Ranking świeżo palonych kaw – najlepsze propozycje dla smakoszy!g

Każda osoba, której zależy na piciu jak najlepszej w smaku kawy, wie, że do przygotowania idealnego naparu potrzebna jest wysokiej jakości świeżo palona kawa. Ranking przedstawia ziarna z naszej stałej oferty, w której zarówno amatorzy przelewów, jak i espresso wybiorą coś dla siebie.
Jaki smak ma świeżo palona kawa?
Zdawać by się mogło, że kawa prosto z pieca, niczym świeże bułeczki, powinna smakować najlepiej. Jednak paradoksalnie wcale tak nie jest. Na pierwsze testy kawy po wypaleniu Roasterzy czekają minimum 8 godzin, a i tak zazwyczaj taka kawa nie powala na kolana. Dlaczego? Zawiera w sobie wówczas dużo CO2, który odpowiada za kwaśny smak. Dlatego też kawa musi się odgazować, co często trwa kilka dni lub tygodni. Za świeżo paloną kawę uważa się nawet taką wypaloną pół roku wcześniej. Prawdopodobnie nie będzie ona smakowała tak samo jak miesiąc czy dwa po wypaleniu, ale ta zmiana może przynieść wiele dobrego, a smak kawy może zyskać nowy wymiar. Nie ma w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę złożony proces w jakim powstaje kawa ziarnista świeżo palona. Ranking pozwala odnaleźć się w naszych ulubionych ziarnach.
Jakie są najczęstsze błędy w wyborze świeżo palonej kawy?
Skoro wiemy już, że kawa prosto z pieca nie jest jak pizza i nie smakuje najlepiej zanim wystygnie, to możemy uniknąć kilku błędów, które łatwo popełnić bez tej wiedzy. Nie fiksujmy się na dacie palenia — kawa, którą możecie u nas dostać to wynik współpracy wielu osób: farmerów, Q-Graderów, roasterów, dlatego szkoda byłoby ich ciężkiej pracy jeśli na starcie skreślimy kawy starsze niż trzy miesiące. Dobrze przechowywane ziarna nie zepsują się. Jeśli są dobrej jakości to powinny być świetne w smaku przynajmniej przez pół roku, a po minięciu tej daty nie staną się niepijalne. Wiedząc, że kawa musi swoje odleżeć, nie skreślajmy też świeżo palonych ziaren, które nam nie podeszły. Jeśli kawa była wypalona miesiąc temu, ale mimo modyfikacji przepisu coś w niej nie gra, możemy dać jej jeszcze trochę czasu, przechowując w odpowiednich warunkach (szczelnie zamkniętą w oryginalnym opakowaniu, w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu).
Świeżo palona kawa a metody parzenia – jakie ziarna wybrać?
Nie tylko sama data palenia kawy ma znaczenie. Oczywiście dobrze jest zwracać uwagę na to, kiedy kawa została wypalona, ale istotniejsze dla smaku jest to, w jakim stopniu została wypalona, z jakiego regionu pochodzi i pod jakie metody jest przeznaczona.
Pod espresso zazwyczaj wybierajmy kawy średnio i ciemno palone, a pod przelewy ziarna wypalone w stopniu jasnym i średnim. Na pakowaniu i w opisie zazwyczaj znajdziemy informację z myślą o jakiej metodzie parzenia została przygotowana kawa świeżo palona. Ranking pozwoli Wam wybrać odpowiednie ziarna.
Kawa świeżo palona — ranking kaw pod przelewy
Jaka będzie najlepsza przelewowa kawa świeżo palona? Ranking zawiera w sobie nasze ulubione ziarna.
CoffeeLab Brewlab Candy Filter
to przelew z Salwadoru, pełen czerwonych owoców, idealny do śniadania.
Kawa ziarnista świeżo palona — ranking ziaren pod espresso
Jaka będzie najlepsza pod espresso kawa świeżo palona? Ranking zawiera w sobie nasze ulubione ziarna.
Heresy Antidotum
to klasyczna Brazylia pozyskiwana prosto od kooperatyw. W filiżance znajdziecie najwyższej jakości nuty orzechów i czekolady.