Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Trigger - kawa ziarnista Nutty Batch Filter 1 kg

Producent: TRIGGER

Data palenia: 28.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mlecznej czekolady, brązowego cukru i orzechów.Kraj: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 82 - 84 / 100 punktów
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Filter 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 28.10.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Bialetti Dolce & Gabbana - Moka Perfetto Irresistible - Kawa mielona 200g

Producent: BIALETTI DOLCE & GABBANA

*kawa aromatyzowana.
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Tropik Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.10.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Figa Coffee - kawa ziarnista Etiopia Chelchele Natural Filter 250 g

Producent: FIGA COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające czarną herbatę, suszoną lawendę i brązowy cukier.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1900 - 2400 m n.p.m.O KAWIEStacja obróbki Chelchele znajduje się w kebele o tej samej nazwie, w dystrykcie Kochere, w regionie Yirgacheffe. Kawy z tego regionu są znane z charakterystycznych kwiatowych i cytrusowych nut smakowych, a rolnicy zazwyczaj nie mają dostępu do nawozów sztucznych ani pestycydów i nie stosują ich w produkcji kawy. Mnogość mikroregionów tworzy złożone profile smakowe w zależności od stacji obróbki, z której pochodzi dana kawa.Ciekawostka: większość drobnych producentów w Etiopii dostarcza swoją kawę w owocach przez cały sezon zbiorów do pobliskiej stacji przetwórczej, gdzie kawa jest sortowana, ważona i opłacana, a następnie przetwarzana. Stacje obsługują od kilkuset do czasem nawet tysiąca lub więcej producentów.
Promocja
Bagdrip - kawa w saszetkach Etiopia - 1 saszetka 11 g

Producent: BAGDRIP

Jedna saszetka (11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Najniższa cena: 5,99 zł
5,50 zł
Najniższa cena: 5,99 zł
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Sumatra Permata Gayo Natural Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Sumatry, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty takie jak rodzynki, figi, prażone kakao.Kraj pochodzenia ziarna: SumatraRegion: Gayo highlands of AcehFarma: Permata GayoMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Ateng, BourbonPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktówO KAWIEPyszny cukiereczekMieliśmy honey, teraz natural. Ten rok jest mocny pod względem kaw z Azji. Urzekają na każdym kroku, nie inaczej jest tutaj. Dużo klasycznych nut, ale też potężna słodycz sprawiła, że chcieliśmy się podzielić z wami tymi ziarnami. Tę kawę uprawia 520 rolników - tzn. ta dokładnie paczka to blend kaw od 520 rolników, którzy swój wysiłek wkładają w finalny produkt. Kooperatywa została założona w 2014 roku, i kiedy piłem kawy z Sumatry 8-9 lat temu nie miały one startu do tego co ten Orogin prezentuje teraz. Zostawiam Was z tym cukiereczkiem!
Nowość
The Barn - kawa ziarnsta Ethiopia Shantawene Anaerobic Filter 250 g

Producent: THE BARN

Data palenia: 17.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nuty ananasa i cukierków truskawkowych.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaMetoda obróbki: AnaerobicOdmiana: Mixed HeirloomPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.KAWAW tym sezonie Shantawene jest pełne intensywnej słodyczy i wyrazistego charakteru: pomyśl o truskawkowych cukierkach i tropikalnym ponczu owocowym. Ananas, marakuja i banan pojawiają się jako pierwsze, obok jagód i owoców pestkowych. Fermentacja uwydatnia dojrzałą, owocową kwasowość z głębią, niemal winną.O FARMIEDaye Bensa została założona przez dwóch braci – Assefę i Mulugetę Dukamo – z ambicją ukazania niezwykłego potencjału etiopskiej kawy. Przez ostatnie 15 lat zbudowali oni 3 farmy, 19 stacji myjących oraz 5 magazynów. Współpracując z ponad 1400 drobnymi producentami, kierują się jakością i smakiem, nieustannie dostarczając jedne z naszych najbardziej zapadających w pamięć etiopskich kaw.Shantawene to także nazwa wioski, w której znajduje się stacja myjąca. Położona na wysokości ponad 2000 metrów w górach Bombe, otoczona jest żyznymi glebami, korzystającymi z endemicznej bioróżnorodności regionu. Daye Bensa w ostatnim czasie zalesiła ponownie tereny uprawne i zwiększyła ilość cienia dla roślin kawowca. Bardzo duża wysokość sprawia, że owoce dojrzewają powoli, tworząc małe, gęste ziarna pełne charakterystycznego etiopskiego smaku.OBRÓBKANasza partia Shantawene została poddana obróbce beztlenowej: dojrzałe owoce kawowca są umieszczane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach na 72 godziny. W trakcie tego procesu naturalne cukry zawarte w miąższu owocu nadają ziarnom głębi i owocowego charakteru. Po zakończonej fermentacji całe owoce są suszone na podniesionych afrykańskich stołach do momentu osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności.
Nowość
Hard Beans - kawa ziarnista Pewniak Jabłko Washed Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.11.2025

Hard Beans Pewniak Jabłko to jasno palona kawa ziarnista jakości specialty, pochodząca z regionu Huila w południowej Kolumbii. Ziarna arabiki poddane obróbce mytej tworzą czysty, słodki napar o wyjątkowej równowadze i delikatnej kwasowości. W smaku dominują nuty zielonego jabłka, karmelu i czerwonych owoców, które nadają kawie świeży, soczysty charakter — idealny do codziennych metod przelewowych.  Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Caturra Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: ok. 1600 – 1900 m n.p.m.
Nowość
Royal Beans
Johan & Nyström - kawa ziarnista Panama Los Lajones Geisha No.2 Honey Filter 200 g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 19.11.2025

Johan & Nyström Panama Los Lajones to kawa ziarnista jakości specialty, pochodząca z farmy Los Lajones w regionie Boquete w Panamie. Poddana obróbce honey, zachwyca soczystością smaku. W filiżance pojawiają się nuty mlecznej czekolady, jaśminu i miodu – aksamitnie słodka z kwiatową zmysłowością i zbalansowaną kwasowością.  Kraj pochodzenia: PanamaRegion: Los LajonesOdmiana: GeishaMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 2100 m n.p.m.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również