pozwól ekspresowi działać przez 10 sekund, aby środek mógł się rozpuścić.4. Zatrzymaj cykl i odczekaj 10 sekund.5. Powtórz cykl uruchamiania i zatrzymywania jeszcze 4 razy – uruchom na 10 sekund, zatrzymaj na 10 sekund.6. Wyjmij kolbę i dokładnie wypłucz pod strumieniem wody z grupy. Wyłącz dopływ wody.7. Włóż ponownie kolbę ze ślepym sitkiem i uruchom cykl 10 razy – uruchom na 5 sekund, zatrzymaj na 2 sekundy, aby dokładnie wypłukać grupę.8. Usuń ślepe sitko i włóż zwykłe sitko.9. Zaparz i wylej jedno espresso, aby przygotować maszynę do ponownej pracy.Instrukcja czyszczenia sitka i kolby:1. Namocz kolbę i sitko w 500 ml gorącej wody z dodatkiem 2 płaskich miarek EVO® przez 10 minut.2. Dokładnie wypłucz pod bieżącą gorącą wodą.
Cafetto - Organic Descaler - Płyn do odkamieniania ekspresów 250ml

Producent: CAFETTO

Organiczny płyn Cafetto do odkamieniania ekspresów. Zalecany do konserwacji zbiorników wody w ekspresach do kawy, bojlerów i zaparzaczy. Organic Descaler może być również stosowany z ekspresami na kapsułki, czajnikami, warnikami i bemarami.UNIKALNA MIESZANKA KWASÓW ORGANICZNYCHZawiera synergiczną mieszankę kwasów organicznych, która skutecznie usuwa osady z kamienia.CERTYFIKOWANY DO UŻYTKU W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYMOrganic Descaler jest zarejestrowany przez Australian Certified Organic (ACO) jako dozwolony środek w systemach ekologicznych. Nie zawiera fosforanów ani GMO.BIODEGRADOWALNYWszystkie składniki ulegają szybkiemu rozkładowi biologicznemu i spełniają międzynarodowe normy.Sposób użycia:1. Dodaj 125 ml Organic Descaler do 875 ml wody, aby uzyskać 1 litr roztworu odkamieniającego.2. Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia, aby przeprowadzić proces odkamieniania, usuwania osadów wapiennych lub czyszczenia kamienia.3. Po odkamienianiu zawsze przepłucz urządzenie co najmniej dwa razy czystą wodą przed ponownym napełnieniem i użyciem.
Cafetto - MFC Powder Eco - Środek do czyszczenia systemów spieniania mleka 12 saszetek x 10g

Producent: CAFETTO

Ekologiczny zasadowy środek Cafetto do czyszczenia systemów spieniających mleko w ekspresach. Opakowanie zawiera 12 saszetek po 10g środka. To pierwszy tego typu produkt: zasadowy środek do codziennego czyszczenia systemów mlecznych, dopuszczony do stosowania w systemach ekologicznych. Usuwa tłuszcz mleczny oraz osady z kamienia w automatycznych spieniaczach do mleka i nie pozostawia nieprzyjemnych zapachów.ZASADOWY ŚRODEK DO EKSPRESUCodzienny środek czyszczący do systemów mlecznych, delikatny dla urządzeń, skutecznie eliminuje 99,999% bakterii E.coli i Listeria (bakterii powszechnie występujących w mleku).CERTYFIKOWANY DO SYSTEMÓW EKOLOGICZNYCHMFC Powder Eco został zarejestrowany przez Australian Certified Organic (ACO) jako dopuszczony środek w systemach ekologicznych.PROSZEK W PORCJOWANYCH SASZETKACHDostępny w wygodnych, odmierzonej wielkości saszetkach po 10 g, co ułatwia dawkowanie.ŁATWO BIODEGRADOWALNYZastosowane środki powierzchniowo czynne są łatwo biodegradowalne.Sposób użycia:1. Przepłucz system mleczny 500 ml świeżej wody.2. Wsyp jedną saszetkę (10 g) do 500 ml (2 filiżanki) zimnej, świeżej wody w naczyniu lub dzbanku.3. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku.4. Przepuść całość roztworu przez system mleczny, postępując zgodnie z instrukcją producenta urządzenia.5. Po zakończeniu cyklu, wypłucz naczynie. Napełnij je 1 litrem (4 filiżanki) czystej wody i przepłucz system ponownie, aby dokładnie usunąć resztki środka.6. Nie mieszać z innymi chemikaliami.
Cafetto - Szczotka z obrotową główką do czyszczenia ekspresu czarna

Producent: CAFETTO

Zadbaj o czystość grupy zaparzającej i prysznica w swoim ekspresie dzięki tej ergonomicznej szczotce. Szczotka została zaprojektowana tak, aby dotrzeć nawet do trudno dostępnych miejsc elementów zaparzaających w ekspresie - w ten sposób pozbędziesz się niechcianych resztek kawy. Końcówka szczotki jest obrotowa i wymienna.
Cafetto - ECO Capsule Clean - Środek do czyszczenia ekspresów kapsułkowych 6 sztuk

Producent: CAFETTO

Środek czyszczący Cafetto do ekspresów kapsułkowych Nespresso®. Opakowanie zawiera 6 kapsułek.Kapsułka jest w 100% biodegradowalna, a folia nadaje się do recyklingu.Zmniejsza ryzyko awarii ekspresu spowodowanej zatkaniem przewodów.Łatwa w użyciu kapsułka czyszcząca, która dokładnie usuwa olejki kawowe z komory zaparzającej i wylotu napoju.Stosuj pomiędzy różnymi napojami, aby zapobiec przenikaniu się smaków.Nie zawiera fosforanów ani GMO.Kompatybilne z systemem Nespresso.Sposób użycia1. Włóż kapsułkę Capsule Clean do ekspresu i zamknij pokrywę. Upewnij się, że zbiornik na wodę jest napełniony świeżą wodą, a pod wylotem znajduje się pusty kubek.2. Uruchom ekspres, używając przycisku największej objętości (największy kubek), aby przepuścić przez urządzenie jak najwięcej wody.3. Powtórz krok 2 dwukrotnie.4. Wyrzuć kapsułkę do pojemnika na zużyte kapsułki.5. Ponownie uruchom ekspres przyciskiem największej objętości, aby przepłukać urządzenie. Powtórz.6. Twój ekspres kapsułkowy jest teraz czysty i gotowy do parzenia pysznej kawy!
Cafetto - Brew Clean - Środek do czyszczenia akcesoriów ekspresów przelewowych 12 saszetek x 10g

Producent: CAFETTO

Środek Cafetto Brew Clean do czyszczenia akcesoriów ekspresów przelewowych - dzbanków, termosów, serwerów i zaparzaczy. Opakowanie zawiera 12 saszetek po 10g środka. Rekomendowany do czyszczenia akcesoriów ekspresów Bravilor, Marco, Fetco, Bunn, AMW, Curtis, Melitta, Animo, Grindmaster, Cecilware, Coffee Queen oraz innych domowych ekspresów przelewowych.SZYBKIE I SKUTECZNE DZIAŁANIEBrew Clean zapewnia wyjątkowo dokładne czyszczenie, usuwając olejki kawowe i plamy z kawy z dzbanków, termosów, serwerów i zaparzaczy.ŁATWO BIODEGRADOWALNYWszystkie środki powierzchniowo czynne zawarte w Brew Clean są łatwo biodegradowalne i spełniają międzynarodowe normy.EKONOMICZNYDo skutecznego czyszczenia wystarczy minimalna ilość Brew Clean.BEZPIECZNY DLA CIEBIE I TWOJEGO URZĄDZENIAProdukt Brew Clean został przetestowany i pozytywnie oceniony zgodnie z najbardziej rygorystyczną normą korozyjności NSF P156. Oznacza to, że jego składniki są bezpieczne, nie pozostawiają szkodliwych resztek i nie powodują korozji wewnątrz urządzenia, jeśli są stosowane zgodnie z instrukcją.Sposób użycia:1. Wsyp 1 saszetkę (10 g) do 2 litrów wody w dzbanku i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.2. Wlej roztwór do dzbanka ekspresu.3. Pozostaw na 15 minut.4. Wylej roztwór.5. Opłucz dzbanek wodą pitną.
Cafetto - TEVO Mini Tablets - Tabletki do czyszczenia ekspresów tabletki 8 sztuk

Producent: CAFETTO

Tabletki TEVO Mini usuwają olejki kawowe i osady kawowe, co poprawia smak i aromat espresso. Wygodna, porcjowana dawka — tabletki Tevo® Mini mogą zastąpić tradycyjne proszki do czyszczenia ekspresów do kawy.Tabletki nie zawierają fosforanów ani GMO. Biodegradowalna, nietoksyczna i niekorozyjna formuła chroniąca ekspres.Rekomendowane do ekspresów:VBM, Ascaso, Miele, Rancillio, Saeco Schaerer, SCS, Solis, Stentorfield, Dr.Coffee.Sposób użycia:1. Przed czyszczeniem zapoznaj się z instrukcją producenta ekspresu.2. Po zakończeniu czyszczenia zawsze dokładnie przepłucz urządzenie czystą wodą.
Cafetto - F23 Tablets - Tabletki do czyszczenia ekspresów 100 sztuk

Producent: CAFETTO

Tabletki czyszczące Cafetto F23 do ekspresów do kawy. Skutecznie i bezpiecznie usuwają olejki kawowe oraz osady z wybranych automatycznych ekspresów do kawy. Opracowane tak, aby szybko się rozpuszczać i skutecznie usuwać olejki oraz osady kawowe, nie pozostawiając przy tym resztek w częściach ani przewodach ekspresu. Wszystkie substancje powierzchniowo czynne są biodegradowalne i spełniają międzynarodowe normy.Rekomendowane do ekspresów: Acorto, Cimbali, Concordia, Ergo, Franke, La Cimbali, Dr.Coffee, Kalerm.Opakowanie zawiera 100 tabletek x 2,3g.

Czyszczenie ekspresu do kawy

Jak dobrze wiecie, uwielbiamy dobrą kawę i bardzo nam zależy, żebyście i Wy mogli ją mieć w swoim zaciszu domowym. Oprócz świeżej kawy i odpowiednich akcesoriów przyda się także garść praktycznych, codziennych porad, jak czyścić ekspres ciśnieniowy do kawy i jak o niego zadbać, zarówno ten klasyczny, kolbowy, jak i automatyczne kombajny.
Trzymając się takich prostych wskazówek kawa będzie zawsze możliwie dobra (jeśli dobrze ją zrobicie!), a ekspresy służyły w zdrowiu przez długi czas.

1. Filtruj wodę!

Kawowe przykazanie najważniejsze z możliwych, niezależnie od metody parzenia i używanych ekspresów. Woda to zdecydowana większość w składzie naszej kawy. Chyba nie musimy zatem tłumaczyć, dlaczego dla smaku świeża, filtrowana woda jest ważna? Ciekawskich odsyłamy do artykułu o początkach z kawą.
Smak to jedno, ale drugą, bardzo istotną kwestią jest wpływ złej wody na stan ekspresu. W przeważającej części Polski woda prosto z kranu jest twarda. Zawiera dużo elementów, które uwielbiają się osadzać w czajnikach czy garnkach bądź na powierzchni kawy lub herbaty, tworząc efektowną, lśniącą powłokę. Ekspres ciśnieniowy jest na to także bardzo wrażliwy. Używając wody prosto z kranu w znaczący sposób przyśpieszamy osadzanie się kamienia w bojlerze lub termobloku, w rurkach doprowadzających wodę, na uszczelkach i w grupie zaparzającej. Słowem – wszędzie, gdzie się da. Kamień nie jest obojętny dla funkcjonowania tych elementów. Gumowe uszczelki stają się kruche, drobinki kamienia mogą zatykać przepływ wody, co spowalnia nagrzewanie się wody – a to równa się wyższym rachunkom za prąd i dłuższym oczekiwaniem na gotowość sprzętu. Czyszczenie takiego ekspresu będzie też trudniejsze.
Zatem woda musi być wcześniej filtrowana przez dzbanki z wymiennymi filtrami bądź specjalne zestawy podpinane bezpośrednio do ujęcia wody.
Kiedy nie ma takich możliwości (naprawdę, dzbanek i filtry to żadne koszty, pomyślcie o tym!), niezbędne jest regularne odkamienianie zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Najbezpieczniej posiłkować się proszkiem do odkamieniania.

2. Tylko prawdziwa kawa

Co prawda, rozważamy tu jak czyścić ekspres ciśnieniowy do kawy, ale ta porada jest bardzo ważna przy całej higienie sprzętu, zwłaszcza dla użytkowników ekspresów automatycznych z wbudowanymi młynkami (choć dla tych, którzy młynek mają osobno też jest to przydatna rada). Nie wolno pakować do nich wszelkiego rodzaju ziaren smakowych!
Pomijając ich nędzną jakość, zatuszowaną dziwnymi smakami, sprawa jest poważniejsza – aby uzyskać jakiegoś dziwnego banana czy orzecha, ziarna są pod koniec procesu palenia nasączane olejkami i cukrami. Te, podczas mielenia, gdzie jest generowana pewna temperatura, tarcia i inne, mocne siły, doskonale oblepiają żarna młynka, wręcz wgryzając się w nie. Co to powoduje? Po pierwsze, smak tej kawy będzie wyczuwalny jeszcze przez najbliższe kilka innych czystych paczek. Po drugie, z czasem te olejki zaczną jełczeć, psując smak naparu. Po trzecie, lepkie żarna dobrze będą przyciągać do siebie drobinki kawy, tworząc złogi. To oczywiście przekłada się na gorsze mielenie, w skrajnych przypadkach nawet grozi blokadą młynka.
Jak jednak wyczyścić ekspres do kawy z młynkiem w takim przypadku? Czyszczenie żaren może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszy, poprzez rozkręcenie młynka, wyjęcie żaren, wyczyszczenie ich szczotką oraz odtłuszczenie bezwonnym alkoholem. To się bardzo dobrze sprawdza przy młynkach, które nie są wbudowane w ekspres. Wiąże się to też z potrzebą ponownego ustawienia młynka.  Gdy natomiast korzystamy z ekspresów z wbudowanym młynkiem, jedyną możliwością jest skorzystanie ze specjalnego granulatu do czyszczenia. Usuwa on resztki starej kawy, neutralizuje smaki i zapachy oraz odtłuszcza żarna. Z pewnością nie posiłkujemy się ryżem! Bo takie porady można spotkać w czeluściach internetu.
Pamiętajcie, że dobra kawa nie potrzebuje smakowych sterydów!

3. Czyszczenie grupy w ekspresie kolbowym i bloku zaparzającego w ekspresie automatycznym

Ekspresy kolbowe mają tak zwaną grupę, czyli to miejsce, z którego przez prysznic leci woda wprost na kawę. Ekspresy automatyczne mają cały, zintegrowany blok zaparzający. Oba te elementy są niezwykle istotne w kwestii tego jak czyścić ekspres do kawy.
Większość ekspresów kolbowych, tych ze średniej i wyższej półki jest wyposażona w tak zwany zawór trójdrożny. Jego działanie jest bardzo proste – podczas parzenia woda wypływa przez prysznic wprost na zmieloną i ubitą kawę. Po zakończeniu ekstrakcji nieco wody pozostaje jeszcze w obiegu. Zawór odcina dopływ tego nadmiaru bezpośrednio na kawę i odprowadza ją bezpośrednio do tacki ociekowej, tej pod filiżanką. Jeśli kiedyś się zastanawialiście, dlaczego wypływa stamtąd woda, teraz macie odpowiedź. Co to ma do higieny i do czyszczenia ekspresu kolbowego? A no to, że wraz z wodą zawsze nieco drobinek kawy zostanie zaciągniętych do obiegu. To wszystko się tam w środku osadza, z czasem negatywnie wpływając na smak kawy. Czyszczenie grupy w ekspresach kolbowych powinno być przeprowadzane regularnie, w warunkach domowych, powiedzmy że raz w tygodniu (w kawiarniach na koniec każdego dnia).
Wystarczy tylko odrobina chemii do czyszczenia i tak zwane ślepe sitko lub cokolwiek, co uniemożliwi wypłynięcie wody przez kolbę, tylko pozostawi ją w środku sitka. Chodzi o to, by po wsypaniu proszku, zapięciu kolby do grupy i uruchomieniu ekspresu powstał w sitku roztwór, który podziała dobrze na wszystkie elementy prysznica, a także zostanie zaciągnięty do obiegu, czyszcząc grupę od wewnątrz oraz odpływ (bez obaw, do bojlera nic się nie dostanie!). Do tego przyda się jeszcze szczotka do grupy, żeby wygrzebać z zakamarków resztki kawy.

W ekspresach automatycznych czyszczenie bloku zaparzającego także może odbywać się przy pomocy choćby specjalnych tabletek, co jest opcją najłatwiejszą i skuteczną. Niektóre z modeli pozwalają na wyciągnięcie całego elementu, umożliwiając ręczne wyczyszczenie zakamarków. Polecam przed tym zabiegiem zapoznać się z instrukcją!
To bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny. W ekspresach automatycznych jest to miejsce, gdzie uwielbiają osadzać się cząsteczki kawy, olejki oraz pleśń. Cudownie, prawda? Stąd czyszczenie kolby ekspresu ciśnieniowego oraz pozostałych elementów jest na wagę złota!

4. Dooobre mleczko, dooobre… Ale jak wyczyścić spieniacz do mleka w ekspresie?

Ekspresy kolbowe i niektóre automatyczne posiadają dyszę do spieniania mleka. Wsadzamy ją nieco do dzbanka z mlekiem, odkręcamy kurek i rozpoczyna się magia spieniania, mistrzostwa latte art w zasięgu ręki, jak nic! Trening jest potrzebny, więc leci jedno cappu, drugie, trzecie, dziesiąte… A na rurce zbiera się efektowny, biały, zaschnięty kożuch. Cudownie apetyczny, prawda?
Sprawa jest prosta. Po każdym użyciu dyszy należy ją wytrzeć do czysta lekko wilgotną ścierką i przedmuchać parą, odkręcając zawór na kilka sekund.
Nieco więcej zachodu jest przy czyszczeniu ekspresów automatycznych, które mają zintegrowane systemy spieniania mleka. Po zrobieniu serii kaw warto wsadzić rurkę zamiast do pojemnika z mlekiem, to do pojemnika z czystą wodą i uruchomić program spieniania. Schładzarki czy wbudowane zbiorniki także wymagają regularnego mycia i wymieniania mleka. W wielu ekspresach automatycznych są też specjalne programy do czyszczenia układu spieniania, warto korzystać z tego co jakiś czas. Przy bardziej skomplikowanych układach i przy częstym korzystaniu z funkcji spieniania warto sięgnąć po płyn czyszczący, który skutecznie usuwa osady mleczne.

5. Czyszczenie ekspresów przelewowych

Nawet gdy odpowiednio dbasz o swój ekspres, używając tylko filtrowanej wody z dzbanka, po pewnym czasie w zbiorniku na wodę moze pojawić się biały nalot, a w dzbanku na kawę ciemne ślady po naparze. W przypadku takiego ekspresu łatwo jest zauważyć nieczystości ze względu na jego przezroczystą konstrukcję. To moment, w którym powinniśmy pomyśleć o czyszczeniu. Jak czyścić ekspres przelewowy? Wygodnym i szybkim sposobem jest sięgnięcie po środek do czyszczenia ekspresów przelewowych. Jeśli będziemy postępować zgodnie z instrukcją i regularniepowtarzać proces, nasz ekspres powinien być wyraźnie czystszy, wolny od kamienia, co w rezultacie daje nam lepszy przepływ wody i smak kawy.

6. Alternatywy

Chemexdrippery, serwery, termosy czy dzbanki pod ekspresy przelewowe też są narażone na uciążliwy osad kawowy. Codzienne mycie tych elementów pod bieżącą wodą z odrobiną płynu jest doskonałym pomysłem. Proste i skuteczne. Czasami nie można jednak dotrzeć do niektórych zakamarków, jak choćby dno Chemexa. Albo przez kilka godzin zapomnimy o wypłukaniu dripa. W efekcie zacznie się tam gromadzić kawowy osad, którego ciężko się pozbyć. Na rynku są środki do czyszczenia tego typu akcesoriów.

7. Niech lśni!

Na koniec trochę kosmetyki. Ekspres, który z zewnątrz nie jest pochlapany kawą, nie ma na sobie zacieków czy mlecznych bohomazów wygląda po prostu lepiej. Codzienne czyszczenie ekspresu z zewnątrz wilgotną ściereczką z niewielką ilością łagodnego detergentu i wytarcie do sucha, na przykład ścierką z mikrofibry, nada ostatecznego szlifu do całych zabiegów higienicznych.

Podsumowując…kiedy czyścić ekspres do kawy?

Podsumujmy najważniejsze wnioski:

  • O higienę kawowych sprzętów trzeba dbać regularnie. Warto więc wiedzieć, jak wyczyścić sitko w ekspresie do kawy lub jak zadbać o pojemnik na mleko.
  • Codzienne, drobne zabiegi, jak wyczyszczenie dyszy i przepłukanie układów spieniających, używanie filtrowanej wody, umycie dzbanków czy dripperów oraz przetarcie ekspresu ściereczką to podstawy. Dzięki nim poważniejsze zabiegi można przeprowadzać nieco rzadziej.
  • Czyszczenie ekspresu zależy od intensywności używania. Bardzo często używany sprzęt wymaga intensywniejszego przeglądu. Z drugiej strony, ekspresy używane bardzo sporadycznie też są narażone na problemy. Woda długo stojąca w zbiorniku i bojlerze, czy nieczyszczone z resztek kawy grupy, albo nieopróżniany pojemnik na fusy, to doskonałe środowisko do rozwoju pleśni i innych nalotów.

Jeśli nie chcemy doświadczyć pogorszenia smaku kawusi albo - o zgrozo! - uszkodzenia urządzenia, pamiętajmy o regularnym czyszczeniu i konserwacji ekspresu!


Zobacz również