Dziewul
Z Coffeedesk związany od ponad trzech lat .Zajmuje się wszystkim, co wizualne, a przy okazji testuje nowości z branży kawy. Prywatnie miłośnik kaw specialty od wielu lat, a zwłaszcza kaw palonych pod przelew, parzonych niemal w każdej formie. Współtwórca rowerowych wyścigów kawowych Coffee Race i twórca palarni kawy Lazy Legs Coffee. Uważa, że dobra kawa to taka, którą da się smacznie zaparzyć bez konieczności stosowania aptecznej precyzji. W kawie najważniejsze są dobrze zmielone i jakościowe ziarna oraz odpowiednia woda. Te dwa składniki sprawiają, że każde niedociągnięcia w procesie parzenia schodzą na drugi plan. Kawa to przyjemność, którą najlepiej się dzielić z innymi. Brew good, drink good, feel good.
Przelew Mid




W domu mam niemal wszystkie zaparzacze pod metody alternatywne. Aeropressy, drippery stożkowe i płaskie, Clevera i inne.
Najczęściej jednak korzystam z Hario Decanter, który łączy w sobie dripper V60 ze szklanym serwerem. Jako dripper i serwer w jednym doskonale sprawdza się nie tylko z racji objętości (600 ml), ale także ergonomicznej konstrukcji, która nie zajmuje miejsca.
Młynek to sprawdzona już od lat Wilfa Uniform, która powstała we współpracy z jednym z najbardziej szanowanych ekspertów w branży Timem Wendelboe. Jest to młynek płaskożarnowy, który doskonale wyciąga słodycz z kaw i nadaje się bez problemu do mielenia zarówno pod espresso, jak i cold brew. Nigdy mnie nie zawiódł. Gdybym nie miał tego młynka, kupiłbym Fellow Ode z racji płaskich żaren oraz kompaktowej konstrukcji.
Czajnik to znany i lubiany Fellow Stagg EKG, który dzięki możliwości sterowania temperaturą co do stopnia uzupełnia zestaw, który mam na mojej kawowej półce. Produkty te łączą w sobie wszechstronność, która pozwala mi parzyć każdą kawę, która wpadnie mi w ręce. Proste w użyciu gwarantują świetne efekty w rozsądnej cenie. Mając taki set nie potrzeba już naprawdę nic więcej.
Esko Mid




Przygotowanie espresso w domu nie musi być trudne ani skomplikowane. W dzisiejszych czasach są rozwiązania takie jak np. ekspres Sage The Barista, który dzięki wbudowanemu młynkowi marki Baratza jest świetną propozycją “all in one” dla każdego, kto szuka prostych rozwiązań za rozsądną cenę.
Do ekspresu rekomenduję jednak użycie kilku dodatkowych akcesoriów, które poprawią nam sposób przygotowania naszej kawy przed zaparzeniem esencjonalnego espresso. Dodatkowy tamper Motta oraz pierścień do rozprowadzenia kawy Barista Space są w mojej ocenie wymagane dla poprawy smaku kawy. Do dzbanka do pienienia mleka proponuję dodatkowo użyć termometru od Rhinowares, aby podczas spieniania mleka bądź napoju roślinnego dbać o powtarzalność temperatury.
Stwórz swój idealny zestaw dla Home Baristy, a my przyznamy zniżkę: 15% na drugi produkt, 30% na trzeci produkt, a na czwarty aż 45%! Rabat obowiązuje na najtańszy produkt, rabaty nie sumują się. Udanych zakupów i jeszcze lepszej kawy!