Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Kolumbia Finca Milan Co-Fermented Culturing Filter 200 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 15.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się kwiaty, biała herbata, brzoskwinie, nektarynki i mango.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: RisaraldaOdmiana: Castillo-CaturraMetoda obróbki: Maypop (Culturing) WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Nowość
Swerl Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Jhon Jairo Washed Filter 250 g

Producent: SWERL COFFEE

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Swerl. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, owoców tropikalnych i dżemu pomarańczowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: El Rosario, San Agustín, HuilaOdmiana: TabiMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1950 - 2000 m n.p.m.
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Szybki Przelew Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 27.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
Najniższa cena: 48,00 zł
48,00 zł
Najniższa cena: 48,00 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia El Descanso Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców leśnych, ziół i suszonych owoców.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaFarma: El DescansoOdmiana: CastilloMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1400 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO FARMIEFinca El Descanso, zarządzana przez Jose Heidera Contrerasa Mancipe, znajduje się w miejscowości Filo de Salazar w regionie Guadalupe, Huila, na wysokości 1600 m n.p.m. Gospodarstwo o powierzchni 7 hektarów powstało w 2015 roku, z czego 4 hektary obsadzone są 20 000 drzewek odmian Castillo i Bourbon Rosado. Jose Heider, przedstawiciel drugiego pokolenia plantatorów, prowadzi farmę wspólnie z rodziną Contreras Verdugo, zatrudniając dwóch stałych pracowników i czterech sezonowych zbieraczy. Jest członkiem spółdzielni Coocentral, a jego obecnym priorytetem inwestycyjnym jest poprawa warunków mieszkaniowych na farmie.Zbiory prowadzone są ręcznie, a owoce najpierw poddawane są selekcji w wodzie, po czym zostają na noc w zbiorniku zasypowym i trafiają do beztlenowej fermentacji trwającej 36 godzin. Po dwóch płukaniach ziarna są suszone przez około 20 dni w marquesinie – zadaszonej, przewiewnej konstrukcji umożliwiającej równomierne schnięcie.OPINIA ROASTERATa kawa smakuje jak jogurt z owocami leśnymi. Bardzo aromatyczna, aksamitna i kompleksowa. Kolumbia taka, jak trzeba, jak powinny smakować najlepsze kawy z tego kraju.
Najniższa cena: 91,80 zł
108,00 zł
Najniższa cena: 91,80 zł
Nowość
MAMAM - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia Asomujer Omniroast 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 28.10.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez MAMAM. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do espresso, ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, cukru trzcinowego i suszonej śliwki.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Timana, HuilaFarma: Asomujer Women CooperativeOdmiana: Castillo, Caturra, ColombiaMetoda obróbki: Sugar Cane Decaf (EA)Położenie upraw: 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktówOPINIA ROASTERASłodka i pełna kawa, którą można pić o każdej porze.
Trigger - kawa ziarnista Kolumbia Finca El Guayacan Natural Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 28.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wanilii, moreli, wina i czekolady.Kraj: KolumbiaRegion: HuilaFarma: Finca El GuayacanOdmiana: Pink BourbonPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 88 / 100 punktówZIARNOProces: Natural – wiśnie po zbiorze są najpierw selekcjonowane w wodzie (floatowanie), a następnie suszone na osobnym patio. Często obracane, by zapewnić równomierne suszenie. Selekcja: Zbierane są wyłącznie dojrzałe, czerwone wiśnie. Miriam i Libardo motywują zbieraczy lepszą stawką i darmowymi posiłkami. Wysokość: 1550 m n.p.m. Gleba: Żyzna gleba wulkaniczna typu loam.Odmiana: Pink Bourbon – dawniej uważana za krzyżówkę Yellow i Red Bourbon, ale według najnowszych badań to etiopska landrace o imponującym potencjale sensorycznym (spokrewniona z Geishą!). Farma: Finca El Guayacan – 3-hektarowe gospodarstwo prowadzone przez Miriam Quesadę i jej męża.Smak: Naturalna obróbka nadaje kawie soczystość, głębię i fermentacyjne nuty – spodziewaj się intensywnej słodyczy, tropikalnych owoców i lekkiej dzikości.Pink Bourbon z farmy Miriam Quesady to połączenie rzadkiej odmiany, precyzyjnej naturalnej obróbki i ogromnej pasji. Ziarna pochodzą z niewielkiej farmy w Huili, gdzie na wysokości 1550 m n.p.m. dojrzewają w żyznej, wulkanicznej glebie. Zbierane są ręcznie – tylko w pełni dojrzałe owoce – i suszone powoli, z dużą dbałością o równomierność. To pozwala zachować wyrazisty profil sensoryczny: tropikalne owoce, intensywna słodycz, lekko fermentacyjne tło i elegancka kwasowość. Pink Bourbon z Huili to odmiana, która zaskakuje – nie tylko nazwą, ale i głębią smaku. Mimo że nie jest prawdziwym Bourbonem, jej etiopskie korzenie i pokrewieństwo z Geishą dają o sobie znać w każdej filiżance.OPINIA ROASTERAZiarna od Miriam Quesady to nie tylko kawa – to opowieść o pasji, rodzinie i jakości. Ten Pink Bourbon z regionu Huila w Kolumbii to rezultat lat pracy, troski o szczegóły i naturalnego procesu obróbki, który wydobywa z ziaren maksimum słodyczy i owocowości. Już przy pierwszym zaparzeniu poczujesz, że to coś wyjątkowego – warstwowy profil, czysta fermentacja i elegancja charakterystyczna dla tej odmiany, która – jak się okazuje – wcale nie jest Bourbonem, ale wywodzi się z etiopskich odmian botanicznych. To kawa, która zaskakuje, ale przede wszystkim zachwyca. Z dumą palimy i dzielimy się nią!PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II).1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
La Cabra - kawa ziarnista Kolumbia Mustafa Washed Omniroast 250 g

Producent: LA CABRA

Data palenia: 11.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach maliny, kakao i brązowego cukru.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: RisaraldaProducent: Ana MustafáMetoda obróbki: WashedOdmiana: Castillo, CatimorPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.
The Barn - kawa ziarnista Etiopia Summer Coffee Washed Filter 250 g

Producent: THE BARN

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nuty sorbetu brzoskwiniowego i kwiatu bzu czarnego.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: WashedOdmiana: Mixed HeirloomPołożenie upraw: 2200 m n.p.m.KAWACzysty, myty profil charakteryzuje się wysoką słodyczą i soczystą kwasowością. Oczekuj nut brzoskwini, bergamotki i pomarańczy. W miarę stygnięcia wyraźniejszy staje się kwiatowy charakter, z akcentami czarnego bzu i jaśminu, które nadają kawie elegancji. Halo Beriti to kawa nie do odparcia w cieplejsze miesiące – doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno.FARMAStacja myjąca Halo Beriti powstała w 2014 roku i obecnie przyjmuje zbiory od ponad 750 drobnych producentów. Region Yirgacheffe zasłynął na całym świecie z owocowego charakteru swoich kaw. Gęste, naturalne lasy są efektem ciepłego, tropikalnego klimatu z umiarkowanymi porami suchymi i deszczowymi. Większość kawowców rośnie w cieniu, uprawiana metodami organicznymi przez małych producentów na wysokościach 2100–2300 m n.p.m., co pozwala owocom dojrzewać powoli i nabierać intensywnego smaku.OBRÓBKAProducenci zbierają i dostarczają wiśnie do stacji Halo Beriti tego samego dnia. Tam są one drylowane i fermentowane w otwartych tankach przez 8–12 godzin. Następnie kawa jest myta w kanałach wodnych w celu usunięcia mucilagu. Czyste ziarna suszą się na podwyższonych łożach przez 5–15 dni, w zależności od warunków pogodowych.OPINIA ROASTERAYirgacheffe słynie z delikatnego, owocowego smaku – zawsze z radością dzielimy się kawą z tego regionu. Halo Beriti, pełna letniej brzoskwini, to czysty wyraz terroir i nasza idealna sezonowa propozycja.
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista FLOW Jungle Fruit Filter 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 22.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji i Peru, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty dojrzałego mango, słodkiego ananasa i marakui. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja, PeruMetoda obróbki: Washed, AnaerobicOdmiana: Ateng, CaturraSMAKPejzaże Peru, amerykańskie góry oraz wyspiarskie piękno indonezyjskich widoków wydają się być odległe i trudne do pogodzenia. Ziarno kawy pochodzące z obu krajów obrabiane jest innymi metodami. Myte peruwiańskie ziarna podkreślają kwasowość i czystość smaku terroir Ameryki Południowej, podczas gdy fermentacja beztlenowa indonezyjskich ziaren uwydatnia ich wyjątkowe aromaty i smaki. Połączenie obu to doskonałe rozwiązanie. Jungle Fruit oferuje dominację tropikalnych owoców, w tym słodkiego ananasa i dojrzałego mango, które są głównymi cechami profilu, przeplatającymi się z akcentem aromatycznej i intensywnej marakui. To kawa dla osób, które cenią wyraźne i interesujące smaki w przelewowej kawie.OBRÓBKAIndonezyjskie ziarno w Jungle Fruit zostało poddane obróbce fermentacji beztlenowej. Ziarna kawy umieszczane są w szczelnych pojemnikach, gdzie fermentują bez dostępu powietrza. Proces ten może trwać od kilku dni do nawet tygodnia, w zależności od pożądanych profili smakowych. Brak tlenu sprzyja rozwojowi specyficznych drobnoustrojów, co prowadzi do powstania unikalnych aromatów. Po zakończeniu fermentacji ziarna są suszone, aby zatrzymać dalszy rozwój tego procesu. W Indonezji często suszy się je na słońcu, ale niektóre farmy korzystają również z suszarek mechanicznych, co pozwala na lepszą kontrolę warunków.PARZENIEJungle Fruit to kawa intensywna, rześka i bardzo owocowa. Jej słodycz warto podkreślić klasycznymi proporcjami, aby nie przesadzić ze smakiem. Użyj 18 g kawy zmielonej na 20 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące proporcje w czasie parzenia:0:00 - 50 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj.PLANTACJAW 2018 roku Asman Arianto założył Kooperatywę Ribang Gayo Musara. Jego celem jest oferowanie konkurencyjnych cen, które mogą pomóc rolnikom w reinwestycji w swoje farmy i rodziny. Kooperatywa ma obecnie ponad 350 członków, którzy dostarczają owoce do zakładu przetwórczego w Pantan Musara. Korzyści dla członków kooperatywy można podzielić na trzy główne aspekty:Wyższe ceny: Członkowie kooperatywy uzyskują lepsze ceny za swoje owoce, sprzedając je bezpośrednio kooperatywie.Premie „drugiej płatności”: Jako członkowie kooperatywy otrzymują dodatkowe premie na koniec sezonu, dzieląc część zysków osiągniętych z wyższej jakości partii. W 2019 roku ta premia wyniosła 500 rupii za kilogram.Szkolenia i wsparcie: Kooperatywa zapewnia rolnikom szkolenia i wsparcie w zakresie wszystkiego, od uprawy po przetwarzanie.
Najniższa cena: 39,00 zł
52,00 zł
Najniższa cena: 39,00 zł
MAMAM - kawa ziarnista Gwatemala Finca El Llano Washed Filter 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mango, suszonych daktyli i pomarańczy.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: AcatenangoOdmiana: Yellow CatuaiMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również