Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu? Jak używać french pressa?

French Press – bardzo charakterystyczne i bardzo proste urządzenie do parzenia kawy. Mnóstwo osób, które szukają lepszego sposobu na czarny napój, wybierają właśnie tę metodę. Dlaczego i czy warto ją kupować? Przekonajmy się! Oto jak zaparzyć kawę w klasycznym zaparzaczu – oraz jak go w ogóle używać.

A więc jak zaparzyć kawę w zaparzaczu French Press

Niezależnie, jaki French Press zagości w Waszej kuchni, duży czy mały, metalowy bądź szklany, parzenie we french pressie kawy przebiega w taki sam sposób. Bardzo prosty. To, co się przyda, to filtrowana, gorąca woda (okolice 90 st. C), kawa ziarnista dobrej jakości (może być zarówno wypalana do espresso jak i do metod przelewowych, w zależności od chęci i preferencji), młynek żarnowy oraz stoper. Ile kawy do french pressu? Trzymamy się standardowych 6 g kawy na 100 ml wody.  Przejdźmy krok po kroku, jak używać zaparzacz tłokowy do kawy.

  1. Zmieloną kawę wsypujemy do french pressu i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć drobinki. Mieszamy i zostawiamy na pół minuty.
  2. Po tym czasie wlewamy pozostałą część wody, ponownie mieszamy ze dwa – trzy razy, zakładamy pokrywkę, ale jeszcze nie przeciskamy tłoka i pozostawiamy do parzenia na około trzy – cztery minuty.
  3. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i łyżką zebrać z wierzchu kawowy osad, co pozwoli na uzyskanie czystszego w smaku naparu, ale nie jest to krok obowiązkowy. Teraz nie pozostaje nic innego, jak przecisnąć tłok do dna, jednostajnym, spokojnym ruchem i przelać kawę do filiżanek. Voilà!

Vialli Design - Diva French Press grafitowy mat 1l

Producent: VIALLI DESIGN

Zaparzacz do herbaty i kawy 1L Diva marki Vialli Design. Elegancki i gustowny zaparzacz tłokowy, zarówno do herbaty liściastej, granulowanej, jak i kawy.Wystarczy nasypać odpowiednią ilość wybranej mieszanki, zalać gorącą wodą, poczekać aż napój osiągnie żądany stopień intensywności i nacisnąć tłok z umieszczonym w spodniej części sitkiem. Fusy zostaną na dole, a my możemy cieszyć się klarownym naparem.Podwójne ścianki pomagają zachować odpowiednią temperaturę na dłużej, dodatkowo zewnętrzna ścianka izoluje nasze ręce przed ciepłem.  Transparentne ścianki umożliwiają śledzenie procesu zaparzania i kontroli nasycenia naparu, a szeroki uchwyt i dzióbek ułatwiają nalewanie.Dzbanek wykonany jest ręcznie z wysokiej jakości szkła borokrzemowego bezpiecznego dla zdrowia i niewchodzącego w kontakt z zawartością oraz niewpływającego na jej smak. Zaopatrzony został w pokrywę ze stali nierdzewnej w kolorze matowego srebra.Całość tworzy produkt praktyczny, a jednocześnie cechujący się nowoczesnym wzornictwem, który będzie ozdobą każdego stołu, efektownym uzupełnieniem stylowej aranżacji.Konferencja, spotkanie w rodzinnym gronie, romantyczna kolacja jesienną porą, te wszystkie momenty gdy ciepły napój pomoże w skupieniu, bądź w zbudowaniu odpowiedniej atmosfery, będą jeszcze bardziej owocne z zaparzaczem Diva.
Nowość
Vialli Design - Livio French Press szary / złoty 1l

Producent: VIALLI DESIGN

Vialli Design Livio to zaparzacz do kawy i herbaty typu French Press. Model Livio jest wykonany ze szkła w obudowie z tworzywa sztucznego. To nie tylko funkcjonalne urządzenie, ale również element, który doda elegancji każdemu spotkaniu przy filiżance ulubionego naparu.Pojemność 1000 ml pozwala cieszyć się dużą ilością napoju za jednym parzeniem – idealne rozwiązanie, gdy chcesz zrelaksować się w samotności lub podzielić się wyjątkowym smakiem z bliskimi, bez konieczności ciągłego dolewania. To więcej czasu na to, co najważniejsze – na delektowanie się chwilą i dzielenie nią z bliskimi.Vialli Design Livio jest wyjątkowo uniwersalny. Przygotujesz w nim zarówno aromatyczną kawę, jak i herbatę, a także ziołowe napary. Nowoczesny design sprawi, że każdy napój zyska na elegancji, zachwycając Twoich gości.Dzięki tłokowi z sitkem proces przygotowywania jest prosty i efektywny – oddzielenie fusów od naparu dzieje się samoczynnie, a odpowiednio zaprojektowana wylewka gwarantuje wygodne oraz bezpiecznie nalewanie. Wystarczy nasypać do dzbanka ulubioną mieszankę herbaty lub zmieloną kawę, zalać wrzątkiem i odczekać aż napój osiągnie odpowiedni stopień zaparzenia. Kiedy tłok zostanie naciśnięty, sitko oddzieli fusy/susz od reszty, dając możliwość nalewania klarownego napoju.Zaprojektowany z myślą o trwałości i komforcie, Livio został wykonany z najwyższej jakości szkła borokrzemowego i ma obudowę z tworzywa sztucznego. Odporność na wysokie temperatury sprawia, że bez obaw możesz w nim przygotować gorące napoje. Solidna konstrukcja sprawia, że zaparzacz będzie służył Ci przez lata.
Vialli Design - Tulip French Press złoty mat 1l

Producent: VIALLI DESIGN

Vialli Design Tulip to zaparzacz do kawy i herbaty typu French Press. Tulip ma podwójne ścianki wykonane ze szkła. To nie tylko funkcjonalne urządzenie, ale również element, który doda elegancji każdemu spotkaniu przy filiżance ulubionego naparu.Pojemność 1000 ml pozwala cieszyć się dużą ilością napoju za jednym parzeniem – idealne rozwiązanie, gdy chcesz zrelaksować się w samotności lub podzielić się wyjątkowym smakiem z bliskimi, bez konieczności ciągłego dolewania. To więcej czasu na to, co najważniejsze – na delektowanie się chwilą i dzielenie nią z bliskimi.Vialli Design Tulip jest wyjątkowo uniwersalny. Przygotujesz w nim zarówno aromatyczną kawę, jak i herbatę, a także ziołowe napary. Nowoczesny design sprawi, że każdy napój zyska na elegancji, zachwycając Twoich gości.Dzięki tłokowi z sitkem proces przygotowywania jest prosty i efektywny – oddzielenie fusów od naparu dzieje się samoczynnie, a odpowiednio zaprojektowana wylewka gwarantuje wygodne oraz bezpiecznie nalewanie. Wystarczy nasypać do dzbanka ulubioną mieszankę herbaty lub zmieloną kawę, zalać wrzątkiem i odczekać aż napój osiągnie odpowiedni stopień zaparzenia. Kiedy tłok zostanie naciśnięty, sitko oddzieli fusy/susz od reszty, dając możliwość nalewania klarownego napoju.French Press wykonany z najwyższej jakości szkła borokrzemowego - nie tylko pięknie się prezentuje, ale także jest wyjątkowo trwały i odporny na nagłe zmiany temperatury. Ścianki z podwójnego szkła utrzymują optymalną temperaturę napoju na dłużej, podczas gdy duże, wygodne ucho zapewnia komfort podczas użytkowania. Przeźroczysta komora zaparzacza pozwala na obserwowanie procesu parzenia, co nie tylko ułatwia kontrolę nad przygotowaniem napoju, ale także dodaje estetycznego wrażenia.
Vialli Design - Tulip French Press srebrny mat 1l

Producent: VIALLI DESIGN

Vialli Design Tulip to zaparzacz do kawy i herbaty typu French Press. Tulip ma podwójne ścianki wykonane ze szkła. To nie tylko funkcjonalne urządzenie, ale również element, który doda elegancji każdemu spotkaniu przy filiżance ulubionego naparu.Pojemność 1000 ml pozwala cieszyć się dużą ilością napoju za jednym parzeniem – idealne rozwiązanie, gdy chcesz zrelaksować się w samotności lub podzielić się wyjątkowym smakiem z bliskimi, bez konieczności ciągłego dolewania. To więcej czasu na to, co najważniejsze – na delektowanie się chwilą i dzielenie nią z bliskimi.Vialli Design Tulip jest wyjątkowo uniwersalny. Przygotujesz w nim zarówno aromatyczną kawę, jak i herbatę, a także ziołowe napary. Nowoczesny design sprawi, że każdy napój zyska na elegancji, zachwycając Twoich gości.Dzięki tłokowi z sitkem proces przygotowywania jest prosty i efektywny – oddzielenie fusów od naparu dzieje się samoczynnie, a odpowiednio zaprojektowana wylewka gwarantuje wygodne oraz bezpiecznie nalewanie. Wystarczy nasypać do dzbanka ulubioną mieszankę herbaty lub zmieloną kawę, zalać wrzątkiem i odczekać aż napój osiągnie odpowiedni stopień zaparzenia. Kiedy tłok zostanie naciśnięty, sitko oddzieli fusy/susz od reszty, dając możliwość nalewania klarownego napoju.French Press wykonany z najwyższej jakości szkła borokrzemowego - nie tylko pięknie się prezentuje, ale także jest wyjątkowo trwały i odporny na nagłe zmiany temperatury. Ścianki z podwójnego szkła utrzymują optymalną temperaturę napoju na dłużej, podczas gdy duże, wygodne ucho zapewnia komfort podczas użytkowania. Przeźroczysta komora zaparzacza pozwala na obserwowanie procesu parzenia, co nie tylko ułatwia kontrolę nad przygotowaniem napoju, ale także dodaje estetycznego wrażenia.
Promocja
Bialetti French Press Preziosa / Omino 1000 ml

Producent: BIALETTI

Preziosa to elegancki i nowoczesny french press od włoskiego producenta, firmy Bialetti. Jest on połączeniem świetnego stylu z prostym sposobem na przygotowanie wyśmienitej kawy.Urządzenie o pojemności 1 litra to idealne rozwiązanie w celu przygotowania dużej ilości pysznej kawy na raz. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, szkła i tworzywa sztucznego, french press jest niezwykle solidny.Naczynie jest także łatwe w czyszczeniu, może być myte w zmywarce.Idealny towarzysz ospałych poranków!Więcej o przygotowywaniu kawy za pomocą French Pressu przeczytasz na naszym blogu: French Press.
Najniższa cena: 92,99 zł
164,99 zł
Promocja
Bialetti French Press Smart 1l czarny

Producent: BIALETTI

Smart to nowoczesny french press od włoskiego producenta, firmy Bialetti. Jest on połączeniem świetnego stylu z prostym sposobem na przygotowanie wyśmienitej kawy.Urządzenie o pojemności 1l to idealne rozwiązanie w celu przygotowania kawy dla kilku osób przy jednym zaparzaniu. Dzięki zastosowaniu tworzywa sztucznego, szkła i stali nierdzewnej, french press jest niezwykle solidny.Naczynie jest także łatwe w czyszczeniu, szklany zbiornik być myty w zmywarce.Idealny towarzysz ospałych poranków, który pasuje do każdej kuchni!Więcej o przygotowywaniu kawy za pomocą French Pressu przeczytasz na naszym blogu: French Press.
Najniższa cena: 81,99 zł
134,99 zł
Darmowa dostawa
Bialetti Dolce & Gabbana - French Press 1l

Producent: BIALETTI

Trochę Francji, trochę Skandynawii…

French Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje. Zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot czy… cafeteria, choć ta nazwa nie wskazuje dokładnie, czy przedmiotem wypowiedzi jest french press czy kawiarka. French press największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.


Niesłabnąca popularność parzenia kawy w zaparzaczu French Press

Co wpływa na to, że French Press jest nadal tak popularną formą parzenia kawy, przede wszystkim w zaciszu domowym? Ileż to razy w kadrach filmowych french press lądował w łóżku między dwójką bohaterów o poranku, po upojnej nocy! Ha! Bo z jednej strony, parzenie kawy w zaparzaczu French Press jest bardzo proste, z drugiej, daje ciekawe efekty. Konstrukcja każdej prasy francuskiej jest taka sama. Jest to szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok, na końcu którego znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Tyle danych technicznych, bo nic więcej tu nie znajdziemy (no dobrze, jeszcze pokrywka, znajdująca się na tej samej osi, co tłok). Prosta konstrukcja oznacza prostotę użytkowania, a to często przekłada się na popularność. Tak jest z tym urządzeniem. Jednak zastanawiając się french press jaki wybrać, warto zwrócić uwagę na kilka niuansów.

Jaki French Press wybrać?

Urządzenia te można dostać już za kilkanaście – kilkadziesiąt złotych w większości marketów. Może być z nimi pewien problem. Po pierwsze – nieszczelne sitko na końcu tłoka. Krawędzie tej części muszą bardzo dokładnie przylegać do ścianek naczynia. Chodzi o to, by drobinki kawy podczas przeciskania nie uciekały gdzieś bokiem, przedostając się do gotowego naparu. Wszystko ma zostać pod sitkiem, nad nim tylko gotowa kawa. Ponadto, samo sitko powinno być bardzo drobne.
Drugą sprawą są materiały, z jakich French Press jest zrobiony. Zwracajmy uwagę, żeby był wykonany z dobrej jakości szkła i pozostałych elementów. Przykładowo, złej jakości plastik będzie oddawał swój sztuczny i nieprzyjemny smak naszej kawie i może się zdarzyć, że nie wiele pomoże mycie lub przelewanie go gorącą wodą. Taki sam efekt może wystąpić, gdy decydujemy się na metalowe urządzenie średniej jakości. Tu dodatkowo łatwiej tworzy się osad z kawy, także z czasem wpływający negatywnie na jej smak. Do najciekawszych obecnie modeli należą French Pressy od włoskiego producenta Bialetti. Jeśli jednak równie mocno co jakość, cenisz sobie design, koniecznie zobacz modele od Timemore i model Clara od Fellow.

Hi! Coffeedesk - Mad Jungle Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 28.01.2025

Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów.Profil smakowy: cytrusowo-owocowy.Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / IndonezjaRegion: Nyamagabe / North SumatraOdmiana: Red Bourbon / Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, TimtimObróbka: natural / anaerobicWysokość upraw: 1600 / 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 85,5 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Nowość
Hi! Coffeedesk - Juicy Monster Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 10.04.2025

Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów.Profil smakowy: cytrusowo-owocowy.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: NyeriOdmiana: Ruiru 11, Sl28, SL34Obróbka: washedWysokość upraw: 1600 - 1780 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Hi! Coffeedesk - Good Chief Filter Kawa Ziarnista 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 10.04.2025

W tej paczce czeka szef wszystkich szefów: czekoladowo–orzechowe dobro, które sprawdzi się w każdej metodzie parzenia. Nigdy Cię nie zawiedzie! Nigdy nie opuści! Możemy śmiało i bezceremonialnie powiedzieć, że to najlepszy start w sztuce parzenia kawy.Profil smakowy: czekoladowo-orzechowy.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: AntioquiaOdmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Castillo, Colombia, CatuaiObróbka: washedWysokość upraw: 1300 - 2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 84 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki ESP 250g, kawa ziarnista

Producent: AUDUN

Data palenia: 31.03.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonProces: Pulped natural
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 07.04.2025

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonMetoda obróbki: Pulped natural
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 22.04.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Cerrado, MogianaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundo Nuovo, Catuai
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 16.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Heirloom, JarcSMAKOwoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę.OBRÓBKAKawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA.PARZENIEVery Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób:0:00 – 45 ml0:30 – 120 ml1:00 – 180 ml1:30 – 240 ml2:00 – 300 mlDelikatnie zamieszaj.PLANTACJAStacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.

Jaka kawa do French Pressa?

French press ile kawy powinniśmy wsypać? Jak przy każdej metodzie parzenia, tak i we French Pressie ważne są proporcje. Pozwoli to złapać jakiś punkt zaczepienia. Warto zacząć od standardowych 60g kawy na 1 litr wody, dostosowując do wielkości Waszego zaparzacza. Kawę tę mielimy grubo. Zbyt drobne mielenie może przytkać sitko, a kawa nabierze zbyt ciężkiego i brudnego smaku.
Jaka kawa do french press będzie najlepsza? Zależy od naszych preferencji smakowych. Osoby lubiące owocowe i kwiatowe kawy powinny spróbować jasnopalonych kaw z Etiopii, Kenii lub Rwandy, np.: Hi! Coffeedesk Holy CupHi! Coffeedesk Juicy MonsterCOFFEE PLANT FLOW Very Berry. Fanom kaw klasycznych, o czekoladowych nutach, spróbujcie kaw jasno- lub średniopalonych z Ameryki Południowej, np: Hi! Coffeedesk Good ChiefCoffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate EditionAudun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki.

French Press czy kawiarka, a może drip?

Wszystkie z nich produkują całkiem różne rodzaje kawy. Kawiarka parzy kawę, która jest mocna, ostra i bardzo energetyzująca. Świetnie miesza się z mlekiem lub śmietaną. Prasa francuska ma tendencję do produkcji kawy, która jest bardziej treściwa i bogata w teksturę. Z kolei główną różnicą między French Pressem, a kawą z dripa jest ekstrakcja kawy w gorącej wodzie. W metodach przelewowych gorąca woda przepływa przez fusy podczas ekstrakcji olejów z kawy. Z kolei we francuskiej prasie fusy są moczone w wodzie przez dłuższy czas. Czego więc się spodziewać? Do parzenia lepszy jest french press czy drip? Kawa z French Pressa nie jest tak delikatna i czysta jak z dripa bądź Chemeksa. Wiele osób ceni sobie praskę właśnie za ten szorstki charakter.


Podsumowanie

Parzenie kawy we french pressie jest niezwykle proste i przyjemne, a sam sprzęt jest prawdziwym klasykiem. Wybierając kawę do praski francuskiej kierujmy się przede wszystkim swoimi smakami, a zastanawiając się nad tym jaki french press kupić, zwróćmy uwagę nie tylko na design, ale także na jakość wykonania.



Zobacz również