Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Nowość
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: Story Coffee - kawa ziarnista Meksyk Finca La Esperanza Washed Filter 250g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 19.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Meksyku, wypalona w palarni Story Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marakui, mandarynki, krówki, migdałów.Kraj: MeksykRegion: HuatuscoFarma: EsperanzaOdmiana: MarsellesaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1300 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100O FARMIEFinca la Esperanza została założona w 1946 roku przez nowożeńców, Don Antonio Rincóna i Doñę Luisę Garcíę. Ich związek nie tylko oznaczał początek wspólnego życia, ale także dał fundament pod to, co dziś znane jest jako FINCA LA ESPERANZA, położona w gminie Zentla, w stanie Veracruz. Na początku skupiali się na uprawie kawy oraz trzciny cukrowej, ponieważ były to tradycyjne rośliny uprawne tego regionu.W 1970 roku bracia Rincón nabyli teren, który obecnie pełni funkcję głównego centrum operacyjnego oraz miejsca obróbki kawy. Zakup ten rozszerzył ich produkcję kawy do łącznej powierzchni 300 hektarów, należących do rodziny Rincón. Jednak w 1985 roku bracia postanowili podzielić ziemię zakupioną wspólnie, wybierając oddzielne działalności, aby sprzyjać zarówno efektywności biznesowej, jak i rodzinnej harmonii.To, co zrobił, było radykalną zmianą w sposobie obróbki kawy — eksperymentował z różnymi typami fermentacji, oceniał zmienne i dostosowywał procesy do zasobów dostępnych w tamtym czasie. Prowadził także testy i dzielił się doświadczeniami z innymi producentami, zarówno z Meksyku, jak i z innych krajów kawowych, które miały większe doświadczenie w fermentacjach kontrolowanych oraz wydłużonych.W 2018 roku Emmanuel spotkał Andreasa z Exportadora de Café California, który zapewnił mu wsparcie i wskazówki w podnoszeniu jakości kawy uprawianej na farmie. Razem wdrożyli metody ochrony środowiska, wykorzystując zasoby w sposób zrównoważony, aby zapobiegać degradacji gleby i zanieczyszczeniu środowiska.Do 2019 roku Emmanuel rozpoczął procesowanie kawy na potrzeby krajowych zawodów, dążąc do osiągnięcia klarowności, złożoności, czystości oraz harmonijnej równowagi między body, kwasowością i słodyczą w finalnym naparze.OPINIA ROASTERADługo czekaliśmy na kawę z Meksyku żeby pojawiła się w naszej ofercie ponownie i w końcu jest! Swietnie przetworzona Marsellesa na mokro pokazuje piękno kaw z Meksyku.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: HAYB - kawa ziarnista Uganda Norman Boozy Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Ugandy, wypalona w palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do blood orange, mango, papai.Kraj: UgandaRegion: Mbale, Mount ElgonFarma: Norman BoozyOdmiana: Nyasaland, SL14, SL28Metoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100O KAWIETo dopiero nasz drugi raz z kawami z Ugandy. Ciężko jest znaleźć ziarna, które trafiają w nasz gust w kraju który ma podobną powierzchnię do Wielkiej Brytanii czy Rumunii, ale gęstość zaludnienia bardziej zbliżoną do Holandii lub Polski. Uganda to dość licznie zaludniony kraj gdzie rolnictwo napędza gospodarkę, jednak większośc farmerów uprawia tam Robustę. Ale spokojnie spokojnie, udało nam się znaleźć owocową bombę, prawdziwą perłe.Gospodarstwo Normana mieści się u podnóża góry Mount Elgon w Ugandzie, skąd pozyskuje ziarna z regionów Sironko, Mbale, Bulambuli i Kapchorwa. The Coffee Yard to duże centrum odbioru i suszenia wiśni kawowych. Norman, mający prawie 20 lat doświadczenia w branży, od 2018 roku specjalizuje się w kawach naturalnych, stale udoskonalając metody obróbki, by osiągnąć idealne profile smakowe.Proces obróbki obejmuje: Selekcję i płukanie wiśni w celu usunięcia defektów. Wstępne suszenie na podwyższonych stołach. Dodatkowe sortowanie według koloru i wilgotności. Fermentację – w otwartych zbiornikach, dzięki temu kawa ma swoje niepowtarzalne nuty smakowe. Suszenie przez około 21 dni do poziomu wilgotności poniżej 12%.Po kolejnym tygodniu ziarna są łuskane, sortowane ręcznie i optycznie, a następnie przygotowywane do eksportu.OPINIA ROASTERAAleż mnie zaskoczyła ta kawa! Koleja nauczka, która pokazuje żeby wchodzić w nieznane uliczki, być głodnym i ciągle szukać. Dawno nie piłem czegoś tak soczystego i tropikalnego.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: Hard Beans - kawa ziarnista Kolumbia Carambolo Estate Dual Fermentation Washed Process Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 17.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona w palarni Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, czerwonej porzeczki, wanilii.Kraj: KolumbiaRegion: Pitalito, HuilaFarma: Finca Las Flores & Finca El DivisoOdmiana: Tabi & Yellow ColombiaMetoda obróbki: Dual Fermentation Washed ProcessPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86,25 / 100O KAWIEKawa ta pochodzi z dwóch farm w regionie Huila: Finca El Diviso, prowadzonej przez Nestora Lasso i jego rodzinę, oraz Finca Las Flores, zarządzanej przez Johana Vergarę i rodzinę Vergara. El Diviso leży na wysokości 1 780–1 900 m n.p.m., natomiast Las Flores znajduje się na 1 700–1 790 m n.p.m. Obie farmy koncentrują się na eksperymentalnych metodach obróbki i uprawiają szereg różnych odmian botanicznych.Ten lot to mieszanka odmian Tabi oraz Yellow Colombia. Ziarno przechodzi podwójną fermentację: najpierw etap tlenowy, a następnie fermentację beztlenową w zanurzeniu, której celem jest podbicie nut pestkowych owoców. Po fermentacji kawa poddawana jest zabiegowi „gaszenia” gorącą i zimną wodą (thermal shock), aby zminimalizować utratę aromatu i zachować pożądany profil sensoryczny. Suszenie odbywa się najpierw naturalnie pod zadaszeniem, a na końcu kawa jest dosuszana mechanicznie w silosie. Następnie odpoczywa co najmniej 10 dni przed ostatecznym przemiałem.Kawy z Las Flores i El Diviso regularnie pojawiają się w zwycięskich prezentacjach na Mistrzostwach Baristów – zarówno na scenie World Barista Championship (m.in. u Mistrza Baristów 2025), jak i podczas Mistrzostw Polski Barista – co tylko potwierdza ich wyjątkowy potencjał.OPINIA ROASTERANestor Lasso i Johan Vergara to pionierzy nowej fali kolumbijskich producentów kawy. Obie plantacje (El Diviso i Las Flores) robią ogromne wrażenie i choć miałem okazję odwiedzić je kilkukrotnie, za każdym razem zaskakiwały nowym rozwiązaniem i innowacją. W momencie, gdy owoce współpracy - Carambolo Estate, pojawiły się na naszym stole cuppingowym, było oczywistym, że ziarno te zostanie tegorocznym filtrem miesiąca grudnia. Nie ma co się rozpisywać, będzie owocowo i słodko!KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Heresy - kawa ziarnista Etiopia Bensa Keramo Kebele Natural Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Heresy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, borówek, wina i cytrusów.Kraj: EtiopiaRegion: BensaFarma: Keramo KebeleOdmiana: 74158Metoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2050 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówO PRODUCENCIENguisse to jeden z tych producentów, dla których uprawa kawy jest czymś więcej, niż randomowym agro-zajęciem. Dla wielu Etiopczyków kawa to symbol, narodowa duma i styl życia - do tego grona z pewnością zalicza się finalista zeszłorocznego Cup of Excellence! Jego niewielka farma o wielkości ok. 8 hektarów położona jest w, naszym zdaniem, najlepszym pod względem potencjału jakościowego regionie Bensa. Uprawy sięgają tu grubo powyżej 2000 metrów nad poziomem morza i zazwyczaj są wyselekcjowanymi, pojedynczymi odmianami botanicznymi.O OBRÓBCEKlasyczny natural, wywodzący się właśnie z Etiopii, czyli suszenie kawowych pestek w całym owocu: świeżo zebrane wiśnie przechodzą wstępną selekcję, podczas której odrzucane są te z defektami. Następnie rozrzucane są po tzw. afrykańskich łóżkach – długich, ciągnących się nieraz przez kilkadziesiąt (!) metrów stołach o podszyciu z siatki, co pozwala na równy obieg powietrza w ciągu całego procesu, a w rezultacie homogeniczne suszenie. Całość trwa, w zależności od pogody, od 25 do 30 dni.OPINIA ROASTERADrugi rok z rzędu odwiedzamy w styczniu Etiopię, ale pierwszy raz kupiliśmy kawę od Nguisse! Zawsze z niecierpliwością czekamy na lato, kiedy ląduje kontener z Etiopii. Ten ultrasłodki lot z Bensy smakuje tak samo dobrze, jak kilka miesięcy temu na stole cuppingowym w Addis - gęste, kremowe ciałko, dojrzałe nuty borówek, kwiatów i cytrusów. Wszystko w charakterystycznej dla procesu i regionu, winnej otoczce.
Bagdrip - kawa w saszetkach Brazylia Box - 8 saszetek 11 g

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Colombia Jardines Chambaku Natural Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty takie jak tropikalne owoce, winogrono, wino.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaldasFarma: El Vegel / Jardines ChambakuMetoda obróbki: NaturalOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO KAWIEBalonówa!Bubble gum - to oryginalna nazwa tego lotu nadana przez farmerów - Elliasa i Shadiego Bayterow z Kolumbii. Miałem okazję zapytać ich, dlaczego nazywają kawy w ten sposób i czy to oznacza, że większość ich kaw to Co-fermented Coffees? Odpowiedzieli, że absolutnie nie! Nadają nazwy swoim partiom kawy, bo często smak danych lotów przenosi ich do dziecięcych lat i przypominaniami smaki. Tutaj było tak owocowo, że bracia zgodzili się, że ta kawa smakuje niczym guma balonowa. Bardzo soczysta, bardzo słodka, tropikalna. A to klasyczny natural. Zero dodatków, tylko ciężka praca!
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Tropik Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.10.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
KYOTO - kawa ziarnista Kolumbia Pink Bourbon Washed Anaerobic Filter 250 g

Producent: KYOTO

Data palenia: 04.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty przypominające żółte owoce, brzoskwinie, herbatę i grejpfruta.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Pink BourbonMetoda obróbki: Washed AnaerobicPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Aristobulo Rayo Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 27.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty takie jak  brzoskwinia, morela, porzeczki.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1830 m n.p.m.
Ostatnie sztuki
Doubleshot - kawa ziarnista Ethiopia Segera Fully Washed Filter 300 g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 11.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W samku wyczuwalne są nuty jaśminu, brzoskwini oraz miodu.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: SidamoFarma: SegeraMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również