Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Rodzaje zielonych herbat – ile ich jest? | Coffeedesk

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Promocja
Zestaw herbat Moomin 3x

Producent: TEMINISTERIET

Green Tea Chokeberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem trawy cytrynowej, aronii, jagód goji, skórki rokitnika oraz fig. Szczególnie wyczuwalna jest aronia.Moomin Rooibos Red Berries to sypana herbata liściasta opracowana przez szwedzką firmę Teministeriet. Już oryginalne opakowanie z uroczą postacią ze świata Muminków sugeruje, ze gorący napar z tej herbaty liściastej stanie się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Dzięki optymalnie zbilansowanym proporcjom składników finalnego produktu — herbaty rooibos, papai, ananasa, porzeczki, płatków róż oraz truskawki i maliny — można rozkoszować się wyśmienitym smaku i przyjemnym wyrazistym aromatem. Fascynująca mieszanka urozmaici niejedno spotkanie w gronie rodziny lub znajomych. Oryginalny bukiet smakowy sprawi, ze każdy łyk tej znakomitej herbaty liściastej przypomni przygodę w świecie Muminków.Rooibos Cranberry jest mieszanką herbaty rooibos z dodatkiem jagód goji, marakui, ananasa, papai, żurawiny, aronii i kiwi. Szczególnie wyczuwalna jest żurawina.
Najniższa cena: 156,47 zł
209,97 zł
Najniższa cena: 156,47 zł
Paper & Tea - Japanese Matcha Strainer - Sitko do herbaty matcha

Producent: PAPER & TEA

Sitko do herbaty matcha od Paper & Tea. Aby ubić idealną matchę, drobny proszek z zielonej herbaty musi najpierw zostać przesiany aby pozbawić go grudek. - właśnie do tego przeznaczone jest to sitko.Sitko jest wykonane ze stali nierdzewnej, długość 15 cm, szerokość 7 cm. Może być myte w zmywarce.
Kusmi Tea - herbata zielona Green Jasmine Bio 20 saszetek

Producent: KUSMI TEA

Herbata w saszetkach stworzona przez markę Kusmi Tea. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Green Jasmine Biojest to organiczna zielona herbata o jaśminowym smaku. Idealna na zimno i na ciepło.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 3 - 4 minutySkładniki:Herbata zielona o smaku jaśminowym.**Składnik z upraw ekologicznych
Long Man Tea - herbata zielona sypana Lemon & Ginger 80 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Lemon & Ginger to zielona herbata sypana. Mieszanka zielonej herbaty Sencha z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, trawy cytrynowej i orzeźwiającej cytryny. Imbir ma silne działanie przeciwzapalne i jest również zalecany w przypadku problemów z układem trawiennym, w tym zgagi. Jest to idealna mieszanka na zimę dzięki wysokiej zawartości składników naturalnie zalecanych przy przeziębieniach i ogólnym osłabieniu.Metoda parzenia:Temperatura: 90ºC-95ºCIlość: 1 łyżeczka / 250mlSkładniki: zielona herbata sencha, imbir, trawa cytrynowa, skórka cytryny, skórka pomarańczy, naturalny aromat.
Promocja
Long Man Tea - herbata matcha Japońska Matcha 40 g

Producent: LONG MAN TEA

Japońska herbata matcha od Long Man Tea. Matcha z prowincja Shizuoka w Japonii. Zawiera teaninę, kofeinę i taninę.  Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w. Między X a XII w stała się bardzo popularna. Zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi buddyjscy Zen uznali ją za niezbędny element medytacji. Uważali, że oczyszcza umysł i ciało. Ceremonia picia herbaty, sposób jej wytwarzania i przygotowania zostały przewiezione do Japonii wraz z mnichami buddyjskimi Zen w 1191, osoba odpowiedzialną za kultywowanie tej tradycji był mnich Eisai. Ten często cytowany mnich nazywał matchę “elixirem nieśmiertelnych”.Z czasem rozwój przemysłu herbacianego rósł wraz z imperium chińskim. Dostępny na rynku ogromny wybór herbat liściastych, prasowanych powoli wyparł matchę. W Japonii ceremonia parzenia matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, później ceremonię przejęła  klasa Szogunów.Różnica między chińską i japońską matchą:Chińska ma ciemniejszą barwę i delikatnie bardziej cierpki smak. Jej aromat jest bardziej wyrazisty.Matchę japońską charakteryzuje jaśniejszy kolor, delikatniejszy smak i większa słodycz.Każdy może wybrać według własnych preferencji smakowych. Matcha chińska nadaje się znakomicie do wypieków i z dodatkiem mleka.Sposób parzenia:Herbatę matcha (ok. 3 g na miseczkę 150-200 ml) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60-70ºC i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.
Najniższa cena: 67,00 zł
67,00 zł
Najniższa cena: 67,00 zł
Teministeriet - herbata zielona sypana Moomin Green Tea Bilberry opakowanie uzupełniające 100 g

Producent: TEMINISTERIET

Moomin to seria sypanych herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!Green Tea Bilberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem porzeczek, jagód, kwiatów bławatka, kwiatów słonecznika, kwiatów aksamitki i płatków róż. Szczególnie wyczuwalna jest jagoda.Jak ją przygotować?- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 80 stopni Celsjusza i parz ją przez 2 - 3 minuty.- Na zimno: wsyp susz do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.Składniki:zielona herbata, porzeczka, aromat, jagoda, kwiat bławatka, kwiat słonecznika, kwiat aksamitki, płatki róż.Opakowanie uzupełniające - karton.
Long Man Tea - herbata zielona sypana Jasminite opakowanie uzupełniające 100 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Jasminite to aromatyczna mieszanka zielonej herbaty i jaśminu. Harmonijna oraz kojąca w smaku. Doskonała, gdy potrzebne są zarówno skupienie, jak i spokój.Składniki: herbata zielona Yunnan, płatki jaśminu.Long Man Tea to seria najwyższej jakości herbat i ziół stworzona w Krakowie. Wszystkie herbaty są starannie wybierane przez niewielki zespół herbacianych entuzjastów, którzy uwielbiają ją odkrywać, pić i dzielić się z innymi.
Teministeriet - herbata zielona sypana 290 Green Apricot Peach Organic 100 g

Producent: TEMINISTERIET

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!290 Green Apricot Peach Organic to mieszanka organicznej zielonej herbaty, kwiatów aksamitki i ananasa, z aromatem moreli oraz brzoskwini. Słodka, o apetycznym zapachu, pełna zdrowych antyoksydantów.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutySkładniki:zielona herbata* (90%), kwiaty aksamitki*, ananas*, naturalny aromat moreli (2,5%), naturalny aromat brzoskwini (2,5%).*Organiczne.Opakowanie uzupełniające - karton.
Teasome - herbata matcha Kotobuki 50 g

Producent: TEASOME

Matcha Kotobuki od Teasome. Bardzo wysokiej jakości matcha z pierwszego zbioru z certyfikowanych plantacji.Matcha Kotobuki to klasyczna matcha bardzo dobrej jakości, wyprodukowana zupełnie bez użycia sztucznych środków ochrony roślin. Warto zaznaczyć, że została zmielona zaraz przed wysyłką z Japonii do naszego magazynu, dzięki czemu jest to produkt niezwykle świeży.Tencha, czyli liście herbaty matcha przed zmieleniem, pochodzą oczywiście z pierwszego zbioru i były pokryte matami cieniującymi przez ok. 22 dni przed zbiorami. Jej walory smakowe są dodatkowo wzbogacone przez wulkaniczne gleby, na których rosną krzewy. Herbata ta idealnie nadaje się na codzienną matchę w lekkim stylu usucha o bardzo bogatym, słodkim smaku.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: Okumidori, Asanoka, SaemidoriSkładniki: matchaJak zaparzyć:1.6g matchy / 70ml wody / temp. 75-80°CZmoczyć włókna chasenu (miotełki bambusowej) przez pół minuty w ciepłej wodzie. Warto przesiać matchę przez sitko prosto do chawanu (dużej czarki/miski na herbatę), by uniknąć wzbrylania. Dodać wodę i pomieszać chasenem 4-5 razy zamaszyście kolistym ruchem po dnie czarki, by wprawić proszek w ruch, a następnie przez 30 sekund energicznie poruszać chasenem na kształt litery „W” po dnie czarki w tę i z powrotem. Na koniec, lekko „przejechać” chasenem po wierzchu naparu, by delikatnie rozbić zbyt dużą ilość piany.
Mount Everest Tea - Chasen - Mieszadło do matchy z długą rączką

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Mieszadło do matchy Chasen od Mount Everest Tea. Wykonane z bambusa, ma długość 15 cm. Chasen, to specjalne mieszadło do przygotowywania matchy. Służy do mieszania oraz spieniania herbaty. Długość: 15 cmŚrednica: 3,5 cmMateriał: bambus

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – podobnie jak w przypadku kawy – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również