Liściasta klasyka: 5 herbat, które zachwycą każdego smakosza!

Jeśli doceniacie smak kawy specialty to z całą pewnością zasmakują Wam też herbaty wysokiej jakości! Zapomnijcie o niesatysfakcjonujących naparach z torebek, bo dobra herbata liściasta potrafi być niezwykle złożona i wyrafinowana w smaku. Dopiero zaczynasz swoją przygodę z herbatą? Oto pięć naszych ulubionych mieszanek, które przypadną do gustu każdemu smakoszowi.
SPIS TREŚCI
Jaka jest dobra herbata liściasta? Poznaj smak, aromat i rytuał parzenia najlepszych herbat
Czarna, zielona, biała… jaka jest dobra herbata liściasta, którą warto znać i spróbować?
Jak parzyć herbatę liściastą, by wydobyć jej pełnię smaku? Podstawy dla początkujących
TOP 5 klasycznych herbat liściastych – nasz wybór dla miłośników jakości i tradycji
Zobacz również
Jaka jest dobra herbata liściasta? Poznaj smak, aromat i rytuał parzenia najlepszych herbat
Czym różni się dobra herbata liściasta od tej słabej jakości? Podobnie jak w przypadku kawy, uprawa herbaty specialty opiera się na wybieraniu wyselekcjonowanych listków i pieczołowitej obróbce. Dobre herbaty liściaste mają cenę wyższą od tej, którą znamy z marketu, ale odwdzięczają się za to głębokim smakiem i aromatem.
Również rytuał parzenia herbaty w listkach może być bardzo odprężający. W przeciwieństwie do herbaty ekspresowej z torebki, dobre herbaty liściaste wymagają odpowiedniego traktowania — odmierzenia dozy, zagotowania wody do optymalnej temperatury i specjalnych zaparzaczy. Dzięki temu jesteśmy wydobyć nich więcej niż z niskiej jakości herbacianego pyłu, zawartego w torebkach.
Czarna, zielona, biała… jaka jest dobra herbata liściasta, którą warto znać i spróbować?
Wejście w świat herbaty może być nieco onieśmielające. Wszystkie te rodzaje i typy, w których łatwo się pogubić, jednak już kilka podstawowych informacji może rozjaśnić te kwestie.
Przede wszystkim trzeba zapamiętać, że każda herbata — biała, zielona czy czarna — to tak naprawdę jedna roślina zwana Camellia Sinensis, zebrana na różnym etapie wzrostu i obrobiona w inny sposób. Wszystkie inne typy naparów, które nie zawierają w sobie Camellia Sinensis — ziołowe czy owocowe — są nazywane herbatą tylko jako skrót myślowy, nie są jednak prawdziwą herbatą. Jedną z bardziej popularnych nie-herbat jest Rooibos czyli pozbawiony kofeiny czerwonokrzew afrykański, który ma naturalnie słodki smak i doskonale nadaje się nawet dla najmłodszych.
Jak parzyć herbatę liściastą, by wydobyć jej pełnię smaku? Podstawy dla początkujących
Parzenie herbaty w Japonii jest osobną sztuką i ceremonią, którą ciężko jest odtworzyć w domowych warunkach w Europie. Jednak zachowanie podstawowych zasad parzenia sprawia, ze dobra herbata liściasta może ujawnić swoje oblicze w pełni. Najważniejsze jest użycie odpowiedniego naczynia do parzenia — dzbanek z dużym i szerokim sitkiem lub Hario Largo Tea Dripper pozwolą listom rozwinąć się i oddać smak do naparu. Każda herbata wymaga nieco innego traktowania i zawsze warto jest zapoznać się z sugestią producenta. Szczegółowe instrukcje dotyczące parzenia poszczególnych rodzajów herbaty znajdziecie w tym artykule.
TOP 5 klasycznych herbat liściastych – nasz wybór dla miłośników jakości i tradycji
Która herbata będzie najlepsza? Taka, która najbardziej Ci zasmakuje! Na początku przygody z herbatą warto próbować różnych rzeczy ale też sięgnąć po sprawdzone mieszanki. Poniższe herbaty są najchętniej wybierane przez naszych klientów.
Teministeriet White Elderflower Champagne
to wybitnie dobra herbata liściasta biała z dodatkiem kwiatu bzu i aromatu szampana. Świetna na prezent na wyjątkowe okazje i do świętowania w szampańskim nastroju.
Teapigs Earl Grey Strong
klasyczna czarna herbata, ale w jakości premium? Taki jest właśnie Earl Grey Strong — połączenie Assamu i Rwandy z lekką, cytrusową bergamotką, z powodzeniem postawi nas na nogi.