Najlepsza herbata rooibos – poznaj TOP 5 aromatycznych wyborów, które pokochasz od pierwszego łyku!

Rooibos to roślina rosnąca w Afryce, o bardzo szerokich właściwościach zdrowotnych i wspaniałych walorach smakowych. Jeśli jesteście fanami herbaty i ciekawych smaków to rooibos z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Czym jest czerwonokrzew Afrykański? Najlepsza herbata rooibos
Warto zaznaczyć, że rooibos technicznie nie jest herbatą, bo ta nazwa może odnosić się wyłącznie do roślin pochodzących z krzewu camellia sinensis. Rooibos pochodzi z krzewu Asphalatus linearis, a jego sposób obróbki przebiega podobnie jak w przypadku herbaty — listki są zbierane i poddawane fermentacji.
Najlepsza herbata rooibos ma naturalnie słodki smak, i piękny czerwony kolor. Jest wypełniona dobroczynnymi składnikami — zawiera w sobie mnóstwo witaminy C i antyoksydantów. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe i pomaga zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Rooibos nie zawiera kofeiny, dzięki czemu możemy wypić go jako relaksującą herbatkę na wieczór, aby cieszyć się regenerującym snem. Dzięki braku obecności tanin, nie zawiera w sobie żadnej goryczy, przez co nadaje się nawet dla najmłodszych i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Smaki i aromaty rooibosa są przede wszystkim karmelowe, miodowe, lekko drzewne i przyprawowe. Do mieszanek często dodaje się zioła i owoce, aby wzbogacić smak rooibosa.
Herbata rooibos — jaka najlepsza metoda parzenia?
Parzenie rooibosa nie jest niczym skomplikowanym jeśli będziemy stosować się do kilku prostych zasad. Najlepsza herbata rooibos powinna być delikatna i słodka w smaku. Zaparzacze do herbaty takie jak Hario Largo idealnie nadadzą się do przygotowania tego naparu, ale zwykłe koszyczki zaparzające też zdadzą egzamin.
- Proporcje jakie powinniśmy zastosować w przypadku herbaty rooibos to 5 gramów suszu na 200 ml wody. Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować w razie potrzeb.
- Rooibos parzymy wodą filtrowaną zaraz po zagotowaniu przez około 5-8 minut.
- Ten rodzaj naparu możemy zalewać nawet kilka razy, wydłużając parzenie z każdym zalaniem.
Inne herbaty vs. rooibos — jaka najlepsza herbata?
Herbaty mają różne smaki, właściwości i działanie. Jak czerwonokrzew afrykański prezentuje się na tle innych herbat? Jego niezaprzeczalną zaletą jest brak kofeiny. Dzięki temu możemy wypić go o każdej porze dnia i nocy, bez obaw o problemy z zasypianiem. Kolejną przewagą rooibosa nad innymi herbatami jest słodki smak, który przypadki do gustu osobom o nieco delikatniejszych kubkach smakowych. Brak goryczki w tym naparze to także prostsze parzenie — nie ma obaw, że przeparzymy ten rodzaj suszu.
Najlepsza herbata rooibos – które mieszanki warto wypróbować?
HAYB Rooibos Zanzibar
to zielony rooibos, który nie został poddany procesowi fermentacji, przez co ma delikatny, lekko cytrusowy smak, wzbogacony o cytrynę, mango i przyprawy.
Brown House and Tea Berry Muffin
smak babeczki z borówkami w formie herbatki? Taki jest właśnie rooibos z dodatkami owoców, który smakuje świetnie na zimno, jak i na ciepło.