Kawa filtrowana – jak ją przygotować, by wydobyć głębię smaku?

Jeśli marzy Wam się dobra kawa bez konieczności inwestowania w ekspres do kawy w cenie samochodu, to alternatywne metody parzenia będą idealnym rozwiązaniem. Z pomocą zaparzaczy takich jak drip, Chemex lub AeroPress przygotujecie pełen smaku i kofeiny napar. Jak zrobić kawę filtrowaną, aby wydobyć z ziarenek najwięcej aromatu?
SPIS TREŚCI
Kawa filtrowana czy espresso? Czym się różnią i która lepiej pobudza i smakuje?
Nie każda kawa nadaje się do filtra! Jakie ziarna wybrać, by wydobyć pełnię smaku?
Jak zrobić kawę filtrowaną? Poradnik w 5 krokach
Kawa filtrowana jak zrobić ją poprawnie? Sprawdź, czy opanowałeś podstawy!
Zobacz również
Kawa filtrowana czy espresso? Czym się różnią i która lepiej pobudza i smakuje?
Espresso i kawa przelewowa różnią się od siebie znacznie zarówno w smaku, jak i w sposobie przygotowania. Espresso parzymy przy użyciu ekspresu ciśnieniowego, kawa zmielona jest drobno i zazwyczaj używa się proporcji 1:2 czyli np. 15 gramów kawy na 30 gramów uzyskanego płynu. Czas parzenia wynosi około 20-40 sekund. W efekcie otrzymujemy esencjonalną, małą kawę, która jest bardzo wyrazista w smaku.
Kawa przelewowa czyli przygotowywana z pomocą filtra, wymaga użycia specjalnego urządzenia na przykład dripa, Chemexa lub ekspresu przelewowego. Ziarna mielone są znacznie grubiej niż do espresso, w proporcji 6/7 gramów na 100 ml wody, a czas parzenia oscyluje w przedziale 2-5 minut. Kawa w zaparzaczu smakuje zupełnie inaczej niż espresso — jest znacznie delikatniejsza w smaku, ale paradoksalnie ma więcej kofeiny, ponieważ dłuższy czas parzenia pozwala na uwolnienie się większej ilości tej pobudzającej substancji. Jak parzyć kawę filtrowaną, aby wydobyć wszystkie zaklęte w niej smaki i aromaty?
Nie każda kawa nadaje się do filtra! Jakie ziarna wybrać, by wydobyć pełnię smaku?
Jeśli zastanawiacie się jak parzyć kawę filtrowaną to warto pamiętać, że najważniejsze będzie dobranie właściwej kawy. Nie wszystkie ziarna, które wpadną nam w ręce będą odpowiednie do przygotowania w metodach przelewowych.
Kawa przelewowa wymaga dłuższego parzenia niż espresso, dlatego jej poziom wypalenia musi być jaśniejszy. Ciemno palone kawy do espresso nie nadają się do przelewów, ponieważ szybciej oddają smak i w efekcie uzyskamy przeparzoną, nieprzyjemną w smaku kawę. Jasno i średnie palone ziarna zachowują więcej naturalnych smaków i aromatów zawartych w ziarnach kawowca, a poprawne parzenie sprawia, że możemy rozkoszować się owocowymi, orzechowymi lub czekoladowymi nutami w filiżance.
Jak zrobić kawę filtrowaną? Poradnik w 5 krokach
Oto krótki poradnik, jak zaparzyć kawę filtrowaną w dripie, czyli zaparzaczu o kształcie stożkowej filiżanki bez dna.
- Odmierzamy odpowiednią dozę kierując się zasadą 6/100 czyli 6 gramów kawy na 100 ml wody. Przepisy możemy modyfikować w zależności od efektów i preferencji.
- Przed parzeniem zwilżamy filtr do dripa zalewając go gorącą woda. W ten sposób płuczemy filtr pozbywając się papierowego posmaku i rozgrzejemy urządzenie. Koniecznie pamiętamy o tym, żeby wylać wodę z naczynia, po przelaniu filtra!
- Dripper stawiamy na naczyniu, całość na wadze, wsypujemy kawę, uruchamiamy stoper i zaczynamy polewać kawę wodą. Ta powinna mieć temperaturę w okolicach 90-95 stopni.
- Na początku wlewamy niewielką ilość wody, tak by tylko przykryć zmieloną kawę i pozostawiamy na 30 sekund. Następuje tzw. preinfuzja, czyli drobinki kawy namaczają się i otwierają, co pozwoli na lepsze wydobycie smaku w czasie parzenia.
- Po upływie 30 sekund zaczynamy polewać kawę, okrężnymi ruchami, nie lejąc po ściankach filtra. Nie wlewamy od razu pożądanej ilości, tylko tak na dwa – trzy razy (pomiędzy zalaniami możemy odczekać około 30 sekund).
Kawa filtrowana jak zrobić ją poprawnie? Sprawdź, czy opanowałeś podstawy!
Najważniejsze przy parzeniu kawy przelewowej jest stosowanie się do kilku prostych zasad, a kiedy opanujemy już podstawy, będzie nas ograniczała wyłącznie wyobraźnia. Manipulując zmiennymi takimi jak grubość mielenia, czas parzenia czy sposób zalewania kawy możemy wpływać na smak kawy, ale warto pamiętać o tych kilku zasadach, aby nasz napar był jak najbardziej optymalny.
- Zawsze przed parzeniem przepłukuj filtr jeśli chcesz uniknąć papierowego posmaku w filiżance.
- Zaczynaj przygotowywanie przepisu od klasycznych proporcji 6/100 kawy do wody.
- Jeśli zależy Ci na najlepszym smaku kawy — zawsze używaj wagi od odmierzania dozy i parzenia kawy.
- Nie zapominaj o włączeniu stopera! Oprócz 30 sekundowej preinfuzji ważne jest także kontrolowanie czasu parzenia, ponieważ niebanalnie wpływa on na smak kawy.