Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Poleca się kawę wypaloną w jasnym i średnim stopniu, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe.


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Idido Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, herbaty i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: YirgacheffeFarma: stacja myjąca IdidoOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIETa kawa pochodzi ze stacji myjącej w Idido, Yirgacheffe, należącej do Wete Ambela Coffee Export PLC.Wiśnie dostarcza ponad 90 lokalnych rolników, którzy uprawiają stare odmiany etiopskie na wysokościach 1950–2100 m n.p.m. Ich gospodarstwa mają od 1 do 2 hektarów. Stacja produkuje około 9 ton kawy rocznie.OPINIA ROASTERAKlasyczna Etiopia, dobra na co dzień i od święta. Słodkie miękkie owoce, zioła. Herbaciana lekkość, długi i słodki aftertaste. Takie kawy lubimy bardzo.
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Tropik Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Hard Beans - kawa ziarnista Brazylia Campo das Vertentes Natural Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 26.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty nugatu, czekolady i suszonej figi.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Kavoholik - kawa ziarnista Uganda Lava Cherry Natural Omniroast 200 g

Producent: KAVOHOLIK

Data palenia: 30.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona przez słowacką palarnię Kavoholik. Palona średnio, idealna do wszystkich metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty owoców, ciemnej czekolady i ananasa.Kraj pochodzenia kawy: UgandaRegion: Rwenzori MountainsMetoda obróbki: natural extended 48H fermentationOdmiana: SL14, SL28Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktówPołożenie upraw: 1600 - 2070 m n.p.m.
Audun Coffee - kawa ziarnista Drip No. 2 Brazylia Mumbuca Filter 1 kg

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 21.07.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Brazylii i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty żółtej śliwki, gruszki, migdałów i kakao.Kraj: >75% Brazylia / ok. 25% mieszanka arabikiMetoda obróbki: Pulped natural
Ostatnie sztuki Nowość
La Cabra - kawa ziarnista Kenia Riakiberu Omniroast 250 g

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.08.2025

  Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kenii, wypalana w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do wszystkich metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty dojrzałych śliwek i rabarbaru.Kraj: KeniaRegion: MurangaWysokość upraw: 1650 m n.p.m.Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11Obróbka: Washed
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Rwanda Gikomero Washed Omniroast 250 g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 08.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty rabarbaru, kiwi, jabłka, krwistej pomarańczy i toffi.Kraj: RwandaRegion: KigaliMetoda obróbki: WashedOdmiana: Red BourbonPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Nowość
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Etiopia Bochesa Washed Omniroast 250 g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 08.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty bergamotki, melona, kwiatów pomarańczy i miodu.Kraj: EtiopiaRegion: SidamaMetoda obróbki: WashedOdmiana: 74110, 74112 & 7454Położenie upraw: 2000 - 2100 m n.p.m.
Solberg & Hansen - kawa ziarnista Kolumbia La Trinidad Geisha Washed Filter 250 g

Producent: SOLBERG & HANSEN

Data palenia: 31.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Delikatna i słodka, o nutach winogron, bergamotki i kwiatów.Ziarno cenionej odmiany Geisha.Kraj: KolumbiaFarma: TrinidadProducent: Alejandro LloredaOdmiana: GeishaWysokość upraw: 1620 m n.p.m.Obróbka: Washed
Instytut Kawy - kawa ziarnista Kolumbia Buenos Aires Natural Filter 250 g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 26.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, landrynek, melona i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Buenos AiresOdmiana: CaturraMetoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również