Kawa ziarnista crema – ranking Coffeedesk! Wybierz ziarna, które zapewnią idealną piankę

Espresso ma swój charakterystyczny wygląd i jego nieodłącznym elementem jest crema, czyli kremowa pianka znajdująca się na powierzchni naparu. Jej specyficzny kolor w odcieniu delikatnego brązu pozwala na malowanie wzorów mlekiem. Jaka jest najlepsza kawa ziarnista crema i czy łatwo osiągnąć ją w domowych warunkach?
Kawa crema – jak uzyskać perfekcyjną piankę jak w kawiarni?
Najlepsza kawa crema powstaje w wyniku parzenia w ekspresie ciśnieniowym kolbowym. Mówi się, że pozwala ona zachować smak espresso na dłużej, ponieważ tworzy barierę ochronną między właściwym naparem a czynnikami zewnętrznymi. Czy możliwe jest uzyskanie tego efektu w naszej domowej kawiarni? Potrzebna będzie nam do tego odpowiednia kawa ziarnista crema. Ranking pomoże Wam wybrać odpowiednie ziarna, które podczas parzenia utworzą delikatną, cienką warstwę pianki. Do przygotowania poprawnego espresso idealnie nadadzą się najlepsze kawy ziarniste do ekspresu ciśnieniowego, które są optymalnie wypalone do uzyskania cremy.
Najlepsza kawa ziarnista crema — jak ją przygotować?
Najlepsza kawa crema powstaje w wyniku zaparzania ziaren wysokiej jakości wypalonych pod espresso. Szukając idealnej mieszanki powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na ziarna wypalone w stopniu średnim i ciemnym. Do uzyskania dobrej pianki kawa musi być wypalona nie za jasno, ani nie za ciemno, ponieważ każda skrajność w tym przypadku niweluje warstwę pianki. Stosowanie się do tych kilku zasad pozwoli Wam na przygotowanie espresso z cremą:
Dlaczego nie każda kawa nadaje się do uzyskania cremy?
Kawa kawie nierówna — różnią się one w sposobie palenia, obróbki, w smaku i aromacie. Nie zawsze najlepsza kawa ziarnista crema będzie odpowiadała Wam smakiem. Na przykład jasno palone kawy pod espresso nie wytwarzają najbardziej imponującej pianki, ale za to oferują bardzo złożony, ciekawy smak, często zawierający owocowe i kwiatowe nuty, ponieważ jaśniejsze palenie pozwala na zachowanie więcej naturalnych smaków w ziarnach. Jednak większość kaw przeznaczonych do espresso palona jest z myślą o wytwarzaniu jak najlepszej pianki, która pozwala na rysowanie Latte Artów z pomocą mleka. Jaka będzie najlepsza kawa ziarnista crema? Ranking przedstawia nasze kultowe ziarna, które nie tylko świetnie smakują, ale też pozwalają na przygotowanie espresso z piękną, aksamitną pianką.
Kawa ziarnista crema — ranking Coffeedesk
Dla osiągnięcia najlepszych efektów smakowych i estetycznych warto używać świeżo palonej kawy. Ranking kaw ziarnistych to zbiór naszych ulubionych i najchętniej wybieranych przez klientów ziaren.
Kofi Brand Brazylia Guaxupe
to wypalona w średnim stopniu kawa pod espresso z Brazylii. W smaku znajdziecie ciemną czekoladę, miód i prażone migdały.
Arcaffe Roma
to kawa o ponad stuletniej tradycji, która oddaje duszę Włoch w symfonicznej mieszance z Ameryki Południowej, Indii i Etiopii. W smaku znajdziecie dużo słodyczy i średnią kwasowość.
Arcaffe Margo
to coś dla amatorów wyrazistej kawy z dodatkiem robusty, która doskonale łączy się z mlekiem. Robusta dodatkowo daje piękną, ciemną cremę, która świetnie sprawdza się w rysowaniu wzorów po kawie.