-
- 3fe (19)
- Able Brewing (7)
- Acaia (22)
- AeroPress (18)
- Alpro (16)
- Althaus (33)
- AOOMI (97)
- Arcaffe (22)
- Asobu (30)
- Audun Coffee (26)
- Bagdrip (11)
- Baratza (44)
- Barista & Co (37)
- Barista Space (59)
- Bean Bros (3)
- Bialetti (174)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (59)
- Bonanza Coffee (12)
- Bracia Ziółkowscy (24)
- Brewista (8)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (55)
- Bunn (35)
- BWT (15)
- By.herbs (12)
- Caffenation (19)
- Cafflano (3)
- Casino Mocca (16)
- Chemex (30)
- Clever (15)
- COFFEE PLANT (52)
- Coffeedesk (64)
- Coffeelab (30)
- Comandante (76)
- Contigo (24)
- Craft Coffee Roasters (17)
- Dafi (45)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (11)
- Dr. Coffee (8)
- Drink Me Chai (7)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (13)
- Dworzysk (12)
- Ecostrawz (1)
- Espresso Gear (25)
- Etno Cafe (31)
- Eureka (83)
- Father's Coffee (8)
- Fellow (156)
- Fentimans (16)
- Figa Coffee (17)
- Five Elephant (11)
- Gaggia (13)
- Gardelli Specialty Coffees (23)
- GAT (1)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (6)
- Graef (30)
- Hard Beans (72)
- Hario (271)
- HAYB (75)
- Heresy (27)
- Hi! Coffeedesk (19)
- Illy (13)
- IMS (22)
- Izzo (7)
- Java Coffee (8)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (48)
- Kafar (12)
- Kalve (12)
- KawePale (9)
- KeepCup (198)
- Kimbo (23)
- KINTO (42)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (39)
- Kusmi Tea (50)
- KYOTO Coffee Roasters (26)
- La Cabra (4)
- La Marzocco (20)
- LaCava (125)
- Lavazza (33)
- Lazy Legs (4)
- Le Piantagioni del Caffe (40)
- Lelit (34)
- Long Man Tea (36)
- Loveramics (340)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (17)
- Lykke (22)
- Mahlkonig (5)
- MAMAM (14)
- Melitta (60)
- MiiR (60)
- Moccamaster (73)
- Monbana (41)
- Morning (2)
- Motta (114)
- Mount Caramel (38)
- Mount Everest Tea (19)
- Napar (4)
- Natumi (17)
- New York (9)
- Nivona (19)
- Nomad Coffee (8)
- Oatly (10)
- Or Tea? (45)
- Paper & Tea (86)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (11)
- Rancilio (2)
- Rebel Kitchen (1)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (42)
- Rocket Bean (34)
- Saeco (3)
- Sage (37)
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (14)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (63)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (42)
- T-TE (17)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (92)
- Teasome (23)
- Teministeriet (84)
- The Barn (11)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (7)
- Tim Wendelboe (2)
- Timemore (39)
- Toddy (18)
- Urnex (28)
- Vintage Teas (59)
- VST inc. (10)
- WildPower (17)
- Wilfa (17)
- Willie's Cacao (35)
- Wunda (1)
- YOGI TEA (31)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
Wyniki wyszukiwania frazy ' less waste'
Filtry
–
1 - 4 produktów z 4 dostępnych
Sortuj według:
Książka Less Waste Polska - Agnieszka Bukowska
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Książka Less Waste Polska - Agnieszka Bukowska (outlet)
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Good Coffee - Kolumbia Nestor Lasso Washed Chiroso Filter 250g
Data palenia: 17.07.2023
Producent: Good Coffee Micro Roasters
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające grejpfruta, miętę, lukrecję i czekoladę.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: El Diviso, Huila
Metoda obróbki: Washed (Anaerobic)
Odmiana: Chiroso
Położenie upraw: 1750 m n.p.m.
Good Coffee - Kolumbia Nestor Lasso Washed Sidra Filter 250g (outlet)
Data palenia: 28.03.2023
Producent: Good Coffee Micro Roasters
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty trawy cytrynowej, kokosa, moreli i miodu.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: El Diviso, Huila
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Sidra
Położenie upraw: 1750 m n.p.m.
Najniższa cena: 82,00 zł
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Czy kawa może być bardziej eko? Testujemy kawowe rozwiązania less waste
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
08.03.2023
Pomoc planecie przy jednoczesnej radości ze świeżo przelewanej kawy? Tak, to możliwe! Nie są to puste frazesy wyjęte wprost z telewizyjnej reklamy a obietnica z pokryciem. Ty też możesz zadbać…

Drożdżowo-czekoladowo-kawowe less waste!
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
20.01.2023
Espresso wystygło, kiedy trzeba było pobiec na calla? Automatycznie zaparzone dwa, kiedy potrzebne jest tylko jedno? Tyle cupcake’ów z fusów, że nie nadążasz z peelingami i nawożeniem kwiatów? Mamy na…

Kawowe less waste
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
30.03.2020
Przeglądając portale internetowe, Facebooka, oglądając telewizję, odwiedzając z sklepy, a w ostatnich miesiącach już chyba nawet otwierając lodówkę, można zaobserwować rosnącą popularność tematyki less waste i zero waste. Wykresy Google…

Jak być kawiarnią less waste w 12 prostych krokach?
Autor: Dorota Brzozowska
Data publikacji:
19.03.2019
Ostatnio często słyszymy, że aby uratować naszą planetę, czasu jest już coraz mniej. Co pozostaje nam zrobić? Możemy gromadzić puszki z konserwami i rozpocząć dłubanie schronu pod naszą kamienicą w…

Rytuały w wersji less waste
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
27.04.2020
Rytuały są niezwykle ważne w naszym codziennym życiu. Udowodniono, że pomagają radzić sobie ze stresem, uspokajać nerwy, radzić sobie ze smutkiem i lękami. Zwykłe czynności powtarzane codziennie, niezależnie od miejsca…