Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Peru La Orquidea Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 11.11.2025

Audun Coffee Peru La Orquidea to jasno palona kawa ziarnista jakości specialty, stworzona z myślą o metodach przelewowych. W filiżance dominują nuty żółtych, suszonych owoców i białych kwiatów.  Kraj pochodzenia: PeruRegion: GuamboyaFarma: La OrquideaOdmiana: Geisha, Marshell, Caturra Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1750–2150 m n.p.m.
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Kolumbia Finca Milan Co-Fermented Culturing Filter 200 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 15.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się kwiaty, biała herbata, brzoskwinie, nektarynki i mango.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: RisaraldaOdmiana: Castillo-CaturraMetoda obróbki: Maypop (Culturing) WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Nowość
Swerl Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Jhon Jairo Washed Filter 250 g

Producent: SWERL COFFEE

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Swerl. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, owoców tropikalnych i dżemu pomarańczowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: El Rosario, San Agustín, HuilaOdmiana: TabiMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1950 - 2000 m n.p.m.
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Szybki Przelew Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 27.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
Najniższa cena: 40,80 zł
48,00 zł
Najniższa cena: 40,80 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia El Descanso Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców leśnych, ziół i suszonych owoców.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaFarma: El DescansoOdmiana: CastilloMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1400 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO FARMIEFinca El Descanso, zarządzana przez Jose Heidera Contrerasa Mancipe, znajduje się w miejscowości Filo de Salazar w regionie Guadalupe, Huila, na wysokości 1600 m n.p.m. Gospodarstwo o powierzchni 7 hektarów powstało w 2015 roku, z czego 4 hektary obsadzone są 20 000 drzewek odmian Castillo i Bourbon Rosado. Jose Heider, przedstawiciel drugiego pokolenia plantatorów, prowadzi farmę wspólnie z rodziną Contreras Verdugo, zatrudniając dwóch stałych pracowników i czterech sezonowych zbieraczy. Jest członkiem spółdzielni Coocentral, a jego obecnym priorytetem inwestycyjnym jest poprawa warunków mieszkaniowych na farmie.Zbiory prowadzone są ręcznie, a owoce najpierw poddawane są selekcji w wodzie, po czym zostają na noc w zbiorniku zasypowym i trafiają do beztlenowej fermentacji trwającej 36 godzin. Po dwóch płukaniach ziarna są suszone przez około 20 dni w marquesinie – zadaszonej, przewiewnej konstrukcji umożliwiającej równomierne schnięcie.OPINIA ROASTERATa kawa smakuje jak jogurt z owocami leśnymi. Bardzo aromatyczna, aksamitna i kompleksowa. Kolumbia taka, jak trzeba, jak powinny smakować najlepsze kawy z tego kraju.
Najniższa cena: 75,60 zł
108,00 zł
Najniższa cena: 75,60 zł
Audun Coffee - kawa ziarnista Etiopia Kelloo Bensa Bombe Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 12.11.2025

Audun Coffee Etiopia Kelloo Bensa Bombe to jasno palona kawa ziarnista jakości specialty, stworzona z myślą o metodach przelewowych. W filiżance dominują owocowe mrożonej herbaty, suszonej moreli i wina.  Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: SidamaFarma: BombeOdmiana: Heirloom Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 – 2000 m n.p.m.
Nowość
MAMAM - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia Asomujer Omniroast 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 28.10.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez MAMAM. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do espresso, ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, cukru trzcinowego i suszonej śliwki.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Timana, HuilaFarma: Asomujer Women CooperativeOdmiana: Castillo, Caturra, ColombiaMetoda obróbki: Sugar Cane Decaf (EA)Położenie upraw: 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktówOPINIA ROASTERASłodka i pełna kawa, którą można pić o każdej porze.
Trigger - kawa ziarnista Kolumbia Finca El Guayacan Natural Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 28.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wanilii, moreli, wina i czekolady.Kraj: KolumbiaRegion: HuilaFarma: Finca El GuayacanOdmiana: Pink BourbonPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 88 / 100 punktówZIARNOProces: Natural – wiśnie po zbiorze są najpierw selekcjonowane w wodzie (floatowanie), a następnie suszone na osobnym patio. Często obracane, by zapewnić równomierne suszenie. Selekcja: Zbierane są wyłącznie dojrzałe, czerwone wiśnie. Miriam i Libardo motywują zbieraczy lepszą stawką i darmowymi posiłkami. Wysokość: 1550 m n.p.m. Gleba: Żyzna gleba wulkaniczna typu loam.Odmiana: Pink Bourbon – dawniej uważana za krzyżówkę Yellow i Red Bourbon, ale według najnowszych badań to etiopska landrace o imponującym potencjale sensorycznym (spokrewniona z Geishą!). Farma: Finca El Guayacan – 3-hektarowe gospodarstwo prowadzone przez Miriam Quesadę i jej męża.Smak: Naturalna obróbka nadaje kawie soczystość, głębię i fermentacyjne nuty – spodziewaj się intensywnej słodyczy, tropikalnych owoców i lekkiej dzikości.Pink Bourbon z farmy Miriam Quesady to połączenie rzadkiej odmiany, precyzyjnej naturalnej obróbki i ogromnej pasji. Ziarna pochodzą z niewielkiej farmy w Huili, gdzie na wysokości 1550 m n.p.m. dojrzewają w żyznej, wulkanicznej glebie. Zbierane są ręcznie – tylko w pełni dojrzałe owoce – i suszone powoli, z dużą dbałością o równomierność. To pozwala zachować wyrazisty profil sensoryczny: tropikalne owoce, intensywna słodycz, lekko fermentacyjne tło i elegancka kwasowość. Pink Bourbon z Huili to odmiana, która zaskakuje – nie tylko nazwą, ale i głębią smaku. Mimo że nie jest prawdziwym Bourbonem, jej etiopskie korzenie i pokrewieństwo z Geishą dają o sobie znać w każdej filiżance.OPINIA ROASTERAZiarna od Miriam Quesady to nie tylko kawa – to opowieść o pasji, rodzinie i jakości. Ten Pink Bourbon z regionu Huila w Kolumbii to rezultat lat pracy, troski o szczegóły i naturalnego procesu obróbki, który wydobywa z ziaren maksimum słodyczy i owocowości. Już przy pierwszym zaparzeniu poczujesz, że to coś wyjątkowego – warstwowy profil, czysta fermentacja i elegancja charakterystyczna dla tej odmiany, która – jak się okazuje – wcale nie jest Bourbonem, ale wywodzi się z etiopskich odmian botanicznych. To kawa, która zaskakuje, ale przede wszystkim zachwyca. Z dumą palimy i dzielimy się nią!PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II).1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Klasyk Filter Blend 1 kg (outlet)

Producent: HAYB

Data palenia: 19.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
La Cabra - kawa ziarnista Kolumbia Mustafa Washed Omniroast 250 g

Producent: LA CABRA

Data palenia: 11.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach maliny, kakao i brązowego cukru.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: RisaraldaProducent: Ana MustafáMetoda obróbki: WashedOdmiana: Castillo, CatimorPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również