Co to jest Chai latte? Poznaj nasze rekomendacje i zamów ulubioną!

Jesień i zima zbliżają się wielkimi krokami i choć chciałoby się ich uniknąć, warto szukać sposobów na ogrzanie się i celebrowanie małych przyjemności. Jedną z zalet chłodnych miesięcy jest picie sezonowych napojów, takich jak chai latte. Co to za przysmak, jak go przygotować i czy warto go pić?
Co to jest Chai latte?
Czym właściwie jest Chai latte? To pochodząca z Indii herbata z dodatkiem przypraw. Nie ma jednego poprawnego przepisu na Chai latte, ale zazwyczaj są to przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy imbir, w połączeniu z czarną herbatą. W efekcie otrzymujemy mocną, ostrą herbatę, którą możemy połączyć z mlekiem i miodem lub pić ją bez dodatków. Rozgrzewa, poprawia odporność i stymuluje do działania. Czego więcej potrzeba?
Chai latte jest herbatą czy kawą?
Zaraz, zaraz, ale czy Chai latte nie jest kojarzone z kawowym, słodkim napojem, który stał się kultowym wyborem każdej „jesieniary”, zwłaszcza kiedy dodamy do niego jeszcze dynię? Tak, ponieważ chai to po prostu mieszanka przypraw, którą możemy dodać zarówno do kawy, jak i do herbaty. Polecamy spróbować Chai latte w obu wersjach – kawowej i herbacianej – bo każda z nich ma nieco inne oblicze.
Jakie jest pochodzenie Chai latte?
Chai latte pochodzi z Indii, gdzie picie herbaty ma silną tradycję, podobnie jak łączenie jej z przyprawami. Ten rozgrzewający napar podawany jest z mlekiem i miodem, a każda rodzina ma swój własny przepis na Chai.
Chai latte – najważniejsze cechy
Chai latte jest przede wszystkim wyraziste w smaku. Dominują w nim korzenne przyprawy, które nadają całemu napojowi wyjątkowego charakteru. Całość bardzo dobrze łączy się z mlekiem. Ostry smak przypraw zostaje złagodzony przez delikatność mleka, a dodatkowo podbity przez zawarty w nim tłuszcz, który jest nośnikiem smaku.
Czy Chai latte jest zdrowe?
Zawarte w Chai latte przyprawy oraz czarna herbata lub kawa mają właściwości prozdrowotne. Wspierają odporność, działają antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i opóźniają proces starzenia się. Przy tym nie zawierają prawie wcale kalorii. Chai latte może być zdrowe, o ile będziemy je pić bez dodatkowych słodzików, które mogą zniweczyć prozdrowotność tego napoju. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko musi być zoptymalizowane – czasami dobrze dać sobie luz i wypić słodką kawę czy herbatę, ciesząc się ich smakiem.
Najlepsze Chai latte w Coffeedesk
W Coffeedesk znajdziecie Chai latte w postaci herbaty oraz przypraw do samodzielnego przygotowania w domu. Oto nasze propozycje, które pozwolą Wam wypić pyszny Chai latte w domowym zaciszu:
Paper and Tea Hariman Classic Chai
chińska czarna herbata w połączeniu z przyprawami masala — karobem, cynamonem, pieprzem, słodem i goździkami dają gęstą teksturę i głęboki smak.
Teministeriet Black Vanilla Chai
wysokiej jakości czarna herbata z dodatkiem cynamonu, kardamonu, imbiru, skórki pomarańczy oraz wanilii. Świetnie smakuje z mlekiem i bez niego, a elegancka puszka sprawia, że jest to idealna herbata na prezent.
Baru Golden Chai Latte
mieszanka Chai latte w proszku, którą można dodać do gorącego mleka lub roślinnej alternatywy. Cudownie rozgrzewa, jest słodka w smaku, wegańska i nie zawiera sztucznych aromatów.
Dlaczego warto pić Chai latte?
Chai latte warto pić ze względu na jego właściwości zdrowotne, rozgrzewające, pobudzające i poprawiające nastrój. To świetny napój na długie i ciemne, zimowe wieczory. Filiżanka dobrego, ciepłego naparu może odmienić nam humor i pozytywnie wpłynąć na resztę dnia.