Najlepsza kawa mielona – ranking. Jaką wybrać?

Kawa mielona – ranking. Jaką wybrać? | Coffeedesk

Mielona kawa… niektórzy na samą myśl wzdrygają się z obrzydzeniem: bo uciekające smaki i aromaty, a bo tyle pracy farmerów, roasterów, a wszystko to jak krew w piach… Ciężko się nie zgodzić, że najlepiej jest parzyć świeżo mieloną kawę, choć i tutaj istnieją pewne wyjątki od reguły, o których pisał Świder w tym artykule. Jednak nie zawsze jest okazja, aby przygotować idealną kawę. Dobra mielona kawa sprawdzi się świetnie dla początkujących kawoszy, do pracy, na wyjazd, słowem wszędzie tam, gdzie ważniejsza jest sama kofeina niż bawienie się w kawiarnię specialty. W Coffeedesku zajmujemy się dostarczaniem Wam najlepszych produktów, w które wlicza się także kawa mielona. Ranking kawy mielonej dostępnej w Coffeedesk pozwoli Wam wybrać najlepszą opcję dla siebie.

Jaka jest najlepsza kawa mielona? Ranking

Metody alternatywne dzielnie znoszą różne nasze wymysły. Z pewnością używanie zmielonej kawy do kawiarki Bialetti lub dripa na wyjeździe ma więcej sensu niż sypanie zmielonych ziarenek do profesjonalnego ekspresu kolbowego. Z pomocą przychodzą nam wyrozumiałe i postępowe palarnie, które wiedzą, że czasami ważniejsza jest wygoda niż pryncypializm. Jaka kawa mielona najlepsza? Dowiedzcie się!



Hi! Coffeedesk Good Chief


Kawka do wszelkich metod przelewowych, idealna na co dzień? Taka właśnie jest nasza propozycja, czyli Hi! Coffeedesk Good Chief. Jeśli jesteście na początku kawowych przygód i nie chcecie jeszcze inwestować w młynek, to jest dobry wybór, który z pewnością Was nie zawiedzie. W smaku niezawodna czekoladowo—orzechowa klasyka.


Hard Beans Polska Parzucha


Hard Beans Polska Parzucha to prawdziwe nawiązanie do polskich korzeni picia kawy, oddanie hołdu naszym babciom i ciociom, oraz wszystkim entuzjastom kawy o smaku kawy, a nie jakichś tam owoców czy innych chwastów. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku i dobrej jakości. Zmielona w średnim stopniu — zaparzy się w kubku, dripie, a nawet w kawiarce.


HAYB Się Zalewa Dwa Filter


Warszawska palarnia kawy specialty dostarcza jasno paloną kawę, prostą w obsłudze. HAYB Się Zalewa Dwa to kawa do zalania w ulubionej filiżance, do zaparzenia w AeroPressie na szczycie góry, do dripa parzonego w bagażniku na stacji benzynowej. Jaka w smaku? Dobra! Orzechy, karmel, czekolada.


Bialetti Perfetto Moka Classico


Jaka jest dobra kawa mielona dla fanów intensywnej, włoskiej kawy? Niezależnie czy preferujecie kawy czarne czy mleczne, ikona włoskiej sceny kawowej — marka Bialetti — ma dla Was propozycję. Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa zmielona specjalnie do kawiarki, co przekłada się na lepszy smak finalnego naparu. Jeśli macie ochotę poczuć się rano jak w słonecznej Italii, sięgnijcie po ten włoski klasyk!

Bagdrip Mix

Dobra mielona kawa i zaparzacz w jednym? Bagdrip to najwyższej jakości mielona kawa specialty, umieszczona w papierowym filtrze, który możemy umieścić bezpośrednio na kubku, a po zaparzeniu kawy bez żalu wyrzucić. Niewielkie wymiary saszetki czynią z niej idealne rozwiązanie, jeśli szukamy sposobu na wypicie dobrej kawy podczas weekendowego wypadu na koniec świata, gdzie nie ma kawiarni specialty.

Jak najlepiej parzyć kawę mieloną?

Kawa mielona czy nie, zasad warto się trzymać, zwłaszcza jeśli chcemy pić kawę o najlepszym możliwym smaku. Dlatego parząc kawę przelewową należy trzymać się proporcji 6 gramów kawy na 100 mililitrów wody, nawet jeśli po prostu zalewamy kawę wrzątkiem w kubku.

New York - kawa mielona Biologico 250 g

Producent: NEW YORK

BIOLOGICO to organiczna mielona kawa o ciemnym profilu palenia od Caffe New York. Pozycja obowiązkowa dla każdego smakosza kawy, który ceni sobie jakość kawowych ziaren.Mielone kawowe ziarna, które składają sie na to espresso były kultywowane przez rdzenne społeczności w Ameryce Środkowej i Południowej. Kawowiec uprawiany jest między 1000 a 2000 metrów nad poziomem morza. Nie wykorzystuje się przy tym żadnych substancji syntetycznych, jedynie naturalnego nawozu. Te praktyki przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a cały proces odbywa się przy zachowaniu szacunku wobec przyrody.
Giovannacci Caffe - kawa mielona Gran Caffe Moka Espresso 250 g

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Gran Caffe to mieszanka 100%% arabiki, pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki i Azji. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, rumu, migdałów i wiśni.Obróbka: Natural / Washed
Bergstrands Kafferosteri - kawa mielona Moomin Coffee - 80 Jubilee Edition Filter 250 g

Producent: BERGSTRANDS KAFFEROSTERI

Jubileuszowa kawa Moomin - 100% Arabika Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do przelewowch metod parzenia. Kawa z Edycji Jubileuszowej pochodzi z Kolumbii – to słodka i owocowa, a jednocześnie łagodna i zbalansowana kawa o zachwycającej głębi.Wszystko zaczęło się od pierwszej książki o Muminkach – „Muminki i wielka powódź”, która została opublikowana w 1945 roku. Tove Jansson napisała tę opowieść podczas II wojny światowej, jako historię, która miała przynieść jej pocieszenie w trudnych czasach. Odbijała się w niej rzeczywistość milionów ludzi, którzy byli w drodze, szukając schronienia. Historia opowiada o Mamie Muminka i Muminku, którzy poszukują nowego domu oraz zaginionego Tatusia Muminka. W końcu trafiają do miejsca, które później stanie się znane jako Dolina Muminków. Stoi tam wysoki, niebieski dom – radosne miejsce, gdzie każdy jest mile widziany, bez względu na to, kim jest i kiedy przybywa. Dom Muminków to symbol bezpieczeństwa, schronienia i przynależności. To uniwersalne i ponadczasowe potrzeby, które są równie ważne dziś, jak były 80 lat temu. Drzwi są zawsze otwarte.
Le Piantagioni del Caffe - kawa mielona 100 - 250 g

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE

Kawa mielona wypalona przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. 100% Arabica, mieszanka arabik z Etiopii, Salwadoru i Brazylii. Kawa o słodowym aromacie i słodkim, kakaowym smaku. Gładka i delikatna.Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Ziarna, z których składa się mieszanka to:Salwador – Finca San RamonEtiopia – Sel. YrgalemSalwador – Finca San LuisBrazylia – Fazenda Monte AlegreBrazylia – Fazenda SamambaiaProdukt występuje w różnych wariantach graficznych etykiety – wersja wysyłana jest losowo.
Le Piantagioni del Caffe - kawa mielona Coopchebi Espresso 250 g

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE

Kawa mielona jakości specialty z Peru wypalona we włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe. Palona w ciemnym stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Kawa jest słodka a w jej smaku można wyczuć nuty migdałów, czekolady i kwiatów.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: ChanchamayoProducent: Kooperatywa CoopchebiOdmiana: Catimor, Catuai, Caturra, BourbonMetoda obróbki: Fully WashedPołożenie upraw: 1500 - 1850 m n.p.m.
Nowość
HAYB - kawa mielona Się Zalewa Blend Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.11.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB.Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty takie jak mleczna czekolada, krem ​​orzechowy, owoce pestkowe.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: cerrado & friendsMetoda obróbki: NaturalWynik w cuppingu: 85 / 100 punktówPołożenie upraw: 800 - 1000 m.n.p.mCzęsto proste znaczy dobre.Zmielona kawa zalana wrzątkiem. Bez kombinowania. Po prostu dobrze.Słodka i prosta w obsłudze kawa z Brazylii poleca się zarówno do śniadania kiedy czas goni, jak i na spontaniczne wyjazdy. Może to być zwykła ""parzucha"", ale we french pressie też się zadomowi. Pij tak, jak lubisz i korzystaj z tej słodkiej chwili.
Passalacqua - kawa mielona Cremador Espresso 250 g

Producent: PASSALACQUA

Cremador to  jedna z mieszanek wysokiej jakości ziaren Arabiki (70%) i Robusty (30%) o ciemnym stopniu palenia.Smak i zapach są doskonale wyważone.
Nowość
HAYB - kawa mielona Kawiarka Blend espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.11.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii i Guatemali, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku  można wyczuć nuty takie jak ciemna czekolada, karmel, nugat.Położenie upraw: 800 - 1000 m.n.p.mDokładnie to, czego szukasz Hasło w krzyżówce: w każdym polskim domu...? Poprawna odpowiedź: Kawiarka! Mimo że klimat mamy chłodniejszy niż skąpana w słońcu Italia, to kawiarka zadomowiła się u nas na dobre. A od teraz mamy też zmieloną kawę, która idealnie zagra z Twoim zaparzaczem, żeby stworzyć perfekcyjną małą czarną. Gwarantujemy słodycz na wysokim poziomie i gęste body. Niską kwasowość i pełnię doznań. To się może podobać, zapraszamy! 
Bialetti - kawa mielona Caffe Macinato Tiramisu Joyful Christmas Espresso 250 g

Producent: BIALETTI

Kolekcja Bialetti Joyful Christmas to powrót do dziecięcych wspomnień, kiedy Święta były pełne magii, oczekiwań i emocji. Inspiracją stały się klasyczne świąteczne zabawki – symbole radości i beztroski. Produkty wyróżniają się świątecznymi barwami, uzupełnionymi o detale, które podkreślają wyjątkowy, świąteczny charakter całej serii.Bialetti Caffe Macinato Tiramisu to niezwykła, włoska mieszanka kawy Arabiki (80%) oraz kawy Robusty (20%). Tę aromatyczną kawę wzbogacono naturalnym ekstraktem i aromatem, czemu zawdzięcza swój smak i zapach z wyrazistymi nutami czekolady, mascarpone i biszkoptu. Ziarna kawy zostały wypalone w tradycyjny sposób aż do uzyskania odpowiedniego profilu wypalenia. Kawa ma orzechowo-słodki smak oraz gęstą teksturę, która pozwala na wspomnienie Włoch, czyli miejsca pochodzenia tej kawy.Każdy miłośnik kawy z pewnością zna włoską markę Bialetti. Poza pięknymi kawiarkami i innymi akcesoriami do kawy Bialetti oferuje również kawy, które idealnie nadają się do kawiarek, ale mogą być też parzone innymi metodami.Ziarna mieszanki Bialetti Caffe Macinato Tiramisu zostały zmielone na grubość idealną do zaparzania w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym i french pressie. Uzyskany napar pozwoli cieszyć się prawdziwym, włoskim espresso w domowym zaciszu.Bialetti Caffe Macinato Tiramisu z pewnością trafi w gusta większości kawoszy. Idealnie nada się jako miłe rozpoczęcie poranka, kawę do popołudniowego deseru czy na spotkanie ze znajomymi. Niezwykły smak i aromat kawy oczaruje każde podniebienie i zostanie zapamiętany przez długi czas.Odmiana: 80% Arabika, 20% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Tiramisu; łagodnaBody: GęsteSkładniki: aromatyzowana kawa mielona.
Promocja
Arcaffe - kawa mielona Onda 250 g

Producent: ARCAFFE

Onda to mieszanka kawy mielonej 100% arabiki, stworzona w 2014 roku, mająca na celu zadowolenie wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się filiżanką miłej, słodkiej kawy. Już przy pierwszym łyku łatwo wyczuć nuty orzecha laskowego i słodu.Pasja Arcaffè trwa od wieków i reprezentuje jej siłę. Ich misją jest niesienie światu autentycznego smaku włoskiego espresso. Włoskie espresso stworzone z myślą o odzwierciedleniu cech zielonych ziaren kawy i zapewnieniu, że każdy, kto je wypije, będzie mógł doświadczyć tych samych emocji, przez które przechodzą oni tworząc mieszanki.
Najniższa cena: 33,99 zł
37,99 zł
Najniższa cena: 33,99 zł

Dobra kawa mielona — jak ją wybrać? Podsumowanie

Jesteśmy specami w zakresie kawy specialty, dlatego nawet kiedy wybieramy drogę na skróty, to powinna nas interesować wyłącznie najlepsza kawa mielona. Nasz ranking kaw mielonych zawiera w sobie tylko sprawdzone kawki od najlepszych palarni z polski i świata. Wybierając coś dla siebie pamiętajcie, żeby zastanowić się nad kilkoma rzeczami.

  • Jak parzycie kawy? Radzimy wybierać kawy zmielone specjalnie do danej metody, którą przygotowujecie.
  • Gdzie chcecie parzyć kawę? Jeśli planujecie wyjazdy i prawdziwie surwiwalowe warunki, polecamy rozważyć Bagdrip — zaparzacz i kawa w jednym może być na prawdę dobrym rozwiązaniem.
  • Jaki smak lubicie? To chyba najważniejsze pytanie — dobierzcie kawę do swoich upodobań smakowych. Najlepsza kawa mielona to ta, która Wam smakuje!


Warto również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu zmielonej kawy aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej. W tym artykule poznasz najlepsze sposoby na przechowywanie zmielonej kawy.

Zobacz również