Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza? Ranking

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza

Ekspresy ciśnieniowe służą do przygotowania espresso, które stanowi bazę do wszystkich kaw mlecznych. Jeśli posiadacie taki ekspres lub planujecie jego zakup to z pewnością zastanawiacie się jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najsmaczniejsza?

Czy rodzaj kawy ma znaczenie?

Kawy do ekspresu ciśnieniowego szukacie wśród mieszanek przeznaczonych pod espresso, wypalonych w stopniu średnim i ciemnym. Istnieją tylko dwa gatunki kawy — Arabika i Robusta. Ta pierwsza ma więcej smaków i aromatów, jest trudniejsza w uprawie, ale uchodzi za najlepszy gatunek. Robusta jest bardziej uboga w smaki, ale bogata w kofeinę i doskonale łączy się z mlekiem. Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego? Kawy 100% Arabiki sprawdzą się dla osób, które cenią sobie złożoność smaku, a blendy Arabiki z Robustą z pewnością docenią amatorzy mocnej w smaku, klasycznej kawy, która dobrze łączy się z mlekiem.


Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego - ranking

Arcaffe Gorgona


Jeśli zastanawiacie się jaka kawa najlepsza do ekspresu ciśnieniowego dla fanów klasycznej kawy włoskiej to odpowiedź brzmi: Gorgona od Arcaffe. To mieszanka najlepszej jakości Arabiki i Robusty z różnych regionów, która świetnie sprawdzi się jako baza do kaw mlecznych.

Nuty smakowe: orzechy, czekolada, lukrecja

Hard Beans Brazylia Samambaia


Brazylia Samambaia od Hard Beans dobrze odnajdzie się w ekspresie ciśnieniowym, jako kawa pod espresso i kawy mleczne. Jaśniejsze palenie pozwala na wydobycie z kawy ciekawych nut smakowych, a klasyczna z pozoru Brazylia może Was tu pozytywnie zaskoczyć. 

Nuty smakowe: nugat, orzechy, czerwone jabłka

HAYB Blue Espresso


Jaka najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego jeśli poszukujecie dobrego kompromisu między klasyką, a awangardą? HAYB Blue Espresso to niby tradycyjny blend, a jednak z lekko nowoczesnym, owocowym odchyłem. Słodka, gładka kawa z Brazylii, Gwatemali i Etiopii.

Nuty smakowe: mleczna czekolada, marcepan, jagody

Hard Beans Gorilla Blend Peru Gwatemala


Hard Beans Gorilla Blend to dobrze zbalansowana mieszanka ziaren z Peru i Gwatemali stworzona przez polską palarnię. W filiżance odnajdziecie sporo złożonych smaków do rozkoszowania się zarówno w towarzystwie mleka jak i bez niego.

Nuty smakowe: orzechy, żółte owoce, pomarańcze

Nowość
Instytut Kawy - kawa ziarnista Honduras Verracruz Washed Espresso 250 g

Data palenia: 11.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Hondurasu wypalona przez Instytut Kawy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady mlecznej, granata i herbaty.Kraj pochodzenia: HondurasRegion: VeracruzOdmiana: Caturra, Catuai, Java, Marcezella, EtiozarMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Nowość
Royal Beans
La Cabra - kawa ziarnista Kolumbia Julian Calderon Geisha Washed Omniroast 200 g

Data palenia: 11.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Średnio palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i pod espresso. W smakuwyczuwalne są nuty kwiatów i cytrusów.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Promocja
Arcaffe - kawa mielona Onda 250 g

Producent: ARCAFFE

Onda to mieszanka kawy mielonej 100% arabiki, stworzona w 2014 roku, mająca na celu zadowolenie wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się filiżanką miłej, słodkiej kawy. Już przy pierwszym łyku łatwo wyczuć nuty orzecha laskowego i słodu.Pasja Arcaffè trwa od wieków i reprezentuje jej siłę. Ich misją jest niesienie światu autentycznego smaku włoskiego espresso. Włoskie espresso stworzone z myślą o odzwierciedleniu cech zielonych ziaren kawy i zapewnieniu, że każdy, kto je wypije, będzie mógł doświadczyć tych samych emocji, przez które przechodzą oni tworząc mieszanki.
Najniższa cena: 37,99 zł
37,99 zł
Najniższa cena: 37,99 zł
Kafar - kawa w saszetkach Dripbag AFRYKA Filter - 7 saszetek

Producent: KAFAR

Data palenia: 09.07.2025

Kafar Kontynenty to selekcja kaw w formie dripbaga - saszetki ze zmieloną kawą, którą umieszczasz na kubku i zaparzasz gorącą wodą -  nie musisz pamiętać o młynku, filtrach czy dripperze Świeżo palona kawa jest zapakowana tak, abyś mógł cieszyć się kawą specialty nie tracąc przy tym jakości. To nie blend, a kawa z jednej plantacji, którą wybiera palarnia.Opakowanie zawiera 7 saszetek / filtrów (7 x 12g) ze zmieloną kawą z Afryki i instrukcją obsługi.
Promocja
Etno Cafe - kawa ziarnista Dobry Przelew 1 kg

Producent: ETNO CAFE

Data palenia: 02.06.2025

Kawa ziarnista pochodząca z Kolumbii oraz Brazylii, wypalana w polskiej palarni Etno Cafe. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W kawie można wyczuć nuty orzechów, cytrusów oraz deserowej czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia / BrazyliaMetoda obróbki: Washed / Natural
Najniższa cena: 145,00 zł
145,00 zł
Najniższa cena: 145,00 zł
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Chiny Kaku Washed Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 29.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Chin, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, jabłek i ciemnych winogron.Kraj pochodzenia ziarna: ChinyRegion: Menglian, YunnanFarma: KakuMetoda obróbki: WashedOdmiana: Catimor (P3 / P4)Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktówOPINIA ROASTERADo dwoch razy sztuka to przynajmniej. To nasz drugi rok kiedy zamawiamy kawy od importera Indochina. Kawy ze stacji myjącej Kaku mielismy również w tamtym roku. Ekscytują nas nowi gracze na kawowym polu dlatego po dobrze przez was przyjętej kawie Chiny Fuyan prezentujemy kolejne ziarna z tego kraju. Kaku to klasyczny washed. W rodowodzie odmiany botanicznej można szukać związków z robustą, ale w kawie już nie znajdziesz charakterystycznego dla robusty "bródku". Jest soczyście, jest żeśko, jest można nawet powiedzieć wakacyjnie. Mam nadzieję, że widzimy się za rok, a jak kawowy bóg da to może i na farmie, zaraz obok pól herbaty!PRZEPISKalita - 18g kawy - 300g wody. Woda 96' Mielenie numer 3.na fellow ode 1 (24 klik na com). Wlewam 3x100ml w odstępach 35s. Całość parzenia ok 2:45
Darmowa dostawa
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Kenia Nyeri Espresso 1 kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytryny, limonki i konfitury wiśniowej.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11SMAKTradycją stało się, że kenijskie kawy to wybór dla miłośników kwasowości ziaren z tego regionu. Są polecane ze względu na ich nietypowy, afrykański, rześki charakter. Kenia Nyeri jest pod tym względem bogata – wyczuwalna cytrusowość ustępuje w pewnym momencie słodyczy wiśni i czerwonych owoców. Te nuty przeplatają się w udanej, kenijskiej fiksacji. Czy sprawdzi się w espresso? Ziarno to doskonale nadaje się do espresso, ponieważ mimo że jest propozycją dla lubiących rześkie kawy, profil Kenii Nyeri pozwala na dłuższe zanurzenie się w jej smaku i czerpanie z metod produkcyjnych, które pogłębiają jej naturalną, owocową gęstość.OBRÓBKAGdy owoce kawowca są czerwone i dojrzałe, zbiera się je ręcznie do wiader wcześnie rano i transportuje do młyna. Owoce są następnie starannie sortowane i depulpowane. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i suszona pod afrykańskim słońcem, aż osiągnie optymalny poziom wilgotności wynoszący około 12%. Proces ten odbywa się dwa razy w roku: główny zbiór ma miejsce między październikiem a grudniem, a wczesny zbiór (w minimalnych ilościach) odbywa się między kwietniem a lipcem.PLANTACJAW regionie Nyeri kawa ma duże znaczenie kulturowe, co wpływa na jakość upraw i obróbki. Lokalne kooperatywy zajmujące się kawą promują zrównoważony rozwój i etyczne praktyki handlowe, co zwiększa wartość ich produktów na rynku. Rolnicy w Nyeri często przykładają dużą wagę do selekcji owoców oraz staranności w obróbce, co ma istotny wpływ na końcową jakość kawy. Jednym z producentów tego ziarna jest kooperatywa Kahuro, która często zdobywa certyfikaty jakości (Fair Trade czy Rainforest Alliance), co pozwala na skuteczną promocję ich kawy na rynku specialty.
BeMyBean - kawa ziarnista Brazylia Boogie Bean Espresso 1 kg

Producent: BEMYBEAN

Data palenia: 20.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni BeMyBean. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Minas GeraisOdmiana: Mundo Novo, Bourbon, CatuaiObróbka: pulped naturalPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.O KAWIENasz bestseller espresso o ogromnym spektrum poprawnego parzenia. W zależności od sposobu zaparzenia bardzo słodka ze średnią goryczką lub słodko-kwasowo-owocowa z delikatną goryczką. Kawa wiele wybaczająca i bardzo wdzięczna. Prosta w parzeniu i dająca dużą przyjemność z picia. Boogie Bean to klasyczna Brazylia o umiarkowanej kwasowości, delikatnej goryczce i słodyczy. Ziarna pochodzą z kooperatywy Cooxupé, której początki sięgają 1932r. Kooperatywa nie ogranicza się do produkcji kawy lecz także podejmuje aktywne działania z zakresu odpowiedzialności społecznej dbając o edukację, opiekę zdrowotną i szkolenia dla rolników.  Szczególny nacisk kładzie na zrównoważone rolnictwo.
Nowość
Rocket Bean - kawa ziarnista Brazylia Capim Branco Natural Aerobic Filter 200 g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 01.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W jej smaku pojawiają się nuty przypominające białą porzeczkę, krem czekoladowy, marcepan i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Minas GeraisFarma: Capim BrancoProducent: rodzina AndradeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: AraraPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 87 / 100 pkt
Rocket Bean - kawa ziarnista MAGIC PUSSY Etiopia Yirgacheffe Natural Espresso 500 g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 01.07.2025

  Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się pod espresso - do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające morele, maliny, kardamonki i czekoladę mleczną.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1901 - 2200 m n.p.m.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Brazylia Guaxupe od Kofi Brand to jedna z najbardziej kultowych kaw Coffeedeska. Mieszanka idealna do wszystkiego, do mleka, jako samo espresso, jako baza do americano. Klasyczna, niekontrowersyjna, ale wysokiej jakości

Nuty smakowe: miód, migdały, czekolada

Kawa w ekspresie kolbowym - podsumowanieJaką kawę do ekspresu ciśnieniowego wybrać? Podsumowanie

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Taka, która najbardziej Wam smakuje! Jeśli wolicie mleko z dodatkiem kawy od wyrazistego espresso to gwarantujemy, że nie przyjedzie do Was policja specialty robić wykład o wyższości czarnej kawy nad mleczną. Warto jednak pamietać, aby kawa była świeżo palona, mielona bezpośrednio przed parzeniem, no i oczywiście, najlepszej jakości!


Zobacz również