Chemex vs drip – bitwa klasyki z nowoczesnością

Chemex – elegancja w parzeniu kawy
Chemex to prawdziwe dzieło sztuki użytkowej w duchu Bauhausu. Zaprojektowany został w 1941 roku przez niemieckiego chemika Petera Schlumbohma, w jednym prostym celu — parzenia dobrej kawy. Jego unikatowy kształt został doceniony pod koniec lat 50 i Chemexa można podziwiać w Muzeum Sztuki Współczesnej w Nowym Jorku. Chemex zagrał też w wielu serialach i filmach, jest dobrym aktorem drugiego planu, pokazując jak głęboko zakorzeniony jest w amerykańskiej kulturze.
Drip V60 – prostota i precyzja dla codziennego użytku
Ciężko wyobrazić sobie współczesne kawiarnie specialty bez dripa V60 od Hario, jednak co ciekawe oryginalny design, który znamy dzisiaj i w którym parzy się kawa na całym świecie, jest bardzo współczesny, bo powołany do życia został w 2004 roku. Nazwa V60 pochodzi od stożkowatego kształtu i 60’ kątu nachylenia, jakie posiadają wszystkie drippery Hario. Drippery Hario V60 dostępne są w różnych wersjach, wykonanych z innych materiałów. Porcelanowe, metalowe i szklane są dobrym wyborem dla osób szukających wysokiej jakości zaparzacza do domu, który będzie ładnie wyglądał. Plastikowe drippery sprawdzą się świetnie osobom, które obawiają się stłuczenia i uszkodzenia lub fanom kawy w plenerze. Warto pamiętać, że wśród dripperów znajdziemy również sprzęty inne niż V60. Przykładowo marki ORIGAMI, Ceado czy Loveramics, proponują swoje kształty dripa. Z kolei zaparzacz Clever, który ma jeszcze inny mechanizm działania niż wcześniejsze drippery, może dobrze się sprawdzić początkującym kawoszom.
Jak Chemex i drip wpływają na smak i aromat kawy?
Choć na pierwszy rzut oka wydają się podobne to Chemex i drip różnią się jednak w smaku. Każda metoda parzenia kawy będzie miała swój specyficzny smak, nie uzyskamy takiego samego efektu nawet używając tych samych ziaren.
Kawa przygotowana w Chemexie jest przede wszystkim bardzo czysta i klarowna. Ma bardzo delikatny smak, który można nazwać nawet herbacianym. Taki efekt otrzymujemy dzięki grubemu filtrowi, który jest znakiem rozpoznawczym jakości firmy Chemex. Drip V60 również przygotowujemy z pomocą filtra, jest on jednak cieńszy, przez co kawa z dripa ma nieco wyższe body. Poza tym czas parzenia kawy w dripie jest krótszy niż w Chemexie ze względu na grubość filtra, co również ma wpływ na smak kawy.
Chemex vs drip, który zaparzacz wybrać?
Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, który zaparzacz będzie dla nas lepszy: drip czy Chemex? Przede wszystkim należy zastanowić się jakie są nasze potrzeby i preferencje.
Kawa z Chemexa jest delikatniejsza w smaku, ale przygotowanie jej zajmuje nieco więcej czasu. Jest to bardzo eleganckie urządzenie, które z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Chemex ma jednak dość odświętny charakter pasujący bardziej do powolnego niedzielnego śniadania, niż poniedziałkowego pośpiechu. V60 da nam podobne efekty sensoryczne — czystą, czarną kawę, pełną smaku i aromatu, ale szeroka gama różnych dripów od plastikowych, przez ceramiczne po metalowe, sprawi, że stanowi on doskonale praktyczny zaparzacz na codzień.