Najlepsza herbata oolong – pół drogi między zieloną a czarną. Którą warto spróbować?

Herbaty Oolong pochodzą najczęściej z Chin i Tajwanu, a ich smak, aromat i walory zdrowotne są bardzo interesujące. Mimo, że wszystkie herbaty pochodzą od tej samej rośliny — Camellia Sinensis — to ich smak i właściwości zależą od momentu zbioru i obróbki. Dlatego tak jak w przypadku kawy, mamy do czynienia z ogromną różnorodnością mimo wspólnego pochodzenia. Jaka jest najlepsza herbata oolong, czym różni się od innych herbat i jak ją parzyć?
Czym jest herbata oolong? Odkryj jej unikalne właściwości!
To jak smakuje herbata zależy od poziomu jej utlenienia po zbiorze — listki zmieniają wówczas kolor i swój profil sensoryczny. Oolongi plasują się gdzieś pomiędzy czarną a zieloną herbatą. Ich poziom utlenienia waha się od 10% do 80% co sprawia, że mogą być one bardzo różnorodne podobnie jak wino i kawa. Mniej utlenione oolongi będą miały delikatniejszy, kwiatowy smak, a ciemniejsze, bardziej utlenione powitają nas bardziej wytrawnymi i orzechowymi wątkami.
Poza oczywistymi walorami smakowymi najlepsza herbata oolong to także bractwo witamin i minerałów. Katechiny zawarte w tych herbatach pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, co może zapobiegać chorobom kardiologicznym, cukrzycy i nowotworom. Oolongi mają też niską zawartość kofeiny, co sprawia, że mogą nam towarzyszyć o każdej porze dnia i nocy.
Najlepsza herbata oolong — jak ją przygotować, aby wydobyć jej smak i aromat?
Choć najlepsza herbata oolong może być wyjątkowo złożona w smaku, to jej parzenie nie powinno przysporzyć nam trudności. Ten typ herbaty lubi wysoką temperaturę, a listki dzięki swojemu rozmiarowi, mogą podlegać kilkukrotnemu parzeniu. Zaparzacze do herbaty powinny ułatwić Wam zadanie, a wysokie proporcje herbaty do wody pomogą wydobyć z oolonga cały jego potencjał.
- Przygotowujemy filtrowaną wodę w temperaturze około 95 stopni Celsjusza.
- Proporcje herbaty powinny wynosić około 5-6 gramów na 100 ml wody.
- Pierwsze parzenie powinno trwać 30 sekund, a każde kolejne o 5 sekund dłużej.
Herbata oolong vs. zielona i czarna – jakie są różnice?
Oolongi są herbacianym pomostem między czarną a zieloną herbatą, łącząc w sobie zalety obu światów. Jasne oolongi bardziej przypominają herbaty zielone i białe, dzięki mniejszemu stopniowi utlenienia, dominują w nich owocowe, świeże nuty smakowe. Wyższa oksydacja zapewnia ciemnym oolongom winny charakter — są wytrwane, lekko mineralne i nierzadko mają smak przypraw, orzechów czy drewna. Oolongi mają mniej kofeiny niż zielona i czarna herbata, dlatego nie wpłyną na nasz rytm dobowy niezależnie od czasu spożycia. Mają one też mniej katechin niż zielona herbata, ale więcej niż czarna, dzięki czemu możemy cieszyć się ich walorami antyoksydacyjnymi.
Najlepsza herbata oolong – która jest warta spróbowania?
Ogromny wybór oolongów zachęca do próbowania i eksperymentowania. Oto kilka naszych ulubionych herbat tego typu.
HAYB Oolong Formosa
to oolong od HAYB, który zachwyca swoją delikatnością, naturalną słodyczą i prażonymi nutami. To dobry wybór na początek przygody z wysokiej jakości herbatą.
Paper & Tea Four Season of Spring
to jasny oolong z Tajwanu kryjący w sobie kwiatową słodycz i naturalnie mleczny charakter.