Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Najleszpa będzie kawa jasno palona, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe. 


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Bagdrip - kawa w saszetkach Brazylia Box - 8 saszetek 11 g

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenieW tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Colombia Jardines Chambaku Natural Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty takie jak tropikalne owoce, winogrono, wino.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaldasFarma: El Vegel / Jardines ChambakuMetoda obróbki: NaturalOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO KAWIEBalonówa!Bubble gum - to oryginalna nazwa tego lotu nadana przez farmerów - Elliasa i Shadiego Bayterow z Kolumbii. Miałem okazję zapytać ich, dlaczego nazywają kawy w ten sposób i czy to oznacza, że większość ich kaw to Co-fermented Coffees? Odpowiedzieli, że absolutnie nie! Nadają nazwy swoim partiom kawy, bo często smak danych lotów przenosi ich do dziecięcych lat i przypominaniami smaki. Tutaj było tak owocowo, że bracia zgodzili się, że ta kawa smakuje niczym guma balonowa. Bardzo soczysta, bardzo słodka, tropikalna. A to klasyczny natural. Zero dodatków, tylko ciężka praca!
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista FLOW Juicy Fruit Filter 100 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 30.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: Kenia, EtiopiaMetoda obróbki: Washed Odmiana: MixSMAKSoczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. . Blend jest złożony z ziaren bardzo  soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu.OBRÓBKAWiśnie kawowe przechodzą 72-godzinny proces fermentacji w wodzie, który uwydatnia smaki i poprawia ogólną jakość ziaren. Po fermentacji owoce są rozkładane na łożach i suszone przez około 14 dni. Ta metoda pozwala kawie rozwinąć charakterystyczny profil smakowy, który jest ceniony w regionie.Producent kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój. Ich unikalny mechanizm cenowy nagradza rolników za wysiłek w produkcji kawy, której jakość i pochodzenie są ściśle monitorowane. Uwzględnia także aspekty środowiskowe, społeczne i finansowe. Dzięki szczegółowemu procesowi oceny, który bierze pod uwagę te trzy kryteria zrównoważonego rozwoju, praktyki produkcyjne przyczyniają się do poprawy jakości życia lokalnej społeczności oraz rozwoju przemysłu kawowego.PARZENIESłodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj.
Najniższa cena: 19,99 zł
27,00 zł
Najniższa cena: 19,99 zł
Promocja
Hi! Coffeedesk - kawa ziarnista Holy Cup Filter 250 g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 14.11.2025

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji.Profil smakowy: kwiatowo-herbacianyKraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: HeirloomObróbka: washedWysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Najniższa cena: 49,00 zł
49,00 zł
Najniższa cena: 49,00 zł
Rocket Bean - kawa ziarnista Brazylia Capim Branco Natural Filter 200 g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 15.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W jej smaku pojawiają się nuty przypominające mleczną czekoladę, orzechy macadamia i pomarańczową marmoladę. Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Minas GeraisFarma: Capim BrancoMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Yellow IcatuPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 85 / 100 pkt
Promocja Royal Beans
Runty Roaster - kawa ziarnista Urodzinowa Kawa Gwatemala El Llano Geisha Washed Filter 250 g

Producent: RUNTY ROASTER

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Runty Roaster. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do białych kwiatów, jaśminu, nektarynki i cukru trzcinowego. Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: AcatenangoFarma: Finca El LlanoOdmiana: GeishaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt.O KAWIEKawa od Raula była jedną z pierwszych, które tworzyły Runty Roastera. Niezmiennie od 4 lat jak co roku smażę kawy od rodziny Perez to jest to pyszna robota. W tym roku żeby uczcić te lata współpracy oraz jakoś świętować urodziny wypuszczam poza Caturrą (również dostepną), Geishe. Gdyby na te urodziny obowiązywał dresscode to do tej kawy tylko elegancie stylówki.OPINIA ROASTERAFrancja elegancja. Dosłownie i w przenośni.
Najniższa cena: 135,00 zł
135,00 zł
Najniższa cena: 135,00 zł
DAK Coffee Roasters - Kolumbia Milky Cake Advanced Fermentation Filter 250g

Producent: DAK COFFEE ROASTERS

Data palenia: 11.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez DAK Coffee Roasters z Holandii. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kardamonu, pistacji, ciasta waniliowego i miodu.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: CaucaFarma: El ParaisoProducent: Diego BermudezOdmiana: CastilloMetoda obróbki: Thermic fermentationPołożenie upraw: 1730 m n.p.m.
Ostatnie sztuki
Doubleshot - kawa ziarnista Ethiopia Segera Fully Washed Filter 300 g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 11.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W samku wyczuwalne są nuty jaśminu, brzoskwini oraz miodu.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: SidamoFarma: SegeraMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Nowość
Kolo Coffee - kawa ziarnista Kenya Nyeri Washed Filter 250 g

Producent: KOLO COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w berlińskiej palarni Kolo Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, wiśni i rabarbaru.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: NyeriOdmiana: SL28,SL34,Ruiru 11,BatianMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700–1850 m.
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Owoc 1 kg

Producent: HAYB

Data palenia: 08.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 154,99 zł
175,00 zł
Najniższa cena: 154,99 zł

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również