Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Rodzaje zielonych herbat – ile ich jest? | Coffeedesk

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Promocja
Teministeriet - herbata zielona sypana Moomin Green Tea Raspberry 100 g

Producent: TEMINISTERIET

Moomin to seria sypanych herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!Green Tea Raspberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem porzeczek, płatków róż, ananasem, papai, truskawki i maliny. Szczególnie wyczuwalna jest malina.Jak ją przygotować?- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 80 stopni Celsjusza i parz ją przez 2 - 3 minuty.- Na zimno: wsyp susz do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.Składniki:zielona herbata, porzeczka, płatki róż, aromat, ananas, papaja, truskawka, malina.Całość zapakowana w elegancką puszkę okraszoną motywem Muminków. Sprawdzi się jako prezent dla małych i dużych miłośników herbaty!
Najniższa cena: 52,99 zł
69,99 zł
Najniższa cena: 52,99 zł
Promocja
Teministeriet - herbata zielona Supertea Green Tea Lemon Organic 20 saszetek

Producent: TEMINISTERIET

Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Green Tea Lemon Organic to organiczna zielona herbata z dodatkiem trawy cytrynowej. Doskonały, orzeźwiający smak i zielona herbata pełna zdrowych antyoksydantów.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutyDoskonała również na zimno!Składniki:zielona herbata*, trawa cytrynowa*.*Organiczne.Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Najniższa cena: 24,99 zł
24,99 zł
Najniższa cena: 24,99 zł
Moya Matcha Chashaku - Łyżeczka do matchy

Producent: MOYA MATCHA

Chashaku to bambusowa łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Jest wykorzystywana w tym celu podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty, a używanie łyżeczki chashaku jest niezbędnym elementem japońskiego rytuału parzenia herbaty i jednocześnie przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.Chashaku jest tradycyjnym elementem do serwowania matchy i integralną częścią ceremonii herbacianej. Zakrzywiona część łyżki służy do nabierania niewielkiej porcji herbaty i umieszczania jej w czarce (matchawanie). Następnie matchę ubija się z odrobiną wody przy pomocy chasenu, tak by uzyskać jednolitą konsystencję i delikatną piankę na powierzchni. Ilość sypanej matchy zależy od indywidualnych preferencji. Tradycyjnie przygotowując mało intensywną herbatę „usucha” należy nasypać jedną łyżeczkę chashaku i około 75-100 ml gorącej wody. Ta proporcja jest idealna do tworzenia idealnej pienistej tekstury na powierzchni matchy. Koicha, czyli gęsta herbata, jest przygotowywana przy użyciu znacznie większej porcji matchy. W 150 ml wody rozrabiamy 4-6 łyżeczek chashaku. Otrzymana matcha jest znacznie gęstsza i słodsza. Trzepanie jest trudniejsze i ta metoda nie wytwarza charakterystycznej piany. Koicha podawana jest prawie wyłącznie w trakcie japońskiej ceremonii parzenia herbaty.MATERIAŁ: jasny bambus sezonowanyDŁUGOŚĆ: 18 cmNie należy myć w zmywarce.
Moya Matcha Chasen - Mieszadło do matchy Chasen

Producent: MOYA MATCHA

Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha. Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką. Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.Wskazówki do ubijania matchy:Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek. Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki. Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce podstawce naoshi.MATERIAŁ: jasny bambus sezonowanyLICZBA WĄSÓW: 100Nie należy myć w zmywarce. Najlepiej suszyć na specjalnej podstawce (sprzedawanej osobno).Po użyciu, nie przechowywać chasenu w kartonowym opakowaniu.
Darmowa dostawa
Long Man Tea - herbata matcha Japan Shizuoka 250 g

Producent: LONG MAN TEA

Ta propozycja matchy z Japonii pochodzi z prowincji Shizuoka. Jest to delikatna i "słodka" Matcha o wyrazistym posmaku i jasnym nasyconym kolorze.Matcha została przywieziona do Japonii z Chin w XII w. przez buddyjskich mnichów Zen. Zmielenie liści herbaty (Camelia Sinesis) na drobny proszek ułatwiało jej przewóz jak również spożycie. Oryginalnie jej smak był gorzki i używana była głównie jako remedium na wiele dolegliwości.  Dopiero 400 lat później (XVI w.) jej smak poprawili Japończycy okrywając krzewy herbaciane od słońca na kilka tygodni przed zbiorem liści co zmieniło smak Matchy na zdecydowanie mniej gorzki. Japońska ceremonia parzenia Matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, natomiast z czasem te ceremonię przyjeła klasa Szogunów. “Nowa” i do dziś praktykowana  metoda produkcji Matchy powstała w 1738 r w wyniku pracy Sohen Nagatani. To dzięki niemu herbata została spopularyzowana wśród innych grup społecznych. W wyniku postępujących zmian społecznych w społeczeństwie japońskim związanych Matcha stała się jednym z kluczowych elementów kultury i tożsamości Japonii.Uwaga!  Matcha jest napojem pobudzającym. Osoby z chorobami układu serca oraz nadciśnieniem powinny zachować ostrożność.Składniki: herbata zielona Matcha (jakość I, Japonia).
Promocja
Teapigs - herbata zielona Green Tea with Mint 15 saszetek

Producent: TEAPIGS

Pomysł na tę mieszankę powstał na bazie tradycji z Maroko, gdzie pije się herbatę z miętą i dużą ilością cukru.Opis:Teapigs nieco udoskonaliło przepis aby nie trzeba było dodawać takich ilości cukru i wybrana została odmiana zielonej herbaty Chun Mee i Precious Eyebrows. Pochodzenie: Herbata zbierana jest na terenie Chin.Natomiast liście mięty zbierane są w Chorwacji.   Jak smakuje?Delikatna zielona herbata z uderzającym, świeżym miętowym smakiem.Pij ją gdyCiężko w środku, a jeszcze gorzej na zewnątrz, zielona herbata i mięta jest świetnym lekarstwem na wszystko! Zawiera naturalną kofeinęPamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liściPosiada certyfikat rainforest alliancePrzygotowanie:Zalej gorącą wodąParz przez około 3 minutyo Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.   Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!Jak smakuje najlepiej?Tradycyjnie, po marokańsku - zaparz herbatę, dodaj nieco cukru według upodobań, zwiń swój dywan z salonu, rozwiń go np. na przystanku autobusowym i wypijcie wspólnie pyszną herbatę. 
Najniższa cena: 24,99 zł
26,00 zł
Najniższa cena: 24,99 zł
Promocja
Teapigs - herbata zielona Mao Feng Green 15 saszetek

Producent: TEAPIGS

Zielona herbata  delikatna w smaku, da się w niej wyczuć nuty brzoskwiniowe i morelowe. Po zaparzeniu przyjmuje jasnozielony kolor.Opis:Za tą herbatą skrywa się fascynująca legenda.Opowiada ona o miłości dwojga ludzi pracujących na plantacji herbaty. Właściciel tej plantacji był znany ze swojego okrucieństwa. Dziewczynie udało się uciec z tej plantacji, jednak właściciel, gdy dowiedział się o ucieczce zabił jej narzeczonego. Dziewczyna gdy się o tym dowiedziała płakała tak bardzo i tak długo, aż zamieniła się w deszczowy obłok a ciało jej kochanka przeistoczyło się w krzew herbaciany. Legenda ta objasnia dlaczego w regionie Mao Feng herbata rośnie w bardzo wilgotnym klimacie przez cały rok.  Pochodzenie: Prowincja Anhui, Chiny   Jak smakuje?Jest bardzo delikatna w smaku, da się w niej wyczuć nuty brzoskwiniowe i morelowe. Po zaparzeniu przyjmuje blado-zielony kolor.Pij ją gdyPotrzebujesz odświeżenia? Nie możesz sobie pozwolić na pobyt w sanatorium, botox czy wymyślny zabieg kosmetyczny? Zrób sobie kubek zielonej herbaty! Na pewno słyszałeś o zbawiennym zdrowotnym wpływie zielonej herbaty na organizm, od wspomagania odchudzania po spowolnienie starzenia się skóry przez zawartość dużej ilości przeciwutleniaczy. Kubek herbaty jest na pewno bardziej przyjemny niż operacja plastyczna! Zawiera naturalną kofeinęPamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści  Przygotowanie:Zalej gorącą wodąParz przez około 3 minutyo Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.   Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!Jak smakuje najlepiej?Klasycznie - bez żadnych dodatków, krótko zaparzona, najlepiej w ulubionym kubku lub świetnie wyglądającej filiżance. 
Najniższa cena: 27,99 zł
29,50 zł
Najniższa cena: 27,99 zł
Hario - butelka do matchy plastikowa 400ml - jasny zielony

Producent: HARIO

Przenośna butelka z filtrem do matchy – lekka, odporna na uderzenia i wolna od BPA, idealna do przygotowywania matchy, herbat i naparów w podróży.Wbudowany filtr pozwala zabrać ze sobą ulubioną herbatę z dodatkami lub owocami, gdziekolwiek jesteś.Średnica: 6,5 cmWysokość: 24 cmPojemność: 400 mlWaga (z opakowaniem): 300 gMateriał butelki i nakrętki: PCTMateriał filtra: PolipropylenMożna używać w kuchence mikrofalowej. Można myć w zmywarce.
Promocja
Teministeriet - herbata zielona Supertea Apple Elderflower Organic 20 saszetek

Producent: TEMINISTERIET

Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Apple Elderflower Organic to organiczna zielona herbata z dodatkiem trawy cytrynowej, lukrecji, kawałków jabłka, kwiatów bzu i kawałków moreli. Doskonały smak, zdrowe zioła i zielona herbata pełna antyoksydantów.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutyDoskonała również na zimno!Składniki:herbata zielona (50%), trawa cytrynowa*, korzeń lukrecji*, wytłoki jabłkowe*, naturalny aromat brzoskwiniowy, naturalny aromat liczi, kwiaty czarnego bzu* (1%).  *Z rolnictwa ekologicznego.Zawiera lukrecję – chorzy na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia.Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Najniższa cena: 24,99 zł
24,99 zł
Najniższa cena: 24,99 zł
Promocja
Teministeriet - herbata zielona Supertea Green Tea Mint Organic 20 saszetek

Producent: TEMINISTERIET

Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Green Tea Mint Organic to organiczna zielona herbata z dodatkiem mięty pieprzowej. Doskonały, orzeźwiający smak i zielona herbata pełna zdrowych antyoksydantów.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutyDoskonała również na zimno!Składniki:zielona herbata*, mięta pieprzowa*.*Organiczne.Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Najniższa cena: 20,99 zł
24,99 zł
Najniższa cena: 20,99 zł

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – podobnie jak w przypadku kawy – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również