Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa w saszetkach Kivu Szybki Przelew - 1 saszetka 12 g
Drip bag z polskiej palarni Bracia Ziółkowscy to kieszonkowy dripper z kawą specialty, zamknięty w szczelnej saszetce. To doskonały wybór dla każdego, kto nie chce rezygnować z ulubionej kawy, niezależnie od miejsca. Odkryj wygodę i smak drip bagów już dziś!W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Rwandy. W jej smaku pojawiają się nuty czerwonych owoców, czekolady i kwiatów.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Kivu LakeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktów
Kafar - kawa w saszetkach Dripbag AMERYKA Filter - 7 saszetek

Producent: KAFAR

Data palenia: 21.10.2025

Kafar Kontynenty to selekcja kaw w formie dripbaga - saszetki ze zmieloną kawą, którą umieszczasz na kubku i zaparzasz gorącą wodą -  nie musisz pamiętać o młynku, filtrach czy dripperze Świeżo palona kawa jest zapakowana tak, abyś mógł cieszyć się kawą specialty nie tracąc przy tym jakości. To nie blend, a kawa z jednej plantacji, którą wybiera palarnia.Opakowanie zawiera 7 saszetek / filtrów (7 x 12g) ze zmieloną kawą z Ameryki i instrukcją obsługi.
Kafar - kawa ziarnista Gwatemala Acatenango La Esmeralda Washed Espresso 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 10.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Gwatemalski klasyk – ciemna czekolada, suszone owoce leśne oraz pełne, maślane body.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: AcatenangoOdmiana: Caturra, Catuai, BourbonMetoda obróbki: Washed
Kafar - kawa ziarnista Gwatemala El Llano Washed Filter 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 21.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku słodka, przypominająca owoce leśne, wanilię i orzechy.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: Acatenango, ChimaltenangoMetoda obróbki: WashedOdmiana: CatuaiOcena w cuppingu: 84,5 / 100 pkt
Kafar - kawa ziarnista Kolumbia Felipe Restrepo Anaerobic Natural Filter 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 07.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty kwiatów bzu, winogrona i papai.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: ChinchinaOdmiana: Caturra, ColombiaMetoda obróbki: Anaerobic NaturalOcena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Kafar - kawa ziarnista Gwatemala Mauricio Rosales Washed Filter 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 13.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty porzeczki, jeżyny i wanilii.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: AcatenangoFarma: La MaravillaOdmiana: San RamonMetoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIEFinca La Maravilla to górska farma w regionie Huehuetenango, położona wysoko wśród zielonych wzgórz północno-zachodniej Gwatemali. Założyli ją w 1997 roku Mauricio i Guillermo Rosales, kupując kawałek ziemi, który nazwali „Cudownym miejscem” — La Maravilla.Mauricio Rosales to producent, który od lat rozwija farmę mimo trudnych warunków – bez dostępu do sieci elektrycznej, ale z ogromną determinacją. Na farmie powstała własna stacja obróbki, fermentacyjne zbiorniki i stoły do suszenia kawy. Mauricio dba o jakość i o ludzi, którzy z nim pracują – tworząc zespół, który razem dąży do perfekcji w każdej filiżance.W 2020 roku La Maravilla została wyróżniona w konkursie Cup of Excellence Guatemala, co potwierdza wyjątkowy poziom jakości i konsekwencji w pracy Mauricia.
Kafar - kawa w saszetkach Dripbag AFRYKA Filter - 1 saszetka 12 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 10.10.2025

Kafar Kontynenty to selekcja kaw w formie dripbaga - saszetki ze zmieloną kawą, którą umieszczasz na kubku i zaparzasz gorącą wodą - nie musisz pamiętać o młynku, filtrach czy dripperze Świeżo palona kawa jest zapakowana tak, abyś mógł cieszyć się kawą specialty nie tracąc przy tym jakości. To nie blend, a kawa z jednej plantacji, którą wybiera palarnia.
Nowość
Kafar - kawa ziarnista Etiopia Terekech Werash Natural Filter 250 g

Producent: KAFAR

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku przypomina brzoskwinię, pomarańczę i wanilię.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: mix varietalOcena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIETarekech Werash to wyjątkowa producentka z regionu Gedeb – Chelchele, należąca do programu Lalisaa Project, który wspiera etiopskich farmerów w uzyskaniu wyższej jakości, lepszych cen i bezpośrednich kontaktów z palarniami.Swoją farmę założyła w 1990 roku razem z mężem, Fikadu. Od tego czasu zbudowała reputację jednej z najbardziej oddanych i konsekwentnych producentek w Yirgacheffe. Sama mówi, że „każdy, kto spróbuje mojej kawy, zakocha się w niej od razu” — i trudno się z nią nie zgodzić. Farma Tarekech ma ok. 5 hektarów i prowadzona jest w duchu rolnictwa regeneratywnego. Kawa rośnie w cieniu drzew, w bogatej, żyznej glebie na wysokości ponad 2000 m n.p.m. Tarekech samodzielnie produkuje kompost, nie używa nawozów chemicznych i stale sadzi nowe sadzonki lokalnych odmian heirloom. Zbiory prowadzone są ręcznie, a owoce suszone są na bambusowych podestach przez 18–24 dni.
Promocja
Kafar - kawa ziarnista Honduras Juan Benitez Filter 250 g (outlet)

Producent: KAFAR

Data palenia: 16.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku przypomina czerwoną porzeczkę, toffi i orzechy.Kraj pochodzenia kawy: HondurasRegion: Santa BarbaraFarma: La VistadaMetoda obróbki: WashedOdmiana: PacasOcena w cuppingu: 86 / 100 pkt
Najniższa cena: 63,75 zł
75,00 zł
Najniższa cena: 63,75 zł
Kafar - kawa w saszetkach Dripbag AFRYKA Filter - 7 saszetek

Producent: KAFAR

Data palenia: 10.10.2025

Kafar Kontynenty to selekcja kaw w formie dripbaga - saszetki ze zmieloną kawą, którą umieszczasz na kubku i zaparzasz gorącą wodą -  nie musisz pamiętać o młynku, filtrach czy dripperze Świeżo palona kawa jest zapakowana tak, abyś mógł cieszyć się kawą specialty nie tracąc przy tym jakości. To nie blend, a kawa z jednej plantacji, którą wybiera palarnia.Opakowanie zawiera 7 saszetek / filtrów (7 x 12g) ze zmieloną kawą z Afryki i instrukcją obsługi.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również