Chemex czy AeroPress – przewodnik dla niezdecydowanych

Chemex – designerski zaparzacz dla estetów
Chemex to szklany zaparzacz i karafka w jednym, zaprojektowany w 1941 roku przez chemika Petera Schlumbohma. Jest wyjątkowym przykładem sztuki użytkowej w duchu Bauhausu — jego egzemplarz możecie znaleźć w Museum of Modern Art w Nowym Jorku. To idealny zaparzacz dla osób, które kochają dobre wzornictwo i dobry design przedmiotów codziennego użytku. Chemex daje bardzo delikatną, czarną kawę, pełną kofeiny. Niektórym może wręcz przypominać napar herbaciany, a to za sprawą dedykowanych do zaparzacz filtrów. Różne rodzaje i rozmiary Chemexa sprawiają, że każdy miłośnik designu znajdzie idealny dla siebie.
AeroPress – szybki i wszechstronny sposób parzenia kawy
AeroPress to jeden z najmłodszych zaparzaczy do kawy, który powstał z podobnych pobudek co Chemex — potrzeby łatwego przygotowania dobrej kawy. Alan Adler, amerykański projektant stworzył popularną dziś na całym świecie „strzykawkę” do kawy, która łączy w sobie metodę przelewową i ciśnieniową, a prosta konstrukcja AeroPressu pozwala na przygotowanie kawy na różne sposoby, w każdych warunkach. Idealny dla osób chcących parzyć kawę w plenerze lub w domu. Podobnie, jak w przypadku Chemexa, w ofercie dostępne są różne rozmiary, rodzaje i kolory AeroPressów. Niezależnie od tego czy szukacie najmniejszego możliwego przenośnego zaparzacza, czy urządzenia, które przygotuje kawę dla całej rodziny, sprawdźcie AeroPress.
Jakie różnice w smaku oferuje Chemex i AeroPress?
Wygląd to nie wszystko, najbardziej liczy się przecież smak! Jakie różnice zachodzą w smaku kawy w starciu Chemex vs AeroPress?
Pierwszy zaparzacz pozwala na przygotowanie kawy o delikatnym, niemal herbacianym smaku, ponieważ filtr do Chemexa jest wyjątkowo gruby — pozwala na dokładną filtrację wszelkich tłuszczów i drobinek kawy, w efekcie czego otrzymujemy bardzo czystą i klarowną kawę. W Chemexie możemy zaparzyć wszystkie ziarna dedykowane metodom przelewowym, jednak jeszcze ciekawiej smakują przyrządzone w nim kawy o nutach smakowych kwiatowych, owocowych i herbacianych.
W AeroPressie filtr jest dużo cieńszy, a połączenie filtrowania kawy z wywieraniem ciśnienia poprzez tłok sprawia, że kawa z AeroPressu jest zdecydowanie mętniejsza, ale za to pełna body i smaku. Podobnie, jak w przypadku Chemexa, możemy użyć każdej kawy dedykowanej metodom przelewowym. Jeśli jednak chcielibyście napić się kawy z mlekiem lub przypominającej kawę z ekspresu ciśnieniowego, jest to możliwe z AeroPressem, specjalną nakładką Flow Control i ziarnami do espresso. Nie będzie to idealne, gęste espresso, ale kawa, która z pewnością zadowoli fanów mlecznych napojów.
Chemex czy AeroPress, który zaparzacz będzie lepszy dla początkującego? Jak ze wszystkim — to zależy. Dla niektórych łatwiejszy może być AeroPress. Zaparzając w nim kawę nie musimy aż tak przejmować się kontrolą strumienia, dokładnością. Jednak jeśli interesuje Was Chemex, nie ma co się zrażać — wprawa w zaparzaniu w nim kawy może przyjść szybko.
Chemex czy AeroPress – który zaparzacz lepiej pasuje do Twojego stylu życia?
Oprócz designu i smaku warto wziąć pod uwagę także to, który z zaparzaczy będzie bardziej pasował do Waszego stylu życia: Chemex or AeroPress?
Chemexa można ująć w dwóch słowach: szyk i elegancja. Osoby które spędzają więcej czasu w domu i lubią otaczać się naprawdę wyjątkowymi przedmiotami z pewnością będą czerpały dużą przyjemność z używania Chemexa. AeroPress ma sprytny design, ale z pewnością nie będzie uświetniał kuchni tak samo jak Chemex.
Za to AeroPress nada się idealnie jako kompan w podróży, sprawdzi się w biurze, wytrzyma największe wstrząsy i upadki, zajmując przy tym niewiele miejsca. To synonim wszechstronności i przygody, zaparzacz, który można zabrać na koniec świata i jeszcze dalej.