Profesjonalne młynki do kawy
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: BARATZA
Producent: MAHLKÖNIG
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: BARATZA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: MAHLKÖNIG
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: MAHLKÖNIG
Producent: MAHLKÖNIG
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Producent: MAHLKÖNIG
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Producent: EUREKA
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Poważnie traktując kwestie kawy w swoim lokalu, prędzej czy później natkniemy się na problem – jaki młynek wybrać?
Należy uświadomić sobie, że dobry młynek to połowa sukcesu. Nawet najlepsze ziarna zmielone nieodpowiednio zaowocują nieprzyjemną dla kubków smakowych kawą. Dlatego warto zadbać o to, aby młynek był wysokiej jakości – mielił równo, nie pylił i zawsze był w dobrym stanie technicznym!
Jaki młynek wybrać?
Z pewnością automatyczny, w wirze pracy nie ma czasu na ręczne mielenie kawy. Oprócz tego trzeba wiedzieć jaką kawę chcemy serwować w naszej gastronomii. Same mleczne kawy na bazie espresso? Czarną kawę? A może jedno i drugie?
Warto zwrócić uwagę na to czy młynek, który mamy na oku jest odpowiedni do pracy w gastronomii – domowy sprzęt nie będzie tak wydajny, szybciej się wyeksploatuje i ze względu na użycie wbrew przeznaczeniu nie obejmie go gwarancja.
Młynki pod espresso
Młynki gastronomiczne do kawy, przeznaczone do espresso, mają charakterystyczny kształt – na górze znajduje się zbiornik na kawę w ziarnach, a w konstrukcji uwzględnione są widełki do przytrzymania kolby od ekspresu. Kawę mielą bardzo drobno, czyli tak jak należy w przypadku espresso. Są kompatybilne z ekspresami ciśnieniowymi.
Młynki pod metody alternatywne
Gastronomiczne młynki do kawy przeznaczone pod kawy przelewowe mają szeroki zakres grubego mielenia kawy. Z ich pomocą zaparzymy czarną kawę w dowolnej metodzie. W zależności od tego jak ważne w naszym menu są kawy alternatywne można wybrać młynek, który nie zajmuje dużo miejsca o wydajności proporcjonalnej do ilości robionej kawy.
Przedłużyć życie młynka
Przy użytkowaniu młynka należy pamiętać o jego konserwacji i ustawieniu. Młynki pod espresso mogą z łatwością się „rozstroić” co może skutkować niedoparzoną lub przepatrzoną, niesmaczną kawą. Dlatego warto pilnować tego czy nasze espresso parzy się poprawnie, a mielenie jest odpowiednie.
Warto również co jakiś czas czyścić żarna, na których osadzają się olejki i pył z kawy. Im bardziej zadba się o młynek tym dłużej będzie nam służył i ograniczymy wizyty w serwisie.
Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.