Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent

Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Rodzaje zielonych herbat – ile ich jest? | Coffeedesk

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Kusmi Tea - herbata zielona Green Almond 20 saszetek

Producent: KUSMI TEA

Kusmi Tea - Green Almond to organiczna herbata zmieszana z migdałami. Mleko migdałowe, olej ze słodkich migdałów, zachwyca pod każdą postacią.Sposób parzenia:Temperatura wody: 75 stopni CelsjuszaCzas: 3-4 minutSkładniki: zielona herbata* (98%), naturalny aromat migdałowy.*Składniki z upraw ekologicznych
Kusmi Tea - herbata zielona BB Detox Bio 20 saszetek

Producent: KUSMI TEA

Herbata w saszetkach stworzona przez markę Kusmi Tea. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!BB Detox Bio to organiczna mieszanka zielonej herbaty, yerba mate, ziół oraz grejpfruta. Owocowa w smaku, idealna by się zrelaksować i wyciszyć.Sposób parzenia:Temperatura wody: 90 stopni CelsjuszaCzas: 3 - 4 minutySkładniki:Zielona herbata* (31%), dzika róża*, maté* (17%), rooibos*, naturalne aromaty (9%), koper włoski*, mięta*, nasiona guarany*.*Składniki z upraw ekologicznych
Paper & Tea - Chashaku Blonde - Łyżeczka do matchy

Producent: PAPER & TEA

Chashaku Blonde to specjalna łyżeczka do przygotowywania matchy, stworzona przez Paper & Tea. Jest ona niezbędna w trakcie herbacianego rytułału, który istnieje w Japonii od XII wieku. Długość: 18 cmMateriał: bambus
Long Man Tea - herbata zielona sypana Lemon & Ginger 80 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Lemon & Ginger to zielona herbata sypana. Mieszanka zielonej herbaty Sencha z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, trawy cytrynowej i orzeźwiającej cytryny. Imbir ma silne działanie przeciwzapalne i jest również zalecany w przypadku problemów z układem trawiennym, w tym zgagi. Jest to idealna mieszanka na zimę dzięki wysokiej zawartości składników naturalnie zalecanych przy przeziębieniach i ogólnym osłabieniu.Metoda parzenia:Temperatura: 90ºC-95ºCIlość: 1 łyżeczka / 250mlSkładniki: zielona herbata sencha, imbir, trawa cytrynowa, skórka cytryny, skórka pomarańczy, naturalny aromat.
Teministeriet - herbata zielona sypana 290 Green Apricot Peach Organic 100 g

Producent: TEMINISTERIET

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!290 Green Apricot Peach Organic to mieszanka organicznej zielonej herbaty, kwiatów aksamitki i ananasa, z aromatem moreli oraz brzoskwini. Słodka, o apetycznym zapachu, pełna zdrowych antyoksydantów.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutySkładniki:zielona herbata* (90%), kwiaty aksamitki*, ananas*, naturalny aromat moreli (2,5%), naturalny aromat brzoskwini (2,5%).*Organiczne.Opakowanie uzupełniające - karton.
Darmowa dostawa
Paper & Tea - zestaw Matcha Absolute Beginner Set

Producent: PAPER & TEA

Zestaw startowy matcha od Paper & Tea. Znajdziesz w nim wszystko, co najbardziej potrzebne do rozpoczęcia przygody z zaparzaniem tradycyjnej japońskiej herbaty. Wysokiej jakości matcha, tradycyjne bambusowe mieszadełko i stalowe sitko - całość stanowi piękny zestaw, idealny na prezent.Zestaw składa się z:- Herbata Paper & Tea Everyday Matcha 30g- Chasen - bambusowe mieszadło- Sitko ze stali nierdzewnej- Instrukcja zaparzania w języku angielskimCałość zapakowana w eleganckie pudełko.Tak jak setki lat temu, matcha nadal jest ręcznie mielona w Uji w Japonii. Jest szlachetnym napojem z gorzkim posmakiem i słodką owocową nutą, o niezwykle długiej tradycji. Oprócz smaku, jest ceniona za walory zdrowotne - jest bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. 
Paper & Tea - Mieszadło do matchy Chasen Blonde

Producent: PAPER & TEA

Chasen Blonde to specjalne mieszadło do przygotowywania matchy, stworzone przez Paper & Tea. Jedno z kluczowych akcesoriów do przygotowywania japońskiej matchy. Wykonane z jednego kawałka bambusa w tradycyjny sposób.Długość: 11 cmMateriał: bambus
Paper & Tea - Japanese Matcha Strainer - Sitko do herbaty matcha

Producent: PAPER & TEA

Sitko do herbaty matcha od Paper & Tea. Aby ubić idealną matchę, drobny proszek z zielonej herbaty musi najpierw zostać przesiany aby pozbawić go grudek. - właśnie do tego przeznaczone jest to sitko.Sitko jest wykonane ze stali nierdzewnej, długość 15 cm, szerokość 7 cm. Może być myte w zmywarce.
Long Man Tea - herbata zielona sypana Sencha Goji Słoiczek 50 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Sencha Goji ta lekka i aromatyczna herbata zawiera jagody goji oraz kwiat kocanki. Jagody goji zawierają zeaksantynę (z grupy karotenoidów), która pozytywnie działa na wzrok, obniżają poziom cukru, są bogate w błonnik oraz witaminy: A, C, wapń i żelazo.  Napar złocisto-zielony, klarowny o delikatnym smaku.Sposób parzenia:Temperatura wody: 75-85°CDoza: 1 łyżeczka / 250mlCzas: 5-6 minutSkładniki: herbata zielona Sencha, owoc goji, kwiat kocanki, płatki bławatka, naturalny aromat owocowy wraz z innymi naturalnymi aromatami.
Teministeriet - herbata zielona Moomin Green Tea Bilberry 20 saszetek

Producent: TEMINISTERIET

Moomin to seria herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!Green Tea Bilberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem porzeczek, jagód, kwiatów bławatka, kwiatów słonecznika, kwiatów aksamitki i płatków róż. Szczególnie wyczuwalna jest jagoda.Jak ją przygotować?- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 80 stopni Celsjusza i parz ją przez 2 - 3 minuty.- Na zimno: włóż torebkę do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.Składniki:zielona herbata, porzeczka, aromat, jagoda, kwiat bławatka, kwiat słonecznika, kwiat aksamitki, płatki róż.Całość zapakowana w opakowanie okraszone motywem Muminków. Sprawdzi się jako prezent dla małych i dużych miłośników herbaty!

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – podobnie jak w przypadku kawy – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również