Jak często odkamieniać ekspres do kawy? Sprawdź, czy robisz to wystarczająco często

Kto chciałby z własnej woli pozbawiać się porannej dawki kofeiny w postaci pysznej kawy? Jeśli zależy Wam na stałym dostępie do kofeiny i nie chcecie wylądować ze swoim ekspresem w serwisie, koniecznie dowiedz się co ile odkamieniać ekspres do kawy oraz czy robisz to dostatecznie często.
SPIS TREŚCI
Co się dzieje, gdy nie odkamieniasz ekspresu? Oto skutki zaniedbania, które mogą Cię zaskoczyć
Co ile odkamieniać ekspres w zależności od modelu i częstotliwości używania?
Jakie środki najlepiej sprawdzają się do odkamieniania ekspresu? Naturalne środki vs detergenty specjalistyczne
Odkamienianie ekspresu krok po kroku – jak zrobić to dobrze, by nie uszkodzić urządzenia?
Jak zapobiegać powstawaniu kamienia w ekspresie do kawy? 3 sprawdzone tricki
Zobacz również
Co się dzieje, gdy nie odkamieniasz ekspresu? Oto skutki zaniedbania, które mogą Cię zaskoczyć
Regularne czyszczenie ekspresu z kamienia niezaprzeczalnie wydłuża jego życie, ale co dzieje się kiedy zaniedbamy te czynność?
- Zwiększa się pobór mocy — kamień opóźnia nagrzewanie się wody, sprawiając, że cały proces trwa dłużej, tym samym zużywając więcej prądu i naszych ciężko zarobionych pieniędzy.
- Bojler ulega przeciążeniu — z tego samego powodu bojler odpowiadający za nagrzewanie wody musi pracować ciężej, co może doprowadzić do jego przedwczesnej awarii a nawet nieodwracalnego uszkodzenia.
- Kawa smakuje gorzej — utrudniony przepływ wody przez osadzający się kamień zaburza proces ekstrakcji, przez co kawa może być niedoparzona.
Co ile odkamieniać ekspres w zależności od modelu i częstotliwości używania?
Skoro wiemy już, jak ważne jest czyszczenie ekspresu z białego nalotu, możemy zadać sobie pytanie co ile odkamieniać ekspres? Wszystko zależy od tego, jak intensywnie używamy naszego ekspresu i jakiej wody używamy do parzenia.
Jeśli codziennie parzysz przynajmniej jedną porcję kawy lub więcej możesz odkamieniać ekspres raz w miesiącu, aby być pewnym, że w maszynie nie zacznie odkładać się mineralny osad. Używając ekspresów bardziej sporadycznie, kilka razy w tygodniu, możemy pozwolić sobie na generalne odkamienienie raz na dwa miesiące.
Zasadniczym czynnikiem wpływającym na to co ile trzeba odkamienić ekspres jest skład wody. Jeśli do parzenia kawy używamy wody prosto z kranu, to kamień zacznie osadzać się na nim w ekspresowym tempie. Dlatego warto do kawy stosować filtrowaną wodę, zapewni to lepszy smak naparu, a także wydłuży okresy między czyszczeniem.
Jakie środki najlepiej sprawdzają się do odkamieniania ekspresu? Naturalne środki vs detergenty specjalistyczne
Istnieją domowe sposoby na zwalczanie kamienia — popularne metody polegają na zastosowaniu kwasku cytrynowego lub octu, jednak mają one swoje minusy. Sporządzenie roztworu w nieodpowiednich proporcjach może uszkodzić wnętrze ekspresu oraz wpłynąć negatywnie na smak kawy. Dlatego do czyszczenia ekspresów z kamienia polecamy dedykowane do tego detergenty na przykład Urnex Dezcal lub Melitta AntiCalc BIO.
Odkamienianie ekspresu krok po kroku – jak zrobić to dobrze, by nie uszkodzić urządzenia?
W przypadku ekspresów ciśnieniowych proces odkamieniania zawsze jest dokładnie opisany w instrukcji konkretnego modelu. Zazwyczaj ekspres informuje nas poprzez interfejs o kolejnych krokach, które obejmują przepuszczenie całego zbiornika wody ze środkiem czyszczącym, a następnie przepłukanie go czystą wodą.
Ekspresy przelewowe wymagają ręcznego czyszczenia, które możemy przeprowadzić w kilku prostych krokach:
- Sięgamy po ulubiony środek okamieniający np. Urnex Dezcal lub Moccamaster Durgol Universal Descaler.
- Wlewamy ciepłą wodę do zbiornika, przepuszczamy ją wraz z detergentem.
- Kilkukrotnie powtarzamy przepuszczenie wody przez ekspres w celu usunięcia detergentu.
- Ekspres powinien być wyraźnie czystszy, wolny od kamienia, co w rezultacie daje nam lepszy przepływ wody i smak kawy. Nic prostszego!
Jak zapobiegać powstawaniu kamienia w ekspresie do kawy? 3 sprawdzone tricki
W myśl zasady, że lepiej zapobiegać, niż leczyć warto zastosować kilka sztuczek, które pozwolą Wam cieszyć się sprawnym ekspresem wolnym od kamienia przez długi czas. Większość z nich nie wymaga wielkiego wysiłku, a efekty będą znaczące dla funkcjonowania Waszej maszyny do kawy.
- Filtrowana woda — filtrowanie wody to podstawa profilaktyki w walce z kamieniem. Kranowa woda pełna jest minerałów i chloru, które nie tylko wpływają na osadzanie się na częściach mających kontakt wodą, ale także na smak kawy. Dlatego jeśli zależy Ci na jak najlepszym smaku i dobrej kondycji ekspresu — filtruj!
- Przypomnienie w telefonie — nie zawsze w ferworze codzienności pamiętamy dokładnie co ile odkamieniać ekspres, dlatego polecamy ustawienie sobie comiesięcznego powiadomienia w kalendarzu, które przypomni nam o tej konieczności.
- Działanie zanim nalot się zbierze — czyszczenie ekspresu raz w miesiącu może wydawać się przesadą, zwłaszcza kiedy nie widzimy wyraźnych oznak osadzającego się kamienia. Jednak lepiej jest robić to regularnie, nie czekając na pojawienie się nalotu, bo jeśli pozwolimy mu osadzić się na dłużej, może nie być tak prosty do zwalczenia.