Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Kafar - kawa ziarnista Gwatemala Acatenango La Esmeralda Washed Espresso 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 10.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Gwatemalski klasyk – ciemna czekolada, suszone owoce leśne oraz pełne, maślane body.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: AcatenangoOdmiana: Caturra, Catuai, BourbonMetoda obróbki: Washed
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia La Parada Anaerobic Natural Filter 150 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 14.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, rodzynek, cytrusów, miodu i przypraw korzennych.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Huila, AlgecirasFarma: La ParadaOdmiana: GeshaMetoda obróbki: Anaerobic naturalPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktAlberto Martinez jest pierwszym producentem kawy w swojej rodzinie. Farmę La Parada kupił około 15 lat temu i od tego czasu uprawia ją wspólnie z żoną i synami. Na farmie rosną odmiany Colombia, Catimor, Gesha, Pacamara i Pink Bourbon.Farma położona jest w miejscowości Arenosa, w rejonie Algericas w Huila. Znajduje się na bardzo dużej wysokości 2000 metrów nad poziomem morza, co bardzo korzystnie wpływa na profile kaw, które są tam uprawiane. Rodzina Martinez przykłada też dużą wagę do procesu obróbki, co jeszcze bardziej przekłada się na jakość. W przypadku tego lotu, po zbiorze owoce kawowca zostały zamknięte na 72 godziny w tankach fermentacyjnych. Po tym czasie suszono ją na stołach umieszczonych pod przykryciem, dzięki czemu kawa nie była wystawiona na działanie wilgoci.OPINIA ROASTERATo jedna z bardziej złożonych w smaku kaw, jakie ostatnio paliliśmy. Na początku uderzą Was nuty ciemnej czekolady, potem dojdą do nich owoce tropikalne, cytrusy, miód i suszone owoce. Wszystko podsypane przyprawami korzennymi. Dla nas płynne złoto!
Nowość
MAMAM - kawa ziarnista Kolumbia El Porvenir Washed Filter 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 06.10.2025

MAMAM Colombia El Porvenir Filter to kawa ziarnista specialty z Kolumbii. W smaku wyczujesz delikatne nuty owoców takich jak winogrono, markuja, zielone jabłko oraz czystość charakterystyczną dla wysokogórskich kaw kolumbijskich.  Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: Palestina, HuilaOdmiana: TabiFarma: Finca El PorvenirMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Promocja Royal Beans
Runty Roaster - kawa ziarnista Urodzinowa Kawa Gwatemala El Llano Geisha Washed Filter 250 g

Producent: RUNTY ROASTER

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Runty Roaster. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do białych kwiatów, jaśminu, nektarynki i cukru trzcinowego. Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: AcatenangoFarma: Finca El LlanoOdmiana: GeishaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt.O KAWIEKawa od Raula była jedną z pierwszych, które tworzyły Runty Roastera. Niezmiennie od 4 lat jak co roku smażę kawy od rodziny Perez to jest to pyszna robota. W tym roku żeby uczcić te lata współpracy oraz jakoś świętować urodziny wypuszczam poza Caturrą (również dostepną), Geishe. Gdyby na te urodziny obowiązywał dresscode to do tej kawy tylko elegancie stylówki.OPINIA ROASTERAFrancja elegancja. Dosłownie i w przenośni.
Najniższa cena: 135,00 zł
135,00 zł
Najniższa cena: 135,00 zł
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Colombian Queen El Puente - Kolumbia Blend Filter 250 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 06.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czerwonego wina, jagód, owoców tropikalnych, owoców pestkowych i karmelizowanego cukru.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion:  HuilaMetoda obróbki: Natural, HoneyNEW Colombian Queen to dołączenie do innowacyjnego projektu EL PUENTE ze wspólnej inicjatywy Aromas del Sur, El Mirador oraz Clearpath Coffee, który nie tylko dostarcza wyśmienitą kawę najwyższej jakości, ale także zmienia życie lokalnych społeczności na lepsze. Poprzez bezpośrednią współpracę z ponad 300 małymi gospodarstwami rolnymi, projekt El Puente umożliwia im uczestnictwo w globalnym rynku kawowym, zapewniając stabilne i uczciwe warunki handlowe.Jak to funkcjonuje?Aromas del Sur to zespół gospodarstw kawowych należących do pary Claudia Sambon i Rodrigo Sanchez. El Mirador, założony przez Elkina Guzmana i Dianę Devian, to miejsce przetwarzania kawy El Puente, a Clearpath Coffee zajmuje się globalną sprzedażą kawy oraz logistyką.El Puente to nie tylko marka kawy, ale także symbol solidarności społecznej i zrównoważonego rozwoju.
Rocket Bean - kawa ziarnista Brazylia Capim Branco Natural Aerobic Filter 200 g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 15.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W jej smaku pojawiają się nuty przypominające białą porzeczkę, krem czekoladowy, marcepan i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Minas GeraisFarma: Capim BrancoProducent: rodzina AndradeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: AraraPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 87 / 100 pkt
Audun Coffee - kawa ziarnista Kolumbia El Diviso Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 19.08.2025

Audun Coffee Kolumbia El Diviso Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty malin, jaśminu i ciemnych owoców.Kraj: KolumbiaFarma: El DivisoMetoda obróbki: Washed
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Daterra Jaguara Anaerobic Filter 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, cukru muscovado i poziomki.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Minas Gerais, Campo das VertentesOdmiana: AraraMetoda obróbki: Anaerobic
Casino Mocca - kawa ziarnista Etiopia Banko Michicha Washed Filter 200 g

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty czarnej herbaty, trawy cytrynowej i brzoskwini.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: Kercha, GujiMetoda obróbki: WashedOdmiana: heirloomPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.
Manhattan Coffee Roasters - kawa ziarnista Brazylia Gisele Almeida Pulped Natural Filter 250 g

Producent: MANHATTAN COFFEE ROASTERS

Data palenia: 25.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Manhattan Coffee Roasters z Holandii. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, jabłka cukrowego i żółtej galaretki. Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Mata de MinasFarma: Sítio AlmeidaOdmiana: Yellow CatuaiMetoda obróbki: Pulped NaturalPołożenie upraw: 600 m n.p.m.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również